vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

bommta
Nahitro sem preletel to nitje in opazil da nihče nima problemov z meči, največkrat se pojavlajo bolečine v kolenih, stopalih, nartih itd..
No, da preidem k dejstvu.. Sam že lep čas kolesarim, včeraj pa sem začel tečt in imam namen tečt še vsaj celo zimo. S kolesom enostavno prekolesarim hrib in daljšo ravnino (cca 70km) z manjšimi bolečinami v nogah, ki hitro poniknejo (v kakih 10 minutah oz. še prej). Včeraj pa sma s prijateljem tekla približno 4 km v 18 minutah in me je po teku še cel ljubi dan bolela leva meča. Danes zjutraj ko vstanem in se oprem na levo nogo, me zagrabi nekakšen krč in se skoraj zgrudim po tleh. Ob približno 9.30 uri se odpravim na malenkost dajši tek od včerjašnjega (cca 6km, začet je treba z malim). Prvih nekaj metrov je zelo bolelo in potem sem nekako pozabil.. A vendar po koncu teka sem imel še grozovitejše bolečine v mečah, tokrat v obeh! Težko normalno hodim itd...

Sedaj sprašujem ali je to le muskelfiber? in sprašujem za kakšne vaje za raztezanje meč. 5 let sem treniral košarko ( do poškodbe ) pa se ne spomnim nobene vaje, če smo jih sploh delali.

lp, mitja
 Ali69
1. lahko musklfiber, saj so aktivni drugi mišični sklopi kot pri kolesarjenju
2. lahko poškodba, sploh pri teku po trdi podlagi in pri pretiravanju (hitrost)

Obvezno moraš ojačat mišice (najprej saniraj poškodbo, režim podoben kot pri ostalih poškodbah, led, mazanje s Ketonalom, masaža...) in jih raztegovat - obvezno pred tekom in po teku.
1. najbolje se obnese vaja, ko prste nog nekoliko dvigneš npr. na stopnico in kolena počasi potiskaš naprej
2. sedeš v počep, naslonjen na zid in dvigneš prste nog, držiš
3. predkloni do tal s prekrižanimi, stegnjenimi nogami...
Pa ne obupaj prehitro, vsaka vaja/aktivnost rabi svoj čas, da se pokažejo rezultati. Predvsem pa: začni počasi in postopoma povečuj aktivnost. :)
 Jape
Živjo!!

Kot da sebe poslušam. :) Imam sicer iste probleme in tudi kolesarim. Bolečine se pojavljajo na notranji strani noge, 10 cm nad gležnjem. Zanimivo pa je, da ne vedno. Tekel sem tudi že dobro uro brez bolečin in pa 15 min z velikimi bolečinami. Zares neprijetna zadeva.

Dobil sem mnenje od prodajalca v hervisu, da je mogoče to pronacija. Na netu sm videl, kako ugotavljamo to in sicer, mokro nogo položimo na karton in gledamo odtis stopala. Odtis mojega stopala pa je normalen...

Kako bi bolj zagotovo vedel če imam pronacijo? Ali se mi splača kupiti superge, ki to težavo "odpravljajo." Superge so namreč zelo drage (od 100e naprej). Ne bi jih rad kupil le za preiskušnjo.

Kaj rečete na to?
 luzr
@bommta: Raztezne vaje smo delali vsi celo v šoli pri telovadbi, kaj bi jih ne tisti športniki, ki se imajo količkaj radi :) .
S tekom je malo drugače, kot z biciklom. Čeprav narediš 5 do 10krat manj kilometrov ob nepravi tehniki boli bistveno bolj. Zaenkrat se pritožuješ samo zaradi bolečin v nogah, to je dobro. Tempo (4.5min/km), ki ga omenjaš je namreč previsok za netreniranega tekača.
Zdrav in mlad clovek ga sicer zmore. Še posebej v družbi to lahko zapelje v pretiravanje.
Poskušaj s hitrostjo 6 ali 7min/km in jo počasi stopnjuj.

@Jape: Ali69 je omenil značilno spoznanje kolesarjev (1.) in preveč navdušenih tekacev (2.).
Nadalje je predlagal tri zanimive vaje raztezanja.
To ponavljam, ker sem :) sam izkusil, kako različne mišice uporabljamo pri različnih športih. Vedno mačkast :lol: .
Krci v mecih me vcasih zbudijo iz polsna, obcutek je grozljiv in zato zabaven :) .
Boleče trganje v mišicah signalizira pretiravanje na treningu.

Krči med treningom: če takoj ne prenehajo, predlagam :oops: , takojšnjo prekinitev in masažo.
Kadar gre za blažje bolečine v mišicah jih lahko premagaš z nekaj volje in avtosugestije. Določiš si neko točko do katere boš tekel, nato boš malo hodil do spet določenega mesta. Glede na kondicijo lahko še razteguješ (ne pretirano) kriticne mišicne skupine.

Pronacija, tek in superge. (Zgolj moje izkušnje)
Razmisli v kakšnih copatih teceš sedaj.
So to "olstarke", dobesedno "teniški copati" ali najcenejši namenski tekaški copati? (V vseh omenjenih je možno teči, vendar težko z neizdelano tehniko)
Pronacija je povezana s ploskimi nogami, oziroma nizkim nožnim lokom, kakor tudi z nogami na "iks".
Preizkus z mokrim stopalom je lahko varljiv, če resnici nocemo pogledati v oci :wink: . (tudi sam lahko pritisnem podplat takrat previdno zgolj na robu)
Ena od rešitev je pregled pri ortopedu, ki lahko predpiše primerne vložke za cevlje.
Druga je nakup tekaških copat za pronatorja.
Tretja rešitev pride sama od sebe, ko začneš pogrešati pronacijsko podporo v vseh ostalih (slabo izdelanih industrijskih cevljih).
Hkrati tudi zacneš razmišljati med tekom, kako postavljaš noge. Podplate vedno na zunanji rob. Noge iz kolkov tečejo kot pri plavanju kravla, seveda jih prepogibaš v kolenih, vendar nič vstran.

Cenejši copati za pronatorje z manj blaženja stanejo med 50 in 60€, boljši 70 do 80€. To so že znižane cene, ponavadi 25 do 50%.
Kdor bi plačal več mora imeti poseben razlog.
Vsekakor je copat nad 100€ dober. S pravilno izbranim lahko tudi izboljšaš tehniko teka.
Razmisli koliko in kje bi ga uporabljal.
 bommta
hvala obema za odgvor!

luzr: smo delali raztezne vaje a nikoli prav za meča, drugače bi sigurno vedel vsaj eno vajo, vsaj mi jih nismo delali. Vseeno hvala za odgovor, bolečina je že pošla..

lp
 mercury
Nahitro sem preletel to nitje in opazil da nihče nima problemov z meči
:D Ta je pa dobra.
Kar nekaj folka ima probleme z meči, vključno z mano. Tipično za kolesarje, ki preklopijo na tek, je prav problem z meči. Sem pred tedni srečal bivšega profesorja telovadbe in mi je prav to rekel. Meča in gležnji na kolesu bolj ali manj spijo (z izjemo šprinta, ki pa itak ne traja prav dolgo...), stegna pa delajo sto na uro. Tako dobiš zelo dobra stegna, celoten spodnji del pa zakrnel. Zato je treba s tekom začeti počasi.

Najprej en teden delaj vaje za meča (sam delam 2x na dan, 4x serije po 50 dvigov... pa bi moral več), potem pa začni tečt. Glede na to, da delaš 70km fure redno, bi ti predlagal da začeš s 15km furami, na ultra nizkem pulzu. Toliko za trpi spodnji del. Potem bi se ti moral kaj kmalu stvari utrdit in boš lahko tekal na polno.

L.P.
Uporabniški avatar
 BO-JAN
Zdravo

Kot ponavadi, takrat ko najmanj pričakuješ, te čaka za vogalom ... marsikaj. Prijavljen sem na LM 42km zato sem v torek naredil trening cca 12km lahkotno z nekaj hitrimi odseki, seveda dobro ogret in na koncu tudi raztegnjen, pa vendar od srede zjutraj obstaja kar huda bolečina v desni mečni mišici. Občutek otrdelosti in bolečine sega v bližino kosti, najbolj pa vse čutim pri hoji in po stopnicah navzdol. Ker mišico in ahilovo tetivo masiram je zanimivo da mišica sploh ni trda in ni nobenih grudic občutiti, lahko se gnete bolečina pa ostaja. Če hodim po prstih je bolečina manjša to mi da vedeti da ahilova tetiva ni prizadeta ali pač.

Ker je časa malo morda samo, pozna kdo podobno situacijo? Kako ukrepati?
Če se stanje ne izboljša bistveno bo moral pač prvi maraton počakati do naslednjič :?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA