teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 gera
#91256
Ajda naj bi bila zelo zdrava, zlasti za vegetarijance, saj vsebuje (bolj zdrave) nadomestke mesa. Tukaj je en recept za ajdine polpete, sicer pa se z nje da narediti še veliko stvari:

Ajdo skuhamo in pustimo še nekaj minut v vodi. Medtem prepražimo različno zelenjavo (npr.čebulo,cvetačo,korenje,por...) in pustimo, da se vse skupaj shladi. Ajdo odcedimo in zmešamo z zelenjavo, dodamo pa še začimbe, drobtine, jajce in moko. Vse skupaj zmešamo v dokaj trdno maso, oblikujemo polpete in spečemo na olju. Najboljša stvar tega pa je, da je masa še kar nekaj dni dobra v hladilniku, tako da si lahko nekaj dni zapored pečemo polpete. Meni je drugi dan celo boljša kot prvi.
Uporabniški avatar
 shash
#91260
Gera, a misliš da bi brez jajc tudi šlo - ta pravi vegetarijanci jih ne uživamo.

Lp
Uporabniški avatar
 gera
#91272
ja, nisem še probala, ampak mislim, da bi šlo, ker itak moka veže. drugače pa se tudi jaz izogibam jajc.
Uporabniški avatar
 shash
#91294
Če v kratkem probam, sporočim če je uspelo.

LP
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#91313
Ad jajca

Zelo dober nadomestek kot vezivo ( ne govorim o bioaktivni vrednosti ) za jajca je èièerikina moka. Sicer je v bioaktivnem smislu tudi dober nadomestek za proteine , vendar ne dosega vsebnosti nekaterih mikroeelementov iz jajc pa tudi lipidov ( recimo holesterol - tudi pomemben sicer nam je serviran bolj kot negativen ampak za nekoga ki je redno v gibanju ).

Ajda
Ja tudi jaz imam dobre izkusnje z ajdo.
Edino bi dodal da se morda namesto s prekuhano ali prepeceno ajdo poigrate z kaljeno ajdo. Seveda mora biti v obliki luscenega zrnja in NE kaše
( semena oz. zrnje je bele barve pa lusceno mora biti ).

Date ga kaliti v vodo in po enem do dveh dneh spusti sluz in kalcke.
Takrat lahko taksno ajdo samo malo ( po preceditvi sluzi ) popecete na kokosovi masti ( tako se bo ohranila bioaktivna vrednost, ki je v primeru
kuhanja ali peèenja skoraj unièena ). Torej samo malo popeèete.

In to je eden dva tri.

Druga možnost je da klajeno zrnje zmeljete na mesoreznici ( heheh vidite mesa se ne je se vedno pa se da uporabiti orodje ) in potem malo sluzi ali malo èièerikine moke naredite polpete. Èe so dovolj tanki jih lahko date v sušilnik in dobite neke vrste krekerje. Lahko pa tudi popeèete. Za krekerje niti ni treba nièesar dodajati.

Zadeva je zelo nasitljiva tako da ni potrebno veliko.

Za namaz pa si zmeljete avokado in zadeva je veliko bolj kalorièna od kakšnega zrezka. Še za hribe pozimi je...in te drži pri moèi.


Namesto ajde lahko uporabite tudi kvinojo.
Kvinoja je sorodnik ajde le semena so drobnejša ( obe ne vsebujeta glutena kar je se ugodneje od ostlaih zitaric ). So pa pri prevec pogostem uzivanju tudi stranski efekti. Ampak dvomim da bi pri nasitljivosti obeh se kdo prenajedel da bi prislo do strankih efektov.

Ja kvinoja se hitreje kali.

POZOR! Zaradi ne vedno najidealnejsih pogojev hrambe zrnja ki ga kupimo v trgovskih centrih ali trgovini ( ni nujno da je problem koncni prodajalec ampak logistika do njega ali pa ze ob zetvi ) svetujem da pred kakljenjem se namoci zrnje malo v tekocino ki je nasicena s kisikom
( vodikov peroksid 3% ) da se do neke mere trosi gliv in plesni.
Tako je tudi zagotovljena boljsa kaljivost.

Kaljeno zrnje ima prednosti pred mrtvim zrnjem v encimih, vec vitaminih
( v glavnem iz B skupine ) in nekaj malega veè aminokislin oz. rastlnskih proteinov. Je pa za malenkost manjsa vsebnost skroba
( torej hidratov ampak res malenkost ).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA