Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 JARRAJA
Se že v naprej opravičujem (ne me takoj skenslat), če ta tema že ostaja, potem tole pobrišite in mi napišite kje najdem to temo.
Torej sem začetnik malo čez 50 let 180 cm in 81 kg....tečem vsaki dan 8 km in sicer 1 uro (hihihi) počasi predvsem zato, ker so mi kolegi svetovali naj tečem počasi, da bom skuril odvečno maščobo, pa tudi sicer nimam kdo ve koliko kondicije.Tečem v hrib 4 km z višinsko razliko cca. 200 m.
Lepo bi prosil, da me malo podučite, kako naj nadaljujem, ali naj še vedno tečem vsaki dan, ali naj vmes tudi kak dan počivam.Še to me zanima, tečem tako, da vdihnem skozi nos in izdihnem skozi usta.Ko je za mene tempo prehiter to čutim tako da se močno zadiham in moram tudi vdihniti skozi usta, kar mi da znak, da tečem nad max. utripom (ne uporabljam ure).
No tele temo sem odprl za vse bodoče ZAČETNIKE nad 50 let, ki se po moje počasneje adaptirajo kot mladina.
Če mi lahko še kaj svetujete, bom zelo vesel !!
Uporabniški avatar
 Vreme
Vedno smo veseli začetnikov :mrgreen:

Tečeš vsaki dan kot praviš :shock: , tega še jaz po nekaj letih nisem poskusil. Počitek je namreč sestavni del treninga in vsaj v začetku nima smisla teči vsaki dan. Tudi tečt vsakič isto dolžino ali progo zna postati sčasoma monotono. Tudi vrhunski tekači si vzamejo vsaj kakšen dan počitka v tednu, za rekreativce naj bi bi še kašen dan prišel še kako prav :wink:

Teči počasi ali hitro je seveda vprašnje. Glede, da med tekom opraviš z 200 v.m. tvoj čas sploh ni tako slab. Je pa v začetku vsekakor smiselno teči počasneje, pa ne za to da bi shujšal, samo s tekom še nihče ni pretirano shujšal, kakšen kilogramček že, kaj dosti pa ne, ampak predvsem za to, da se tvoje telo navadi na stres imenov tek. Mišice se pač morajo navaditi na gibanje, ki ga v prejšbnih letih ni bilo v izubilju.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Dihanje je zelo pomembno
na treningih je včasih fajn malo trenirat dihanje samo na nos
prav pride v zelo mrzlem pozimi
pri večji porabi kisika se zrak zajema istočasno čez nos in usta, da gre čim lažje in hitreje glede na potrebe
pri dihanju pa je dobro tudi uskladiti ritem koraka z ritmom dihanja
baje usklajen ritem preprečuje ali zmanjšuje nastanek bodca
počasno dihanje omogoča temeljito izmenjavo zraka v pljučih
hitro dihanje je bolj površno, zato je dobro z razumom voditi v globok vdih in temeljit izdih
tek je zelo odvisen od kisika, ki ga damo telesu na razpolago oziroma tudi od sposobnosti telesa, da ga prenese tja, kjer je potreben
dihaj, dihaj, .... :o
 JARRAJA
lepa hvala obema za pomoč !!!
Lahko še kaj svetujete začetniku, na kaj je treba še pazit.Morda koga poznate, ki dela kot trener (proti plačilu) da ti pokaže v živo kako je treba pravilno tečt.Kolega mi je rekel, TEČEŠ PA JE, TO PA J AZNAŠ.......no jaz vem, da ni tako simpl.
Uporabniški avatar
 mojchka
NUT napisal/-a:Arthur Lydiard je rekel " skozi nos ali skozi usta, vseeno, samo, da spraviš prekleti zrak not in ven"

:clap:
Dobra tale!
Uporabniški avatar
 StaraKost
mojchka napisal/-a:
NUT napisal/-a:Arthur Lydiard je rekel " skozi nos ali skozi usta, vseeno, samo, da spraviš prekleti zrak not in ven"

:clap:
Dobra tale!

Pri tem je zelo pomemben IZDIH. Več ko izdihnemo, več lahko vdihnemo in obratno :D .
 JARRAJA
hvala za vaše komentarje !
Evo zdaj tečem dober mesec, največ sem tekel 1 uro 8 km in premagal 200 m višinske razlike.....vsakič grem isto smer (eni pravite da to ni dobro) jaz pa na podlagi tega vidim koliko napredujem, oz. si rečem grem še 200-300 metrov več....Vedno tečem na tešče-samo 1 banana in 4 dcl čaja brez vsega.Potem pa sem na tem forumu nekje prebral, da je boljše tečt po zajtrku...danes pa sem pojedel 2 pečena jajca 8 dag pirinega kruha, 1 banano in čaj brez vsega....skoraj nisem mogle verjet, nobene kondicije več, tale zajtrk me je čisto potolkel, nobene volje...nič...nič...ampak sem vseeno tekel, sicer res čisto počasi, le toliko da sem noge premikal-koraki so bili dolgi v klanec za en copat, po klancu dol pa 05. metra....domov sem prišel čist fertik...kaj predlagate, da drugič ne fruđkam več, ali zakaj se mi je to zgodilo.Sicer tečem vsaki dan, včeraj pa sem na priporočilo tu na forumu počival in šel samo na lahek sprehod s psom ene 5 km.
Uporabniški avatar
 Bobek
JARRAJA napisal/-a:hvala za vaše komentarje !
Evo zdaj tečem dober mesec, največ sem tekel 1 uro 8 km in premagal 200 m višinske razlike.....vsakič grem isto smer (eni pravite da to ni dobro) jaz pa na podlagi tega vidim koliko napredujem, oz. si rečem grem še 200-300 metrov več....Vedno tečem na tešče-samo 1 banana in 4 dcl čaja brez vsega.Potem pa sem na tem forumu nekje prebral, da je boljše tečt po zajtrku...danes pa sem pojedel 2 pečena jajca 8 dag pirinega kruha, 1 banano in čaj brez vsega....skoraj nisem mogle verjet, nobene kondicije več, tale zajtrk me je čisto potolkel, nobene volje...nič...nič...ampak sem vseeno tekel, sicer res čisto počasi, le toliko da sem noge premikal-koraki so bili dolgi v klanec za en copat, po klancu dol pa 05. metra....domov sem prišel čist fertik...kaj predlagate, da drugič ne fruđkam več, ali zakaj se mi je to zgodilo.Sicer tečem vsaki dan, včeraj pa sem na priporočilo tu na forumu počival in šel samo na lahek sprehod s psom ene 5 km.

Poslušaj telo, če ti bolj paše tečt na tešče, potem ne jej prej.

Ugotovitve strokovnjakov se itak kar naprej spreminjajo, enkrat je bolje to, drugič drugo...

Jaz tečem že 20 let, vseskozi na tešče in se ne obremenjujem s tem, ali je bolje ali slabše. Tako mi je všeč.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Tisto ko praviš, da tečeš tešč, je že "zajtrk" pred tekom. Po tistem čemu ti praviš zajtrk :D , potrebuješ vsaj dve uri počitka pred tekom. Očitno imaš napačne predstave kaj je malo in kaj je dovolj :D .
Ko smo starejši potrebujemo več časa za regeneracijo. Za tvoja leta je dovolj 4 max 5 "treningov" na teden. Če želiš napredovati, potem moraš teči različne distance na "različne" načine. V začetku to pomeni od kombinacije tek-hitra hoja za daljše distance, tek v ne prestrmi klanec(v strmega itak ne moreš :D ) in tek po razgibanem terenu s spremembami tempa od komot do težjega dihanja.
 JARRAJA
STARA KOST a hočeš rečt da je to preobilen zajtrk na sploh, ali je samo pred tekom preveč.Sem nekje na tem forumu prebral-nekdo je napisal da pred tekom zajtrkuje, sicer mu zmanjka energije, nekaj takega.
Jaz bom vsekakor prakticiral še naprej na tešče (samo 1 banano in čaj brez vsega).
Ali pa ti predlagaš, da tudi banane ne zaužijem???
Torej če tečem 2 dni zapored, potem pa 1 dan ne, bo to boljše?
Kaj pa tisti dan ko ne tečem, lahko grem npr. 5 km lepo počasi hodit, ali tudi ne.
S hitro hojo pa imam jaz probleme, ker me vedno bolijo kolki po treningu-morda ne hodim pravilno???
Uporabniški avatar
 IRA
JARRAJA napisal/-a:STARA KOST a hočeš rečt da je to preobilen zajtrk na sploh, ali je samo pred tekom preveč.Sem nekje na tem forumu prebral-nekdo je napisal da pred tekom zajtrkuje, sicer mu zmanjka energije, nekaj takega.
Jaz bom vsekakor prakticiral še naprej na tešče (samo 1 banano in čaj brez vsega).
Ali pa ti predlagaš, da tudi banane ne zaužijem???
Torej če tečem 2 dni zapored, potem pa 1 dan ne, bo to boljše?
Kaj pa tisti dan ko ne tečem, lahko grem npr. 5 km lepo počasi hodit, ali tudi ne.
S hitro hojo pa imam jaz probleme, ker me vedno bolijo kolki po treningu-morda ne hodim pravilno???

Pred tekom se poje kakšno malenkost.
Če poješ banano in spiješ čaj to definitivno ni potem "tek na tešče" ...
Banana je super zajtrk. Prav tako lahko poješ kak košček kruha in med. Vse majhne količine in bolj na osnovi ogljikovih hidratov.

Jajca so vsekakor obilen zajtrk pa še beljakovinski kar te sicer zelo nasiti, ne daje pa ti neke "enegrije" kot si opazil tudi že sam.
Tako, da to raje po teku. S takim polnim vampom se itak ne da tečt.
In "zajtrk pred" tekom vsekakor ne zgleda tako kot si ga ti predstavljaš.

Ti že zajtrkuješ pred tekom ... z banano in čajem.
Po njem pa si privošči tvoj zajtrk ... ali pač že malico :)

Za tek pa je res boljše, da ga prakticiraš vsak drugi dan. Da imaš vmes tut proste dneve, ko greš brez problema lahko na sprehod in se dobro odpočiješ.

Pa srečno na tvoji poti!
 JARRAJA
Lepa hvala za spodbudo !!
Me pa zanima, če telo ne dobi čez noč dovolj glikogena v mišice za mojih skromnih 7-8 km, sicer je res 200m višinske razlike, ampak vseeno-morda niti banane ne potrebujem, le doovlj tekočine, kaj pravite ?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA