vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

klopotec
V soboto v Radencih sem bil enih 7 km pred ciljem na robu resnih krčev mečnih mišic. Splošno mnenje je, da so krči posledica izgube elektrolitov. Magnezij, natrij. In še kaj seveda. Kljub temu, da je to nekako logočna razlaga, sem prišel do zaključka, da pri meni to skoraj ne bi mogel biti razlog. Glede na vnešeno hrano namreč.

Potem pa sem našel tole http://www.cenim.se/270-a.html .

Ta razlaga se mi zdi bolj logična. Kaj menite?

Zanima me tudi, ali je kdo drugi tudi imel v soboto probleme s krči.
 Carlito
Pozdravljen!
Jaz sem bil še bolj začuden,saj me je krč prijel že po prvih sto metrih.Na 6 km so mi iz rešilca dali hladilni gel,kateri me je verjetno rešil,da sem prišel do cilja polmaratona.
Do zdaj še me nikoli ni prijel krč,takšnih muk pa še tudi nisem doživljal med tekom.Ta tekma mi je bila vsak km posebej.Vso pot sem imel v mislih,da se na koncu nasljednjega km ustavim.Jaz sem takoj pomislil,da imam pomanjkanje magnezija.
Na koncu pa mi je bilo toliko slajše,kr sem videl,da sem pritekel v cilj med prvih 50.
V nedeljo na nogo nisem mogel stopiti,danes pa je bolečina že precej popustila.
Verjetno pa točnega vzroka krča ne bom nikoli izvedel. :?
Uporabniški avatar
 kengurujko
klopotec napisal/-a:
Potem pa sem našel tole http://www.cenim.se/270-a.html .

Ta razlaga se mi zdi bolj logična. Kaj menite?

Ej ful dobra razlaga!!! Vsaj tak je moj vtis-ker imam tud jst globoko ukoreninjeno mišljenje da so pač krivi elektroliti-vse do danes... Po včerajšnjem daljšem teku (17km) me je dons ponoč zbudu ta obupen boleč krč v desnem meču-kljub včerajšnjemu vnosu dvakratne dnevne količine Mg...(ker je to šele moj drugi tek nad 15 km in telo še ni navajeno)...
Je pa res da na splošno res veliko pijem, zadnjič pa mi je analiza krvi pokazala da mam premal natrija....-tud to je omenjeno-preveč Mg in premal Na :arrow: krči

Vseeno mislim da me je krč prijel zarad utrujenosti, izčrpanosti mečnih mišic-IN NE ZARADI POMANJKANJA ELEKTROLITOV....
 Jeb
Hvala za tole povezavo, saj mi je nova teorija, četudi mogoče nazadnje ne bo obveljala, veliko bolj sprejemljiva kot tista o elektrolitih. Vedno sem trdil, da se je človekovo telo razvijalo milijone let izključno ob vodi, zato je trditev, da potrebujemo pri teku dodatne minerale, sprejemljiva samo za "ozkomiselne" oz. za prodajalce obarvane vode. Strokovno razlago, ki ji bom lahko verjel, iščem že dve leti, in sedaj imam vsaj nekaj sprejemljivega. Ker najlažje sodimo po sebi, jo preverjam s svojimi izkušnjami, in te so:
- krči so me vedno prijeli potem, ko sem že utrujen skušal ohranjati visoko hitrost, kakršne s treningov in tekem nisem bil vajen (sledenje hitrejšemu konkurentu);
- če sem zmanjšal tempo, sem lahko nadaljeval še ure, tako pri maratonih kot drugih aktivnostih, kjer sem telo še veliko bolj izčrpal, a počasneje, in krčev ni bilo niti med obremenitvijo niti po njej;
- kljub večurnim treningom se mi je včasih zgodilo, da so se krči pojavili že po dobri uri, ko sem se šele "dobro ogrel" in zanesljivo še nisem bil dehidriran;
- krče sem vedno imel izključno v mečah, čeprav sem kdaj pri alpinizmu ali pustolovskih tekmah zmatral roke in ramena, da jih naslednji dan nisem mogel dvigniti;
- krči so se pojavljali tudi takrat, ko sem pil morsko vodo, ki naj bi bila po Bergantovi teoriji najboljši mineralni koktajl (pri meni se je zaradi povečanega vnosa natrija povečala samo žeja).

Iz članka zato citiram tole: "Dejstvo je, da so nekateri ljudje / športniki / rekreativci bolj dovzetni za krče kot drugi. Nekateri se lahko izčrpajo do onemoglosti, pa ne bodo dobili krčev, medtem ko bodo drugi dobili napad krčev takoj, ko bodo za malenkost precenili sposobnosti, morda tekli, kolesarili ali plavali z nekoliko višjim tempom, kot jim dovoljuje njihova trenutna telesna pripravljenost."

Jaz zaenkrat verjamem, da je pri meni vzrok za krče previsoka tekmovalna hitrost oz. prepočasni vzdržljivostni treningi.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA