Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 vandrovc
Ali obstaja kakšna sledilna kamera povezana preko računalnika...ali obstaja to, da lahko na daljavo nekdo nazdzoruje moj tek...Bi mi prišla prav, ker sem slep...Kje se dobi, in koliko stane?

Hvala...

Srečno... ;)
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Nekaj sem iskal toda nič pametnega nisem našel žal :( stvar je precej zakomplicirana saj poleg kamere rabiš še oddajnik vendar pa zdajšnji sistemi vsebujejo le oddajnike za kratko razdaljo da bi se povezala direkt z internetnom pa še nisem zasledil, če kaj najdem javim.

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 INOT
vandrovc napisal/-a:Ali obstaja kakšna sledilna kamera povezana preko računalnika...ali obstaja to, da lahko na daljavo nekdo nazdzoruje moj tek...Bi mi prišla prav, ker sem slep...Kje se dobi, in koliko stane?

Hvala...

Srečno... ;)

Res bo verjetno kar težko najti ustrezno stvar. Kakšen računalničar ali elektronik bi ti mogoče lahko pomagal...
Prenosni oddajniki in kamere so sicer dokaj poceni, vendar je domet tam do 300m kar pomeni, da te mora nekdo spremljati v avtomobilu.
Močnejše zadeve imajo napajanje 12 ali 220 V, so precej težje in dražje.
GPS sledenje ti pa verjetno ne pride v poštev.
Mogoče bo pa kdo našel kaj primernega zate.
 jezek.teka.teka
kaj pa pes vodnik slepih? bi se morda obnesel?

verjetno dolgih tekov z njim ne moreš delat, tempo tekov tudi najbrž ne, tudi po brezpotjih ne moreš z njim... ampak po kakšni urejeni potki brez večjih ovir bi pa morda šlo?

sklepam, da bi ti ga kdo lahko ''posodil'' - bi recimo ta čas počakal nekje ob tej potki, da se vidva zlaufata. morda se motim glede tega.

iskreno upam, da ti rata najt rešitev in bom z veseljem prebrala, kako in kaj si pogruntal. srečno!
Uporabniški avatar
 vandrovc
Hvala vsem trem...

Pes Vodnik ne pride v poštev, ker živim v bloku... Od tehnike pa bi moralo nekaj sigurno obstajati...saj tudi alpiniste spremljajo na alpinističnih podvigih, sem se spomnil, če bom imel možnost povprašam Humarja katero komunikacijo uporablja... Cestni teki mi še kar gredo, vsaka cesta nekam vodi, pa če tudi v napačno smer... :D problem so tekmovalni po travnih poteh, na katerih moram nadlegovat koga s spremstvom... Cestne poti pa moram rečt, da kar obvladam, me še nekako pripeljejo do cilja... Tako sam obvladam Rokov Tek iz Šmarja pri Jelšah, pa do Podčetrka do Harinih Zlak, in pa še en tekmovalen tek sem osvojil, sicer tudi krajšo razdaljo Maraton Logarska, iz Luč do Logarske, prejšnja leta sem ga pa s sotekačem pretekel tudi iz Celja 4 x, bi ga pa pretekel sam, če bi šla celotna tekmovalna trasa po cesti... Pa še en moj tek, najljubši, sem ga sam iznašel, na katerega bi Vas želel v prihodnosti tudi povabiti, tek iz Celja preko Šmartinskega jezera do gore Kunigunde... Tek v neznano z mano... izziv zame in za Vas...

Srečno...in pa Hvala Vsem Tekaškim forumcem, ki me na tekmah usmerjate... :arrow: ;)
 luzr
Vandrovc, pozdravljen. Malo sem pozabil, da ti nujno potrebuješ rešitev za tekaške podvige.

Poceni sledilne napravice prodajajo v Comtronu.
http://www.comshop.si/Search.asp?srchMa ... rID=136645
http://www.comshop.si/Article.asp?articleid=57759

Dobijo se tudi dražje in boljše naprave za sledenje. Povej kolikšna cena je zate sprejemljiva.

Klasična gps naprava, kaj praviš na to?????
Nekateri Garmini imajo funkcijo navigacije, v mislih imam ročne navigacijske naprave v velikosti malo bolj zajetnega telefona. Kateri model omogoča prenos poti na domači računalnik, shranjevanje narejene poti po terenu ne vem natančno. Lahko pa pobrskamo.
Verjetno boš rabil model, k ima tudi vodenje z glasom. Kako taka naprava deluje na brezpotjih in v gozdovih ne vem.

O psih je pisala že jezek.t.t.
V lokalnem društvu slepih bi ti morda posodili psa vodnika. Pomagalo bi, če najdeš koga, ki ima šolanega psa in je pripravljen iti na sprehod. Nešolani psi odpadejo, ker jih je v kritični situaciji ni mogoče obvadati.
Psi sicer niso namenjeni za tek po asfaltu v (pol)maratonskih razdaljah, po gozdovih in brezpotjih pa se dobro znajdejo.
Kot primer samo omenim sledeče.Ne samo lovski psi so sposobni najti popolnoma zaraščene stare poti in nekaterih pri tem ni treba niti usmerjati.
Torej Vandrovc, predlagam iskanje dovolj razumevajočega psičarja v tvoji okolici.

Mogoče bo se bo oglasila ;) Alja (Še1Pr) in predlagala kaj primernega.
 spela*
Hm, glede sprehoda ...
Psi vodiči slepih in slabovidnih so šolani posebej v te namene in večinoma jih nekdo drug izšola prav posebej za točno določeno osebo (čeprav obstajajo tudi redki primeri, ko slepa oseba izšola psa sama zase).
Je pa tako, da mora biti tudi vodnik takega psa "izšolan" oziroma se mora naučiti in razumeti, kaj lahko od psa pričakuje. Sicer ne poznam podrobnosti in načinov šolanja, a bistvo je v tem, da takšen pes slepega opozarja na ovire (rob pločnika, luknja na cesti, kakšna viseča zadeva v višini vodnikove glave) tako, da se pred oviro ustavi. Vsaj v večini primerov - če pa želiš od psa nekaj drugega, ga je pa treba tudi to naučiti.

Lovski psi oziroma psi z močnim lovskim nagonom niso primerni za šolanje v te namene, ker se pes, ki bi ga v realni situaciji bolj zanimal maček na drugi strani ceste ali veverica na drevesu kot pa opozarjanje vodnika na rob pločnika, ne bi dobro izkazal. Prav tako ne pes, ki vleče, ker vidi drugega psa. Zato je nabor pasem in tudi psov znotraj teh pasem zelo omejen.

To, da si v bloku, ne vidim kot oviro. Psi vodiči slepih in slabovidnih imajo po zakonu dostop do vseh javnih prostorov, ker se smatrajo kot pripomoček za lažje življenje slepih.

O sledilnih napravah pa nimam pojma.
Uporabniški avatar
 AVI
...ker je ravnokar minil DOS (dirka okoli Slovenije), kjer smo lahko preko interneta spremljali napredovanje tekmovalcev, bi se verjetno lahko tudi pri organizatorju oziroma katerem od tekmovalcev, dalo dobiti kakšno uporabno informacijo kakšen sistem uporabljajo za sledenje, kako deluje, itd...

...upam da najdeš ustrezno rešitev.... :D
Uporabniški avatar
 mazi
vandrovc napisal/-a:Bi mi prišla prav, ker sem slep...Hvala...

Srečno... ;)
Vandrovc :cast: - tebe si lahko vzamemo za zgled, ko iščemo kakšne za lase privlečene razloge, da ne gremo teč...
Uporabniški avatar
 vandrovc
Hvala Vam za odgovore...Vidim, da ste bili kar pridni in se pomatrali zame. Pes mi res ne prode v poštev, enosobno stanovanje, kot sem rekel. Imel sem tudi psa, pa ga je potem tovornjakar zbil, namesto mene... Prehudo, prevelika čustvena navezanost.

Aparate, ki ste mi jih predlagal, bom pregledal, sprobal na licu mesta, drugače brezveze, da nekaj nabavljam. Sicer pa se mi je oglasil en Nemec, ki sem ga že parkrat srečal na maratonu Celje - Logarska, pravi, da me bo spremljal na večjih tekmovanjih, da mu ne gre toliko za rezultate...vedno se srečama na velikih tekmovanjih, tudi v Mninšku pred leti. Pa boma združila prijetno, s koristnim...Za treninge imam pa luštno tekaško pot, kdor je bil na teku okoli Šmartinca ve...še ni toliko prometna, relacija Celje-Šmartno v Rožni dolini-gora Kunigunda Šentjungert, vse združeno, vzponi, ravnina... Če je pa kak teden prej vsaj oznanjena proga, jo pa s punco natrenirama. Tri tekmovanja tako naštudiral na pamet: Logarsko iz Luč, Rokov tek, Tek ob Savinji...Na dan tekmovanja se mi je pa tudi sedaj že zgodilo, da so mi priskrbeli sotekača... Saj gre, kjer je volja, tam je pot.
Me je pa zanimala tehnika, sigurno obstaja, da me lahko nekdo na daljavo usmerja. Pridem nekoč do nje... Do takrat pa...

Srečno... ;)
Uporabniški avatar
 gic
vandrovc napisal/-a:Do takrat pa...

lahko na Zvezi društev slepih in slabovidnih v Ljubljani na Groharjevi 2, kjer imajo organizirano 'službo' spremljevalcev, povprašaš :?: ...

Pokličeš številko 080 1966... :arrow: in prijazne gospodične ti bodo poskusile najti spremljevalca za kamorkoli (predvidevam, da si dobil ob koncu leta brošuro z zveze o službi spremljevalcev)! Na seminarju za spremljevalce v aprilu, katerega sem se udeležil, je beseda nanesla tudi na spremljanje slepe osebe na teku, plavanju, pohodih,...

Kdaj pa kdaj bi verjetno tudi jaz imel čas in voljo za kakšen kratek tek (ko vidim vse tvoje udeležbe na tekih, maratonih,... ugotovim, da nimam toliko kondicije kot ti)!

drugače pa Vandrovc, kot je napisal že mazi, vsem tekačem si lahko za izjemno dober vzgled :clap: in SVAKA TI ČAST! :laola
Uporabniški avatar
 še1PR
luzr napisal/-a:...Mogoče bo se bo oglasila ;) Alja (Še1Pr) in predlagala kaj primernega.
luzr ne vem kaj si imel v mislih, da bom predlagala? Kaj glede naprav ali glede psov? :wink:

Vandrovc, ko si postavil osnovno vprašanje, sem razumela, da želiš nekaj s čimer bi te spremljali s sliko od doma ("baze") in usmerjali. Torej bi moral imeti ti kamero in pošiljati podatke v bazo.

Nato me je zmedlo tisto, da alpiniste spremljajo. Pri alpinizmu (vsaj kolikor je meni znano, lahko pa da so vmes pogruntali še kaj!) obstajajo glede prenosa slike 3 primeri: da drug drugega spremljajo s kamero, da imajo kamero na čeladi ali da pa je kamera nameščena tako, da je pregled nad steno. V prvih dveh primerih je slika šele, ko se alpinisti vrnejo domov in pretočijo podatke iz kamer. V zadnjem primeru pa ne znam tega prenesti na primer gozdnih poti, zato si ne predstavljam kaj si imel v mislih.

Prenos pozicije (brez slike) pa ni težava. Npr. nekatere prevozne firme uporabljajo sledenje tovornjakov... Torej bi se bilo morda za pozanimati v tej smeri? Ne vem pa, če isto napravo uporabijo tudi za komunikacijo za morebitno usmerjanje naprej ali za to uporabijo kar npr. mobitel???

Pri naših "maherjih" sem res (glede na to, kako sem razumela Vandrovčevo vprašanje) povprašala. Moje vprašanje je bilo ali bi se dalo narediti tako napravo, ki bi te spremljala in pošiljala podatke (koordinate in sliko) v "bazo", od tam pa bi te lahko usmerjali naprej. Odgovor je bil: ja bi se dalo, le da bi bila (mislim, da je omenil že INOT) pri sedanji tehniki težava glede velikosti in mase napajalnika...

Kar se pa psov tiče... Vandrovc je zavrnil možnost uporabe psa iz "čustvenih razlogov". Jaz bi imela bolj "tehnične" pomisleke. Večino od tega kar je že špela* zapisala. Kaj bi od psa pričakovali? Da pokaže vsako korenino, vejo ali le, da pozna pot? Naučiti se jih da pa marsikaj. S špelo* se ne bi strinjala le v trditvi, da lovski psi niso primerni. Tudi labradorci in goldni, ki jih je med vodniki slepih ogromno, so lovski psi (prinašalci perjadi iz vode)... ;-) Sem bolj zagovornik, kot je zapisala tudi špela*, da mora biti pes z izredno stabilnim karakterjem in še ena bolj bistvena "malenkost", ki je ponavadi odločilna za uspeh :wink: :) , pes in vodnik sta tim (ne glede na to v kakšni vlogi se pojavljata :wink: :) )!

Uf, Vandrovc, kljub temu, da sem napisala cel roman, ti žal ne morem pomagati pri konkretni rešitvi... :? Kot sem te imela možnost spoznati na "štengah v Mb", pa sem prepričana, da se ne boš kar tako vdal in si nam res lahko le za vzor! :clap: :clap: :cast:
 asakrome
Kaj pa kakšen telefon ki ima kamero in gps sprejemnik , pač vzpostaviš video klic in ima nadzornik sliko, za gps nevem če bi on lahko spremljal, lahko pa imaš ti v naprej določeno pot in te še telefon vodi. To se mi zdi še najbolj enostavna rešitev.

Lp
 spela*
še1PR napisal/-a: S špelo* se ne bi strinjala le v trditvi, da lovski psi niso primerni. Tudi labradorci in goldni, ki jih je med vodniki slepih ogromno, so lovski psi (prinašalci perjadi iz vode)... ;-)

Med prinašalci in labradorci jih je menda celo največ (vodičev slepih), ker lovski nagon pri teh njih ni zelo močan. Pri nekaterih je - ti bi bili slabi vodiči slepih. Sploh si pa ne predstavljam, da bi to delo opravljal npr. kak brak jazbečar ali npr. beagle. :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA