prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 oru
Zdravo! Mene pa zanima ali komresijske nogavice nosite samo po tekmi ali tudi med tekmo? Ali so Cepke res toliko boljše kot druge glede na ceno?
Uporabniški avatar
 pajo
Odvisno od vsakega posameznika. Pri meni se niso obnesle ker so preveč stisnile in sem jih skonto skoraj nerabljene prodal naprej. Sedaj imam od Asics pa neke druge in je v redu. Kar je meni v redu ni nujno, da bo tudi tebi. Enako velja tudi za superge.
Uporabniški avatar
 jedrnat
Kompresijske nogavice ponuja praktično vsak proizvajalec tekaške opreme. Cepk nisem probal, imam pa jih od Crafta. Uporabil sem jih na treh polmaratonih in obnesle so se v redu. Ne vem pa ali bi brez njih tekel slabše.
Uporabniški avatar
 Tengu
čemu točno so sploh namenjene te kompresijske nogavice? vem da naj bi izboljševale pretok krvi po nogah in slišal sem da so dobre proti krčnim žilam,imajo poleg navedenega še kake prednosti?
Uporabniški avatar
 Pina
Povečan pretok vpliva na hitrejše odvajanje mlečne kisline in s tem hitrejšo regeneracijo.
Mislim, da je to bistvo kompresijskih nogavic. Menda pomagajo tudi pri shin splintih, vendar to ne vem če je bilo kdaj dokazano.
Sama nimam sicer komp. nogavic ampak čisto navadne dokolenke, ki so malo tesne :). Nataknem si jih pa kadar me shin splinti hecajo in malo pomaga. Nosim jih pa samo v postelji :P
Uporabniški avatar
 jedrnat
Tengu napisal/-a:čemu točno so sploh namenjene te kompresijske nogavice? vem da naj bi izboljševale pretok krvi po nogah in slišal sem da so dobre proti krčnim žilam,imajo poleg navedenega še kake prednosti?

Med tekom pa naj bi kompresijske nogavice pomagale tudi k (bolj) učinkovitejšemu vertikalnemu premikanju mečnih mišic. Torej povedano po domače, zmanjšujejo "opletanje" mečnih mišic okoli.
Uporabniški avatar
 Pina
jedrnat napisal/-a:
Tengu napisal/-a:čemu točno so sploh namenjene te kompresijske nogavice? vem da naj bi izboljševale pretok krvi po nogah in slišal sem da so dobre proti krčnim žilam,imajo poleg navedenega še kake prednosti?

Med tekom pa naj bi kompresijske nogavice pomagale tudi k (bolj) učinkovitejšemu vertikalnemu premikanju mečnih mišic. Torej povedano po domače, zmanjšujejo "opletanje" mečnih mišic okoli.

Aha, ok ja to sem pozabila omenit :oops:
 mcluiss
Jaz imam CEP-ke in se odlično obnesejo. Dobim občutek lažjih nog. Sem pa ugotovil, da jih moram obuti vsaj 1 do 2 uri pred startom, da se mi noge "navadijo" na pritisk. Na enem teku sem si jih obul tik pred startom in sem imel od kolena navzdol trde noge pa še pokostnice so me bolele. Po teku pa obvezno vsaj še eno uro gor....garantirano pomaga. Jih pa uporabljam predvsem na maratonih in polmaratonih. Na krajših razdaljah ne vidim smisla v njihovi uporabi, razen v regeneraciji po teku.
 ton
Tudi jaz sem vernik že zadnji dve sezoni. Tripam predvsem na nogavčke Cep, povsem ugledni firmi sta mi Nike in Falke, totalno konstrukcijsko napako pa ima x-socks, saj vsaj mene pod kolenom 'zadavijo' in jih uporabljam bolj kot Jane Fonda pri aerobiki. :D Skins še nisem poskusil, so drage ala Cep, vidim, da jih ima tudi Under Armour...
Uporabniški avatar
 Biz
S CEP nekako težko zgrešiš, samo cenovno niso ugodne (od 40 EUR dalje). Doma imam tudi 2XU (okoli 25 EUR na netu), ki pa mi ne nudijo enakega občutka, nepravilno zaobjamejo misico in se lahko zgodi, da se ti med tekom spustijo dol. Pač moja izkušnja.

Najboljše razmerje cena/kvaliteta pa bi dal kompresijskim nogavicam iz Hofra, pri katerih je občutek kompresije sicer nekoliko manjši od CEP, vendar se lepo prilegajo nogi in ne zdrsijo dol, hkrati pa so bile okoli 10 eur...

O učinkih bi se dalo debatirati, to ve vsak zase... reklame znamo pa tudi vsi brati. Težko ocenim, kaj je resnični efekt, kaj pa je placebo. Če se mi zdi, da bo res kak težek trening ali tekma, potem jih dam gor že kako uro prej, pa tudi po teku jih pustim gor še kakšni dve uri. Na maratonu so mi fino služile, meča so bila naslednje dni neproblematična, samo kaj ko so bli kvadricepsi povsem zakisljeni (pa sem imel tudi kompresijske hlače).

Najmanj kar je, so fine pri nizkih temperaturah. Sicer se obnesejo tudi pri visokih temperaturah. Nogavica tudi takrat ni mokra na koncu teka.
 skorc
Sem tudi sam podlegel tej kompresijski propagandi. Sam sem vzel CEP nogavčke. Na prvem teku 25 km sem mislil, da bom znorel. Če bi imel zraven nož, bi jih porezal stran. Pa so mi potem natvezili, da je ta zadeva uporabna samo za daljše teke. Pa sem naredil 3 teke z njimi daljše od 50 km. Ista katastrofa. Bolečine in krči... Edina stvar, ki se mi je zdela koliko toliko sprejemljiva je bil tek nazvdol, kjer je bila noga malo bolj "fiksirana".

Trans SLO sem tekel brez kompresije. Uspešno.

Jaz se tega več ne dotaknem. :D
Uporabniški avatar
 pajo
Enaki problemi tudi pri meni. Prodal naprej po polovični ceni. :evil: Na žalost. Sedaj imam od Asics, ki sploh ne vem če so prave kompresijske ampak z njimi ni nobenih težav. Prav dobro se počutim ko jih ima na nogah. 32 km pa je bil za sedaj najdaljši tek z njimi.
 spela*
Meni osebno se zdi uporaba kompresijskih nogavic za tek nesmiselna - pač pa za regeneracijo.
Sama sem sicer v njih pretekla ljubljanski maraton, ne da bi jih kdaj prej preizkusila na kakšnem krajšem teku. Na LM sem jih oblekla zato, da me ne bi zeblo v meča. :) In je delovalo, čeprav bi bila kakšna druga možnost cenejša. :roll:
Me je pa po ene 25 km začelo krepko zebsti v stegna ... :roll:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA