vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

#25689
Čeprav je Alessandro že vprašal malo o tem.Pa bom tu malce obširneje napisa o pokostnici.Upam, da bo za prvo silo zadovoljivo!

ZNAMENJA

Bolečina in občutljivost se pojavljata ob notranji strani spodnjega dela golenice.Verjetno premočno zavračate stopalo navznot ali pa ste nenadoma začeli več teči navkreber oz. šprintati po ravnem.V zrak vas lahko požene že rahel pritisk s prstom na kost, kjer boli!Poškodovana noga običajno ni videti drugačna od zdrave, čeprav je mogoče, da tekaču, ki tako poškodovan trenira dlje časa, mišice oslabijo in se zato videz noge celo nekoliko spremeni.

PREISKAVE

Navadno je rentgenski posnetek negativen, pregled kosti z izotopom pa pozitiven.Komur se poškodba večkrat ponavlja, naj si da biomehanično oceniti način teka.

DIFERENCIALNE DIAGNOZE

Vsa druga poškodbena oz. bolezenska stanja spodnjega dela goleni.Vnetje pokostnice in stresni zlomi se pogosto pojavljajo hkrati.

SAMOPOMOČ

Počitek je morda pomembnejši od hlajenja, kajti led včasih bolečine še poveča.Poskrbite, da boste nosili primerno obutev, kar skoraj gotovo pomeni vložke ali copate, s katerimi popravljate zvračanje stopal navznot.

ZDRAVLJENJE

Če zmanjšanje in sprememba treninga ter biomehanična korekcija teka ne pomagajo, je včasih nujno, da za nekaj tednov nogo razbremenite teže in si pomagate s berglami.V še bolj trdovratnih primerih pride v poštev FASCIOTOMIJA oz. operativna odstranitev tkiva, kar zmanjša obremenitev mišic.

ALI LAHKO MED OKREVANJEM TRENIRAMO?

Če je primer blag in če ustrezno spremenite obutev, zgubite le nekaj dni treninga.Toda če brez popravkov še kar naprej trmasto trenirate, se vam lahko zgodi, da boste morali na operacijo, to pa bi znalo v vaš dnevnik treniranja zvrtati trimesečno luknjo.

ZATO PRISLUHNITE SVOJEM TELESU IN MU PRIZANESITE NAJHUJŠE.
DOVOLITE MU, DA SI OPOMORE.


marec - april 1998 VRHUNSKI DOSEŽEK
stran 18


ŽELIM VAM ČIMMANJ POŠKODB IN ČIMVEČ VESELJA OB ŠPORTNIH DEJAVNOSTIH!
ČAO!
Uporabniški avatar
 BoštjanG
#26363
Vprašanja o bolečinah goleni on o vnetju pokostnice (pri čemer ni vsaka bolečina goleni nujno že kar vnetje pokostnice) so, žalibog, reden spremljevalec (pre)številnih tekačev. Marathon in Matevž sta o tem že pisala, obilo čtiva je najti tudi širom interneta (glej: shin splint).
Sam bom skušal stvar osvetliti z druge strani; z izkušnjo nekoga, ki je poškodbo imel, a tedaj še ni vedel prav ničesar o golenih, pokostnicah, pronacijah (ali pa je zmotno mislil, da so to akvarijske ribe :oops:)

ZNAMENJA
Preberi marathonov zapis. Dodajam še tole: Bolečino je občutiti zlasti na začetku treninga. Imaš občutek nesproščenosti, zateglosti mišice. Običajni sestop noge poteka od pete (s katero najprej udariš ob tla) in se nato s kontroliranim spustom stopala prenese na prste s katerimi se odrineš v nov korak. Pri vnetju pokostnice pa ta sestop ni kontroliran; s peto se dotakneš tal, nato pa preostali del stopala naglo udari ob tla, zaradi česar je korak "slonje" težak (kar se sliši kot glasno tepetanje, udarjanje copata ob podlago)

OBISK ZDRAVNIKA
Meni je zdravnik odredil krvno preiskavo na osnovi katere je potrdil vnetje. Predpisane sem dobil tabletke s protivnetnim delovanjem in kremo Voltaren. Ortopeda nisem obiskal.

SAMOPOMOČ
Najpogosteje se omenja metoda RICE (rest, ice, compression, elevation). Ubogajte, zlasti velja to za počitek! Jaz, ki sem bolj trdo- in trmoglav sem treniral naprej in plačal visok davek. Občutek, da s treningom bolečina pojenja, vas lahko precej zavede. Lotite se raje kakšne nadomestne telesne aktivnosti.
Dobro dene knajpanje (izmenično oblivanje goleni s toplo-mrzlo vodo) in masiranje s hladilnimi geli.
O kompresiji: v trgovini je moč kupiti opornico(steznik) za golen, vendar je (pre)drag. Zato sem si raje omislil malo manjši kolenski steznik(takega brez odprtine za pogačico(stane 3 tisoč) in ga namesto čez koleno navlekel čez golenico.

PO POŠKODBI
Delajte vaje za krepitev mišic v predelu goleni. Ena njih: s hrbtom se naslonite na zid, pete pa naj bodo dvajset cm od zidu. Dvigujte prste in prednji del stopala. Pete medtem ostanejo na tleh (sicer se boste itak zvrnili :wink: )
Med tekom ne nosite tesno oprijetih nogavic! Predel goleni naj bo sproščen, da se lahko pokostno tkivo lažje prekrvavi. Prepotene nogavice pa po treningu brž sezujte.

Ob vsem pa srčno upam, da vam napotki ne bodo potrebni.
#26641
marathon napisal/-a:PREISKAVE

Navadno je rentgenski posnetek negativen, pregled kosti z izotopom pa pozitiven.Komur se poškodba večkrat ponavlja, naj si da biomehanično oceniti način teka.
kje se pa da biomehanično ocenit način teka ????

bossta
 zupi
#28613
Tekaški forum čitam že dalj časa, sedaj pa se prvič tudi oglašam.
Večji del leta kolesarim, preko zime pa tečem predvsem offroad, gor dol in hodim peš(tek) v hribe.
Pred enim mesecem se mi je pojavila bolečina na NOTRANJI strani ZGORNJE polovice golenice in to samo v eni točki, ki pa postane boleča po parih km teka. Po teku me malo kljuva ampak nič posebnega. Naredil sem tedensko pavzo, vendar se mi je včeraj in danes bolečina ponovila.
Ali je to vnetje pokostnice?
Obraba mojih copat je na zunanjem petnem delu, trenutno pa tečem z: http://www.superge.si/html/svn/367586-AA.shtml ,ki ima oznako pronacijo.
Uporabniški avatar
 pegaz
#28616
Zupi, po vsem sodeč imaš vnetje pokostnice. Sam sem imel skoraj enake simptome.

Enotedenska pavza ni dovolj. Poskrbi za raztezanje pred+po teku, boleče mesto masiraj z ledom po treningu. Pojdi k maserju. Delaj vaje za mišice goleni. Preberi ostale linke v postih nad tvojim. Meni se je poskodba vlekla 2-3 mesce, poleg vseh ukrepov sem moral počivati 2-3 tedne, da se je poškodba sanirala.

Srečno, Pegaz :)
 ananas
#70276
Pozdravljeni,
že toliko je bilo napisanega o tem tu na tem forumu, a vseno.....

danes sm bil pri specialistu za športno medicino v kc glede moje pokostnice. Predpisal mi je:
- tablete Olfen-50 (ker je Olfen-25 pošel iz porabe) od mephe, se pravi nesteroidni antirevmatik s protivnetnim in protibolečinskim delovanjem

- masiranje z ledom

Omenil, pa mi je tudi neko terapijo z laserjem, pa me zanima, če je že kdo kdaj slišal o tem, ker sem seveda ob moji stalno prisotni zmedi, pozabil vprašati, kaj za enga vraga, se gre pravzaprav ta tehnologija z nami takrat.
Dogovorila sva se, za obisk ob prihodu z morja, saj v ponedeljek šibam na zaslužen dopust, dvodnevna terapija, pa bi bila nesmiselna (moja terapija,naj bi trajala en teden, potem pa pregled stanja, če se je izboljšalo), saj me bolečina, pošasi opažam spremlja že približno eno leto.
 vagica
#73575
Lep pozdrav vsem.
Na forumu sem bolj nova, tečem pa že kar lep čas (beri 10-15 let). Najprej sem tekla le med poletjem, nato pa se je to stopnjevalo do te mere, da brez teka praktično ne morem živeti :wink: .
S težavami pokostnice sem se prvič srečala ene 8 let nazaj (bila sem aktivna plesalka, poleg tega sem tudi tekla). Takrat mi je športni zdravnik rekel, da je to kronična poškodba, ki se nikoli ne konča.
Pri meni je tako, da malce izgine, pa se spet pojavi. Moram poudarit, da me boli le med tekom in redkokdaj tudi tako, čez dan.
Zanima me vaše mnenje o tem. Mislite, da je res neozdarvljivo. Kaj naredite ob pojavu te bolečine? Za koliko čas a prenehate s tekom?
tečem nekje 40 do 60km/teden (odvisno od časa), poleg tega grem cca. 2 krat/teden na Šmarno (drugače bi spet pretiravala).
Vem, da se je o tem že veliko pisalo (sem vse prebrala), pa vseeno...zdi se mi, da se že lep čas vrtim v krogu.
Hvala :)
Uporabniški avatar
 pegaz
#73607
vagica:
- je ozdravljivo.
- imaš velike obremenitve, če ne boš počivala, ne bo bolje.
Odloči se, ali se hočeš pozdravit, al ne.

Le pogumno.
Pegaz :)
Uporabniški avatar
 žure
#73625
Le poslušaj Pegaza, on je star maček (poglej avatar) :lol:
Se pa strinjam z njim.
Kadar mene zaboli oz. začutim pokostnico (te dni npr., ker sem prehitro povečal količino teka), poskušam z ledeno terapijo.
Po teku se lepo raztegnem in dam gor vrečkico z zmrznjenim gelom (500 SIT v lekarni velikost 10*10cm). Dela čudeže, verjemi...
Pa kakšen dan počitka več ti tudi ne bi škodil :wink:
 vagica
#73659
hvala obema za odgovor in spodbudo

očitno bom morala res malce prekinit s tekom :cry:
 ananas
#73938
Tud sam sm ugutovu, da je stvar najbolš prespati, se pravi mirovati. Najboljše zdravilo, boljšega ni.

Glede moje pokostnice je stvar sledeča :
- imel sm neko mravlinčenje mišice-električno(transcutaneous eletrical nerve stimulation-TENS) več o tem je pravi naslou google.com, drugače pa gre pri tej zazevi samo za to, da ti dvigne prag bolečine, se pravi s tem narediš praktično nič, samo manj te boli oz. te ne boli, težava pa s tem ni odpravljena.
- masiranje z ledom itak standard
- tablete olfen za protivnetju
- gel olfeen

Sledi pa mi rentgen obeh goleni ter.....matr pozabu sm....kako je že....ciniografija al neki takega, skratka vbrizgajo ti v žilo neko nizkoradioaktivno snov, in na podlagi tega pogledajo kako je, ker baje POZOR je reku dohtar, da lahko pri daljših težavah s pokostnico(kot pri meni), do zloma noge v bolečem delu, ker se drsajo delčki toloko časa da se počasi drobijo oz. nekaj v tem smislu in potem zlom.
 ananas
#73939
Tud sam sm ugutovu, da je stvar najbolš prespati, se pravi mirovati. Najboljše zdravilo, boljšega ni.

Glede moje pokostnice je stvar sledeča :
- imel sm neko mravlinčenje mišice-električno(transcutaneous eletrical nerve stimulation-TENS) več o tem je pravi naslou google.com, drugače pa gre pri tej zazevi samo za to, da ti dvigne prag bolečine, se pravi s tem narediš praktično nič, samo manj te boli oz. te ne boli, težava pa s tem ni odpravljena.
- masiranje z ledom itak standard
- tablete olfen za protivnetju
- gel olfeen

Sledi pa mi rentgen obeh goleni ter.....matr pozabu sm....kako je že....ciniografija al neki takega, skratka vbrizgajo ti v žilo neko nizkoradioaktivno snov, in na podlagi tega pogledajo kako je, ker baje POZOR je reku dohtar, da lahko pri daljših težavah s pokostnico(kot pri meni), do zloma noge v bolečem delu, ker se drsajo delčki toloko časa da se počasi drobijo oz. nekaj v tem smislu in potem zlom.
Uporabniški avatar
 Athena89
#73946
ananas napisal/-a:ciniografija al neki takega


scintiografija mogoče ? ;)
 ananas
#73954
Athena89 napisal/-a:
ananas napisal/-a:ciniografija al neki takega


scintiografija mogoče ? ;)Da da res je ja scintiografija je.
Tud ti mela kej tazga, da poznaš, al je to pač del splošne razgledanosti :)))

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA