superga napisal/-a:...Zanima me nekaj praktičnih podatkov o vaši obutvi in sicer:v katerih modelih copat tečete; kakšna je vaša teža in tedenska količina treninga?
Ker sem o tem že sam mislil nekaj napisati, je tole vprašanje kot nalašč. Namreč zdi se mi prav fenomenalno, kar se je dogajalo pri meni (upam, da se bo še). Nikoli nobenega žulja (razen pred dvemi leti enkrat, ko se mi je na Mizuna Wave Reader strgala notranja obloga na peti), nobene poškodbe kolena, nobene poškodbe kite ali mišice na nogah. Doslej sem tekel v več vrstah copat: najprej sem imel ene Adidaske, ne vem več za oznako, bile so lahke, dobre za asfalt in ne tako dobre za po makadamu in gozdu. Nato sem tekel v zgoraj omenjenih Mizunkah, dobre za asfalt, malo manj dobre za brezpotja, slaba točka je notranja obloga in zunanji del, ki sta se strgala, še preden so se dobro obrabili podplati. New Balance 704 imam samo za dež in sneg, so precej nerodne, a se v slabem vremenu in na vsaki trasi dobro obnesejo. Nič pa se ne more primerjati, vsaj pri meni, z Nike Pegasusom. Z njimi sem treniral in tekel na LM, naredil okoli 500 km po vseh možnih trasah, nikoli ožuljen, nobene poškodbe nog in dobro počutje. Včasih sem pozabil bolj trdno zavezati vezalke in sem pričakoval, da se bodo med tekom odvezale, a se niso nikoli. Imam precej visoko nogo in z dodatnimi luknjicami za vezalke se da dobro regulirati prileganje copata nogi. Ne vem, koliko km naj bi Pegasuske zdržale, a sedaj izgledajo, da bodo 500 km še prenesle. Po podrobnejšem pregledu sem odkril rahlo načeto oblogo na notranji strani petnega dela desne copate. Na podplatih ni videti resne obrabe. Opral jih nisem niti enkrat, ker sem tekel v vsakem vremenu, ki je pripomoglo k čiščenju in antičiščenju. Še moja teža: ves čas se je sukala okoli 100 kg.
Vedno kupim eno številko večje copate kot imam številko noge!
Če bi na grobo izračunal:
500 km je okoli 500.000 korakov, na nogi 100 kilaša udarjajo ob tla s silo od 800 kg, recimo povprečno 400 kg x 500.000 korakov =
200.000.000 kg ali 200.000 ton pritiska teže v obliki udarcev ali kot da bi po njih vozili največji tankerji.
Take so moje izkušnje, izračun je pa zelo amaterski. Ampak številke bodo kar držale.