- 29 Jun 2009, 14:09
Hvala za tole povezavo, saj mi je nova teorija, četudi mogoče nazadnje ne bo obveljala, veliko bolj sprejemljiva kot tista o elektrolitih. Vedno sem trdil, da se je človekovo telo razvijalo milijone let izključno ob vodi, zato je trditev, da potrebujemo pri teku dodatne minerale, sprejemljiva samo za "ozkomiselne" oz. za prodajalce obarvane vode. Strokovno razlago, ki ji bom lahko verjel, iščem že dve leti, in sedaj imam vsaj nekaj sprejemljivega. Ker najlažje sodimo po sebi, jo preverjam s svojimi izkušnjami, in te so:
- krči so me vedno prijeli potem, ko sem že utrujen skušal ohranjati visoko hitrost, kakršne s treningov in tekem nisem bil vajen (sledenje hitrejšemu konkurentu);
- če sem zmanjšal tempo, sem lahko nadaljeval še ure, tako pri maratonih kot drugih aktivnostih, kjer sem telo še veliko bolj izčrpal, a počasneje, in krčev ni bilo niti med obremenitvijo niti po njej;
- kljub večurnim treningom se mi je včasih zgodilo, da so se krči pojavili že po dobri uri, ko sem se šele "dobro ogrel" in zanesljivo še nisem bil dehidriran;
- krče sem vedno imel izključno v mečah, čeprav sem kdaj pri alpinizmu ali pustolovskih tekmah zmatral roke in ramena, da jih naslednji dan nisem mogel dvigniti;
- krči so se pojavljali tudi takrat, ko sem pil morsko vodo, ki naj bi bila po Bergantovi teoriji najboljši mineralni koktajl (pri meni se je zaradi povečanega vnosa natrija povečala samo žeja).
Iz članka zato citiram tole: "Dejstvo je, da so nekateri ljudje / športniki / rekreativci bolj dovzetni za krče kot drugi. Nekateri se lahko izčrpajo do onemoglosti, pa ne bodo dobili krčev, medtem ko bodo drugi dobili napad krčev takoj, ko bodo za malenkost precenili sposobnosti, morda tekli, kolesarili ali plavali z nekoliko višjim tempom, kot jim dovoljuje njihova trenutna telesna pripravljenost."
Jaz zaenkrat verjamem, da je pri meni vzrok za krče previsoka tekmovalna hitrost oz. prepočasni vzdržljivostni treningi.
JeB