- 05 Okt 2004, 17:55
V zadnjih letih, ko sem tekel povprečno več kot 80 km na teden nisem imel problema s trajnostjo tekaških čevljev. Strgali so se v roku enega leta. V tem obdobju pride tudi do obrabe podlata, ki nima več takega blaženja kot na začetku in postaja izrabljen in drseč.
Prvi znak, da ti nek model ne ustreza, so boleče noge. Zgodilo se mi je, da z določenim modelom nisem zmogel preteči niti 21 km po asfaltu zaradi bolečin. Za tak model ni druge rešitve, kot da ga zamenjaš v trgovini.
Za treninge zadnje čase uporabljam nikov model Pegasus v letni oziroma zimski izvedbi (vodoodbojen). Gre za modela, ki mi osebno zelo ustrezata. Enostavno se moraš v tekaškem čevlju dobro počutiti. Potrebno pa je omeniti, da so Pegasus modeli sorazmerno ozki in jih je potrebno pred začetkom uporabe razširiti pri čevljarju, da ne tiščijo.
Za tekmovanja pa uporabljam nekoliko lažji tekaški model Mizuno wav. Ti modeli tudi nudijo udoben tek in so iz estetskega vidika lepo oblikovani. Zadnjič me je presenetila prijateljica, ki je ob pogledu na moje Mizuno tekaške čevlje izjavila: "Kako lepe superge. Zadnjič sem jih v trgovini iskala za sebe, pa mi niso nobene ustrezale glede izgleda."
Želel bi kupiti za zimo tekaški čevelj iz goratexa, vendar mi zadnji modeli Nike ne odgovarjajo. Nekoč so imeli dobre goratex modele. Le-ti niso imeli dolge življenske dobe, a kot omenjeno, se je teklo dobro in pozimi ni bilo problemov z mokroto v čevlju. Tri leta nazaj pa so spremenili koncept modela in pri vsakem poskusu uporabe, sem doživel težave. Goratex modele ponuja tudi addidas, vendar z njimi nimam izkušenj.
Velika škoda je, da v zadnjem času v Sloveniji nimamo uradnega distributerja za tekaške čevlje Asics, kar se pozna v ponudbi po trgovinah. Gre za odlične in raznovrstne tekaške modele. V Avstriji ima to znamko skoraj vsak drugi tekač . V Sloveniji, Italiji in Franciji pa na splošno prisegamo na različne znamke. V zadnjem času pa se veliko ljudi odloča za ameriško blagovno znamko New balance. Osebno mi niso ustrezale, ko sem jih pomerjal v trgovini, a čevelj je potrebno preizkusiti na terenu.