vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 dimko
Imam težavo z "musklfibrom" v mečih zaradi spremenjene tehnike teka in sicer teka po sprednjem delu copata. Za to sem se odločil zaradi bolečin pod pogačico oziroma obrabe hrustanca, da vidim, če bo to kaj pomagalo. Zaenkrat imam kar dober občutek, je pa sedaj problem z meči, ker niso bile navajene tega. Verjetno je tudi moja krivda, ker sem že v prvem teku s to tehniko odtekel 10km. Od takrat imam musklfiber in z vsakim tekom je slabše, čeprav je med njimi kar nekaj dni pavze, tako da sedaj že hodim težko. Ima kdo kake izkušnje glede tega, z menjavo tehnike in ali bi moral počakati, da se meča regenerirajo do konca pred naslednjim tekom, kar pa mislim, da mi bo sedaj vzelo saj 2 tedna, ker ne kaže dobro. Po prvem takem teku je bila sicer 1 tedenska pavza pa ni pomagalo, tudi domača masaža in pitje magnezija ne preveč.
Hvala za kakršenkoli nasvet že vnaprej.
Uporabniški avatar
 vencelj
:roll: :roll:
Prav v tem tednu sem veliko prebral o musklfibru (zapoznela mišična bolečina), v glavnem stvari, ki jih je veliko na spletu. Pri meni se je musklfiber odvijal točno po scenariju, kot je opisan v prebranih člankih, torej pojavil se je cca 24 ur po (pretirani) telesni aktivnosti in dosegel svoj vrh v ponedeljek in torek, torej 48-72 ur po aktivnosti. V sredo je bilo že OK. Enako je bilo tudi že vedno prej, kadar sem imel musklfiber.
Tu me malce bega tvoj "vzorec". Praviš, da boli stalno in da je vedno slabše. Da ni mogoče kaj drugega :?: :?:
Sicer mi je pa v tem tednu prebrano čtivo razkrilo, da si znanstveniki niti danes (ali pa celo veliko manj kot v preteklosti) niso enotni glede vzrokov za nastanek musklfibra, še manj pa glede lajšanja bolečin.
Če gre za musklfiber, mnogi menijo, da ga najbolje ozdraviš tako, da nekoliko lahkotneje treniraš naprej. Jaz sem v tem tednu to uspešno prakticiral (prve dni res veliko bolj lahkotno), a ti že sedaj praviš, da se stanje poslabšuje.
:?: :?:

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 dimko
Problem je zaradi spremenjene tehnike teka, ker ne postavljam copata na peto, ampak na srednji oziroma sprednji del in po moje predolgega 1 teka s to tehniko. Že takrat proti koncu teka sem čutil bolečine v mečih in takoj naslednji dan je bil že problem s hojo po stopnicah:). Bila je potem 1 tedenska pavza, otrdelost sem še zmeraj čutil, sem šel pa vseeno teč in včeraj znova, ko pa sem že od začetka kljub ogrevanju mel velike bolečine. Nekako sem odtekel, sedaj imam pa občutek, kot da je leva mečna mišica otekla, da je napihnjena. Predvsem imam problem z levo nogo, desna še nekako gre. Mislim, da sem sam kriv, ker je bila to kot kaže prevelika sprememba za moja meča. Sem mislil, da se bo to po 2-3 tekih že utrdilo in bo po tem lažje, pa je ravno obratno. Kot kaže bo edino zdravilo počitek in masaža, ker ne bi rad kake poškodbe še staknil zaradi tega.
 ibuho
moje izkusnje pri bolecih mecih ob enakem razlogu (sprememba tehnike s pete na prste) so, da traja okoli 2 meseca preden teces brez bolecin po teku ali med (s priblizno 50km teka / teden). moj razlog za spremembo je bil sicer zelja po napredku. pocitek mi je pa bolj skodil kot koristil pri bolecini. odvisno je kako spremenis tehniko, ali se vedno uporabljas stare superge itd.. sam sem si pomagal tako, da sem odrezal zadnji del podplata, da sem 'moral' teci po prstih, drugace se je stara tehnika hitro "vrnila". zacni mogoce z 30min teki in podaljsuj. nastanejo tudi "kepe" v misicah, ampak gre pocasi stran,kaksna 5min masaza, dan, dva pocitka in je bolje. po nekaj mesecih so sli tudi daljsi teki bp. na zacetku je hitrost teka padla ampak cez kaksen mesec, dva se je obrnilo in zdaj po 5 mesecih je hitrost 10% vecja. kupi si kompresijske nogavice, tudi pomaga.
 ibuho
da ne bo nesporazuma, manjka beseda....dolg (=1 teden) pocitek mi je pa bolj skodil.....

ibuho napisal/-a:moje izkusnje pri bolecih mecih ob enakem razlogu (sprememba tehnike s pete na prste) so, da traja okoli 2 meseca preden teces brez bolecin po teku ali med (s priblizno 50km teka / teden). moj razlog za spremembo je bil sicer zelja po napredku. pocitek mi je pa bolj skodil kot koristil pri bolecini. odvisno je kako spremenis tehniko, ali se vedno uporabljas stare superge itd.. sam sem si pomagal tako, da sem odrezal zadnji del podplata, da sem 'moral' teci po prstih, drugace se je stara tehnika hitro "vrnila". zacni mogoce z 30min teki in podaljsuj. nastanejo tudi "kepe" v misicah, ampak gre pocasi stran,kaksna 5min masaza, dan, dva pocitka in je bolje. po nekaj mesecih so sli tudi daljsi teki bp. na zacetku je hitrost teka padla ampak cez kaksen mesec, dva se je obrnilo in zdaj po 5 mesecih je hitrost 10% vecja. kupi si kompresijske nogavice, tudi pomaga.
Uporabniški avatar
 dimko
hvala lepa ibuho. ravno to sem rabil, izkušnje nekoga, ki je dal to že skozi. kompresijske nogavice že imam, superge so zaenkrat še dobre, uporabljam 3 pare tako da jih menjujem. mislim, da s tehniko ne bo težav, samo da bodo bolečine popustile. verjetno imam sedaj tudi to kepo v mišici, ker je na enem delu zelo trda in boleča. bo treba bolj pazljivo in z občutkom naprej, predvsem zmanjšat minutažo. je pa res, da sem dal šele 3 take treninge skozi, tako da me po tvojih izkušnjah kot kaže čaka še dolga pot. ravno prav do ljubljanskega maratona:))
lp
 Srednjeprogaš
No,s tehniko bi moral začeti postopno.Tako sem tudi jaz ko sem začel profesionalno trenirati atletiko-srednje proge. Zdaj s tako tehniko lahko kar nadaljuješ vendar pazi, da tečeš po desni oziroma zunanji strani sprednjega dela stopala. Če je težava dokaj boleča lahko uporabiš PERNATON kremo. Meni pomaga skoraj pri vseh težavah v roku nekaj dni.

LP
Uporabniški avatar
 teoo
Skozi isto sem šel tudi jaz. Par tednov precej velikih bolečin. Se mi pa zdi, da je precej pomagala vsakodnevna 5-10minutna masaža (+led). Sem lepo izkoristil mojo boljšo polovico zvečer pred tv-jem :mrgreen:
Uporabniški avatar
 dimko
kot kaže je bil ta preskok kar velik šok za mojo levo nogo in mečno mišico, ki je kar vidno otekla in je trda in boleča predvsem z zunanje strani. prvi stik copata s podlago je z zunanje strani in je zaradi tega ta del mišice najbol obremenjen. zanimivo pa da z desno nogo ni takih težav, čeprav je desna moja šibkejša noga. bom probal s počitkom, masažo in ledom to uredit, predvsem pa bit potrpežljiv, kot vidim po vaših izkušnjah. še enkrat hvala vsem za vse nasvete.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA