prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 markmark
#355124
Pozdravljeni

3 mesece nazaj sem kupil novo Garmin fenix 3 hr sapphire in je super zanima me če je vredno da jo prodam ter kupim Garmin fenix 5x ali je res velika razlika ali samo izguba denarja.
lp
Uporabniški avatar
 jorgamesh
#355127
Če nujno rabiš navigacijo pač kupiš. Splača se v vsakem primeru ne, ker so redne cene teh ur prenapihnjene. Takoj, ko si odnesel F3 iz trgovine, si zgubil 20%. Tako, da vprašanje, koliko bi dobil sedaj za rabljeno F3...
 Regulus
#364349
Mene pa zanima ali je imel kdo kakšne težave z uro Fenix 3? Meni se je namreč zgodilo to, da mi višinomer kar naprej kaže višino 20000 m in se sploh ne da več kalibrirati.
 B. J.
#364351
Zdravo,

imam Fenix 3, stara 3 leta, večjih težav z njo zaenkrat nimam. Za tekaško dejavnost jo uporabljam 6-7x na teden, poleg tega jo nosim kot običajno uro. Po vadbi jo vsakodnevno operem pod pipo. Torej je izpostavljena kar intenzivni rabi, sicer nanjo relativno pazim. Višinomer in barometer zaenkrat delata načeloma ok.

Glede na tvoj opis bi sklepal, da gre lahko za težavo samega barometričnega senzorja (se uporablja za sprotno merjenje višine in merjenje zračnega tlaka). Če je odpovedal sam senzor (fizično - hardware), potem je pri podatkih barometra enaka zgodba kot pri višinomerju - vedno enaka vrednost, verjetno minimalna.

Nisem 100% preverjal, zdi pa se mi, da je senzor pozicioniran na desni strani ure med obema tipkama, tam kjer je vdrtina z dvema majhnima luknjicama (sta prosti?). Meni se okrog teh dveh luknjic zadnje leto ali dve nabira vodni kamen in sem včasih že razmišljal, kakšno je stanje s senzorjem znotraj, oz. če bo počasi 'okamenel' - odpovedal.

Uro Fenix 3 se da spraviti tudi v testni način (s kombinacijami pritiskov tipk), sam sem to pred časom že počel, a sedaj na pamet ne vem več postopka, niti sedaj ne vem, kaj točno v zvezi z barometričnim senzorjem se da stestirati. Postopek se da najti na internetu. Programska napaka je po mojem mnenju skoraj izključena, uro si sigurno že večkrat izklopil/vklopil, prav tako se je verjetno že kdaj izvedel 'update firmware-a'. Če je odpovedal senzor, je njegov signal vedno na min. ali max. vrednosti in potem ura to prikazuje kot skrajno višino, programsko določeno z 20.000m.

Na Garmin Connectu oz. portalu verjetno izriše višinski profil opravljene proge/dejavnosti normalno (tega naredi lahko samo na podlagi GPSja)?

Moja zaznana težava z uro Fenix 3 je, da občasno neposredno po dejavnosti zamrzne, če 'prehitro' hočem prelistati vse izmerjene podatke dejavniosti. Potem jo moram izklopiti z dolgim pritiskom in ponovno vklopiti.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
 lojze
#364352
Regulus napisal/-a:Mene pa zanima ali je imel kdo kakšne težave z uro Fenix 3? Meni se je namreč zgodilo to, da mi višinomer kar naprej kaže višino 20000 m in se sploh ne da več kalibrirati.

poskusi oprati uro v topli vodi z milnico cca 30 minut, postopek https://support.garmin.com/sl-SI/?faq=i ... fGFMUlHIy9
standardna težava pri vseh garminovih urah z barometričnim višinomerom
 Regulus
#364353
B. J hvala za odgovor. Tudi sam uro uporabljam za tek kolesarjenje in pohode. Prav tako jo nosim kot običajno uro torej se zmano tudi tušira :)
Tudi barometer kaže enako vrednost in to zelo nizko ( 6 ). Uro sem vedno uporabljal zelo skrbno in me zato čudi zakaj sedaj kar naenkrat ta težava :shock:

lojze na njihovi stani piše da je potrebno uro samo sprati z vodo in jo pustiti da se posuši. Saj ura se spere večkrat na dan ko si recimo umivaš roke in pa tudi pri vsakem tuširanju.
Ali je tebi postopek pranja v milnici odpravil omenjeno težavo :?
Uporabniški avatar
 lojze
#364355
sam imam fr935 in imam drugo težavo, moram skozi umerjati in so prevelika nihanja med aktivnostjo, sedaj mi je na podlagi testa Garmin Evropa Uk na poslal, da je potrebna zamenjava ure, sedaj morm na servis Slovenije, da vidim, kako bomo težavo rešili. Ob iskanju rešiteve moje težave sem naletel na rešitev ko višinomer kaže nenormalno višino in se le ta ne spreminaja. Namreč v reži višinomera se nabere umazanija ki zapre luknjico, ob namakanju le te se to zmehča in pade ven. Poišči na forumu za fr910 in 920, kjer so se najprej pojavile te težave.
Uporabniški avatar
 lojze
#364361
test ure
ugasnemo uro
držimo tipko dol in prižgemo uro ves čas držimo tipko dol
z tipko nazaj gremo skozi testne menije
 B. J.
#364364
Regulus,

težava s senzorjem po mojem mnenju ni odvisna od (ne)skrbnega ravnanja, ampak je bolj pogojena s samo uro z barometričnim senzorjem. Ker je senzorska površina zelo občutljiva (zazna spremembe zračnega tlaka) mora biti ustrezno zaščitena, a hkrati imeti še dostop zunanjega zraka.

Ob uporabi ure senzor sčasoma prekrijejo/obdajo nečistoče iz okolice (prah, vodni kamen, sol, ostanki potu itd.), očistiti se ga ne da kot ostalo dostopno površino ure. Verjetno mu tudi ne koristi stalna voda ali vlaga, ki lahko pride v prostor senzorja in se zaradi majhne odprtine le počasi osuši. Posledično lahko ne kaže več točno ali odpove, lahko se zamaši tudi odprtina za zunanji zrak.

Jaz uro po pranju malo potresem (položaj senzorja oz. luknjic navzdol), da v prostoru za senzor ostane čim manj vode.

Tej težavi bi se lahko izognil na način, da bi imel uro vedno zgolj na suhem zapestju ali pa le na omarici in je ne uporabljal za to, čemur je namenjena (seveda je to popolnoma nesmiselno).

Verjetno se da senzor na servisu zamenjati/servisirati, si kaj preveril (čez čas lahko ta informacija pride prav tudi meni ali še komu drugemu)?

lojze,
hvala za navodilo vklopa testnega režima, preverjeno velja tudi za Fenix 3.
 Regulus
#364368
lojze hvala za odgovor. Poizkusim še to.

B.J. Hvala za izčrpen odgovor.

Pomislek glede napake na senzorju imam zato, ker v kolikor bi bila težava v senzorju, bi verjetno imel še kdo podobne težave z prikazom višine in tlaka.

Kar pa se tiče, da bi moral imeti uro vedno na omarici ta pa res zmaga :lol: Na omarici imam budilko, ki je namenjena temu, Fenix 3 pa je ura ki je namenjena za uporabo v naravi in seveda tudi triatlonu, torej tudi vodi :)

Na servis se še nisem obrnil, ker sem mislil, da je težava morebiti kje drugje in se jo da rešiti brez obiska servisa.
Uporabniški avatar
 lojze
#364371
Kolikor sem prebral na forumih o teh težavah se senzorja ne da servisirati, ampak Garmin menjuje cele ure, nekateri poročajo, da so jim uro že petkrat zamenjali, vsaj v tujini. Ne vem kako bo to pri nas, malo sem skeptičen, glede na to, ko sem se na začetku obrnil na Garmin servis Slovenije, mi je napisal, da višinomer ne deluje točno zaradi ukrivljenosti zemlje, kar je čisti nonsenz, to bi kvečjemu veljalo za GPS način merjenje višine.
Tako sem se rgistriral kot , da sem iz USA da sem dobil suport kontakt, kateri je potem preusmeril na suport UK za Evropo, kjer je na podlagi testa ugotovil, da je potrbna zamenjava ure.
Sedaj moram uro odnesti na Servis v Šenčur, pa da vidim kaj bo.
 vinkop
#364372
meni je pred tremi meseci crknil GPS na fenix 5, uro sem poslal na garmin servis in nazaj so mi poslali novo....verjetno posiljajo nove ure, ce crknejo razni senzorji, GPS, ipd.....
Uporabniški avatar
 Loni
#364375
Lojze, ko so meni še tretjič ponudili menjavo 310ke, sem le-to zavrnila in doplačala razliko za Fenix 2, ko je ta po pol leta začel crkovati po cca 6 urah uporabe, so mi v menjavo ponudili obnovljeno uro in ne nove, s tem se nisem strinjala, po nekaj pregovarjanja sem dobila Fenix 3 brez doplačila. Moram reči, da je trojka prva ura, ki mi je ni bilo potrebno reklamirati, se bliža že 4. rojstnemu dnevu.
 Regulus
#364385
Sem klical na servis v Šenčur pa jih nikakor ne morem dobit. Ali se oglasi tajnica ali pa so vsi operaterji zasedeni :shock: Kaj imajo res tako gnečo :?
Uporabniški avatar
 lojze
#364475
Včeraj sem bil na Garmin servisu. Bodo uro zamenjali z novo. V roku od dveh do treh tednov mi pošljejo po pošti.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA