Forum je namenjen objavi razpisov na tekaške prireditve, ki so pred nami.

Moderatorji: ero, AVI, ziga, dragons

#368373
V Planinskem Društvu Paloma smo ponosni, da je natanko pred dvajsetimi leti izražena ideja našega člana g. Srečka Najmajstra in prizadevanja dolgoletnega predsednika g. Franca Perka ter neumorno delo naših markacistov, povezala različne kraje, naravno in kulturno dediščino ter mnoge ponudnike ob krožni planinski Šentiljski poti v Občini Šentilj. Šentiljska pot je v vseh teh letih navduševala in združila mnogo pohodnikov iz različnih koncev Slovenije, pa tudi iz Avstrije in Hrvaške. V zadnjem času je ta, kar 55 km dolga pot, tudi vse bolj priljubljena trasa za gorske tekače.

Obletnico bi želeli praznovati z vsemi, ki se nam boste pridružili na naših pohodih po Šentiljski poti. Da bi združili prijetno z družbeno koristnim so nam na pomoč priskočili mnogi ponudniki lokalnih dobrot in storitev. Z njihovo pomočjo in vašimi dobrodelnimi prispevki bomo pomagali zbrati sredstva za pomoči potrebne družine in občane. Zato vas vabimo, da sprejmete ta srčni izziv in nam pomagate v dobrodelnosti.

V ta namen smo pripravili dve prireditvi prva je "Sprejmi srčni izziv in prispevaj", ki je namenjena vsem pohodnikom z geslom "Vsak lahko prehodi Šentiljsko pot" Prireditev se bo dogajala skozi vso leto, prehodili pa bomo posamezne dele poti. Cilj je, da čim več pohodnikov več etapah prehodi celotno pot. Več o sami prireditvi na spodnji povezavi:

https://www.pdpaloma.si/p/ob-20obletnic ... rejmi.html

Druga prireditev imenovana Virtualni Trail tek Šentiljske poti je namenjen predvsem vam tekačem, vabljeni pa tudi pohodniki, kateri zmorete opravite s potjo v enem dnevu. Tudi ta prireditev se bo dogajala skozi vso leto oz. do 3.10.21

Več o samem teku najdete na spodnji povezavi:

https://www.pdpaloma.si/p/virtualni-tra ... inske.html

Seveda pa sta obe prireditvi odvisni tudi od stanja glede Covida-19 in ukrepov povezanim z njim, zato držimo pesti,da čim prej mine.
#368392
Iz naslova sem sklepal, da bo to res nekaj virtualnega. Potem pa sem videl, da je stvar čisto realna. Ogromno ljudi še vedno prisega na markacije pri orientaciji, čeprav ponujena GPS sled Šentiljske planinske poti kaže na to, da pri orientaciji bolj prisegajo na GPS sled. Tudi meni je patetično, ko vidiš človeka, ki nosi v roki oziroma na roki ali za pasom nahrbtnika GPS napravo (mobilni telefon, pohodniško GPS napravo, pametno uro ...) in pogleduje nanjo. Še vedno se mi zdi romantičen pohodnik, ki se prebija po neznanem terenu s pogledom na markacije, se usede, razpne zemljevid, morda položi kompas na zemljevid ...

Žal pa je ta način precej manj učinkovit pri orientaciji kot uporaba GPS naprave. V spominu imam pohod po Zasavski planinski poti pred leti. Po trasi nas je hodila večja skupina pohodnikov. Kot vedno sem pri orientaciji uporabljal GPS ročno napravo, v tistem času Garminov Oregon 450. Ena izmed pohodnic je seboj prinesla tudi GPS napravo, ki pa jo ni znala uporabljati, zato ji je bila popolnoma nekoristna. Kasneje jo je tudi prodala, ker se ni spoprijateljila z njo. Vendar mnogo hitrejši pohodniki so kar nekajkrat prišli za mano na določene točke, ker so se izgubili. Na tem pohodu se je tudi dogodilo, da je domačin na motorju kazal pot pohodnici, ki sta prišla izza mojega hrbta, ker tam ni bilo markacij.

Najhujšo lekcijo pa sem doživel v Italiji, ko sem hodil po Frančiškovi poti iz Firenc do Asissija. Mučil sem se s hojo po Apeninih v bližini Firenc. Po približno 10 urah hoje, sem zagledal tablo, da imam do dnevnega cilja samo 45 minut. Potem pa hodim in hodim, pa čez kašni dve ure vidim, da imam do cilja še 2 uri. Nič nisem pomislil, da sem zašel, tako sem trdno verjel, da sem na pravi poti, ker sem bil s puščico garminove naprave ves čas na progi. Sem pa naredil usodno napako, da sem izklopil prikazovanje prehojene GPS sledi, da bi privarčeval na električni energiji. Ko se je začelo mračiti, sem moral prenočiti v šotoru pri nekem kmečkem turizmu v Apeninih. Takrat še nisem vedel, da sem zaokrožil nazaj. Šele naslednje jutro, ko sem hodil že kakšno uro, sem zagledal skalnato gmoto, kjer sem prejšnji dan počival. Ugotovil sem, da sem se vrnil nazaj proti Firencam. Še danes mi je žal, da nisem takrat prišel v gorsko vasico, podobno Jezerskemu. Iz Firenc sem moral z avtobusom v kraj z imenom Stia, kamor bi moral priti po dveh dnevih hoje.

Markiranje z GPS sledjo je zelo poceni, izvede jo lahko marsikateri pohodnik in objavi na spletni strani. Dejstvo pa je, da pohodnik, ki uporablja GPS sled, ne potrebuje markacij. Je pa lagodno, če so, ker ni treba pogledovati na GPS napravo. Po drugi strani si pa rečeš, zakaj morajo vsa ta drevesa, naselja ... trpeti razne oznake, nalepke, informativne table, ker to je kvarjenje izgleda narave in predvsem drevesa si ne zaslužijo teh pritiklin.
#368396
Jcerni, Hvala ti za tvoj napis in tvoje mnenje.

Šentiljska planinska pot je dobro označena z markacijami za katere skrbi planinsko društvo Paloma, zato je tvoja domneva, da bolj prisegamo na GPS sled napačna. Res je, da imamo na spletni strani tudi objavljeno GPS sled, ki pa lahko komu tudi služi za orentacijo, je pa objavljena predvsem za to, da se vidi kam in kod pot vodi.

Kar se tiče virtualnosti , seveda je stvar čisto realna, ni kar tako moč prenesti drugam Šentiljsko planinsko pot ;) Virtualna je predvsem za to, ker gre tudi za tekmovanje, katerega pač v danih razmerah zaradi Covida ni moč izvesti, pa smo se pač odločili za to varianto. Tekmovalce pa seveda prosimo, da nam posredujejo sled predvsem za to, ker bodo na koncu nagrajeni najboljši, pa potrebujemo neko potrditev, da so opravili s potjo tako kot je treba. Drugače pa imamo dnevnik Šentiljske poti, v katerega je potrebno odtisnit 12 žigov.

Sicer pa Šentiljsko pot obiskujejo tako pohodniki in tekači skozi celo leto že 20 let, eni v celoti, nekateri v delih, kakor komu odgovarja. Vsak pa ne glede na to kako opravi s potjo dobi značko Šentiljske poti. Več o sami poti pa lahko zasledniš na: https://www.pdpaloma.si/p/sentiljska-pot.html

Seveda pa tudi tebe vabim, da jo obiščeš in prehodiš ;)
#369289
Zadnji teden je bil zelo pester na Trail Teku po ŠPP. Padla sta kar dva rekorda, tako v moški kot ženski konkurenci. Najprej je Davorin Škoflanc popravil več kot šest let star rekord Fijačko Nina za dvajset minut, tako,da je sedaj nov rekord 6 ur 13 min.

:laola

V ženski konkurenci pa je Marjeta Gomilšak popravila rekord, katerega je dosegla letos v januarju za slabo uro. Tako je sedaj nov ženski rekord 6ur 33 min. To pa je samo 20 min slabše od moškega rekorda.

:laola

Naj vas še samo spomnimo, da se je možno prijaviti in udeležiti na Virtualni Trail tek še samo do 3.10.21, kasneje rezultati ne bodo več upoštevani v tej razvrstitvi.

Prijave so možne na povezavi:

https://www.pdpaloma.si/p/virtualni-tra ... inske.html
#369474
Virtualni Trail Tek po ŠPP se je končal. Rezultati:

Ženske:

1.Marjeta Gomilšak čas:6:33:00

2. Alma Rihtaršič čas: 8:19:00

3. Katja Donko čas:10:56:00

Moški:

1. Davorin Škoflanc čas 5:57:59

2. Luka Iršič čas 7:12:20

3. Srečko Gomilšak čas: 7:13:00

Vabimo vas, da se udeležite zaključne podelitve ob obletnici Šentiljske planinske poti in Planinskega društva Paloma. Več v VABILU.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA