- 04 Okt 2006, 21:49
Draga EVCY 79!
Malo sem pozna,ampak vseeno. Jaz imam enak primer že 14 let (stara sem 26 let). Ko zunaj pade temperatura pod 5 stopinj jaz dobesedno diham na " škrge", ker mi pljuča ne prenesejo mrzlega zraka.
Tako, da sem te dni srečna, ker je zunaj že jesen, a mi imamo tako visoke temerature, da normalno diham.
Imam astmo druge stopnje, a se mi ne pokaže razen po zimi, ko mi pljuča ozelenijo, drugih znakov astme nimam. Vdihujem zdravilo SYMBICORT 1*2 vdiha poleti in 2*2 vdiha pozimi. A po pravici povedano, ga poleti ne jemljem, ker diham normalno. Hodim k pulmologu vsake tri mesce na kontrolo in ugotovil mi je, da se mi kapaciteta pljuč pozimi zmanjša za 2 litra, to je polovica mojih pljuč in kako naj potem tečem kot ostali? Ne morem. Zima je zame najtežji del leta, ker komaj diham. Ko grem ven, po vsakdanjih opravkih ali ko tečem, sem zavita v šal čez usta in nos, da ne vdihavam direktno mrzlega zraka, ampak teči z šalom je zelo težko, ker ne dobim dovolju zraka in s tem so tudi razultati slabši. To vpliva tudi na moje psihično počutje, ker mi motivacija pade.Tako da pozimi tečem bolj z rezervo, da obdržim kondicijo.
Pomaga mi inhaliranje tople pare z kamilico vska večer, finska savna, grgranje morske vode, smrekove vršičke namočene v sladkor, morska klima, ker vsebuje ravno dovolj vlage.Izogibaj se zakajenih prostorov(na veliko srečo ne kadim, upam da tidi ne), ker me takšni prostori dušijo, kupila sem se ionizator zraka in ga imam priključenega v sobi kjer spim, ne prenesem suhih prostorov... Probala sem vse mogoče, a bolj malo vse skupaj pomaga.To se pozdravit ne da,tako da bo imeli astmo vse življenje.Predlagam ti, da obiščeš pulmologa, da ti ugotovi stopnjo astme in ti da ustrezna zdravila.
Razmišljaj pozitivno, vzemi to kot del življenja, sva pač drugačne od drugih.Teci z dobro voljo in počakajva na toplejše dni, ker potem midve prideva na svoj račun. Želim ti veliko sreče in veliko toplih dni.
AMINA
AMINA IN KLEMEN