Lep pozdrav,
Tole sem spisal predvsem zaradi morebitnih mnenj s strani tekačev, ki so morebiti imeli podobne težave ter kako so se z zadevo spoprijeli.
Pred časom sem tule opisal svoj "problem" naknadno pa sem pridobil še nekaj podatkov ter tudi drugo (ortopedsko mnenje). Po prvem obisku ortopeda sem se odločil da dobim vse tiste papirje in RTG posnetek, na podlagi katerega je bil postavljena diagnoza.
Na kratko povzamem zakaj sem šel k zdravniku:
Bolečine na levem boku, ki kar niso pojenjale, čeprav sem tek povsem izključil, se je bolečina z boka čez čas preselila na hrbtni predel, pa spet na bok,...
Sam ortoped je ugotovil da gre za Trohanterični burzitis (snapping hip), ob pregledu RTG slike pa me "ustrašil" z nasledjimi podatki, da imam prirojeno displazijo kolkov (sicer blažjo obliko) ter da bodo ti kolki v vsakem primeru imeli težave čez čas (verjetno čez nekaj let, morda nekaj 10 let)
Bolj natančno pa je bilo takole:
1. ortoped (dne 30.9.2010):
ANAMNEZA:
Pacient prihaja zaradi bolečin v področju levega kolka, ki so se pojavile letos spomladi, maj/junij. Lahko bi bile v povezavi s tekom. Občasno je imel tudi nekaj bolečin ingvinalno ter glutealno brez kakega posebnega izžarevanja v spodnji okončini. Poleg tega je na zunanji strani levega kolka občutil tudi preskok ter nekaj bolečine v križu levo.
STATUS:
Malenkostno boleča leva posteriorna spina, gibljivost L/S hrbtenice je primerna, lasegue je negativen, refleksi, moč in senzibiliteta na nogah so primerni, na otip je nekoliko boleč levi veliki trohanter, kjer nastopi nežen preskok, sam kolk je dobro gibljiv in ob gibanju samega kolka v sklepu ni bolečine.
RTG L/S: Prehodni segment z nakazano lumbalizacijo S1
RTG MEDENICA S KOLKI: Zašiljeni lateralni vogali acetabulov z malenkostno ožjo sklepno špranjo.
MNENJE IN TERAPIJA:
Težave, ki jih ima so posledica izvensklepne patologije. Traktus iliotibialis fascije late preskakuje preko velikega trohantra-coxa saltans. Posebni ukrepi niso potrebni. Svetujem pa morebitno kontrolo čez kako leto.
2. ortoped (dne 1.12.2010)ANAMNEZA:
Pacient prihaja zaradi t.i. snaping hipa levega kolka. Bil je že pregledovan pri ortopedih. Pri kontroli RTG so ugotovili, da ima blago displazijo obeh kolkov, desno celo izrazitejše in pa začetno že artrozo predvsem s kavdalnimi manjšimi osteofiti. Pacient je športno rekreativno izjemno aktiven, vsaj 1x letno teče polni maraton, redno teče na razdalje 10-15km. Sklepna špranja desno je nekoliko zožena z delno obrabo hrustanca.
MNENJE:
Kaj je vzrok nastopa že delne obrabe hrustanca je težko pojasniti, prav tako pojav kavdalnih osteofitov. Pacient naj teče naprej, čim bolj pa naj omeji izjemno maksimalno dolge teke kot je pravi maraton. Kadar je možno naj teče po mehkem terenu, tek naj nadaljuje. Uživa naj glucosamine sulfat 3g /dan, potem naj za nekaj časa zmanjša na 1,5g in se zopet vrne na 3g. Prisotna je tudi blaga displazija, ki pa je nežna, majhna, tako da nima večjega vpliva in tudi zaradi nje naj nebi prekinil športne rekreativne aktivnosti (tek,...). Kotrola čez eno leto s svežimi RTG slikami.
Zaskrbela me je predvsem rahlo zoožana sklepna špranja, sicer mi je ortoped rekel da bi to lahko bila tudi posledica prekomerne teže še izpred let (s tekom sem začel leta 2005 in takrat v nekaj mesecih izgubil 15kg), tako imam sedaj pri višini 186cm od 80-82kg.
Tako niti ne vem ali je to zožanje posledica teka ali morda ne ter ali bi tudi s krajšimi teki to zadevo poslabšal. Problem je v tem da je glede tega na spletu na tone informacij, vendar so mnenja zelo različna, nasplošno naj bi za sklepe bilo zdravo gibanje, vendar pa (naj) bi v tem primeru čimbolj izvzel aktivnosti, ki so bolj udarne (za sklepe). Od spomladi pa do sedaj prav zaradi tega burzitisa, kasneje pa zaradi teh izvidov nisem več tekel, malce mi je vzelo voljo, sicer nisem nikoli imel težav s sklepi, uspešno sem pretekel 3 LJ maratone (2007, 2008, 2009), zadnjega pa sem si le ogledal.
Zanima me če je med vami kdo ki je imel podobne izkušnje, se zadeva poslabšuje tudi ob rekreativnih razdaljah.
Glede na to da je šport v vsakem primeru priporočljiv, je težava v tem ker sem se sam navduševal ravno nad dolgimi razdaljami (maraton), polmaratona tekmovalno še nisem tekel, zanimal sem se tudi za razdalje nad pravim maratonom, katerih pa se sedaj po vsej verjetnosti nikoli ne bom lotil.
Zanimivo je bilo mnenje 2. ortopeda: Glede na to da lahko prenehate s tekom in boste po možnosti v 60ih letih starosti vseeno imeli velike težave s kolki, pa si boste rekli "vsaj tekel bi lahko". Sicer pa imam 27 let.
Tu je še RTG slika:
http://www.mojalbum.com/fujin/rtg/foto/18356551Vnaprej hvala za mnenja in izkušnje
Lp, ZigaS