Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Najprej en prav lep pozdrav vsem...

Pridružila sem se vam...da vas kaj povprašam...delim z vami svoje nove tekaške izkušnje...

Če vam na kratko opišem mojo situacijo...kot osnovnošolka in v srednji šoli bi dala vsak prost trenutek za tek...vendar proti koncu srednje šole sem kar naenkrat prenehala in do danes ko jih štejem 28 let nikoli več naredila nobenega več km, niti se ukvarjala z nobenim športom...verjeten če bi imela težave s kg mogoče celo bi se...vendar resnično nič športa v mojem življenju... prioriteta je bila služba,razvada pa kava in cigareti...čeprav priznam da pa je vedno v meni tlela želja da bi obula superge in kaj naredila zase...ampak bile so le misli in ne dejanja...
In kaj sedaj?....Čas je za spremembo...in naj vam povem danes bo tisti dan ko bom začela migat...čeprav se sliši mogoče smešen...neumno, želim pa si preteči ljubljanski polmaraton...čeprav si želim že prej udeležit kake desetke...sicer pa bom videla kako mi bo šlo...

Mogoče mi je na nek način motivacija tudi tale forum, kjer bom delila izkušnje, vas kaj povprašala...vas pa naprošam če imate kak nasvet...vas prosim zanje...kajti oktober bo kmalu tu...in vsaka informacija mi bo prišla prav...

uspelo mi bo...

lp
Nazadnje spremenil kiak-ica, dne 01 Avg 2012, 08:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Veš, da ti bo uspelo. Samo ne pretiravaj z tekom, da ne bo kake poškodbe. Nič drugega. Uživaj v teku ne pa, da se z njim mučiš. Če pa slučajno ne bo šlo tako kot si želiš... ni panike. Si še mlada in imaš dovolj časa. Rada tečeš sama ali v družbi? Vse je na voljo. Javi se še kaj. V soboto imaš tek po Zagorski dolini. Zanimiv tek.
Najprej hvala za spodbudne besede...

začela bom sama...kajti sem se pred kratkim preselila tako da v tem okolju niti ne poznam ljudi...ampak to ni nič manjša motivacija...komaj čakam danes,da se v bistvu sama sebe preizkusim...
Punca, najprej čestitke za tvojo odločitev...ker sem tudi sam začetnik v teh dolgoprogaških tekih vem, koliko je potrebno, da po letih "lenarjenja" spet vzameš telo in glavo v roke in se spraviš v red! :clap:

Lepo in pravilno je, da imaš cilj pred sabo, pol-maraton v ljubljani konec oktobra je odlična izbira, sam sem si za cilj zadal kar ljubljansko 42ko letos, še prej pa 21ko na EKO marataonu..torej, greva, skupaj do cilja! :D

In poslušaj nasvete kolegov tekačev tukaj, NE PRETIRAVAJ in NE OBUPAJ!

Pa veliko srečnih kilometrov ti želim!
Enkrat vedno pride čas v življenju, ko se zamisliš in stvari zasukaš na glavo => in če je to bolje (kar v tvojem primeru sigurno je), je to vsake pohvale vredno :wink: Je pa tvoja zgodba podobna moji (oz. prenekaterim tukaj gor) :mrgreen: Želim ti veliko užitkov pri teku in 'take it easy' sploh v začetku. Da ne bo kaka poškodba botrovala nasprotni odločitvi. Naprej in žal se boš morala prebiti skozi krize, ki bodo nastale sigurno, vendar ne opubaj, bodi trmoglava in nagrada pride. Iskreno mislim, da si si postavila previsok cilj tsp. polmaraton, za začetnico. Raje najprej nabiraj kilometrino, preiskusi več tehnik teka (npr. intervali ...), ki bodo izboljšale tvojo kondicijsko in fizično moč. Potem pa najprej na 5, 10 in šele potem več. V glavnem naj se ti ne mudi. Fajn tekaj, lpM
Včasih pa le odgovorim, ko vidim, da si še nekdo postavi cilje, ki sprva morda zvenijo tako zelo visoko :wink: Odvisno od posameznika, koliko poguma, volje, prepoznavanja svojega telesa in sposobnosti ter zaupanja vase ima.
Pri meni se je začelo leto dni po drugem porodu, ko sem si počasi zastavila, da bom odtekla polmaraton, nato pa maraton, vse v enem letu :roll: Telesno sem morala začeti od začetka. Pridobiti nazaj mišično maso, moč in voljo, da le pridem na svojo prvotno težo in se s tem izognem poškodbam. Pestile so me nove preizkušnje; dva majhna otroka, služba, partnerstvo in tek. Kako vse bom zmogla, mi ni bilo jasno, vem pa le, da sem tako zelo potrebovala gibanje, stik s svojim telesom, se tudi za trenutek odmakniti in poskrbeti zase. Tako se je vse skupaj začelo. Najprej polmaraton, nato PRVI peklensko vroč maraton, a nisem obupala :) Dobila sem voljo za ultre, trenutno pa tečem od hitrih 10-tk naprej, vse do 75 km.. Tečem skupaj slabi dve leti, toliko o moji poti do cilja :wink:
Moj tihi cilj je preteči "domačo obljubljeno traso" po kateri se že vse življenje furam, pa sem si rekla, zakaj je ne bi še odtekla :lol: Enim se zdi iztirjeno, drugim nemogoče, tretjim vsekakor možno, ker sem "trma", "nadarjena"... ostalim pa.. individualno, vsak po svoje, samo da ste srečni. Jaz pa grem po svoji poti naprej, saj se sama najbolje poznam :wink:

Enako želim tudi tebi in verjamem, da bo šlo, če si tudi sama zares želiš. Držim pesti :D
kiak-ica napisal/-a:začela bom sama...kajti sem se pred kratkim preselila tako da v tem okolju niti ne poznam ljudi...

Če napišeš kam si se preselila, se bo sigurno našel na TF tudi kdo iz tvojega konca, ki te bo z veeljem vzel kdaj s seboj. Tek je sicer individualna zadeva, ampak vcasih je pa druzba zelo zazeljena.
grb napisal/-a:
kiak-ica napisal/-a:začela bom sama...kajti sem se pred kratkim preselila tako da v tem okolju niti ne poznam ljudi...

Če napišeš kam si se preselila, se bo sigurno našel na TF tudi kdo iz tvojega konca, ki te bo z veeljem vzel kdaj s seboj. Tek je sicer individualna zadeva, ampak vcasih je pa druzba zelo zazeljena.

lj okolica...smer proti gorenjski..
.... meni se tvoj načrt ne dopade. Za moje pojme je preveč ambiciozen in kliče poškodbe in zamere. Jaz sem za bolj postopno uvajanje, ki ti omogoča, da malo več uživaš v tem kar počneš in obenema dosegaš realno zastavljene cilje, brez poškodb in stresov, zaradi prekratkega časa za dosego zastavljenih ciljev. Ne vem ali je res potrebno riniti iz ene skrajnosti v drugo :? .
StaraKost napisal/-a:.... meni se tvoj načrt ne dopade. Za moje pojme je preveč ambiciozen in kliče poškodbe in zamere. Jaz sem za bolj postopno uvajanje, ki ti omogoča, da malo več uživaš v tem kar počneš in obenema dosegaš realno zastavljene cilje, brez poškodb in stresov, zaradi prekratkega časa za dosego zastavljenih ciljev. Ne vem ali je res potrebno riniti iz ene skrajnosti v drugo :? .

Se podpišem pod ta zapis.
Vse se da...lani ob takem času sem začel teči, začel s skoraj 100 kg. Septembra pretekel prvi polmaraton-sicer v tempu, da bi moje članstvo zavrnili celo polžki :lol:, ampak...
Konec septembra drugi, ljubljanski je bil tretji, za zaključek pa še Palmanova. Po štirih polmaratonih in pri 80 kg je bil občutek odličen. Celo tako dober, da sem tekel celo zimo :D
Danes se pripravljam na prvi maraton, cilj je ravno tako Ljubljana. Preživel sem brez poškodb, je pa res, da sem se zadeve lotil zelo počasi in z ogromno počasnega teka in razteznih vaj. Do poškodbe je prišlo samo enkrat-zvin gležnja- in še takrat mi jo je zagodla spregledana korenina na gozdni poti :roll:
Če se zadeve lotiš pametno, predvsem pa počasi in upoštevaš kaj ti govori lastno telo, potem ne bi smelo biti nobenih večjih problemov. Če pa boš želela preveč, prehitro, pa se ti lahko kaj hitro zgodi to kar pravi StaraKost.
Najprej hvala za komentarje...

Tako kot sem vam obljubila...vam pišem kako je bilo včeraj....po dveh pretečenih kilometrih sem ugotovila...prvič da v neki svoji evforiji, da naredim neki zase sem začela teči prehitro...ker človek kar misli da zmore...saj veste glava hoče telo pokaže da ne zmore...največji problem je bilo moje dihanje...ugotovitev da sem čisto brez kondicije...sicer ne vem kaj sem pričakovala če v desetih letih skorajda še na sprehod nisem šla...če pokadiš veliko več kot eno škatlico cigaret na dan...si lahko predstavljate kolk sem imela težav(kašljanje,bruhanje), seveda tudi da sem se lotila s hitrim tempom...ampak bistvo je da sem šla teč, videla kako na začetku sem še...in koliko bo treba še delat...nekaj pa je le dobro, ko sem prišla domov mi ni bilo potrebno nobenega cigareta... :) No vsaj noge me danes ne bolijo preveč.

Ampak komaj čakam zopet danes, da se sicer zadeve lotim malo drugače...in odnehala pa zagotovo ne bom...pa ne glede ali bom uspela na lj polmaraton ali ne...bom videla kako bo šlo, čeprav tiha želja pa ostaja...
Bruhanje? :shock:
Daj malo oladi, ker tole ni ravno pametno početje. Sem bil kako leto in pol nazaj na istem kot ti in ti povem, da sem porabil en mesec, da sem prvič tekel recimo kakih 10 minut v enem kosu. Do prvih pretečenih 10 km pa kakih 10 mesecev.
Poišči plan za začetnike, ki je kombinacija teka in hoje in se ravnaj po njem. Brez zamere ampak očitno se ženeš preko trenutnih sposobnosti. Sploh pa teče se ne vsak dan, ker se mora telo tudi spočiti in regenerirati. Sploh bo pa danes vroče in je bolje, da greš samo na kak sprehod.

Še enkrat brez zamere.
lp,
Miha
miha_z napisal/-a:Bruhanje? :shock:
Daj malo oladi, ker tole ni ravno pametno početje. Sem bil kako leto in pol nazaj na istem kot ti in ti povem, da sem porabil en mesec, da sem prvič tekel recimo kakih 10 minut v enem kosu. Do prvih pretečenih 10 km pa kakih 10 mesecev.
Poišči plan za začetnike, ki je kombinacija teka in hoje in se ravnaj po njem. Brez zamere ampak očitno se ženeš preko trenutnih sposobnosti. Sploh pa teče se ne vsak dan, ker se mora telo tudi spočiti in regenerirati. Sploh bo pa danes vroče in je bolje, da greš samo na kak sprehod.

Še enkrat brez zamere.
lp,
Miha

to bruhanje je bilo zgolj zardi kašljana...cigareti...ja in seveda se strinjam,da bo treba začeti počasi...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA