vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 evcy79
zanima me, ce je kdo tu, ki ima astmo in tece

no jst jo mam, a poleti z njo nimam problemov, oz.se mi ful pobolsa
sam, ko je pa mrzl oz. hladneje(pomlad, jesen,zima) je pa mal sraje kr po 10 minutha al pa ze prej zacnem piskat...se dusit

ce ma kdo kak nasvet kak naj to resim ne da bi mogla spraznat celo pumpico naj prosim svetuje
kr se je zacelo ohlajat
:evil: :cry: :evil:
Uporabniški avatar
 sapramiška
živjo evcy79. sem mislila, da bo tale tema vseen spodbudila koga da bo kaj odgovoril. tudi jaz jo imam. ampak šele zadnje leto, tako da ne vem, čisto točno, kako bo šlo, ko bo zunaj bolj hladno. zaenkrat kar gre, edino velike težave imam takrat, ko je v zraku izjemno veliko vlage. fino bi blo, če bi mi dal kdo kak nasvet, kaj narest, da se težave zmanjšajo. sicer je pa brez teka čez par dni slabše. tako da bomo tekli še naprej :D
Uporabniški avatar
 sapramiška
vem, vem sem prebrskala. ampak tam je bilo bolj govora o alergijski astmi, pa se nisem preveč našla. hvala za trud. bomo tekli še naprej.
Uporabniški avatar
 strelec
Jaz jo mam,že 15 let. Najhuje je spomladi, ko cveto kakšne trave, tj. tam okrog maja. Takrat pač jemljem zdravila proti alergiji, drugače pa se mi zadeva (oteženo dihanje) pojavlja včasih, vendar nikoli tako hudo, da ne bi mogel tečt. Pač pride, pa mine, spet je nekaj časa mir, pa se spet pojavi in tako...
 amina
Draga EVCY 79!

Malo sem pozna,ampak vseeno. Jaz imam enak primer že 14 let (stara sem 26 let). Ko zunaj pade temperatura pod 5 stopinj jaz dobesedno diham na " škrge", ker mi pljuča ne prenesejo mrzlega zraka.
Tako, da sem te dni srečna, ker je zunaj že jesen, a mi imamo tako visoke temerature, da normalno diham.
Imam astmo druge stopnje, a se mi ne pokaže razen po zimi, ko mi pljuča ozelenijo, drugih znakov astme nimam. Vdihujem zdravilo SYMBICORT 1*2 vdiha poleti in 2*2 vdiha pozimi. A po pravici povedano, ga poleti ne jemljem, ker diham normalno. Hodim k pulmologu vsake tri mesce na kontrolo in ugotovil mi je, da se mi kapaciteta pljuč pozimi zmanjša za 2 litra, to je polovica mojih pljuč in kako naj potem tečem kot ostali? Ne morem. Zima je zame najtežji del leta, ker komaj diham. Ko grem ven, po vsakdanjih opravkih ali ko tečem, sem zavita v šal čez usta in nos, da ne vdihavam direktno mrzlega zraka, ampak teči z šalom je zelo težko, ker ne dobim dovolju zraka in s tem so tudi razultati slabši. To vpliva tudi na moje psihično počutje, ker mi motivacija pade.Tako da pozimi tečem bolj z rezervo, da obdržim kondicijo.
Pomaga mi inhaliranje tople pare z kamilico vska večer, finska savna, grgranje morske vode, smrekove vršičke namočene v sladkor, morska klima, ker vsebuje ravno dovolj vlage.Izogibaj se zakajenih prostorov(na veliko srečo ne kadim, upam da tidi ne), ker me takšni prostori dušijo, kupila sem se ionizator zraka in ga imam priključenega v sobi kjer spim, ne prenesem suhih prostorov... Probala sem vse mogoče, a bolj malo vse skupaj pomaga.To se pozdravit ne da,tako da bo imeli astmo vse življenje.Predlagam ti, da obiščeš pulmologa, da ti ugotovi stopnjo astme in ti da ustrezna zdravila.
Razmišljaj pozitivno, vzemi to kot del življenja, sva pač drugačne od drugih.Teci z dobro voljo in počakajva na toplejše dni, ker potem midve prideva na svoj račun. Želim ti veliko sreče in veliko toplih dni.

AMINA
Uporabniški avatar
 jerryL
Žiujo.
Mene tudi pozimi moja astma zafrkava. Doma pred tekom enkrat vdihnem Berodual (nek kortikosteroid al kaj je to, preprečuje zoženje bronhov) in nimam potem nobenih problemov. Podobna stvar je tudi Ventolin. Baje se s tem itak polovica profesionalnih kolesarjev zadeva :).

LP
 Hoyt
ojla!
No tudi jaz sm na bolniški zlom gležnja :( ampak to tu ni fažno.
Tudi jaz mam astmo sretnje teško in 2% manjša pluča zato vem kako je z vami. jemljem zdravila serevent zvečer eno tableto za pomiritev bronhiju čez noč potem pa še dvakrat na dan zjutraj in zvečer en upih diskus-a. beredual inhaliram samo po potrebi oziroma pri velikem športnem naporu. poleti nič spomladi pa samo po potrebi.
Moj nasvet je pa, da se prej pripravite na to, da boste meli težave z dihanjem zato ker vidim ,da vsi veste za teževe oz. gdaj nastajajo.
Preden nastanejo težave se kondicijsko dost pripravite na 2 ali 3 tedensko obdobje manj aktivnosti. To men pomaga,ko pa pride obdobje bolezni oz. teškega dihanja pa tečem dokler nerabim upihovat zdravila vase potem naredim 5 minutno pavzo naredim strečing da se pluče pomirijo pa sem kot nov. probajte

se še tipkamo čaw
Uporabniški avatar
 jerryL
Mislm da je itak tolk vrst astme kot je astmatikov, tko da mora vsak zase sprobat. Ponavad mene to itak samo ob prvem mrzlem vremenu matra, sam takrat pa ce ne udihnem Beroduala mam pa zaprte bronhe se pol dneva.

Pol zgledam kot ksni piflarcki iz ameriskih risank, ki ponavadi vsi hropejo in piskajo pa vdihujejo une spreje:)
Uporabniški avatar
 perpetruum
jest sem si pljučne (dihalne) težave pridelal kar sam, brez astme....po 30 letih "uživanja" v Marlboro čikih imam KOPB v že kar kritični obliki....in krepko zmanjšano pljučno funkcijo (ali kapaciteto...?)...

vdihujem Seretide 2x dnevno in Spirivo vsako jutro....brez tega zjutraj ne bi prišel niti do pisarne v prvem nadstropju....

in temu primerno je tudi moje ukvarjanje s tekom... :oops: :oops: :oops:
Uporabniški avatar
 spiridon
sam sem dolga leta tekmoval z astmo in to uspesno.res pa sem redno jemal zravila-inhalator dvakrat dnevno in ventolin pred treningom.po potrebi tudi po mocnem treningu,ce so bile dihalne poti prevec razdrazene in me je sililo na kaselj. pomembna so tudi protivnetna zdravila(inhalacijski kortikosteroidi),ki jih predpise zdravnik.sedaj je pa itak na trziscu dosti zdravil,ki so kombinirana(bronhodilatator-kortikosteroid),tako da je stvar olajsana.npr.seretide,simbicort...
ni pa problema,da bi zato nehali s tekom,lahko samo koristi....
Uporabniški avatar
 evcy79
hehe :D se dobr da so odkril beredual :D

neki me zanima, ce kdo ve.... ce ne vzames pumpice in ze res ful ne mores dihat a se po nekaj urah dihanje "normalizira" al ne oz. je lahko se slabse
kr na vseh taborih pa tko naprej svetujejo, da ko te zacne dusit mors mal potolovadit pa je....sam to nekot ne drzi vedno al kak je to....ce kdo ve kaj o tem
Uporabniški avatar
 mediterano
evcy79 napisal/-a:hehe :D se dobr da so odkril beredual :D

neki me zanima, ce kdo ve.... ce ne vzames pumpice in ze res ful ne mores dihat a se po nekaj urah dihanje "normalizira" al ne oz. je lahko se slabse
kr na vseh taborih pa tko naprej svetujejo, da ko te zacne dusit mors mal potolovadit pa je....sam to nekot ne drzi vedno al kak je to....ce kdo ve kaj o tem

tudi jaz sem astmatik, vendar se mi je zadnje čase stvar tako izboljšala, da beroduala nisem rabil že kakšno leto in pol. probleme imam občasno edinole spomladi, zaradi peloda seveda. takrat grem k pulmologu, ki mi napiše kakšne protialergijske tablete pa kakšen Singular in stvar se izboljša.
kar se beroduala tiče, moj pulmolog, ki je tudi sam maratonec, pravi tako: vzemi ga le, če je res nujno, nikar ga jemat že ob vsakem najmanjšem poslabšanju, ker če imaš tip astme, kjer se krčijo gladke mišice v sapniku (se ti ne dela preveč sluzi), potem bo krč po nekaj časa popustil :!: skratka, priporočam ti, da ga sicer imaš vedno nekje v bližini, ko tečeš (si ga zatakneš za hlače ali kamorkoli, jaz sem z berodualom v malem notranjem žepu namreč pretekel celoten berlinski maraton). če ga rabiš, se pač malo ustaviš, pošpricaš in stvar gre naprej. ne ga pa jemat, če ni res nujno :!: :nono:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA