Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 krneki10
Odločil sem se, da bom poleg rednega treninga v fitnesu začel tudi redno teči. Treniram 4x tedensko v fitnesu, zato bi dodal tek 2x tedensko, ker en dan je treba počivat. Spodaj prilagam svoj planirani trening:

ponedeljek - fitnes (triceps + prsa)
torek - tek
sreda - fitnes (biceps + hrbet)
četrtek - tek
petek - fitnes (rame)
sobota - fitnes (spodnji del hrbta in noge)
nedelja - počitek

In sedaj še vprašanje... kakšen trening priporočate? Je bolje izvajati intervale ali teči na klasičen način (glede na srčni utrip)? Kakšne so razlike, prednosti, slabosti, itd.? Dajte se prosim malo razpisat :wink:

Kar se tiče moje kondicije - 2400 m pretečem v ~11 minutah, s tem da po tem teku komaj hodim, ker me noge tako bolijo (noge me izdajo prej kot kondicija).

Hvala za pomoč že vnaprej.
LP
Nazadnje spremenil krneki10, dne 24 Jul 2009, 21:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 marcy
2400 km v 11 minutah :laola super rezultat, ni čudno, da te potem noge bolijo :?

Vsekakor glas za klasičen način teka v kolikor nimaš tekmovalnih ambicij :wink: !
Uporabniški avatar
 vencelj
Vsekakor klasičen tek!!
Ko (če) boš tekel večkrat tedensko, ko (če) boš dobil tudi tekmovalne ambicije in ti bo postala pomembna hitrost, boš začel dodajati v svoj tek tudi intervalne treninge...
:lauf:
Drugače pa kar zmerno in vztrajno, pretiravanje ti bo samo škodilo in te lahko že na začetku odvrne od teka.

LP, vencelj
 krneki10
Se opravičujem za napako, popravljeno.

Moja ambicija ni (in po vsej verjetnosti ne bo) tekmovanje, ampak pridobivanje kondicije. Zakaj pa -tukaj- potem priporočajo intervalen tek za začetnike? Izvedel sem tudi, da intervalen trening povečuje VO2 Max in aerobno kapaciteto. :?

Kako bi pa naj zgledal ta "klasičen" tek? Koliko metrov naj pretečem, s kakšno hitrostjo, ali naj imam pavze vmes (kako dolge, kako pogosto)...?
Športne ure še nimam, tako da srčnega utripa ne morem merit.
Uporabniški avatar
 marcy
Napaka je bla itak krneki :lol: .

Kolikor sem uspela na hitro preleteti "tvoj" članek, priporoča menjavanje hoje in teka. To je res za začetnike, oz. tiste ki še nimajo dovolj kondicije za neprekinjen tek (ali pa bi na ta način želeli izvesti dolgotrajnejšo vadbo ob nekoliko lažji obliki napora). Jaz sem imela v mislih intervale v katerih povečuješ hitrost in so zate zato brez pravega pomena. Poleg tega je možnost poškodb bistveno večja kot pri klasičnem, umirjenem teku.

Koliko metrov, s kakšno hitrostjo in s kakšnimi pavzami je odvisno predvsem od tvoje telesne pripravljenosti. Ne vem, koliko si teka vajen oz. kako premaguješ razdalje. Jaz ti priporočam, da se čim manj obremenjuješ z urami, pulzi in podobnim. Teci mirno, pravimo kar pogovorno (tako hitro, da se med tekom lahko pogovarjaš in nisi preveč zadihan). V kolikor je to težko, potem pa kombiniraj s hojo... Vsekakor na začetku ne pretiravaj z razdaljami, če že drugega ne, utegne biti slabo za tvoje pokostnice, tetive, ki še niso vajene te vrste gibanja.
Uporabniški avatar
 vencelj
Prav v članku, ki ga omenjaš, dobiš kar nekaj odgovorov na vprašanja.
Intervalni trening pa je tek z izmenjavanjem visokointenzivnih intervalov vadbe z nizkointenzivnimi...
http://www.cenim.se/108-a.html
viewtopic.php?t=424&start=0
http://www.klubpolet.si/index.php?optio ... &Itemid=11

itd.

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 marcy
Jasne odgovore glede tega si že dobil, ne kompliciraj preveč.
Vreme je krasno, zato brž pot pod noge in veliko tekaških užitkov! Morda boš odgovore na svoja vprašanja našel že v prvem kilometru :wink:
Pa srečno!
Uporabniški avatar
 marcy
Jasne odgovore glede tega si že dobil, ne kompliciraj preveč.
Vreme je krasno, zato brž pot pod noge in veliko tekaških užitkov! Morda boš odgovore na svoja vprašanja našel že v prvem kilometru :wink:
Pa srečno!
Uporabniški avatar
 raines
Lahko ti izdam kako sem začel jaz!

Najprej sem šel na tekmo (Mekinski kros), kjer sem dosegel tak rezultat, da me je blo kar mal sram in se se odloču, da bo treba neki narest. Pol sem pa teku in s se prijavu še na kakšen tek(da mam pred sabo cilj zakaj tečt). Nikol mi ni bil cilj bit nevem kaj dober uvrščen, sam da bom zadovoljen s tekom. In pol s časoma spoznavaš še ostale načine treninga, povsem spontano. Bereš forum, se udeležiš kakšnega treninga s tekaškim forumom( al pa s čkom drugim), kjer ti ogromno ljudi lahko dobro svetuje,...

Jaz bi na tvojem mestu tut intervale pustu še za enkrat pa bi rajš povečvov hitrost al pa razdaljo. (eno ali drugo ne oboje hkrati). Na začetku bo motivacije veliko, ker bodo rezultati hitro boljši.

Pridno treniraj!

lp
 kruno
Lep pozdrav!

Sem 27 letni dečko, ki se mora do februarja 2010 pripraviti za sprejemne izpite na časniško šolo v Slovenski Vojski.
Trenutno je moja kondicija bolj boga in imam malce preveč kilogramov (za orientacijo 2400 pretečem v 12 minutah). Zanima me kako naj treniram, da bom lahko februarja izvedel 12 km dolg orientacijski tek s 30 kg opreme. Trik je še tu, da mora biti tek čim hitrejši.

Že v naprej hvala vsem za predloge in odgovore!
Uporabniški avatar
 raines
Zdravo!

Časa imaš še zadosti, kar pa ne pomeni, da treninge lahko še malo prestavljaš. Če si malo konkretnejši naj te ne skrbi, saj kot sem jaz seznanjen, morajo 30 kg nositi tudi suhci s 60 kg (to se mi pazdi kar z....). Poleg tega pa boš s pravilno količino in intenzivnostjo teka hitro lahko izgubil kakšen kg. Svetujem ti, da na začetku tečeš počasi (pogovorni tempo). Težko ti svetujem kakšna naj bo dolžina treninga, saj ne vem kakšne so tvoje zmožnosti. Obvazno pa moraš poslušati svoje telo in ob bolečinah prenehati s tekom. Glej da boš imel dovolj pavze med enim in drugim treningom(teči recimo vsak drugi dan), po treningu pa obvezno naredi rastezne vaje.

To je za enkrat od mene, če pa me kašen prekaljen maček teka kaj popravi ali dopolni pa bom zelo vesel, saj bom spet vedel nekaj več!

lp
Uporabniški avatar
 Andreja_T
kruno napisal/-a:Trenutno je moja kondicija bolj boga in imam malce preveč kilogramov (za orientacijo 2400 pretečem v 12 minutah). Zanima me kako naj treniram, da bom lahko februarja izvedel 12 km dolg orientacijski tek s 30 kg opreme. Trik je še tu, da mora biti tek čim hitrejši.

2,4km/12min sicer ni briliantno - slabo pa tudi ne ;)
js glasujem za klasični tekaški trening kot bi treniral za 15km, hkrati pa vključiš tek z obremenitvijo. nahrbtnik in dve veliki kanti vode bodo čist u redu :D to,da je treba postopno povečevat količino vode, je verjetno jasno. pa še prednost - nikoli ne boš žejen :lol: tko da en del intervalov/hitrostnih treningov nadomestiš oz. zamenjaš s tem in greš tako laufat off road. glavno da se navadiš tečt po neurejenem terenu in seveda, na ekstra kilažo (če nisi navajen te, kar je več kot ca. 20% tel. mase, absolutno ubije).

kako prilagajat intenzivnost treningov glede na tvojo pripravljenost, ti bo pa verjetno malokdo znal povedat. ker je 12 km s 30kil plusa po terenu precej neprimerljivo s cooperjem. važno da navadiš telo na čimbolj podobne pogoje, kot jim boš izpostavljen na orientacijskem (ne pozabi na obutev, v čem boste tekli?).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA