Ljubljana, četrta nedelja v oktobru<br>področje za pogovore o vsem, kar se dotika največje slovenske tekaške rekreativne prireditve

Moderator: Snezinka

ZigaS
Upam da ne bom zmerjan zaradi nove teme, sicer sem preletel odstojeèe teme pa nisem našel ravno odgovorov na svoja vprašanja, pa sem odprl kar novo.

Letošnji Ljubljanski maraton bo zame verjetno prva uradna prireditev/tekmovanje, pa me zanima, nekaj stvari glede postaj in okrepèevalnic. Po slikah z interneta, tudi revij (Polet) sem videl kako zadeve izgledajo, vendar mi ni povsem jasno kako tekaèi pridejo do vode/elektrolitov/okrepèil... Glede na to da sem si nekajkrat ogledal zemljevid kako toèno so postojanke postavljene, je verjetno gostota tekaèev proti koncu proge vedno manjša, saj se ti proti koncu verjetno bolj razkropijo-razdalje med tekmovalci so veèje, za razliko od starta, kjer po opisu poroèil piše da lahko traja kar nekaj minut da tisti zadnji steèejo èez startno linijo. Torej, se na prvi, morda tudi drugi postaji ljudje za vodo postavijo v vrsti, ali jim vodo kar podajajo v roke, saj sklepam da je tu gostota še vedno enormna? Èeprav se sliši dobro se mi zdi to pri tako množièni udeležbi nemogoèe, je pa res da govorim na pamet. Ali morda tisti izkušeni naprimer zaènete poèasneje in kljub priporoèljivi hidraciji izpustite 1 oz. 2. postajo z vodo? Jasno mi je da nekaj èasa se verjetno vsak zamudi da dobi in popije nekaj vode/enervita, vendar se mi zdi èudno da bi za to moral "dolgo" èakati na takšni tekmi, pa tudi postaj je kar nekaj.

Hvala za morebitne odgovore.

Lp, ZigaS :D :D :D
 BIK
Če ti nekaj izgubljenih sekund na maratonu ne pomeni ničesar potem nimaš kaj skrbeti! Čakalne vrste skoraj ni! Če pa te gostota moti, si pomagaš tako da prosiš kakšnega prijatelja da ti poda vodo pred stojnicami!
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Ni nobene bojazni, da bi moral čakati na vrsto več kot kako sekundo. Mogoče boš imel več dela, da prideš do nje, če boš tekel za tistimi uvoženimi, ki računajo na stopničke. Se rado zgodi, da ti "po nesreči" zvrnejo nastavljene kozarce...

Drugače je pa prostovoljcev na srečo dovolj, da sproti nalivajo pijačo in jo tudi podajajo, če ni kake velike skupine. Je pa priporočljivo, da ne rineš v največjo gužvo in na prvo stojnico ampak si že vnaprej malo ogledaš situacijo...
Uporabniški avatar
 marsn
Ja tud proti koncu proge ni gostots tekačev majhna, saj jih v 10 miuntah na 21 km lahko pride 400 komadov. Glede pijače pa ni problem, pa če se malo shodiš pri štandi tud ne, oni ko so boljši pa tak na prvih štandih niti ne pijejo.
Jaz osebno še z pijačo nisem imel problemov, prej z kakimi WCji.
Tak da se vidimo na lj. maratoni, pa da rekordi padajo.
lp
marko
 ZigaS
Aha, potem ni težav. Sekunde me ne motijo, problem je v tem da nisem imel predstave, kako je za zadevo poskrbljeno. V mislih sem imel po nekaj minut čakanja na prvih postajah, vendar vidim da je šlo za laično oceno, da je takšna gneča kot je pri štartu. Nisem pa vedel da je še vedno toliko prostovoljcev ki skrbijo da se kljub veliki množici stvar odvija tako pohvalno.

P.S.
Mogoèe boš imel veè dela, da prideš do nje, èe boš tekel za tistimi uvoženimi, ki raèunajo na stopnièke.

Tale je bla dobra. :lol: :lol: :lol:

Lp, ZigaS
 ZigaS
Med branjem raznih prispevkov o maratonu v LJ sem si prebral tudi Polet, ki ga kar redno spremljam, pa me zanima kako je z pijačami na okrepčevalnicah, verjetno na vodnih postajah nudijo vodo (mogoče tudi izotonične napitke), na okrepčevalnicah pa banane, čokolado,...ne vem pa a je tudi tam voda ali ne. Sam sem namreč planiral vzeti s seboj nekaj gelov za energijo, katere pa je pametno splakniti.

P.S. Mi lahko morda kdo svetuje, kaj je najuporabnejše sredstvo za prenašanje gelov, morda kakšne energetske tablice,... Sam sem iskal kakšno torbico za okoli pasu, samo s kakšno zadrgo, večina trgovin ponuja pasove s flaško, ki je nameščena postrani (Nike), in pa pas z več manjšimi flaškami (zopet nike), vendar imajo te pasovi ponavadi zelo majhne žepke za malenkosti. Sicer sem podobno torbico kot jo iščem že zasledil v Hervisu, vendar me je očitno nekdo prehitel :cry: moral bi jo kupiti že takrat.

Uporabniški avatar
 matej712
ZigaS napisal/-a:P.S. Mi lahko morda kdo svetuje, kaj je najuporabnejše sredstvo za prenašanje gelov, morda kakšne energetske tablice,...

kolesarski dres z žepi zadaj je idealen! (žal se ga ne da dobiti v TF barvah :cry: )
Uporabniški avatar
 Darja
Pasovi s plastenko so malce štorasti, meni se najbolj obnese pas s štirimi malimi plastenkami, namesto ene ali dveh lahko v elastični "žepek" stlačiš gel ali kakšen drug doping. Voda je tudi na okrepčevalnicah, več gelov pa potrebuješ (po moje) le, če greš na 42 km, ker, če jih boš teh nekaj sesul v manj kot dveh urah, ti griža ne uide :wc:.
 ton
Sam še zmeraj vztrajam pri "no stop" teoriji (iz strahu, da potem ne bom več zakurblal) in pri 21k kombiniram 1 gel - v ritnem žepu - z nekaj srki vode na vsaki recimo drugi postaji. V bistvu tisti gel tovorim bolj za talisman (ko resno zatreba) in sem ga parkrat že sesljal v cilju ali pa ga zgonjenega nosil še naslednjo tekmo.

Sem pa gledal pametnejše tekače, ki recimo 50 metrov pred pit stopom odprejo gel in ga tekoč pokonzumirajo, potem pa poplahnejo. Ko bom velik, bom delal natanko tako.
Uporabniški avatar
 Radolca
žigas, nikar se ne boj da "boš šel žejen čez vodo" :(
za vse je poskrbkjeno. je pa res, da je vsako leto več ljudi.
drugače pa, če greš na 21-ko, se ustavi kar ne vsaki postaji z vodo, lahko se skupaj usedeva in kakšno rečeva, na primer o vremenu in tegobah okoli tega :toast:
Uporabniški avatar
 ero
hoj in nič bat. vodne postaje so označene s tablami, tako da boš pravočasno vedel, kdaj se ji bližaš. če boš opazoval dogajanje pred seboj, boš dobro videl, kje boš najlažje prišel do napitkov in prigrizkov. nekaj deset metrov pred okrepčevalnico pa se le prestavi na rob ceste, da ne bo neljubega zaletavanja s tistimi, ki bi zadnji trenutek s srede ceste zavili do vode.

vrstni red zadev, ki so zložene na postojankah, je običajno enak na vseh, tako da boš po prvi že vedel, kako in kaj.

sicer pa bo največja gneča na prvi postojanki. ne bi bilo slabo, če bi tam bile mize postavljene na obeh straneh ceste. se bom pozanimal...
Uporabniški avatar
 mitjas
ton napisal/-a: Sem pa gledal pametnejše tekače, ki recimo 50 metrov pred pit stopom odprejo gel in ga tekoč pokonzumirajo, potem pa poplahnejo. Ko bom velik, bom delal natanko tako.

Ne vem če s(m)o to pametnejši tekači, z gelom je tko, da ga morš dobit ven, to pa traja nekaj časa. In da časa ne zgubljaš pred okrepčevalnico in delaš gužve ostalim, pač gel poješ že mal prej in ga nato samo še poplakneš :wink:
Meni je to prvič uspelo kr fajn na zadnji 21ki in se bom tega držal tudi v Ljubljani na 42km.

Je pa okrepčevalnic res dosti, sam ponavadi prvo izpustim ravno zaradi drenjanja (če ni 20 ali več stopinj). Sem pa res navajen iz treningov, da 10km zdržim brez težav brez pitja.
 ZigaS
Hvala za vse informacije. V LJ grem na 42-tko.
Strinjam se s tem, da na razdaljah kot so 21 ne gre pretiravati z geli. Sprašujem pa prav zato ker sem že na treningih upošteval to, da so vodne postaje na določenih kilometrih in sem tako na določeno število kilometrov konzumiral gel, tega sem poplaknil z vodo iz Camelbak-a, zadevo sem dopolnil še s tabletami GT od enervita. Tako sem na teku daljšem od 30km, oz. je blo kar blizu 40-tke porabil 4 Powerbar-ove gele in eno Powerbar tablico.
Tudi sam sem vedno mislil da naj bi gele zaužival šele po daljši kilometrini (recimo 15km+). Kasneje pa sem nekje prebral da naj bi zadevo prav tako "skladiščil" že kar na začetku daljših podvigov (maraton,....). tako sem prvi gel "pojedel" že nekje na 7 kilometru, in potem na vsakih 7-8km, res pa je da je zadeva od 28km dalje nekako "počasna" (sklepam da gre za zid, na srečo mi volje takrat ne zmanjka, je pa res da se koraki in tempo hote/nehote zmanjšajo), na kar pa mislim da ima vpliv predvsem glikogen, za katerega se mi zdi da se ga ne da "obnoviti" ampak ga zgolj kratkotrajno nadomestimo z geli, katerih učinek se kar da časovno opredeliti, saj te po določenem številu kilometrov zopet zmanjka.

Uporabniški avatar
 mitjas
Ni vse v gelih, za maraton je treba glikogensko zalogo delat že prej s prehrano. Je pa fajn že prej na treningih stestirat sebe in telo, kako se odzove na tako prehrano in napor.
Sam imam gele od Maxima po 25g, jedel pa jih bom na vsakih 5km od 10ke ali pa 15ke naprej. Zaenkrat mi to paše, je pa res da več kot 35km za trening še nisem odlaufal :oops:

Aja, še to: tole letos bo moj prvi maraton :!: Teorijo recimo da poznam, praksa pa... :oops:
Uporabniški avatar
 daks
Jaz bi imel tudi eno vprasanje ker smo ravno pri okrepcevalnicah. Vsake koliko km je okrepcevalnica?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA