vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Tečem tri do štirikrat tedensko cca.16 km. Do sedaj zelo malo poškosb. Po nekem jutranjem teku so me začeleboleti zadnje stegenjske mišice, delno se je bolečina razširila po celi zadnji strani obeh nog. V mirovanju nimam bolečine. Pri hoji ali teku imam občutek prekratkih mišic. Zelo me bolijo mišice tudi po dolgotrajnem sedenju. Sedaj že tri tedne ne tečem normalno, 10 dni popolnoma nič.
Prosim udeležence foruma, če ima kdo kakšno idejo kaj bi to pomenilo. Kakršno je stanje sedaj bom moral nehati teči.
Uporabniški avatar
 rainbow
Predvidevam, da tvoje težave izvirajo iz hrbtenice?! :)

Drugače pa, morda velja zmanjšati tedensko tekaško kilometrino in tek kombinirati še z drugimi oblikami rekreacije (kolo, hribi, plavanje, itd.).
Mišice se ob takih in drugačnih športnih aktivnosti skrčijo (vsaj po mojem laičnem znanju :D ), zato nikoli ne pozabi na stretching, prej in po aktivnosti.

Tudi sama dolgo časa nisem imela nobenih težav, pa sem bila relativno kar dosti športno aktivna, zdaj pa v dobrem letu in pol že dvakrat natrgana mišica. Telo pač pokaže, kdaj potrebuje počitek in velja ga poslušati!

Želim ti čimprejšnje okrevanje in še čimveč pretečenih kilometrov.
 andromeda
Hvala za odgovor. Upam , da glede hrbtenice nimaš prav. Dobil sem sicer napotnico za ortopeda in nevrologa, vendar so čakalne dobe takšne, da bom težko dočakal ustrezno zdravljenje. Sedaj že tri tedne nič ne tečem. Da bi ohranil vsaj nekaj kondicije plavam dnevno cca.2 km. Bolečino v nogah še vedno čutim, sicer ne tako močnom, vendar je čudno, da ob takšni neaktivnosti ne preneha.
Uporabniški avatar
 Pingo
Mislim da ti hočejo mišice povedati nekaj kar si sam ugotovil-zakrčenost.Če imaš občutek da te zategujejo mišice jih pravilno razteguj in razteguj in...seveda ko jih dobro ogreješ vsaj 3-4x na teden.Moraš biti vztrajen kajti čudež ne bo prišel takoj, tudi zakrčene mišice potrebujejo čas.Mogoče bi tudi kakšna masaža bila dobrodošla.Vaj za raztezanje je pa itak kojkr češ na netu.Samo redno delaj in pravilno :wink:
Na vsake pol ure sedenja naj bi si človek raztegnil mišice nog ker se pri sedenju zelo zakrčijo--tko sem est prebrou.
 zslanic
Zdravo -

obstajata dve dokaj pogosti vrsti poškodb s simptomom, ki si ga opisal (bolečina v zadnji stegenjski mišici). V angleščini se imenujeta:
- sciatica
- hamstring pull

Poskusi po google-u poiskati opise poškodb, način zdravljenja, ...

Nekaj linkov, kjer lahko začneš:
- http://www.coolrunning.com/engine/2/2_5/193.shtml#sciatica
- http://www.sportsinjuryclinic.net/cybertherapist/back/hamstrings/hamstringstrain.htm

V vsakem primeru ti želim čim prejšnje okrevanje. In raje počakaj glede začetka treninga kakšen teden preveč kot premalo. Plavanje (če te pri tem noga ne boli), se mi zdi dobro nadomestilo. Poskusiš lahko tudi s kolesarjenjem.

Pozdrav,

Z

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA