prodajate športno opremo? povejte tu in mogoče boste našli kupca ...
Uporabniški avatar
 Tatjana
#53809
Ker sem kupila kar nekaj dodatkov od Inotovega "dilerja", lahko potrdim, da so cene v primerjavi s cenami pri nas res ugodne :D Vzela pa sem dodatke od firme NOW, npr.:
BCAA (340 g) ....................................... 7500 SIT
Kreatin (600 g) ..................................... 6000 SIT
Glutamin (1 lbs) .................................... 7500 SIT
L-karnitin (180 kapsul po 500 mg) .......... 9500 SIT
Glukozamin & kondrotoin (120 tablet) ..... 4500 SIT
Lecitin (1 lbs) ........................................ 3000 SIT
Omega 3 (180 kapsul po 1000 mg) ......... 4000 SIT
Ca & Mg (240 kapsul) ............................ 3500 SIT
Koencim Q10 (60 kapsul po 30 mg) ........ 3750 SIT
Uporabniški avatar
 runner
#53815
DILERI!

malo, sladkog, secera za vene (BIJELO DUGME PRESS)
Uporabniški avatar
 INOT
#53826
runner napisal/-a:DILERI!

malo, sladkog, secera za vene (BIJELO DUGME PRESS)


Čaki čaki moličeš ti mene za jedan dop!
Uporabniški avatar
 kustus
#53828
LP

No zame kot začetnika tekača je to kar tukaj ponujate vse novo.

Pa je res vse to potrebno jesti in piti in seveda zakva.

:?: :?: :?: :?: :?:
Uporabniški avatar
 Tatjana
#53829
kustus, če si začetnik velike večine tega mogoče res ne potrebuješ, so pa to stvari, ki ti pomagajo pri hitrejši regeneraciji, boljšemu imunskemu sistemu, ...

Za začetek nekaj o BCAA, glutaminu in glukozaminu, bom pa ti pozneje napisala še o ostalih dodatkih.

BCAA (Branched Chain Amino Acids) so tri aminokisline z razvejano zgradbo: L-valin, L-izolevcin in L-levcin. Telo jih hitro predela v primerno obliko in odvisno od potrebe porabi kot vir energije ali kot sredstvo za obnovo mišičnega tkiva. BCAA pospešijo metabolične procese, za proizvodnjo energije (pri vzdržljivostnih športih) in delujejo antikatabono. Sodijo med esencialne aminokisline, kar pomeni, da jih naše telo ni sposobno proizvajati in jih moramo zato dodajati z redno prehrano.
Glavna posebnost BCAA je njihova uporabnost, saj predstavljajo zelo učinkovit vir energije znotraj mišičnega tkiva.
Učinki:
- varčujejo mišični glikogen, zato lahko dlje treniramo intenzivno,
- upočasnjujejo razgradnjo mišic,
- pomagajo graditi čisto mišično maso,
- spodbujajo porabo odvečne maščobe,
- zmanjšajo občutek napora pri treningu (trening se zdi nekoliko lažji).

Glutamin je neesencialna aminokislina, ki jo organizem v običajnih razmerah lahko dovolj pridela sam iz esencialnih aminokislin. Težava pa nastane, ko je organizem podvržen stresu, na primer treningu, bolezni, psihičnim naporom ipd. V takšnih pogojih se potrebe po glutaminu tako močno povečajo, da ga telo ne more pridelati samo v zadostnih količinah in ga moramo dodatno pridobiti s hrano oziroma dodatki. Če pa glutamina ne dobimo dovolj s prehrano, ga bo organizem pridobil iz mišic. Posledica tega je izguba mišične mase, padec odpornosti, pretreniranost, bolezen itd. Glutamin zato imenujemo pogojno esencialna aminokislina.
Za glutamin je značilno, da učinkovito preprečuje izgubo mišične mase, saj znižuje raven kortizola, najhujšega katabolnega hormona. Poleg tega učinkovito dviguje rasni hormon, izboljšuje sintezo beljakovin in mišično hipertrofijo ter krepi imunski sistem. Preprečuje še nastanek prostih radikalov, ki povzročajo celične poškodbe in zato pospešujejo staranje. Izboljšuje mentalno zbranost in dviguje razpoloženje.
Pri intenzivnih fizičnih naporih znatno poraste potreba po glutaminu. Pri treningu ga telo lahko izgubi tudi do 30 gramov. Če čim prej ne nadomestimo dela porabljenega glutamina, se poslabša regenerativna sposobnost organizma. Znanstveniki so ugotovili, da glutamin igra zelo pomembno vlogo tudi pri ohranitvi dobrega imunskega sistema.

Glukozamin in kondrotoin pomagata pri obnovi hrustanca ter pri poškodbah tetiv in mišic (zvini, izpahi ipd.).
Uporabniški avatar
 Tatjana
#53831
Lecitin je naravna snov, v človeškem organizmu prisotna kot sestavina živcev, jeter in celičnih membran. Je fosfolipid, ki nastaja v jetrih, udeležen pa je pri presnavljanju maščob.
Kot emulgator se lecitin pogosto uporablja predvsem v proizvodnji margarine, čokolade, majoneze ter nekaterih sladoledov, poznan pa je kot E 322.
Naravno je lecitin prisoten v vsaki živalski in človeški celici, zlasti v jajčnem rumenjaku, možganih in živcih. Za naš organizem sta pomembni predvsem glavni sestavini lecitina, holin in inozitol, ki pomagata ohranjati mentalne sposobnosti, izboljšata koncentracijo in spomin. Kot glavni in najpomembnejši vir holina ima lecitin v našem organizmu zelo pomembno vlogo, saj je holin potreben tako za tvorbo nevrotransmiterja (nevrotransmiterji so spojine, ki živčnim celicam omogočajo komuniciranje z drugimi živčnimi celicami, mišicami in številnimi žlezami) acetilholina, kakor tudi kot sestavni del celičnih oziroma vseh bioloških membran.
Acetilholin je pomemben prenašalec vzburjenja med živčnimi stiki, ki igra pomembno vlogo pri prenašanju živčnih dražljajev preko sinaps in iz živčnih končičev v mišičevje. Ima pomembno vlogo v delovanju parasimpatičnega živčevja, uravnavanju kalija v telesu in s tem delovanju srca. Zato se lecitin, kot naraven izvor holina in s tem pomemben vir acetilholina pogosto uporablja kot naravni prehrambeni dodatek za varovanje živčevja pred motnjami oziroma kot učinkovito prehransko dopolnilo za ohranjanje mentalnih in intelektualnih sposobnosti. Kako pomembna je prisotnost acetilholina za ohranjanje koncentracije in bistrega razuma pove dejstvo, da na primer pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo v večji meri propadejo tiste živčne celice, ki uporabljajo za prenos informacij acetilholin oziroma se zmanjša njihova odzivnost na številne kemijske snovi, ki prenašajo signale v možganih. Posledica izgube živčnih celic oziroma prvi znak Alzheimerjeve bolezni je pozabljivost, nato pa se spomin, zmožnost tekočega spremljanja časa in zmožnost prepoznavanja ljudi, krajev in predmetov počasi zmanjšujejo. Pri zdravih ljudeh lecitin spodbuja delovanje možganov in poveča sposobnost pomnjenja, zato se pogosto priporoča kot prehransko dopolnilo šolarjem in osebam, ki opravljajo intelektualno delo.
Lecitin pomaga pri delovanju skeletnih in srčne mišice. Zelo uspešno preprečuje ter lajša različne oblike skeletnih in sklepnih težav, tudi jutranjo okornost manjših sklepov ter zmanjšuje deformiranost dlani in stopal. Zato se kot prehransko dopolnilo priporoča tudi starejšim ljudem in športnikom. Ti si lahko z njegovo pomočjo olajšajo bolečine v sklepih, ki so pogosta posledica večjih fizičnih obremenitev ter napornih, vsakodnevnih treningov. Tudi nekateri poklici, ki od človeka zahtevajo težko fizično obremenitev pri kateri je mišično in hrustančno tkivo napeto zaradi prisilne drže, prispevajo k večji potrebi organizma po lecitinu, ki lahko ob rednem, vsakodnevnem jemanju učinkovito pomaga pri ohranjanju zdravih sklepov.
Ker olajša oziroma pospeši razgradnjo in presnovo maščob se lecitin pogosto uporablja tudi v različnih dietah ter pri osebah z oteženo prebavo maščob. Lecitin v našem organizmu deluje lipotrofno, kar pomeni, da pripomore k izgorevanju maščob za pridobivanje energije oziroma, da varuje jetra pred nalaganjem maščob (trigliceridov). Ker emulgira holesterol in ga na ta način pretvori v vodotopno obliko, ki jo telo lažje izloči, je lecitin pomemben tudi kot prehrambeni dodatek, ki pomaga zniževati nivo holesterola v krvi ter hkrati tudi prepreči tvorbo žolčnih kamnov.
Praktična uporaba lecitina je danes, lahko rečemo skoraj, vsestranska. Pogosto se namreč lecitin omenja tudi kot učinkovito blagodejno sredstvo pri prebavnih težavah, saj naj bi preprečeval napenjanje, pospešil samo peristaltiko in na ta način odpravljal tudi zaprtost. Zato ga priporočajo tudi žolčnim bolnikom, bolnikom s težavami trebušne slinavke in ljudem z motnjami v absorpciji.
Uporabljamo ga lahko tudi pri tudi pri dermatoloških težavah, kot so izpadanje las, motnje v rasti nohtov ter pri kožnih spremembah (ekcemi, psoriaza, nevrodermatitis…), kjer ga kombiniramo z nenasičenimi maščobnimi kislinami (omega-3 maščobne kisline) z dodatkom vitaminov E in beta-karotena.

vir: Nutrilab
Uporabniški avatar
 Tatjana
#53832
Koencim Q10 je naravni antioksidant prisoten v vsaki celici našega organizma. Je odločilen element pri proizvodnji energije znotraj celic, poleg tega pa kot eden najmočnejših naravnih oksidantov, koencim Q10 ščiti celice tudi pred napadom škodljivih prostih radikalov.
Koencim Q10 je naravna substanca katere molekulska zgradba je podobna zgradbi vitamina K. Najdemo ga tako v človeškem organizmu kakor tudi v živalskih in rastlinskih celicah. Oblika koencima, ki je naravno prisotna v rastlinah, je poznana pod imenom plastokinon.
V človeškem organizmu se visoke koncentracije koencima nahajajo predvsem v srčni mišici, jetrih, ledvicah in trebušni slinavki. Približno 50 % koencima se nahaja znotraj mitohondrijev (to so drobne strukture v celicah, ki celicam zagotavljajo energijo), kjer se neprestano tvori energija potrebna za opravljanje vseh življenjskih funkcij organizma.
Telo nujno potrebuje koencim Q10, da dobi dovolj energije za opravljanje svojih nalog. Ko se staramo se količina koencima Q10 zmanjšuje kar je lahko neposredno povezano s številnimi boleznimi in zdravstvenimi težavami, ki jih prinaša starost. Drugi razlogi, da telo ne tvori dovolj koencima Q10, so lahko neustrezna prehrana, stres in okužbe. Biosinteza koencima Q10 v telesu poteka s pomočjo vitaminov (vitamin B6, vitamin C, vitamin B2, folna kislina, vitamin B12, niacinamid, pantotenska kislina) in številnih elementov v sledovih, pri čemer se koencim sintetizira iz dveh aminokislin fenil-alanina in tirozina. Pomanjkanje kateregakoli izmed vitaminov, aminokislin ali elementov v sledovih posledično privede tudi do pomanjkanja koencima Q10.
Koencim Q10 je naravno prisoten v mesu, žitnih jedeh, zelenjavi, jajcih, lešnikih in mlečnih izdelkih. Najbogatejši vir koencima Q10 je srčna mišica goveda.Toda njegova vsebnost se bistveno zmanjša s shranjevanjem, kuhanjem, pečenjem ali konzerviranjem hrane, zato je najboljše uživanje sveže hrane oziroma prehrambenih dopolnil v farmacevtskih oblikah, na primer kapsul.
Najnovejša odkritja, da je koencim Q10 navzoč v hrani, da njegova raven upada s starostjo in da njegova vsebnost v celicah naraste z jemanjem dodatkov, so mnoge znanstvenike napeljala na misel, da gre za neodkriti vitamin. S tehničnega stališča koencim Q10 ne more biti vitamin, saj lahko nastaja v telesu, čeprav ne v količinah, ki bi optimalno pokrile potrebe organizma. Imenujemo ga lahko poltemeljno hranilo.
Po svojem antioksidativnem delovanju je koencim podoben vitaminu E. Povečuje energijo, izboljšuje delovanje srca, pomaga pri boleznih dlesni in krepi obrambni sistem.
Ker ima koencim Q10 tako pomembno vlogo pri nastajanju energije v vsaki celici, je njegov pomen za ohranjanje zdravja zelo daljnosežen. Tako rezultati strokovno vodenih raziskav, objavljenih v zadnjih letih, vedno znova opozarjajo na izredno sposobnost tega koencima za izboljševanje delovanja srca.
Dokazani zdravstveni učinki koencima Q10 kažejo uspehe tudi pri zdravljenju ateroskleroze, pri preprečevanju in zdravljenju rakavih obolenj, predvsem pri zdravljenju raka na prsih, pljučnega raka, raka na črevesju in prostati. Zdravljenje mišičnih distrofij s koencimom Q10 se je izkazalo za zelo uspešno. Uspešno je tudi zdravljenje parodontalnih bolezni, poleg tega pa koencim Q10 tudi krepi dlesni in pomaga vzdrževati zdrave zobe. Spodbuja namreč imunski sistem in tako zavira bakterije, ki bi utegnile povzročati zobno gnilobo in bolezni dlesni.
Pomanjkanje koencima Q10 v organizmu so znanstveniki opazili pri bolnikih s sladkorno boleznijo. Kasnejše raziskave so nato pokazale, da dodatno uživanje koencima Q10 pri sladkornih bolnikih zniža nivo sladkorja v krvi za 20-30 %. Rezultati se pokažejo po 2 do 18 tednih rednega uživanja koencima Q10 v obliki prehrambenih dopolnil. V kolikor sladkorni bolniki prekinejo z jemanjem koencima Q10 pa se koncentracija sladkorja in ketonskih telesc v krvi ponovno poveča na višji nivo.
Koencim Q10 je pomemben za nastajanje energije v vseh celicah. Zato ga uživajo številni športniki, saj se jim na ta način poveča vzdržljivost med premagovanjem fizičnih naporov.
Strokovnjaki priporočajo koencim Q10 za zaščito organizma, predvsem osebam po 30 letu starosti. Še posebej priporočajo dodatno uživanje koencima Q10 osebam, ki so dnevno izpostavljene stresu ter različnim psihičnim in fizičnim obremenitvam, seveda pa ga priporočajo tudi starejšim ljudem ter osebam, ki okrevajo po operacijah ali prebolevajo težje oblike bolezni.

Vir: Nutrilab
Uporabniški avatar
 Tatjana
#53833
Omega-3 in omega-6 maščobne kisline (MK)

Večina živil vsebuje maščobo. Če hočemo uživati v široki izbiri hrane, neizbežno pojemo tudi nekaj maščobe. Skoraj vse maščobe v hrani so sestavljene iz maščobnih kislin, ki so lahko nasičene, enkrat nenasičene ali večkrat nasičene, v omenjene skupine pa jih uvrščamo na podlagi njihove kemijske zgradbe. Čeprav vemo, da ima lahko uživanje prevelikih količin maščobe številne škodljive posledice, ki se razlikujejo glede na vrsto maščobe, človekovo telesno zgradbo in življenjski slog, je potrebno poudariti, da je lahko škodljivo tudi njihovo pomanjkanje.
Zlasti nekatere vrste maščobnih kislin, esencialne maščobne kisline, moramo zaužiti s hrano, če želimo ostati zdravi. Telo jih namreč nujno potrebuje za dobro delovanje živčevja, krvnih celic in notranjih organov.
Maščobne kisline so tudi nujen sestavni del naših celic, zlasti celičnih membran.
Poleg tega so maščobe potrebne tudi za absorpcijo v maščobah topnih vitaminov A, D, E in K, katerih pomanjkanje je odvisno od količine zaužitih maščobnih kislin, v organizmu pa lahko povzroči tudi številne motnje oziroma neravnotežje posameznih življenjsko pomembnih snovi ali hormonov.
Esencialne maščobne kisline pomenijo približno 7% maščob v normalni dnevni prehrani, kar je 3 odstotke vseh kalorij in približno 8 gramov maščob. V skupino esencialnih maščobnih kislin spadajo linolna (LA), gama-linolenska (GLA), arahidonska (AA), eikozapentaenojska (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA).
Linolno in linolensko kislino najdemo predvsem v rastlinskih oljih oz. svetlinovem olju, olju borača ali v lanenem olju, najboljši naravni vir EPA in DHA maščobnih kislin pa je ribje olje. EPA in DHA maščobni kislini lahko nastajata tudi v našem organizmu in sicer iz linolenske kisline, medtem ko lahko iz linolne kisline nastaja arahidonska kislina.
Naravno so te dolgoverižne w–3 in w–6 maščobne kisline prisotne že v materinem mleku, saj sodelujejo pri tvorbi možganskih ovojnic, spodbujanju imunskega sistema, uravnavanju možganskih funkcij ter delovanju živčnega sistema in so pomembne predvsem za normalen razvoj otroka. Omenjene maščobne kisline tudi kasneje pomembno vplivajo na naše umske sposobnosti oziroma sposobnost koncentracije, zbranosti, razumevanja in lažjega učenja.
Redno uživanje w–3 in w–6 maščobnih kislin je za človeško telo izredno koristno, saj so pomembni regulatorji cirkulacije, imunskega sistema ter presnove maščob. Sodelujejo pri tvorbi telesne energije in proizvodnji hemoglobina. Igrajo tudi zelo pomembno vlogo kot osnovna substanca za sintezo prostaglandinov, hormonov, ki vplivajo na zmanjšanje holesterola in trigliceridov v krvi, preprečujejo zlepljanje trombocitov in nastajanje krvnih strdkov ter na ta način zmanjšujejo nevarnost pojava ateroskleroze in srčnega infarkta.
Živila bogata z w–3 maščobnimi kislinami so ribe, laneno seme, pšenične klice, orehi, repično olje ali soja. Veliko omega-6 maščobnih kislin pa najdemo v sončničnem semenu in olju ter v orehih in pšeničnih klicah.
Uživanje w–3 in w–6 maščobnih kislin pomaga znižati krvi pritisk, učinkuje na nivo holesterola v krvi, spodbuja presnovo, ohranja zdravo kožo, deluje protivnetno in lajša menstrualne težave. Uživanje bogatih virov esencialnih maščobnih kislin lahko namreč pomaga vzpostaviti pravilno hormonsko ravnotežje v našem organizmu in na ta način vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Tako se na primer svetlinovo olje in olje boraga pogosto priporočata dekletom in ženam v času menstruacije oziroma pri vstopu žena v obdobje mene, saj sta bogata z gama-linolensko kislino, maščobno kislino, ki lahko v ženskem organizmu pomaga zmanjšati nihanja hormonske ravni estrogena in progesterona. Neravnovesje omenjenih hormonov lahko namreč privede do simptomov kot so nenadne spremembe v razpoloženju, glavobol, razdražljivost, napenjanje, nespečnost, močne bolečine, potenje, neobvladljivi napadi jeze ter izbruhi joka.
Z nenasičenimi maščobnimi kislinami w–3 in w–6 je bogato olje pšeničnih kalčkov, ki pa se pogosteje uporablja kot najbogatejši naravni vir vitamina E, vitamina, ki v našem organizmu deluje kot močan antioksidant, poleg tega pa E stabilizira tudi vitamine A, C in F, sodeluje pri normalnem strjevanju krvi ter omogoča delovanje prečnoprogastih in srčne mišice.
Nenasičene maščobne kisline najdemo tudi v lanenem olju, ki velja za enega izmed najbogatejših rastlinskih virov w–3 maščobnih kislin. Vsebuje linolno in linolensko kislino, poleg tega pa je bogato z oleinsko kislino, to je neesencialno maščobno kislino, ki pa je za naš organizem kljub temu zelo pomembna, saj povečuje vgrajevanje w–3 maščobnih kislin v celične membrane in tako ohranja zgradbo in delovanje teh celičnih tvorb. Uživanje lanenega olja se priporoča kot pomoč za spodbujanje obrambnega organizma, ohranjanje zdravja, zdravega videza kože in las. Ker deluje laneno olje tudi odvajalno, pa ga lahko uporabljamo tudi kot pomoč pri zaprtju.

Vir: Nutrilab
Uporabniški avatar
 Speedy
#53834
kustus napisal/-a:Pa je res vse to potrebno jesti in piti in seveda zakva.
:?: :?: :?: :?: :?:


Ne, prav nič od tega ni treba uporabljati, pa če si začetnik ali dober rekreativec.
Uporabniški avatar
 INOT
#53835
Speedy napisal/-a:
kustus napisal/-a:Pa je res vse to potrebno jesti in piti in seveda zakva.
:?: :?: :?: :?: :?:


Ne, prav nič od tega ni treba uporabljati, pa če si začetnik ali dober rekreativec.


Se strinjam!Je pa odvisno koliko,kako dolgo tečeš,kakšno prehrano imaš...In pa tudi ali imaš namen teči tudi pri 70.letih.In če delaš v povprečju 400 km na mesec kot jaz ti samo zdrava prehrana več ni dovolj.
Uporabniški avatar
 kustus
#53838
LP

Pa sej ne sprašujem zato da bi začel vendar iz radovednosti. pa brez zamere.

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
 Speedy
#53849
INOT napisal/-a:In če delaš v povprečju 400 km na mesec kot jaz ti samo zdrava prehrana več ni dovolj.


Kle se strinjam, samo se sprašujem, ali je rekreativcu res potrebno delati 400 km na mesec :roll: . Za kakšne cilje :?: Je teh 400 km na mesec res samo pravi užitek? Sicer pa zna biti manj in bolj intenzivno veliko bolj naporno od golega nabiranja km, tako da bi jaz dodal praške, če bi delal 400 km na mesec in to pretežno intenzivno.... kar pa ima že hudo tekmovalne ambicije v kakem maratonu npr. za pod 2:30. Do 2:30 pa tečem(o) na pir in klobase :lol: (joke).
Uporabniški avatar
 MihaPR
#54210
Zanimiv članek v zadnji Delovi prilogi znanost o Q10. Ker Delo zahteva prijavo navajam celoten članek.

Vir: DELO, www.delo.si

Vodotopni koencim Q10

Raziskovalcem Kemijskega inštituta v Ljubljani je po večletnem raziskovanju uspelo razviti posebno vodotopno obliko koencima Q10, to je snovi, ki sodeluje pri tvorbi celične energije in celice varuje pred poškodbami. Ključno težavo so razrešili tako, da so omenjeni koencim vgradili v beta-ciklodekstrin, to je modificiran škrob, ki se ne absorbira, marveč poveča vodotopnost. Za ta izum, ki je v postopku mednarodne patentne zaščite, so pred kratkim podpisali licenčno pogodbo s holdingom Vivo Invest.
Pomemben raziskovalni uspeh, se pravi doseči vodotopnost sicer v vodi netopnega koencima, je nastal v laboratoriju za prehrambno kemijo Kemijskega inštituta v Ljubljani. Laboratorij vodi dr. Miro Prošek, ki je poleg dr. Janka Žmitka, vodje Centra za validacijske tehnologije in analitiko (CVTA), tudi glavni izumitelj. Žmitek vodi komercializacijo izuma in patentne zaščite, v raziskovalni skupini pa so še dr. Andrej Šmidovnik, dr. Alenka Golc Wondra in Maja Fir, dr. Monika Stražišar in dr. Samo Andrešek. Postopek, ki so ga razvili, bo omogočal preprosto dodajanje te, po besedah strokovnjakov za zdravje zelo pomembne snovi v različne živilske in kozmetične izdelke. To bo namreč omogočala omenjena lastnost, to je vodotopnost, zato ga bo mogoče, kot načrtujejo, dodajati na primer v mleko, jogurt, sokove in različne napitke in druge izdelke.
Koencim Q10 je sicer naravna snov, ki jo je mogoče najti v vsaki živi celici, saj je, kot pojasnjujejo strokovnjaki, ključno pomembna za njihovo delovanje. Sodeluje pri nastajanju celične energije, deluje kot antioksidant, ki varuje celice pred poškodbami zaradi delovanja prostih radikalov, stabilizira celične stene in podobno. Številne raziskave po svetu kažejo, da omenjeni koencim povečuje odpornost organizma proti številnim boleznim oziroma zavira nastajanje bolezni srca in ožilja pa tudi nekaterih vrst raka, imunske in vnetne bolezni, bolezni živčevja in drugo.
Strokovnjaki še pojasnjujejo, da omenjeni koencim vsak organizem »pridobiva« sam, vendar pa z leti raven endogenega, se pravi človekovega naravnega koencima Q10 precej hitro upada. Največ ga je v organih, ki so najbolj aktivni, na primer v srčni mišici. Toda prav v teh organih se količina koencima Q10 z leti najbolj zmanjša in temu mnogi pripisujejo slabljenje omenjenih organov in povečanje obolevnosti za starostnimi boleznimi.
Določeno količino koencima Q10 vsebuje tudi večina živil, zato ga človek použije tudi z običajno hrano. Vendar je po ocenah strokovnjakov v normalni prehrani te snovi premalo, da bi nadomestila primanjkljaj endogenega, torej človekovega naravnega koencima.
Za zadostne količine bi bilo denimo treba zaužiti sorazmerno velike količine, denimo kg na dan, mastnega mesa in oreščkov, kar je seveda povsem v nasprotju s priporočili glede zdravega prehranjevanja, saj bi tako zaužili nedopustno veliko količino maščob. Ena od možnosti, ki temelji na številnih raziskavah, je uživanje dodatnih količin koencima Q10 v obliki prehranskih dopolnil. Po mnenju strokovnjakov to ni pomemebno le za starejše oziroma starajoče se, temveč tudi za telesno aktivnejše, za vegetarijance in še posebno tiste, ki zaradi povišanja holesterola v krvi jemljejo statine, to je zdravila za znižanje ravni holesterola v krvi. Statini namreč zavirajo sintezo holesterola v organizmu, kar pa pomeni, da hkrati zavirajo tudi sintezo koencima Q10. Zato takšni bolniki občutijo pomanjkanje tega koencima in morajo primanjkljaj nadomestiti z uživanjem primerne hrane in prehranskimi dopolnili.
Podobno velja za vegetarijance, ki pomembnejše količine koencima Q10 sicer zaužijejo z različnimi oreščki in rastlinskimi maščobami, v drugi rastlinski hrani pa je tega koencima razmeroma malo. Zato je koencim Q10 že dobro uveljavljen predvsem kot prehransko dopolnilo v obliki različnih kapsul.
»Glavni pomen vodotopnega koencima Q10, ki smo ga razvili na Kemijskem inštitutu, je v tem, da omogoča enostavno dodajanje v živila in kozmetične izdelke na vodni osnovi. Čeprav je znanih nekaj poskusov za doseganje primerne vodotopnosti koencima Q10 za te namene, pa se dosedanje rešitve, kot denimo z uporabo različnih emulgatorjev ali sladkorjev, zaradi številnih pomanjkljivosti niso kaj prida uveljavile, saj jih je tehnološko težko uporabiti, spreminjajo okus živilom ali pa vnašajo dodatne neželene snovi,« pojasnjuje dr. Janko Žmitek.
Ker se v opisanem postopku z modificiranim škrobom (beta-ciklodekstrin) ne uporabljajo organska topila, saj vse poteka v vodi, je tako dobljeni, torej vodotopni koencim Q10 brez okusa in vonja, ohrani pa svojo naravno oranžno barvo. Z dodajanjem takšnega Q10 v živila je po besedah raziskovalcev mogoče živilom na enostaven način »vrniti« Q10, ki se odstrani med predelavo hrane, še zlasti pri odvzemanju maščob, na primer iz mleka in jogurtov, oziroma je mogoče količino povečati tako, da z živili človek lahko zadovolji dnevno potrebo po dodatnem koencimu Q10.
Po besedah dr. Žmitka vlada za njihov izum veliko zanimanje doma in v tujini. Tako se več proizvajalcev že pripravlja na proizvodnjo izdelkov z vodotopno obliko koencima Q10, ki so jo razvili na Kemijskem inštitutu. Prve take izdelke napovedujejo tudi pri nas.
Dragica Bošnjak
Uporabniški avatar
 katka
#54212
mnenje glede dodatkov & rekreativne vadbe... kdor se nameni hujšat, je prav, da poskrbi za pravilno prehrano in zadosten (ergo, relativno velik, vsekakor nad 1,5g na kg telesne teže dnevno) vnos beljakovin. če ne, bo lahko prehitro zgubljal mišično maso, ne pa špeh.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA