Zanimiv članek v zadnji Delovi prilogi znanost o Q10. Ker Delo zahteva prijavo navajam celoten članek.
Vir:
DELO, www.delo.si
Vodotopni koencim Q10
Raziskovalcem Kemijskega inštituta v Ljubljani je po večletnem raziskovanju uspelo razviti posebno vodotopno obliko koencima Q10, to je snovi, ki sodeluje pri tvorbi celične energije in celice varuje pred poškodbami. Ključno težavo so razrešili tako, da so omenjeni koencim vgradili v beta-ciklodekstrin, to je modificiran škrob, ki se ne absorbira, marveč poveča vodotopnost. Za ta izum, ki je v postopku mednarodne patentne zaščite, so pred kratkim podpisali licenčno pogodbo s holdingom Vivo Invest.
Pomemben raziskovalni uspeh, se pravi doseči vodotopnost sicer v vodi netopnega koencima, je nastal v laboratoriju za prehrambno kemijo Kemijskega inštituta v Ljubljani. Laboratorij vodi dr. Miro Prošek, ki je poleg dr. Janka Žmitka, vodje Centra za validacijske tehnologije in analitiko (CVTA), tudi glavni izumitelj. Žmitek vodi komercializacijo izuma in patentne zaščite, v raziskovalni skupini pa so še dr. Andrej Šmidovnik, dr. Alenka Golc Wondra in Maja Fir, dr. Monika Stražišar in dr. Samo Andrešek. Postopek, ki so ga razvili, bo omogočal preprosto dodajanje te, po besedah strokovnjakov za zdravje zelo pomembne snovi v različne živilske in kozmetične izdelke. To bo namreč omogočala omenjena lastnost, to je vodotopnost, zato ga bo mogoče, kot načrtujejo, dodajati na primer v mleko, jogurt, sokove in različne napitke in druge izdelke.
Koencim Q10 je sicer naravna snov, ki jo je mogoče najti v vsaki živi celici, saj je, kot pojasnjujejo strokovnjaki, ključno pomembna za njihovo delovanje. Sodeluje pri nastajanju celične energije, deluje kot antioksidant, ki varuje celice pred poškodbami zaradi delovanja prostih radikalov, stabilizira celične stene in podobno. Številne raziskave po svetu kažejo, da omenjeni koencim povečuje odpornost organizma proti številnim boleznim oziroma zavira nastajanje bolezni srca in ožilja pa tudi nekaterih vrst raka, imunske in vnetne bolezni, bolezni živčevja in drugo.
Strokovnjaki še pojasnjujejo, da omenjeni koencim vsak organizem »pridobiva« sam, vendar pa z leti raven endogenega, se pravi človekovega naravnega koencima Q10 precej hitro upada. Največ ga je v organih, ki so najbolj aktivni, na primer v srčni mišici. Toda prav v teh organih se količina koencima Q10 z leti najbolj zmanjša in temu mnogi pripisujejo slabljenje omenjenih organov in povečanje obolevnosti za starostnimi boleznimi.
Določeno količino koencima Q10 vsebuje tudi večina živil, zato ga človek použije tudi z običajno hrano. Vendar je po ocenah strokovnjakov v normalni prehrani te snovi premalo, da bi nadomestila primanjkljaj endogenega, torej človekovega naravnega koencima.
Za zadostne količine bi bilo denimo treba zaužiti sorazmerno velike količine, denimo kg na dan, mastnega mesa in oreščkov, kar je seveda povsem v nasprotju s priporočili glede zdravega prehranjevanja, saj bi tako zaužili nedopustno veliko količino maščob. Ena od možnosti, ki temelji na številnih raziskavah, je uživanje dodatnih količin koencima Q10 v obliki prehranskih dopolnil. Po mnenju strokovnjakov to ni pomemebno le za starejše oziroma starajoče se, temveč tudi za telesno aktivnejše, za vegetarijance in še posebno tiste, ki zaradi povišanja holesterola v krvi jemljejo statine, to je zdravila za znižanje ravni holesterola v krvi. Statini namreč zavirajo sintezo holesterola v organizmu, kar pa pomeni, da hkrati zavirajo tudi sintezo koencima Q10. Zato takšni bolniki občutijo pomanjkanje tega koencima in morajo primanjkljaj nadomestiti z uživanjem primerne hrane in prehranskimi dopolnili.
Podobno velja za vegetarijance, ki pomembnejše količine koencima Q10 sicer zaužijejo z različnimi oreščki in rastlinskimi maščobami, v drugi rastlinski hrani pa je tega koencima razmeroma malo. Zato je koencim Q10 že dobro uveljavljen predvsem kot prehransko dopolnilo v obliki različnih kapsul.
»Glavni pomen vodotopnega koencima Q10, ki smo ga razvili na Kemijskem inštitutu, je v tem, da omogoča enostavno dodajanje v živila in kozmetične izdelke na vodni osnovi. Čeprav je znanih nekaj poskusov za doseganje primerne vodotopnosti koencima Q10 za te namene, pa se dosedanje rešitve, kot denimo z uporabo različnih emulgatorjev ali sladkorjev, zaradi številnih pomanjkljivosti niso kaj prida uveljavile, saj jih je tehnološko težko uporabiti, spreminjajo okus živilom ali pa vnašajo dodatne neželene snovi,« pojasnjuje dr. Janko Žmitek.
Ker se v opisanem postopku z modificiranim škrobom (beta-ciklodekstrin) ne uporabljajo organska topila, saj vse poteka v vodi, je tako dobljeni, torej vodotopni koencim Q10 brez okusa in vonja, ohrani pa svojo naravno oranžno barvo. Z dodajanjem takšnega Q10 v živila je po besedah raziskovalcev mogoče živilom na enostaven način »vrniti« Q10, ki se odstrani med predelavo hrane, še zlasti pri odvzemanju maščob, na primer iz mleka in jogurtov, oziroma je mogoče količino povečati tako, da z živili človek lahko zadovolji dnevno potrebo po dodatnem koencimu Q10.
Po besedah dr. Žmitka vlada za njihov izum veliko zanimanje doma in v tujini. Tako se več proizvajalcev že pripravlja na proizvodnjo izdelkov z vodotopno obliko koencima Q10, ki so jo razvili na Kemijskem inštitutu. Prve take izdelke napovedujejo tudi pri nas.
Dragica Bošnjak