prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Sem nov na forumu, tečem bolj občasno sicer, kot pripravo na druge športe, ki jih/sem jih treniral. Imam vprašanje glede športnih copat. Namreč, pri treningih košarke sem si večkrat zvil gleženj, zato zaradi boljšega občutka tečem v visokih copatih. Slišal sem pripombe, naj si za tek kupim nizke tekaške in sem v dilemi...Prvič mi je škoda kupovat še ene copate za 15-20k SIT, drugič se pa veliko bolje počutim v visokih copatih, ker mi zaščitijo gležnje in se ne bojim, da si na vsakem malo večjem kamnu zvijem gleženj. Možnost povijanja gležnja mi ni všeč, ker se potem gleženj navadi in je treba bit stalno povit.
Zanima me, kakšna so vaša mnenja glede teka v visokih copatih...stvari za in proti, vaše izkušnje...?
Skunko napisal/-a:... kakšna so vaša mnenja glede teka v visokih copatih...stvari za in proti, vaše izkušnje...?

... Sam o temu nimam mnenja, izkušenj pa tudi ne, kajti :arrow: ... sploh še nisem slišal, da bi obstajali visoki tekaški copati. :? Lahko se pa tudi motim? :shock:

Aja, pa še to ... mislim, da se da čisto dobre tekaške copate kupiti tudi ceneje kot za 15 - 20 K-SIT; pa tudi po razprodajah se splača pogledati. :D :wink:
 Skunko
Sej nisem napisal, da imam visoke tekaške copate, samo da imam visoke copate. :lol:
Skunko napisal/-a:Zanima me, kakšna so vaša mnenja glede teka v visokih copatih...stvari za in proti, vaše izkušnje...?

Jaz si težko predstavljam, da za bi za tek uporabljal visoke superge, čeprav sem že veliko hribov pretekel v trekking visokih čevljev. Za koliko toliko normalen in učinkovit tek mora biti "gojzar" mehak in prožen ter lahek, ki pa ne daje ravno kake konkretne opore gležnju. To sem sam tudi izkusil minuli petek na tekmi, ko mi je na spustu proti planini Jezero spodrsnilo in sem konkretno "klecnil" gleženj. Pred zvinom pri takem padcu bi me rešil edino pravi alpinistični čevelj s katerim pa mi lahko verjameš ne moreš kaj dolgo tečt.

Glede na to da imam podobne težave z zvini gležnjev že od srednje šole, poleg tega pa še "boge" stranske vezi levega kolena - posledice vragolij v otroških letih ti priporočam da začneš teči na preverjenih terenih in da se izogibaš pretiravanj pri morebitnih spustih. Superge pa izberi glede na teren po katerem boš povečini tekel. Priporaročam da vzmameš takšne, ki ti bodo že po občutku nudili stabilnost noge - bo lahko glava tolk bolj na tek mislila, ne pa na to kam boš spet nerodno stopil.
 ŽULJ
Visokim športnim copatom, ki imajo sicer odlično stabilnost, manjka predvsem dobro blaženje. Takšni copati za tek niso primerni, ker preveč trpijo kolena, pa tudi z ahilovimi tetivami imaš lahko probleme. Gibanje nog je pri teku pač drugače usmerjeno kot pri košarki, pa čeprav tečeš tudi pod obroči.

se mi zdi :?
Uporabniški avatar
 kacj
Tudi jaz imam tezave s kronicnimi zvini gleznjev. Vendar po normalnih terenih (asfalt, makadam, gozdne poti) tecem z navadnimi tekaskimi copati. Do zdaj si pri teku se nisem zvil gleznja :ignore: (sem si ga pa vmes pri hoji po travniku in celo po plocniku). Zato mislim, da lahko v miru za tek nabavis prave tekaske copate ;)
Uporabniški avatar
 Car
....da še jaz pristavim svoje argumente....

tudi sam izkoriščam tek predvsem kot pripravo za uživanje v drugih dejavnostih....podobno kot ti, sem tudi sam zašel na tekaška pota iz košarke in tudi sam sem imel/imam težave z gležnji (klecanje ipd.), zato sem prvo enaindvajsetko lepo odlaufal v košarkarskih supergah (razlog : bal sem se zvinov)....takrat sem si zaradi bolečin v kolenu obljubil: prvič, zadnjič in nikoli več....in sem šel nabavit tekaške suprege..od takrat teku pripisujem dodatno dimenzijo: uživaško..problem košarkarskih superg je resnično v blaženju (ki je predvsem zadaj) in oblikovanosti copate.....ti copati so pač narejeni predvsem za skoke, medtem ko so tekaški copati že oblikovani tako, da te silijo v pravilen korak, pa še lažji so.....saj takole teoretično je težko verjeti, zato svetujem, da pretečeš isto traso z obema vrstama copatov....pišeš, da se bojiš zvinov zaradi uporabe tekaških copat, ki so praviloma nizki...v kolikor tečeš po ravni podlagi problemov z zvini ne bi smel imeti (ker je gibanje drugačno kot pri košarki: bolj konstantno, brez šprinotv, brez nenadnih sprememb smeri, brez skokov), bolj zabavno zna biti pri razgibanem terenu (denimo v gozdu, kjer denimo dodatno oviro pomenijo korenine, spusti...)...sam pri teku še nisem klecnil pošteno, kar se mi pri košarki redno dogaja vsaj enkrat letno........

po mojem se ti splača razmišljati o nakupu tekaških superg, ki nudijo dobro blaženje, imajo robusten podplat in nudijo stabilno oporo....pa čeprav taka copata stane 15-20 k.....resnično to ni stran vržen denar...
Uporabniški avatar
 katka
moje izkušnje z zvini so predvsem iz orientacijskega športa.
tečem v nizkih čevljih.
na neki večdnevni tekmi se mi je zgodilo, da sem ene 5x zvila isti gleženj. naslednji dan sem nastopila z elastično "nogavico" na problematičnem gležnju in sem tekla brez težav - s tem, da je orientacija lep primer športa, ki poteka vsepovsod, samo po ravnem prijaznem terenu skorajda ne.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA