teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 tae
Na tem forumu sem si že prebral vse prispevke o vitaminskih tabletah, a imam še vedno nekaj nerazjasnjenih odgovorov.

Ali je res to, da se sčasoma telo na te izdelke tako navadi, da potem ni več sposobno črpati naravnih vitaminov iz hrane?

Že samo na slovenskem trgu (da ne govorimo o svetovnem trgu) obstaja zelo veliko proizvajalcev tovrtstnih izdelkov. Zdaj je vprašanje ali so res eni boljši od drugih in bolj učinkoviti ali je fora le v boljši reklami. Mar pomeni dražje, tudi boljše? Kako naj končni uporabnik ve, kaj je dobro zanj, saj imajo skoraj vsi proizvajalci tovrstnih izdelkov, podobno ponudbo, ponavadi približno isto sestavo, le v ceni se razlikujejo. Vsako podjetje promovira svoje izdelke kot najboljše. Če bi dnevno hotel zadovoljiti vse kriterije telesa po vitaminih in mineralih, bi moral pojesti eno tabletko C vitamina, eno B vitamina, eno E vitamina in tako naprej, kar pomeni, da bi se lahko filal le še s tabletami.

Vidim, da precej omenjate neke ameriške tablete. V Sloveniji je žal še vedno mišljenje, da je ameriško ful dobro. Pa veste, da so oni ravno pri prehranjevalnih navadah daleč za Slovenijo.

Zanima me, če slučajno kdo ve primerjalno dobre in slabe lastnosti enakih (podobnih) izdelkov različnih proizvajalcev.

Pa še nekaj, nekateri pristajajo na tabletke iz naravnih vitaminov, drugi na sintetične vitamine. Pol ba bod pameten.
tae napisal/-a:Na tem forumu sem si že prebral vse prispevke o vitaminskih tabletah, a imam še vedno nekaj nerazjasnjenih odgovorov.

Ali je res to, da se sèasoma telo na te izdelke tako navadi, da potem ni veè sposobno èrpati naravnih vitaminov iz hrane?

Že samo na slovenskem trgu (da ne govorimo o svetovnem trgu) obstaja zelo veliko proizvajalcev tovrtstnih izdelkov. Zdaj je vprašanje ali so res eni boljši od drugih in bolj uèinkoviti ali je fora le v boljši reklami. Mar pomeni dražje, tudi boljše? Kako naj konèni uporabnik ve, kaj je dobro zanj, saj imajo skoraj vsi proizvajalci tovrstnih izdelkov, podobno ponudbo, ponavadi približno isto sestavo, le v ceni se razlikujejo. Vsako podjetje promovira svoje izdelke kot najboljše. Èe bi dnevno hotel zadovoljiti vse kriterije telesa po vitaminih in mineralih, bi moral pojesti eno tabletko C vitamina, eno B vitamina, eno E vitamina in tako naprej, kar pomeni, da bi se lahko filal le še s tabletami.

Vidim, da precej omenjate neke ameriške tablete. V Sloveniji je žal še vedno mišljenje, da je ameriško ful dobro. Pa veste, da so oni ravno pri prehranjevalnih navadah daleè za Slovenijo.

Zanima me, èe sluèajno kdo ve primerjalno dobre in slabe lastnosti enakih (podobnih) izdelkov razliènih proizvajalcev.

Pa še nekaj, nekateri pristajajo na tabletke iz naravnih vitaminov, drugi na sintetiène vitamine. Pol ba bod pameten.

Najboljse da si vse lepo postavis na mizo in pocasi testiras...
Ce imas cas...ce pa ne...
Bistveno je da znas poslusati telo...

Sicer pa je bistveno ali gre za anorganske ( tudi vsi sinteticni kot jih imenujes spadajo tukaj noter ) ali za organske vire vitaminov.

Pri organskih virih ne pride do kristalizacije ( recimo vitamin C ) in s tem posredno do moznosti nastajanja kamnov, ne pride do odlaganja v primeru prevelikih kolicin, pa tudi zakisanost je manjsa...In organski vir je ponavadi spremljan se z encimi ki pomagajo pri presnovi ...

Tako zdaj sem ti morda se bolj zakompliciral in se manj bos vedel kje zaceti...
 tae
Tek v snegu, dejansko vem o tem še manj, kot sem mislil in dejansko si malo zakompliciral. Vem pa, da o teh stvareh dosti veš, saj sem si na tem forumu prebral že veliko člankov. Problem testiranja vitaminskih tablet je dejansko na prvem mestu čas. Na drugem pa ne vem, če bi sploh občutil kakšno razliko, razen v okusu in ceni, v sami funkcionalnosti pa težko. Seveda bi bilo veliko preprosteje, če bi imel vse že na pladnu.
Uporabniški avatar
 INOT
Vitamini in minerali so preveč kompleksen in širok pojem,da bi ti lahko nekdo dal kar tako en kratek odgovor.Najlažje ti bo če začneš brskat po netu al se pa odpravi v knjižnico kjer imaš veliko knjig prevedenih v slovenščino na to temo.
Kar se pa na splošno tiče multivitaminskih tablet...Pri nas ne dobiš nič spodobnega zaradi neumne zakonodaje.Je traba it vsaj na Hrvaško al pa kaj izpod pulta v trgovinah s športno prehrano.
Žal so Američani še vedno daleč v ospredju na tem področju samo vedeti je treba kaj in od katere firme boš kaj vzel.Vendar to je stvar vsakega posameznika če bo nekaj jemal ali ne.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
INOT napisal/-a:Vitamini in minerali so kompleksen in širok pojem,da bi ti lahko nekdo dal kar tako en kratek odgovor.Najlažje ti bo èe zaèneš brskat po netu al se pa odpravi v knjižnico

Se strinjam, izobraziti in se opremiti

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA