- 06 Feb 2008, 07:53
Jaz trenutno treniram bazo po tabeli za 10 km 40 min. Sicer so razdalje res ohlapno napisane, toda ko se večkrat poglobiš v knjigo, prideš do tega, da ima to nek smisel. Nekako se držim pravila, da tečem povprečno štirikrat na teden. Dejstvo je, da ima tabela 3 daljše teke, vmes pa so teki, ki so krajši ali pa sploh ne tečeš. Namreč v teh krajših tekih gre za regeneracijo med daljšimi teki, le-ti pa so pomembni. Torej npr. če krajšega ne tečem, potem daljšega odtečem na zgornji meji razpona. Prav tako se držim tehnike ob torkih in četrtkih (lahko je tudi ponedeljek, sreda, odvisno kako ti steče teden glede na ostale obveznosti), kar pomeni določeno število pospeševanj, ki ti ohranjajo doslej pridobljeno hitrost, kar drži, saj sem zadevo preizkusil na tekmi, kjer mi hitrost od lanskih tekem ni padla. Med vikendi pa opravim en dolgi tek na štirinajst dni (nad 20 km). Opazil sem še, da sedaj v bazi malce pridobivam na hitrosti pri istem pulzu, npr. iz 10,0 km/h pri pulzu 136 pred dvema mesecema na 10,3 km/h pri pulzu 136 sedaj.