vse o teku na smučeh - tehnika, treningi, proge, oprema, ...

Moderator: pryks666

Uporabniški avatar
 dexi27
Oboje je bolj bogo :roll:

Če se misliš kolkark tolk resno ukvarjat ti priporočam za kaj mal novejšga, te stvari so res bolj ko ne zastarele.

Dejstvo je, da boš dobila že solidno novo opremo za pameten dnar, če pa iščeš rabljeno pa še mal počaki, da bojo mal bolj aktualni oglasi.

Seveda pa se prvo odloči al se boš ukvarjala z klasično ali skate tehniko teka, ker od tega je odvisen nakup opreme :wink:
Ampak načeloma pa puzzle style gre skupaj?:) Ne moti me starejši letnik, bom bolj retro! Glavno da je ohranjeno. Pa so te prilepljene smučke klasične? Sem pogledala videe na utubu kaj je kaj. Za skate s krajšimi zgleda bolj okretno, ampak ta steptana podlaga..mogoče najdm na bolhi rabljen teptalnik snega!! :lol:
CatalinaSky napisal/-a:Rada bi začela tečt na smučeh in sedaj torej kupujem opremo 'za probat'.

Apeliram na vse ki se malo bolje spoznajo, ali bi to: http://www.bolha.com/cevlji-za-tek-na-smuceh/tekaski-zenski-cevlji-alpina-novi-oglas1273744889 pasalo na to: http://www.bolha.com/tekaske-smuci/smucarska-oprema-tekaske-smuci-elan-190cm-palice-elan-135cm-oglas382528540 ?

Čevlji, razen prvih so stabilnejši in ustrezajo naprednejšim tekačem (bolj kot ne so v svojih sezonah predstavljali tekmovalni model). S tega vidika te čevlje lahko kupiš (so dobri, ne rabiš kmalu po nove).

Smučke pa so absolutno prestare in jih zaradi ustrezne trdote ne gre kupovati kar tako. Po smučke pa v trgovino.

Aja. Pa čevlji so za skate, in ne za klasiko. Gledaš pa 1. čevlje 30, druge pa 38. Si ziher,da ti je oboje prav?
Uporabniški avatar
 5r002
Počasi se bliža zima. Ker bi mogoče to zimo tudi jaz po dolgem času poskusil s tekom na smučeh me zanima če ima kdo kakšna priporočila glede opreme.

Zanimajo me predvsem crown variante (sem bolj lene sorte, pa tudi glede pretečenih km ne bom pretiraval).

Gledal sem Fischer Fibre Crown, pa sem takoj naletel na mino glede dolžine smuči.
Po priporočilih ki sem jih zasledil na netu naj bi se dolžina računala po formuli telesna višina + 15 do 25 cm. Se pravi med 192 in 202 cm.
Po proizvajalčevih priporočilih (glede na težo) pa 187 oz 192 cm.
Torej, katera priporočila upoštevati (morda srednja varianta)... :)

Predvidevam da pri vezeh in palicah ni večjih komplikacij. :) Na kaj pa je dobro biti pazljiv pri izbiri čevljev?

Še povezava: http://www.fischersports.com/en/Nordic/ ... 1318447202
Važna je tako teža kot višina. sodeč po tem, kar si zapisal, je zate najverjetneje primerna 192. Teža je pomembnejša, in ta praviloma variira med isto visokimi ljudmi:)

Če tečeš klasiko, vzameš nekoliko daljšo smučko, če večinoma skejtaš, vzameš krajšo. 5 cm razpon ki si ga navedel, je v praksi bolj kot ne neopazen.

Zakaj je teža pomembna? Zaradi drsenja in oprijema, torej, koliko se togost dile podaja.

Pri palicah je lažje, tam imaš razpon glede na višino telesa +- glede na stil teka, moč, osvojeno tehniko itd. Za skate imaš približno 20 cm nižjo od telesne višine, za klasiko pa približno 30.

Glede na tehniko teka vzameš ustrezne čevlje, najverjetneje v tvojem primeru zadošča rekreacijski srednje visok čevelj.
5r002 napisal/-a:#12, hvala za odgovor!
192 cm bo kar ok. :D

Še nekaj. Pri čevljih bodi pazljiv, da so kompatibilni z vezjo! Imaš dva sistema. NNN in SNS.

Kateri sistem je kompatibilen, piše na vezeh, mislim da tudi na čevljih.

Alpina čevelj paše na Rotteffela vez (NNN), mislim da tudi na Fischerjevo in rossignolovo, za te nižje range nisem siguren, zato preveri pred nakupom.

SNS pa je sistem, ki ustreza čevlju Salomon (tega največkrat lahko poleg Alpine kupiš pri naših trgovcih).

Če boš slučajno kupoval v kakem kompletu (torej, da bodo vezi že namonitrane na smučkah, pazi.

Seveda vsak tip vezi paše na smučke:)

Še morda, kako na oko spoznaš razliko: NNN ima na čevlju dva utora po dolžini (dva žlebiča v katera sede vez). SNS pa ima enega nekoliko širšega, prav tako po dolžini čevlja.

Vsak trgovec seveda pozna razliko in ti ne bo prodal napačne vezi ali čevlja, samo prej mu povej kako vez ali čevelj morda že imaš.
 bidk
Pozdravljeni,

lani ko smo bili na ski openingu pa je bilo slabo vreme smo se s kolegi odpeljali v bližnji Antholz in malo za hec probali tečt. Izposodil sem si skate smuči. Že po prvih metrih teka me je zadeva čisto navdušila tako da sem drugi dan tudi izpustil smučanje in šel raje tečt :) ....Torej potreboval bi nekaj nasvetov za nakup opreme.

Ker doma nimam urejenih prog, bi zato raje tekel klasično...kar še nisem probal a najbrž mi bo šlo....

Problem:
Pregledal sem že nasvete tu po forumu, vendar mojega primera še nisem zasledil.
Visok sem namreč 197cm in tehtam 104kg. In me predvsem zanima kako, kje dobiti primerne dile zame. Svetujejo da naj bodo 20cm daljše od telesne višine, pa 220 velikih smuči nisem nikjer zasledil. Pa glede teže najbrž morajo biti tudi zelo trde?

Nimam tudi neomejenga proračuna in bi najraje vzel kaj rabljenega a neke izbire glih ni .

hvala za kakršen koli odgovor
lp!
Blaž
Uporabniški avatar
 Lucifer
Magari jim mejl pošl s svojo težavo. Imajo pa tud izposojo tko, da lahko probaš razne variante pa izbereš optimum.
No snega še nimamo, ga pa pridne pridelujejo v KRG in Podkorenu. V Ratečah, poleg omenjene štacune, se tud trudijo nardit en krajši krog z umetnim.
LP Lucifer
bidk napisal/-a:Pozdravljeni,

Problem:
Pregledal sem že nasvete tu po forumu, vendar mojega primera še nisem zasledil.
Visok sem namreč 197cm in tehtam 104kg. In me predvsem zanima kako, kje dobiti primerne dile zame. Svetujejo da naj bodo 20cm daljše od telesne višine, pa 220 velikih smuči nisem nikjer zasledil. Pa glede teže najbrž morajo biti tudi zelo trde?

Nimam tudi neomejenga proračuna in bi najraje vzel kaj rabljenega a neke izbire glih ni .

hvala za kakršen koli odgovor
lp!
Blaž

Zadovoljiti se boš moral z 207 /morda 212 cm smučmi - odvisno od proizvajalca in od ranga. Vsekakor trde smuči.
Ta šport je zelo poceni, oprema traja v nedogled, zato priporočam, da kupiš novo. Razen seveda, če na bolhi najdeš koga, ki po enem letu neuporabe prodaja (pri tebi možno), ali pa narediš kompromis - pri omejenem budžetu kupiš rabljeno, a kvalitetnejšo robo (kar pri tebi, kot čistemu začetniku in glede na to, da misliš tečt po travnikih, ne pride v poštev).
Torej, kot čisti začetnik lahko cel komplet (smučke, vezi in čevlje) kupiš za od 150 do 250 EUR. Cel komplet kupiš na enem mestu, in ne hodiš okoli ena po ena, ker te potem vse dražje pride. Drugače bi bilo, če bi kupoval za malo bolj resno ukvarjanje s tekom (morda še do tega prideš:))

Vem da ti Graz ne pride v poštev, pripnem ti samo zato, da lahko vidiš, kaj se dobi za približno kako ceno.

http://www.eybl.at/Salomon/P/S_10270502 ... Schuh.html

http://www.eybl.at/Fischer/P/S_10270502 ... Schuh.html

Vsekakor za klasiko vzameš smuči z ribjo kostjo in rekreacijske srednje visoke čevlje (ne nizkih, če misliš si sam utirat smučino). Palice so pa tudi 20-30 EUR. Vzameš kovinske, da jih ne zlomiš. Ko obvladaš, greš na boljšo opremo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA