luzr napisal/-a:...Mogoče bo se bo oglasila
Alja (Še1Pr) in predlagala kaj primernega.
luzr ne vem kaj si imel v mislih, da bom predlagala? Kaj glede naprav ali glede psov?
Vandrovc, ko si postavil osnovno vprašanje, sem razumela, da želiš nekaj s čimer bi te spremljali s sliko od doma ("baze") in usmerjali. Torej bi moral imeti ti kamero in pošiljati podatke v bazo.
Nato me je zmedlo tisto, da alpiniste spremljajo. Pri alpinizmu (vsaj kolikor je meni znano, lahko pa da so vmes pogruntali še kaj!) obstajajo glede prenosa slike 3 primeri: da drug drugega spremljajo s kamero, da imajo kamero na čeladi ali da pa je kamera nameščena tako, da je pregled nad steno. V prvih dveh primerih je slika šele, ko se alpinisti vrnejo domov in pretočijo podatke iz kamer. V zadnjem primeru pa ne znam tega prenesti na primer gozdnih poti, zato si ne predstavljam kaj si imel v mislih.
Prenos pozicije (brez slike) pa ni težava. Npr. nekatere prevozne firme uporabljajo sledenje tovornjakov... Torej bi se bilo morda za pozanimati v tej smeri? Ne vem pa, če isto napravo uporabijo tudi za komunikacijo za morebitno usmerjanje naprej ali za to uporabijo kar npr. mobitel???
Pri naših "maherjih" sem res (glede na to, kako sem razumela Vandrovčevo vprašanje) povprašala. Moje vprašanje je bilo ali bi se dalo narediti tako napravo, ki bi te spremljala in pošiljala podatke (koordinate in sliko) v "bazo", od tam pa bi te lahko usmerjali naprej. Odgovor je bil: ja bi se dalo, le da bi bila (mislim, da je omenil že INOT) pri sedanji tehniki težava glede velikosti in mase napajalnika...
Kar se pa psov tiče... Vandrovc je zavrnil možnost uporabe psa iz "čustvenih razlogov". Jaz bi imela bolj "tehnične" pomisleke. Večino od tega kar je že špela* zapisala. Kaj bi od psa pričakovali? Da pokaže vsako korenino, vejo ali le, da pozna pot? Naučiti se jih da pa marsikaj. S špelo* se ne bi strinjala le v trditvi, da lovski psi niso primerni. Tudi labradorci in goldni, ki jih je med vodniki slepih ogromno, so lovski psi (prinašalci perjadi iz vode)...

Sem bolj zagovornik, kot je zapisala tudi špela*, da mora biti pes z izredno stabilnim karakterjem in še ena bolj bistvena "malenkost", ki je ponavadi odločilna za uspeh

, pes in vodnik sta tim (ne glede na to v kakšni vlogi se pojavljata

)!
Uf, Vandrovc, kljub temu, da sem napisala cel roman, ti žal ne morem pomagati pri konkretni rešitvi...

Kot sem te imela možnost spoznati na "štengah v Mb", pa sem prepričana, da se ne boš kar tako vdal in si nam res lahko le za vzor!

Lepo se imejte in veliko se smejte!

Alja