vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Dragi sotrpini.
Spomladi se mi je v desnem kolenu pri teku začela pojavljati bolečina, ki je držala še kakšen dan po teku. Sprva sem sledil klasičnemu pristopu pri bolečinah v kolenu (RICE), vendar se je bolečina tudi po dveh mesecih neteka ob prvem jogingu spet pojavila.
Odpravil sem se k ortopedu, ki mi je diagnosticiral poškodovan meniskus in posledično sem včeraj bil artroskopsko operiran. Po operaciji pa presenečenje: nimam poškodovanega meniskusa ampak strgano prednjo križno vez :evil:
Po prvih info v zvezi s to poškodbo sem naletel na različne interpretacije: prvi priporočajo operacijo in rekonstrukcijo, drugi pa ne (češ da ni nujno da bo bolje in da z ojačanimi mišicami lahko dovolj fiksiraš koleno).

Prosim vas za komentarje oz. pomoč. Najbolj bom hvaležen za izkušnje iz prve roke (noge :wink: ), saj vem da vas je kar nekaj bilo operiranih na sprednji križni vezi.

Vnaprej hvala in uživajte še zame na LM. :--(
 usmiljeni_brat
No ortoped ti bo gotovo svetoval operacijo. Kdo te je pa operiral prvič če ni skrivnost?
Če imaš težave pri vsakodnevnih opravilih ali pri športu s katerim se ukvarjaš, potem je operacija najbrž smiselna. Bodi pa pozoren pri izbiri operaterja in se pozanimaj o načinu operacije. Obstajajo novejše tehnike, ki zagotavljajo trdnejšo in vzdržljivejšo rekonstruirano vez. Pozanimaj se pri svojem ortopedu in širše. Izberi preverjenega operaterja.
Uporabniški avatar
 spiridon
operacija bo vsekakor potrebna,ce zelis se sportati resno.pred tem pa intenzivno v vadbo oz jacanje misic na nogi.po operaciji in dobri rehabilitaciji bos cez dobre 4mesece fit.
l.p.
Uporabniški avatar
 rainbow
Tudi sama se že od maja spopadam s podobnimi težavami. Bolečina v desnem kolenu se je pojavila pri teku in trajala še kak dan, potem pa kot da ni nič narobe. Težava je kar trajala in trajala, vedno pa se je bolečina pojavila le pri teku. UZ je pokazal natrganino ligamenta pri narastišču na pogačico. Tekaška sezona je bila končana.

Ker je šlo sicer zgolj za natrganino, operacije ni omenjal nihče, mi je pa bilo ob pregledu z UZ rečeno, da bo potrebnih vsaj 6 mesecev, da se zadeva sanira. Večina športnih aktivnosti mi je bila odsvetovanih (tek, badminton, hoja navzdol...), "dovoljeno" le kolesarjenje in hitra hoja. Sem pa dobila tudi program za fitnes, predvsem za krepitev mišic nog (zadnja loža) in program ostalih vaj za stabilizacijo kolena in trupa. S tem se trudim zadnja dva meseca in upam na najboljše. Tek sem v tem času popolnoma opustila, upam pa, da bom kmalu lahko spet poizkusila in se prepričala, če(da) je poškodba sanirana.

Toliko o moji izkušnji. Predvidevam pa, da je tvoja poškodba bolj zoprna, saj gre dejansko za strgano vez. Sama bi, preden bi se odločila za operacijo, poskušala dobiti mnenje kakega res dobrega strokovnjaka (npr. dr. Veselko, IZOMED v BTC-ju). Vseeno ti želim, da operacija ne bo potrebna in boš uspel poškodbo sanirati s počitkom oz. okrepitvijo mišic.

Pa srečno!
 CimBale
Hvala vsem za spodbudne besede!
Operiral me je Dr. Hussein v NM, ki je zares strokovnjak in mu 100% zaupam. Vem pa da obstaja več pristopov in mnenj, zato bi rad razčistil vse pred odločitvijo. Vsekakor bom poiskal tudi drugo strokovno mnenje.
 CimBale
Hvala vsem za spodbudne besede!
Operiral me je Dr. Hussein v NM, ki je zares strokovnjak in mu 100% zaupam. Vem pa da obstaja več pristopov in mnenj, zato bi rad razčistil vse pred odločitvijo. Vsekakor bom poiskal tudi drugo strokovno mnenje.
 klopotec
Rainbow, kako pa je prišlo do natrganine. Ali pri normalnem teku ali pri kakšnem ekstremnem gibu? Hčerka mi namreč pripoveduje nekaj takega kot si ti opisla, ni pa še bila pri zdravniku.
Uporabniški avatar
 rainbow
Do poškodbe je prišlo med tekom, ko me je koleno enostavno začelo bolet in ni več šlo dalje. Nobenega posebnega hitrega ali napačnega giba se ne spominjam. Imam pa občutek, da se je zadeva malo in pomalo "nabirala" že prej, in da je bila morda pika na i, da sem kak teden prej na ne ravno lahki tekmi malce preforsirala.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA