vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

 Nejc1986
#366044
Pozdravljeni, en ali dva nasveta rabim.

Skratka... Koleno. Že milijontic na tem forumu,vem ... Ampak kljub prebranim temam sem našel, ali zelo stare trme, ali pa precej drugačne probleme.

Sicer sem precej večji kolesar, kot tekač,ampak mi je tekaški Forum v precej večjo pomoč, kot kolesarski....

Torej... V novembru sem v hladnem vremenu na kolesu začutil desno koleno.. Pa je malo bolelo,pa malo ni... Pa je začelo boleti levo koleno. Glede na to ,da sem lani prevozil 14t km in da je pozicija na kolesu blizu optimalne, ne sumim tega.

Pa zmanjšam obseg vadbe. Bolečina neha. Grem laufat. Boli naslednji dan. Bolečina se preseli zgolj na levo koleno. Grem laufat. Boli po 40' . Si vzamem pavzo 3tedne. Hodim s palicami. Je bil mir par tednov.

Prejšnji teden grem hodit na Šmarno , boli koleno. Priznam... Malo sem hipohondra, oziroma... Prestrašen novodoben tip z dostopom do neta , kjer piše vse najslabše (zato tudi pišem tu,ker se mi zdi da je od vseh forumov ta še najbolj prizemljen).

Na kolesu je ok. 1.1.naredil 100km po obali razen nelagodja v kolenu na pol poti,je bilo vse b.p.

Zdaj napišem par ključnih zadev:
-poskodbe ni bilo
-oteceno nikoli
-na otip nikoli toplo
-ne kleca
-predvssm boli ko je hladno
-bolecina; težko lokaliziram; pod pogačico, seva proti desni nogi. Morda . Nevem... Zdi se mi da bolj k razmišljam,bolj boli.
-bolecina je topa. Kot da bi imel povito koleno. -zelo mi ugaja gretje in vroča kopel

Skratka... Saj vem... Preko neta se ne da. Sem skoraj iz foha in ja"počitek, Izogibajte se vadbi ki izzove bolečino"... Ampak... Jaz bi da se stvari pride do dna. Boleti ne sme. Ne pri 33ih .

Plan je tak; v torek grem k osebnemu dohtarju (konec koncev sem cel dan na sihtu v avtu in delam fizično delo). Napotnica za ortopeda je smotrn naslednji korak,ne?

Malo gledam čakalne dobe za ortopeda... So to realne na netu? Ker so zelo kratke ubistvu... Presenetljivo. Priporočate kakšnega ortopeda, ki ima stik s sportniki in se zna poglobiti, ali je že v štartu bolje iti na prvi pregled samoplačniško? Raje bi šel na napotnico,ampak če bo prevec za čakati in če je kakšen samoplačniški res toliko bolšji...

Skratka.... Pardon za dolg post in hvala za kakšna mnenja in pomoč.

Lep dan želim.

Aja,pretezek nisem;173cm in 67kg.

Lp
Uporabniški avatar
 čara
#366047
Leta niso sinonim za "ne sme bolet" jbg. boli.

Jaz bi šla na tvojem mestu najprej do fizioterapevta. Zatem pa lepo prosila, utemeljila, zatežila pri dr. med, za MRI kolena. Ta vražji RTG pokaže samo kosti.
Uporabniški avatar
 Koci
#366048
Samo ugibam; kot opisuješ kje te boli bi lahko bii krivec išiatični živec, ki poteka po nogi navzdol ob zunanji strani kolena in pod pogačico. Boli le občasno ko je tkivo še hladno pozneje, ko se ogreje pa izzveni. Pravim morda...
 Nejc1986
#366050
Koci... Ko je hladno ne boli, boli po vadbi in že med vadbo malo.

Čara... Ja, rtg mi je jasno da je bv. Kaj pa uz?
 KadilecSamo
#366058
Jaz bi šel na tvojem mestu najprej slikat, da vidiš če si morda "bil" in si trenutno še poškodovan, pa sploh nisi vedel. Če ti nič ne pokaže tako lahko izločiš faktor akutne poškodbe in potem raziskuješ v nadaljno smer... Tudi če greš najprej k ortopedu ali fizioterapevtu, ti bo težko kaj povedal, če še sam ne veš kje točno te boli in nisi prepričan kakšno vrsto poškodbe imaš. Če greš po uradnih poteh boš čakal gotovo tako kot piše, če imaš kje kake veze bi lahko prišel kaj hitreje skozi.. Po mojem laičnem mnenju bi bil ultrazvok čisto dovolj. V Ljubljani mislim da ga dobiš za 55e najceneje, na vrsti si v roku 1 tedna.

Guglanja o poškodbi se zaenkrat izogibaj. Jaz sem na začetku leta čutil bolečine v stopalu. Na začetku sem imel par rdečih pikic na podplatu, po 3 dneh nisem mogel hodit in sem imel cel sprednji podplat rdeč. Sumil sem na kak stresni zlom, ukleščen živec... V glavnem vse živo. Na internetu sem prebil več ur, ko sem guglal kaj bi mi lahko bilo. Po treh dneh grem k osebni zdravnici in mi reče, da gre najvrjetneje za vnetje podkožja.... Za to stvar priznam sem prvič sišal. Malo sem bil skeptičen in se mazal z eno kremo, ki mi jo je predpisala. Po 4 dneh maže je rdečina izginila in v roku 9 dni od "poškodbe" sem spet stekel.

Tebi bi sicer zdravnik verjetno res predpisal hlajenje in počitek, oz. slikanje v roku pol leta, kar pa je zate verjetno preveč. Zato bi jaz naredil tako kot sem zgoraj napisal. Reskiraš 55e, če je kaj je, če ni jbg, požreš in si vesel. Z Izvidi lahko potem obiščeš zdravnika in ga vprašaš kaj ti priporoča, glede na to da imaš bolečine, kljub temu da slikanje ne pokaže nič...

Držim pesti za dober razplet in Lp :clap:
 Nejc1986
#366059
Kadilec samo, hvala za nasvet... Verjetno bom res šel na rtg, že zato,ker Me bo verjetno vsak najprej vprašal , če je bila kakšna poškodba. Poškodbe/nesrece sicer ni bilo , ampak jebemu, da se ne spomnim vsakega giba in povsem možno ,da sem (štor kot sem) naredil kaksen gib malo po svoje...

V torek grem k osebnemu dr,ki je tudi sicer moj kolega in verjamem,da mi bo znal svetovati...
 Nejc1986
#366090
Bil pri osebnemu zdravniku; premigal koleni, opaža da imam morda malo bolj ohlapne vezi na obeh kolenih.

Kot zakleto Me danes nič ne boli,vceraj na sihtu pa kar precej... Sploh ob koncu službe...

Še malo pa bom zacel sumiti nove službene gojzarje. Ne da so krivi,so pa morda malo poudarili bolečino.

Skratka; dobil napotnico za ortopeda. Datum 5.2.
 Nejc1986
#366092
Brez vez... Sem šel že par dni nazaj gledati po netu cakalne dobe... In sem upal,da prav vidim...

Kličem v Valdoltro.... Konec februarja...
Kličem na korytkovo... 5.2.

Naprej niti nisem klical...
Uporabniški avatar
 zz topka
#366094
No, sej, lepo.
Prvič se greš tja itak samo obrnit... vsaj jast imam tako srečo. Pa ne velja le za ortopeda. Jast pridem, povem, kaj mi manjka, in dohtar reče, da je treba to pa to... in grem spet v vrsto.... :lol: :shock:
 Nejc1986
#366095
Mah,jaz se pa kar pripravim... Ponavadi si na listek napišem vse kar me zanima ,ker se mi je sicer dogajalo, da sem se spomnil par stvari šele ko sem prišel nazaj domov...

Kakšni rečejo,da sem tecen,ampak jbg.... Če ne bomo " tečni " ko sta lastno telo in zdravje v igri ,potem pa tudi ne vem...

Sicer imam precej dobre izkušnje z zdravniki... Kar se pa tiče čakalnih dob; leta 2017 sem bil operiran dimeljsko kilo v roku 6tednov od pojava bulice (pa potem pregled,uz,pregled pri abd krg). Ampak dostikrat je problem,ker vsi rinejo v večje bolnišnice...
 Fleurpink
#366105
Koci napisal/-a:Samo ugibam; kot opisuješ kje te boli bi lahko bii krivec išiatični živec, ki poteka po nogi navzdol ob zunanji strani kolena in pod pogačico. Boli le občasno ko je tkivo še hladno pozneje, ko se ogreje pa izzveni. Pravim morda...


Jaz bi šla na tvojem mestu najprej do fizioterapevta. Zatem pa lepo prosila, utemeljila, zatežila pri dr. med, za MRI kolena. Ta vražji RTG pokaže samo kosti.
 Nejc1986
#366106
Ja, trenutno čakam na pregled pri ortopedu.... Seveda bom tam zatezil za napotnico za magnet.

Po nasvetu fizioterapevtke in osebnega zdr. delam vaje za zadnje stegenske mišice ...

Sicer je vsak dan boljše,ni pa še ok....

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA