Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 grega_
Živjo!

Zanima me, kako se ponavadi ogrevate pred tekom. Sam mislim dele počasi začet z bazo, pa me zanima, če se je med počasnim in dolgim tekom ob nizki srčni frekvenci potrebno primerno ogreti in raztegniti. Po končanem teku temu najbrž je tako. Zanima me še kdaj začnete z bazo, koliko časa to traja in koliko km pretečete v tem času in ob kakšni višini vaše srčne frekvence. Že vnaprej se zahvaljujem na odgovorih in različnih mnenjih.

Lp, Grega
Uporabniški avatar
 mare
Ko sem še treniral druge športe, je bil tek ogrevanje pred ukvarjanjem z drugimi športi. Po moje za počasen tek ne rabiš ogrevanja in je boljše malo stretchinga. Teoretiki sicer svetujejo tudi razmigati sklepe in vsaj malo ogreti tudi mišice. Če že govoriš o ogrevanju, pa pomisli tudi na ohlajanje.
Uporabniški avatar
 vin
ko sem jaz treniral druge sporte,smo si najprej razgibali sklepe in potem sele tekali.
seveda je ohlajanje,razstegovanje,kot pravi mare, po teku tudi zelo pomembno.
drugace pa teka nisem nikdar treniral in bo mogoce bolj strokovno in natancno opisal,kako in kaj pred in po teku,nekdo,ki trenira tek oz.ga je vcasih. :) :wink:
Uporabniški avatar
 ROSI64
Osebno se za treninge, ki se odvijajo v aerobnem območju nikoli ne ogrevam, naredim nekaj počepol, raztezanj in to je to. Začnem pa z zelo počasnim tekom ki traja različno nekje največ 2 km(v zimskem času). S tem načinom se telo počasi ogreje in je pripravljeno za napor.

Ko pa grem na tekmovanja se ogrevanju posvetim veliko več časa. Začnem z razgibovanjem telesa tudi zgornjega dela, nato z počasnim tekom in tečem na različne načine:naprej, nazaj, postrani, z visokim dvigovanjem nog,.. Gledam pa na to da se le ogrejem, ne pa da se začnem potiti, saj s tem izgubljam vodo iz telesa, ki ti pozneje še zelo dobro pride. Torej v dveh besedah: ogrevanje rajši počasneje kot prehitro, z nižjim naporom kot s težjim, torej le toliko da telo ogreješ ne pa da ga začneš črpati z energijo. Ko sem tako ogret naredim še kratek šprint cca 50m.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA