Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
S forumskim kolegom, sem zadnjič debatiral v fitnesu o vsem mogočem, kar se tiče teka in pogovor je nanesel na savno.V savno hodiva že cca 2 leti in smo kar dosti predebatirali o tem ali savna koristi ali ne.Mene pa sedaj zanima,kaj vi mislite o savni in to:
- Plusi savne
- Minusi savne
- Kolikokrat na teden v savno
In najbolj me zanima ,kako savna vpliva na vzdržljivostne športe,npr: tek,kolo.......??
Tenx

lp c :wink:
Uporabniški avatar
 Radolca
Zdravo,
Jaz grem v savno približno vsake 14 dni in imam občutek, da zelo dobro vpliva na moje (tekaško) počutje.
Pozdrav!
Primož
Uporabniški avatar
 miciM
Jaz hodim v savno enkrat tedensko in vem, da imam zaradi tega veliko manj
zdravstvenih težav (beri: nimam). Samo po savni je potrebno paziti, da ne greš takoj ven preveč pregret, da se primerno ohladiš.
 007
Nabavil sem infrardečo savno! Moram reči, da se po savnanju v njej počutim veliko bolje kot po finski savni. Kokr ta mlad tiger...........
Uporabniški avatar
 cvalenti
No super,vidim,da vas oz nas kar nekaj hodi v takšno ali drugačno savno,ampak mene pa še vseeno zanima vpliv savne pri vzdržljivostnem športu.Vsekakor vas razumem ,da se počutite bolje in da bolje tečete,tudi jaz,ampak ,bi vseeno hotel bolj strokoven odgovor ,pa brez zamere.

lp
Uporabniški avatar
 MihaPR
Če želiš "strokoven" odgovor je Google v 10 sekundah našel tole (samo eden od zadetkov:

Effect of post-exercise sauna bathing on the endurance performance of competitive male runners
The physiological adaptations to sauna bathing could enhance endurance performance. We have therefore performed a cross-over study in which six male distance runners completed 3 wk of post-training sauna bathing and 3 wk of control training, with a 3 wk washout. During the sauna period, subjects sat in a humid sauna at 89.9+/-2.0 degrees C (mean+/-standard deviation) immediately post-exercise for 31+/-5 min on 12.7+/-2.1 occasions. The performance test was a approximately 15 min treadmill run to exhaustion at the runner's current best speed over 5 km. The test was performed on the 1st and 2nd day following completion of the sauna and control periods, and the times were averaged. Plasma, red-cell and total blood volume were measured via Evans blue dye dilution immediately prior to the first run to exhaustion for each period. Relative to control, sauna bathing increased run time to exhaustion by 32% (90% confidence limits 21-43%), which is equivalent to an enhancement of approximately 1.9% (1.3-2.4%) in an endurance time trial. Plasma and red-cell volumes increased by 7.1% (5.6-8.7%) and 3.5% (-0.8% to 8.1%) respectively, after sauna relative to control. Change in performance had high correlations with change in plasma volume (0.96, 0.76-0.99) and total blood volume (0.94, 0.66-0.99), but the correlation with change in red cell volume was unclear (0.48, -0.40 to 0.90).
We conclude that 3 wk of post-exercise sauna bathing produced a worthwhile enhancement of endurance running performance, probably by increasing blood volume.

Vir:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16877041?dopt=Abstract
Uporabniški avatar
 NaceM
Kdor je že slišal Paava Nurmija (Finca, od kod so že finske savne?? he he he), tisti ve, kje je bila "skrivnost" njegovega uspeha, da je v peklenski vročini puščal tekmece daaaaleč zadaj.
Jast bi pa vprašala tole. Ali ima kdo doma IR savno od firme Funtrade? Kako je z njo zadovoljen? Lahko mi pišete tudi na ZS. Midva nekaj študirava v tej smeri. A....
Ne gre mi v račun, kako je lahko skoraj dvakrat cenejša od tiste, ki je sedaj na TV v BB.
Kaj pri oštji nima, kar ima ta?
Savna ima na severu čisto drugačno funkcijo kot jo razumemo pri nas. Finska je redko naseljena mrzla in ljudi v glavnem zebe. Bistvo savnanja je to, da se pregreješ in ko prideš iz savne puhti toplota iz tebe še tri dni in posledično te še tri dni ne zebe, četudi živiš v mrzlem stanovanju. Pri nas je torej smiselno, da se savnaš, če sicer doma fotr špara s kurjavo. Torej, če nisi kronično podhlajen, odpadejo razna obolenja in iz tega naslova savnanje koristi. Druge čarovnije tu ni.

Seveda pa ima savnanje še najpomembnejši vidik, katerega ni nihče omenil. Spočijejo se ti oči na naravnih lepotah, torej koristi tudi očem. Poleg tega se izboljša domišlija, ko razmišljaš, kaj vse bi ti naredu uni dami tam. Torej koristi tudi možganom. Ampak te koristi niso posledica vročine in visoke vlage.
milos napisal/-a:
Seveda pa ima savnanje še najpomembnejši vidik, katerega ni nihče omenil. Spočijejo se ti oči na naravnih lepotah, torej koristi tudi očem. Poleg tega se izboljša domišlija, ko razmišljaš, kaj vse bi ti naredu uni dami tam. Torej koristi tudi možganom. Ampak te koristi niso posledica vročine in visoke vlage.

To je samo delno res. Za kakšno je bolje, če bi jo videl oblečeno, potem bi še delovala domišljija, možgani.... :lol: :lol: :lol:
milos napisal/-a:Seveda pa ima savnanje še najpomembnejši vidik, katerega ni nihče omenil. Spočijejo se ti oči na naravnih lepotah, torej koristi tudi očem. Poleg tega se izboljša domišlija, ko razmišljaš, kaj vse bi ti naredu uni dami tam. Torej koristi tudi možganom. Ampak te koristi niso posledica vročine in visoke vlage.

Zakaj nekateri hodijo v savno :bum: :bum: :bum: :bum:
ROSI64 napisal/-a:Zakaj nekateri hodijo v savno :bum: :bum: :bum: :bum:

Da se boš lahko še malo :rol: :rol: :rol: , jaz sem ob naslovu te teme pomislila na kaj drugega kot na to,
cvalenti napisal/-a:kako savna vpliva na vzdržljivostne športe,npr: tek,kolo.......??

No, sicer so tle ene pikce na koncu :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA