prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 Sampei
Živijo!

Naj mi prosim kdo pomaga pri nakupu novih tekaških superg! Zaradi starih Mizuno wawe rider 9 sem dobil take bolečine v goleni, da nisem več mogel teči, zato potrebujem nove, meni bolj primerne. V trgovini so ugotovili, da se mi najverjetneje obrača stopalo navznoter, zato potrebujem kakšen model za pronatorje. Ampak kateri?! Teh superg je eno malo morje, videl sem model, ki je primeren tako za pronacijo kot za supinacijo (al kako se že reče?). Se znajti pri vsej tej ponudbi je skoraj nemogoče, če ne bi rad iz tega ravno doktoriral. Pomoč, ki jo dobim v trgovinah, pa je pravi obup. Nekje nimajo pojma, nekje se jim ne ljubi, nekje so prijazni, a nimajo prave številke itd.
Potrebujem torej superge za pronacijo, št. 41, 41 1/3, ne bi rad spet plačal 25 tisoč in dobil neuporabnih superg. Če mi naštejete par kvalitetnih modelov, bom že našel, kje bi jih dobil ugodno, čeprav tudi kakšen namig ne škodi. Torej, RAZPIŠITE SE!
 mojA
Vidim, da si iz Ljubljane. pojti v Thomas Sport na Čopovi, poišči v kleti Janeza ali / in mislim da je Egon, nekaj na E, ojej slab spomin imam. Strokovno ti bosta svetovala. Sama sem pri njiju nabavila zadnje superge 1,5 meseca pred maratonom - brez žuljčka ! Mizuno wave rider se mi zdi, ženski model.
Veliko uspeha!
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
Pozdrav!
Sampei napisal/-a:.......Če mi naštejete par kvalitetnih modelov, bom že našel, kje bi jih dobil ugodno, čeprav tudi kakšen namig ne škodi. Torej, RAZPIŠITE SE!

He, he, eto svete vojne. :) No, mnogi prisegajo, da zelo pomaga izlet na Bled. ;) Zvonit na otok gres pa potem, ko ze opravis nakup. Pa starih copat ne pozabi vzeti seboj. :)

lp, oranzni slon
Uporabniški avatar
 alan
O tej temi je na spletu ogroooomno informacij. S kljucno besedo 'sports
shoes' jih dobis en-dva-tri.

To, da se ti NAJVERJETNEJE stopalo obraca navznoter (pronacija) se slisi
precej slabo izhodisce za nakup primernih superg. Pri tem ti preko foruma
zal ne more noben pomagati. Lahko ti le recem, da preglej podplat starih
superg, ce je bolj obrabljen na notranji strani... Vec pa mogoce kdo, ki je
to ze v praksi videl...

Zacni tule:

http://www.runnersworld.com/subtopic/0, ... -0,00.html

http://www.runnersworld.com/article/0,7 ... -0,00.html

S tem in kaksno dodatno informacijo bos ugotovil, ce res prevec
'proniras'. Da ne bo pomote... pronacija je normalna in zazeljena. Ce
imas blago (mild to moderate pronator) pronacijo, potrebujes po tem
clanku t.i. 'stability / structured shoes', ce je pronacija vecja
(overpronator), potrebujes 'motion-control' superge.

Potem si tule izberes najljubso firmo in izberes superge iz primerne
kategorije:

http://www.runnersworld.ltd.uk/acatalog ... Shoes.html

Izkusnje?

Zaenkrat samo z nevtralnimi supergami, ostalega se nisem preizkusil.
Zelo priljubljene in pogoste med 'structured' so Asics Gel GT serija,
primerne za 'mild to moderate' pronacijo, z 'motion control' se pa se
nisem srecal.

Obraten problem kot ti je imel pred casom Miha, ko je prodajal nove
superge namenjene pronatorjem. Glede na to da sedaj tece v wave
riderjih in nic ne jamra, se zdi, da je res nekaj na razlicnih tipih superg...

Cene? Grrr....

aja... preden bos spet oblatil riderce za neuporabne, lahko se
omenis, da to velja zate... :wink:
Uporabniški avatar
 Fotr
Še nekaj iz mojih zapiskov:

Ne obstaja en dober tekaški čevelj za vse tekače. Vsak posamezni model je lahko idealen za enega tekača in nesprejemljiv za drugega. Odločilno vlogo pri izbiri ustreznega tekaškega čevlja za posameznega tekača imajo posebni dejavniki: anatomska zgradba stopala, morebitne težave s poškodbami, način teka, tekaške zahteve (trening in/ali tekmovanja), tekaška podlaga, kako pogosto in kakšne razdalje bomo premagovali itd.

Izbira tekaških čevljev po teh kriterijih je prepuščena »tekaškim mačkom« z izostrenim občutkom in izkušnjami, vsem drugim je ob široki ponudbi različnih modelov na trgu verjetno najbolje svetovati, naj si pomagajo z nasveti prodajalca. Predvsem o tem, kakšen kompromis med mehkobo tekaškega čevlja in njegovo stabilnostjo je za vas najboljši.

Za lažje sodelovanje s prodajalcem pri nakupu tekaških čevljev si odgovorite na naslednja vprašanja:

– Kakšna je raven vaše tekaške sposobnosti oziroma s kakšno hitrostjo opravljate večino svoje tekaške vadbe? Več ali manj kot 6 min/km? Začetniki potrebujejo mehkejšo obutev, vendar stabilno.

– Kakšna je vaša telesna teža: majhna (do 65 kg); srednja 65 do 80 kg in velika (nad 80 kg)? Težji tekači načeloma potrebujete mehkejše tekaške čevlje z večjo blažilno sposobnostjo. Toda ne tecite z obrabljenimi čevlji, ki so že zdavnaj izgubili svojo mehkobo!

– Kolikokrat tedensko vadite? Če zelo pogosto, naj bo izbira zelo preudarna. Potrebujete kakovostnejše (tudi dražje) tekaške čevlje! Če ob redni vadbi niste imeli posebnih težav, je najbolje, da spet izberite enak model tekaškega čevlja. Če ste bili poškodovani, ugotovite, zakaj! Ko kupujete nove čevlje, vzemite s seboj stare! Dober prodajalec vam bo na podlagi obrabe starih čevljev koristno svetoval. Če veliko tečete, imejte vsaj dva para čevljev!

– Ali na treningu pogosto pretečete več kot 20 km? Daljše razdalje boste lažje premagovali z udobnejšo tekaško obutvijo, vendar le če imate stabilen gleženj. Tudi tukaj je potreben kompromis.

– Kje najraje tečete, po cesti, poljskih ali gozdnih poteh? Trši tereni zahtevajo mehkejšo obutev, neravne tekaške poti pa bolj stabilne čevlje.

– Ali se vam stopalo pri postavitvi na podlago obrača na notranjo stran? Če je tako, potrebujete čevlje s poudarjeno sposobnostjo kompenzacije pronacije – torej stabilnejšo obutev.

Še nekaj koristnih napotkov pri kupovanju tekaških čevljev.

1. Za tek kupite tekaške čevlje. Če niste zelo trenirani, kupite par tekaških čevljev srednjega cenovnega razreda priznanega proizvajalca. Pričakujte strošek od 15 do 25 tisoč tolarjev. Ne kupujte čevljev za tenis, aerobiko itd., temveč obutev za tek.

2. Kupujte tekaške čevlje v specializirani trgovini. Tam boste našli široko ponudbo tekaških modelov in številk ter predvsem strokovnjaka, ki bo razumel potrebe začetnika in vam ustrezno svetoval.

3. Pri nakupu tekaškega čevlja upoštevajte tri stvari:
a) nakupujte v poznem popoldnevu, ko je vaše stopalo največje (in že malo otečeno od dnevnih aktivnosti);
b) vzemite s seboj nogavice, ki jih boste uporabljali za tek;
c) pomerite oba čevlja (eno stopalo je pogosto večje kot drugo).

4. Bodite zahtevni pri udobju. Ko kupujete tekaški čevelj, bodite pozorni na številko. Številke se razlikujejo glede na proizvajalca in včasih so lahko razlike med dvema proizvajalcema tudi do dve številki. Nadenite si malce debelejše nogavice, da boste popolnoma prepričani, da je čevelj dovolj udoben. Pri preizkusu morajo biti čevlji zelo udobni. Prsti morajo imeti dovolj prostora, da se lahko gibljejo. Pritisnite s pestjo na čevelj za palcem – pri tem mora biti še prostor (vsaj 1 cm) med koncem palca in vrhom čevlja. Neudobni čevlji pri nakupu bodo postali še veliko bolj neudobni pri teku.

5. Peta ne sme drseti navzgor pri odrivu in mora biti udobno nameščena, saj ta del skrbi za varnost stopala.

6. Poskusite čevlje pri teku. Večina tekaških trgovin vam bo omogočila, da boste poskusili čevelj tudi s tekom na mestu ali celo okrog trgovine. Med tekom bodite pozorni na udobje prstov, na to, ali drsijo naprej. Ali občutite stiskanje stopala? Prav tako morate biti pozorni na peto. Ali drsi in se dviga iz čevlja? V splošnem: ali je čevelj udoben? Če ni – pomerite drug par.
Uporabniški avatar
 bojanu
Celo jesen so imeli teste Nike copatov v Kosezah. Strokovno svetujejo in lahko odtečeš s testnimi copati po PST-vse to zastonj. Po urici teka imaš pa že občutek, a ti pašejo na noge ali ne :wink:
 Sampei
Kaj pa recimo NIKE Air Perseus III?

Preden me je začela boleti golen sem tekel max. do 15 kilometrov, 10 kilometrov sem pretekel v kar lagodnem tempu v 50 minutah, težek sem 75 kilogramov, najraje bi imel tekaški copat, s katerim bi tekel tako po asfaltu kot tudi pesku, travi (PST).
Verjetno so testi copat dobra stvar, ampak tudi z Mizuno supergami na začetku nisem imel težav. Prav nasprotno, zdelo se mi je, da mi zelo ustrezajo, tekel sem lahko hitreje, po dveh tekih pa so se pojavile bolečine, ki jih s starimi supergami nisem imel.
 Sampei
Kaj pa recimo NIKE Air Perseus III?

Preden me je začela boleti golen sem tekel max. do 15 kilometrov, 10 kilometrov sem pretekel v kar lagodnem tempu v 50 minutah, težek sem 75 kilogramov, najraje bi imel tekaški copat, s katerim bi tekel tako po asfaltu kot tudi pesku, travi (PST).
Verjetno so testi copat dobra stvar, ampak tudi z Mizuno supergami na začetku nisem imel težav. Prav nasprotno, zdelo se mi je, da mi zelo ustrezajo, tekel sem lahko hitreje, po dveh tekih pa so se pojavile bolečine, ki jih s starimi supergami nisem imel.
 superga
Pozdravljen,
Nekaterim pač Mizunovop Wave blaženje ne ustreza. Plošča je narejena iz plastične mase, ki ustvarja določeno stopnjo vibracij. Če so le-te za tvoj način teka takšne, da vplivajo na sklepe je to lahko težava. Nekateri so imeli podobne težave z koleni.
V tem primeru ti svetujem drugačen način blaženja , torej drugo znamko.
Sprašuješ za Nike; Perseus je sicer tehnično pravilen, je pa bolj za hitre teke in asfalt (če se ne motim ga ima Hervis kot MARATON COPAT LETA). Ker zaradi poškodbe trenutno potrebuješ predvem varno obutev bi bil moj predlog naslenji:
NIKE AIR ZOOM STEENS: http://www.superge.si/html/svn/2273472-AA.shtml
Ima Gore-Tex membrano, kar bo prav prišlo v zimskih razmerah; ravno prav pronacijske podpore na notranji strani, je zelo dobro blažen in v kombinaciji z profilom ravno prava kombinacija za tek po makadamu in tudi po asfaltu.
L.P.
SUPERGA

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA