vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 joze-svica
POZDRAVLJENI,
PISEM IZ SVICE IN IMAM VPRASANJE GLEDE MOJE ZENE IN NJENEGA SRCNEGA UTRIPA,
TECEVA ZE ENO LETO IN POL,TECEVA 3-4 TEDENSKO OD 12 KM DO 20 KM.
PROBLEM JE KO MIDVA TECEVA 11 KM NA URO ALI MANJ JE PRI MOJI ZENI ZELO VISOK SRCNI UTIP SAJ JE 170 POPREVCNO,ONA RECE DA SE DOBRO POCUTI IN LAHKO DOBRO TECE.
ZELO BI ME VESELILO CE BI IMEL KDO KAKSNE NASVETE ALI PODOBNE PROBLEME.
LEP POZDRAV V SLOVENIJO
Uporabniški avatar
 vanja
Hoj, Jože!

Pri meni je prav podobna situacija in tudi vse to sem na tem forumu že opisovala.
Prav tako imam pri počasnem teku po ravnini strašno visok povprečni utrip (v mirovanju pa pod 40). Ker sem mnenja, da se s temi stvarmi ni dobro igrati, sem šla lani v tem času do svoje zdravnice in sva opravili vse teste (laboratorijske) in, ker je bilo vse v normalnih okvirih, me je poslala še h kardiologu. Tudi ta je ugotovil, da je z mano vse v redu. Rekel je nekako takole: Ljudje smo pač različni, nekaterim ljudem se utrip nikoli ne dvigne in celo življenje živijo pri okoli 70 udarcev na minuto, drugim pa ste bolj živahni in tak je tudi utrip.

Čeprav sem se na trenutke počutila hipohondrično (sem zdrava tekala okoli zdravnikov), menim, da s temi stvarmi ni šale in je prav, da se preveri, kaj je na stvari.

Lep pozdrav in na tekanje!

Vanja
Uporabniški avatar
 spiridon
zivjo!ce je srce zdravo ni problem ce je utrip malo visji.kaksna je tvoja obremenitev pri 170,je tezko reci,dobro bi bilo vedeti koliksen je tvoj max srcni utrip in ce je okrog 210 kar je mogoce,potem 170 ni problematicno.ne vem tudi kako dolgo ze treniras,kaksno imas aerobno osnovo...odloci se in napravi obremenitveni test na tekoci preprogi na medicini sporta,ali na fakulteti za sport in bos dobila tocne parametre,kaksna je tvoja obremenitev pri dolocenem pulzu.obstaja tudi enostavnejsi test(Conconi),ampak ti mora kdo pomagat na stezi in ti stopat,oz dolocit tempo.tudi tocen glede obremenitve in ves naprej v kaksnem tempu oz utripu trenirat.zanesi se tudi na osebno pocutje,stopnjo napora ki ga obcutis in kako hitro ti utrip pade po minuti in dveh po naporu.napisi se kaj! dober tek! :)
 marko teka
koliko je najbolj primer srčni utrip?
 marko teka
spiridon napisal/-a:zivjo!ce je srce zdravo ni problem ce je utrip malo visji.kaksna je tvoja obremenitev pri 170,je tezko reci,dobro bi bilo vedeti koliksen je tvoj max srcni utrip in ce je okrog 210 kar je mogoce,potem 170 ni problematicno.ne vem tudi kako dolgo ze treniras,kaksno imas aerobno osnovo...odloci se in napravi obremenitveni test na tekoci preprogi na medicini sporta,ali na fakulteti za sport in bos dobila tocne parametre,kaksna je tvoja obremenitev pri dolocenem pulzu.obstaja tudi enostavnejsi test(Conconi),ampak ti mora kdo pomagat na stezi in ti stopat,oz dolocit tempo.tudi tocen glede obremenitve in ves naprej v kaksnem tempu oz utripu trenirat.zanesi se tudi na osebno pocutje,stopnjo napora ki ga obcutis in kako hitro ti utrip pade po minuti in dveh po naporu.napisi se kaj! dober tek! :)

če imaš srčni utrip 210 je toza telo lahko nevarno.
Uporabniški avatar
 perpetruum
...sam sem še popolen tekaški začetnik....lani sem tekel približno 6 mesecev, dokaj redno 4x tedensko...a nikoli nisem uspel preteči v kosu več kot km (brez prekinitve z vmesno hojo)...verjetno tudi, ker sem pljučni bolnik (KOPB) in še vedno in kljub diagnozi strasten kadilec :oops: :oops: :oops:

srčni utrip se mi je vedno gibal zelo sunkovito med 130 in 150, a le nekajkrat dosegel znamko 160, če sem se res potrudil preko meje dobrega počutja...verjetno zato, ker sem se preje zadihal in med lovljenjem sape nisem več mogel teči...

sedaj po več kot eno-mesečni pavzi znova začenjam (sic...od začetka)...in doživljam nekaj čisto novega....pri menjavi hoje in teka (2 min + 1min) imam bistveno višji utrip (145 do 165) a ga tudi lažje prenašam...tudi diham nekako lažje...in ko bi včasih že davno prešel v hojo, bi se danes celo lahko pogovarjal...no ja, vsaj kaj povedal :oops:

ima mogoče kdo kako mnenje o tem?...se mi je mogoče med enomesečnim počitkom zvišal laktatni prag (?)
Uporabniški avatar
 Vreme
Ne spoznam se sicer v fizikalo kemične zakonitosti teka, a bi ti po moji logiki dejal, da si čisto enostavno našel pravi tempo. Prej si se verjetno zaganjal, kar ti je povečalo max pulz in povzročalo utrujenost. Sedaj si s tem tempom na pravi poti, da boš pretekel tudi svoj drugi km!!! :clap:
Uporabniški avatar
 andrejl
perpetruum napisal/-a:sedaj po več kot eno-mesečni pavzi znova začenjam (sic...od začetka)...in doživljam nekaj čisto novega....pri menjavi hoje in teka (2 min + 1min) imam bistveno višji utrip (145 do 165) a ga tudi lažje prenašam...tudi diham nekako lažje...in ko bi včasih že davno prešel v hojo, bi se danes celo lahko pogovarjal...no ja, vsaj kaj povedal :oops:

ima mogoče kdo kako mnenje o tem?...se mi je mogoče med enomesečnim počitkom zvišal laktatni prag (?)

po moje je to zato, ker si spočit oziroma imaš manj kondicije. prej si bil bolj "natreniran" in si se moral bolj potrudit za utrip 160 (na primer), zdaj si manj natreniran in ti utrip hitreje naraste...

da bi laktatni prag po enomesečnem počivanju zrastel, je pa malo verjetno. bi bilo pa fino, če bi se dalo ;)
Uporabniški avatar
 perpetruum
hmm?

ampak po moje se pa nekje vseeno mora poznati šestmesečni trud....kljub enomesečni pavzi? po skoraj tridesetih letih lenarjenja sem v šestih mesecih pretekel (in prehodil) več kot 600 km...verjamem, da moje telo, kljub vsem (zdravstvenim in drugim) problemom danes malo drugače reagira na napor....

mislim, da je resnično že čas, da si grem izmerit parametre v kako inštitucijo, ki se stem ukvarja...razmišljam o Fakulteti za šport....
Uporabniški avatar
 spiridon
pulz 210 ni misljen kot pulz pri katerem teces,ker je to nemogoce.je pulz ki bi ga lahko dosegel pri max naporu,kratek cas. in od max pulaza si izracunas % obremenitve in je tvoj trening bolj produktiven.jaz sem dal svoj primer,max pulz 207 in lahko pretecem mali maraton s povprecnim pulzom 180-85. zato je dobro vedet priblizni max.srcni utrip,le po tem se lahko ravnas na treningu. l.p.
Uporabniški avatar
 BO-JAN
Zdravo!
vprašanje za spiridona-a kakšen je postopek če bi želel opraviti obremenitveni test na tekoci preprogi na medicini sporta,ali na fakulteti za sport, kajti tudi sam bi rad vedel in spoznal nekaj srčnih parametrov.
Hvala in DOBER TEK
 samy22
Jaz pa tecem zadnje case, zjutraj rahel tek, 20 minut - 4x tedensko; a me predvsem moti zadnje case, ko se ponoci zbujam, saj mi srce razbija, torej obcutim mocnejse udarce, zaradi katerih tezko zaspim nazaj (utrip ni vecji kot 50-60 v taksnem mirovanju).

Ali je imel kdo kdaj kaksen podoben primer ali pa morda ve kaj vec zakaj do tega pride ? Ko tecem, se pocutim normalno in mi je prijetno, med samim tekom ni nic narobe.

Hvala!
Uporabniški avatar
 jana teka teka
Tudi sama imam pri počasnem teku visok srčni pulz.
Zdravnica mi je povedala, da bi lahko bilo to zaradi problemov s ščitnico.
V rani mladosti sem imela namreč malce čudno delovanje ščitnice, sedaj pa je stanje že nekaj časa b.p. Zdravnica je rekla, da je lahko visok pulz pri teku posledica te motnje v mladosti. :shock:

Toliko za informacijo. Lahko da bo pojasnila kakšno vašo dilemo glede pulza.

Je pa res, da je vsak človek unikat in vsak ima svoje značilnosti. :D

lp
Jana
Uporabniški avatar
 Majcula23
Lp. Mene pa samo zanima, kakšen naj bi bil normalen pulz med tekom...za začetnike (se pravi bolj počasen tempo)...včeraj sem si kupila polar uro...pa sem se večino časa ukvarjala s tem, kaj kaže ura.. :?

Lp, Maja.
Uporabniški avatar
 sinisini
Mojcula23 kolikor vem jaz je pri teku najbolj obtimalen pulz od 150 do 160,res pa je tudi da nižji je pri obremenitvah bolje si pripravljena in boljša je tvoja kondicija..............jaz zmeraj tečem med 145 in pri večjih obremenitvah nikoli čez 170.....tolko mi namreč nabije pulz v kakšen zelo strm klanec........drugače pa samo uživaj in pozabi na uro.

TEK JE EN SAM VELIK UŽITEK :lauf:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA