Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
zappa napisal/-a:Pri meni je pa drugače. Ko sem začel (lani poleti) postopno daljšat tek v VFF z večino kilometrine še vedno v supergah, sem s časom opazil, da sem tudi v supergah spontano (ne načrtno) začel teči tako, kot v VFF. In to mi je ostalo in mi ni prav nič na silo, čeprav sem novembra VFF za 5 mesecev obesil na klin.

Zdaj tečem v supergah, v VFF in tudi čisto bos in v vseh treh primerih zelo podobno (prvi stik s podlago na sprednji oz. srednji del stopala),to pa zato, ker sem se navadil imeti v vseh treh primerih enako držo telesa, kar za sabo avtomatično potegne način teka ne glede na obutev. Na boso nogo se navajam tako, da se na koncu vsakega teka v supergah ali VFF sezujem in zadnji del pretečem bos. Kar se biomehanike tiče (drža telesa, frekvenca korakov, način postavljanja noge in torej tudi obremenitve sklepov), je zame tek v VFF enak tistemu na boso nogo, le da lahko v VFF pretečem daljše razdalje, predvsem po makadamu, ker podplati manj trpijo. Je pa res, da je občutek pri bosi nogi (če odštejem bolečino, ko nagaziš kak izoliran kamen na trdi podlagi) mnogo prijetnejši. Strinjam se tudi, da je pri čisto bosem teku manjša možnost za poškodbe sklepov, mišic itd kot v VFF, ker te boleči podplati prej ustavijo (je težje pretiravat, sploh na začetku, ko še ne obvladaš prave tehnike - in ne trdim, da jaz jo).

Še vedno pa mislim, da čisto samo bos (in/ali v VFF) ne bom nikoli tekel.

To se je tudi meni zgodilo. Vendar pa nekih hitrosti res ne dosegam (še). Tako, da pete ne podstavljam daleč naprej in pride do podobnega teka kot s FM.
Je pa res zoprno tečt po trdem terenu z nasutim peskom, saj je res ena huda prebuditev čutov, ...
imate pa brezplačno refleksno masažo stopal. ni boljšega občutka, kot ko začutiš kamenček centimeter nad temenom vmes pa teče elektrika :)

sam sem opazil dve stopnji prebliskov:

1. osnovna - nabodeš kamenček in skoraj istočasno zasikaš skozi stisnjene zobe

2. napredna - rezka bolečina je trenutna in še zasikati nimaš časa, le odpreš usta in tiho loviš sapo in čakaš, da preblisk mine; a ko mine, je občutek božanski in hočeš še, mogoče ;)
Ero probaj kdaj tečt bos.

Kar se pa hitrosti tiče. V začetku se ti zdi kot bi se vozil praznimi gumami.

Sem pa pred kratkim tekel v Ljutomeru na teku. Pa sem šel gledat moj rezultat iz leta 2007. Pogoji so bili skoraj identični. Letos sem bil bos za dve minuti hitrejši kot tedaj obut.

Jaz mislim da je treba čim več stvari dat dol. Copate, tiste drage dolge cep nogavice (ali kako se že rečejo, pokrivala (tudi če je močno sonce), elektroniko, pase z bidoni in geli. Do 20 km je to vse nepotrebno in človeka ovira v svobodnem gibanju. Ampak so nas prepičali da to pa moramo imeti, drugače se ne da tečt. Meni se ne zdi logično tečt v vročini mali maraton v dolgih nogavicah. Že tako je vroče, pol pa še to.

Preveč nasedamo prodajalcem te krame. Pa plastična oblačila. Skoraj gotov sem, da čez par let nihče več ne bo tekel v teh plastičnih majcah in pajkicah. Ne vem kdo si je izmislil pajkice, ki tesno pokrijejo kožo. Široke športne hlačke iz enega naravnega materiala so fino zračne in se počutiš lažjega.
klopotec napisal/-a:Ero probaj kdaj tečt bos.

saj sem a zadnje čase itak premalo tečem, tako da se s tem ne bi hvalil.

moj osebni rekord je polmaraton v Palmanovi, kar se Feelmaxic in asfalta tiče. po gozdu in makadamu pa sem v njih v kosu največ pretekel 15 km - čisti užitek.

enkrat, ko bom velik, bo padla Logarska - skoraj bosa :)
Klopotec,
Se strinjam, da smo potrošniški odvisniki, nekateri bolj, drugi manj, in padamo na marketinške fore. Ampak niso ravno vse stvari, ki jih naštevaš, za odmet. Na primer:

Copate: če bi skenslal superge bi moral za nedefinirano dolgo časa radikalno zmanjšati količino teka. Glede na to, da mi tek pomeni GLAVNO rekreacijo (in relaksacijo!), to pri meni absolutno ne pride v poštev. Poleg tega tudi nisem 100% prepričan, da je bosi tek res odgovor in rešitev za vse težave povezane s tekom (če sem čisto pošten, mislim celo, da ni).

Kapa: glede na to, da imam obrito betico, je tudi slučajno ne mislim nastavljat poletnemu soncu, razen če je to zgodaj zjutraj ali pozno tvečer. Kapica je torej včasih nujna.

Pajkice: jih rabim, sicer si do krvi zdrajsam stegna (prvo leto tekaške "kariere" v bombažu se mi je to redno dogajalo, ko so teki postali daljši od pol ure).

Sintetične "wicking" mikice: jih rabim, ker mi VSAK bombaž do krvi zdrgne bradavice pri vseh daljših tekih. Poleg tega veliko slabše odvaja švic in se slabše suši na telesu. Tudi sintetika je lahko zanič, nisem pa še naletel na bombaž, ki bi zadovoljivo "imitiral" lastnosti kvalitetne sintetike. Pa tudi za katerikoli drug šport ne dam več bombaža nase, ker se sintetika (če je taprava) neprimerno boljše obnese. Pri obleki za vsak dan pa običajno ravno obratno...

Sicer pa, vsakomur, kar mu paše... :wink:
lona napisal/-a:To se je tudi meni zgodilo. Vendar pa nekih hitrosti res ne dosegam (še). Tako, da pete ne podstavljam daleč naprej in pride do podobnega teka kot s FM.
Je pa res zoprno tečt po trdem terenu z nasutim peskom, saj je res ena huda prebuditev čutov, ...

Kar se hitrosti tiče, sem v VFF zdaj enako hiter ali celo hitrejši kot v supergah, bos pa na asfaltu malo počasnejši, na makadamu pa zelo počasnejši. Ampak tečem res samo rekreativno, nobenih tekem.
zappa napisal/-a:Klopotec,
Se strinjam, da smo potrošniški odvisniki, nekateri bolj, drugi manj, in padamo na marketinške fore. Ampak niso ravno vse stvari, ki jih naštevaš, za odmet. Na primer:

Copate: če bi skenslal superge bi moral za nedefinirano dolgo časa radikalno zmanjšati količino teka. Glede na to, da mi tek pomeni GLAVNO rekreacijo (in relaksacijo!), to pri meni absolutno ne pride v poštev. Poleg tega tudi nisem 100% prepričan, da je bosi tek res odgovor in rešitev za vse težave povezane s tekom (če sem čisto pošten, mislim celo, da ni).

Kapa: glede na to, da imam obrito betico, je tudi slučajno ne mislim nastavljat poletnemu soncu, razen če je to zgodaj zjutraj ali pozno tvečer. Kapica je torej včasih nujna.

Pajkice: jih rabim, sicer si do krvi zdrajsam stegna (prvo leto tekaške "kariere" v bombažu se mi je to redno dogajalo, ko so teki postali daljši od pol ure).

Sintetične "wicking" mikice: jih rabim, ker mi VSAK bombaž do krvi zdrgne bradavice pri vseh daljših tekih. Poleg tega veliko slabše odvaja švic in se slabše suši na telesu. Tudi sintetika je lahko zanič, nisem pa še naletel na bombaž, ki bi zadovoljivo "imitiral" lastnosti kvalitetne sintetike. Pa tudi za katerikoli drug šport ne dam več bombaža nase, ker se sintetika (če je taprava) neprimerno boljše obnese. Pri obleki za vsak dan pa običajno ravno obratno...

Sicer pa, vsakomur, kar mu paše... :wink:

Tudi jaz se s teboj strinjam. Vsakomur kar mu paše.

Pri meni je ravno obratno. V začetku sem vedno tekel s kapo če ke bilo le malo sončka. Potem pa sem malo bral okoli te "strašne nevarnosti" sonca in nateg okoli tega, pa en dober nasvet sem dobil, kako polagoma na sonce s čim več odkrite kože in zdaj kape ne dam na glavo. Razen če me zebe.

Bos ali obut, to je stvar filozofije.

To, da nam bolj pašejo plastična oblačila od naravnih materialov kaže na stanje na katerega smo se privadili. In ker sam mislim, da to stanje ni glih zavidanja vredno, skušam to spremeniti. In mi zelo paše. Bombaž me čisto zadovoljuje, bom pa probal s svilo in lanom. Vsekakor pa nič oprijetega. Čim več zraka med kožo in cunjo. Cunjico.
Meni so ravno plastične majce zdrgnile bradavice. Najprej sem to rešil z obliži, zdaj pa več kot 20 km tako ne pretečem in ni problema.

Kaj češ, različni smo. Oziroma vse je v glavi. Pravzaprav vse preveč napačnih vzorcev imamo v glavi.
Punce in fantje,

Vprašanje za današnje deževje;

Kako doživljate bosonogi tek na mokri podlagi ?

Sam imam občutek, da se podplat "napoji" z vodo in posledično postane premehak za asfalt, kar rado pripelje do žuljev. Ob takih dnevih izjemoma obujem VFF.
Oj!
Sem malo pregledal bosonogi in nebosonogi- brez blaženja, tek.
Teči čisto bos in ne bos je peklenska razlika.

Doma sem veliko bos.
Prva daljša izkušnja je bila bosa hoja po razgretem asfaltu, makadamu- vmes sekanec in travniku, vsega kake 3 km (nekje moraš začeti).
Proti koncu so me kar dobro boleli podplati, imel sem pa občutek, kot bi hodil po blazini.
Saj tudi sem- ta blazina sta bila dva veliiiiiiika žulja spredaj na obeh stopalih.
Doma sem ju takoj predr, tako da sem naslednji dan lahko normalno hodil.

Čez kak teden pa tek- bos, kot se spodobi, bi rekel Klopotec, vsega 15', od tega pol asfalt, pol makadam, bolj fin.
Dober občutek, a ko nabiješ kamen, niti zakleti ne utegneš.
To sem nekajkrat ponovil- po 2x na teden, a ker sem preveč zmasiral stopala, sem moral vzeti malo pavze in nazaj v navadne copate- sem pa jih vmes sezul in kak 1,5 km spet bos, po lepem makadamu- najlepše je bilo v dežju- prijetno mehko, vodno hlajenje, luže, kot po blazini, a tokrat niso bili žulji.
Na dopustu, morju, pa sem vse prehodil bos, razen tekov.
Tam pa je teren.

Po dosedanjih izkušnjah- čestitke Klopotcu, ki mu gre že do 20 km, pa Ruth in seveda Boštjanu za hitro boso desetko.
Da se da počasi navaditi na boso tekanje, verjamem, ne gre mi pa v račun hiter tek, recimo Boštjanov, saj bos bolj tipaš teren, pristajaš bolj mehko, nežno, ne moreš na polno tečt.
In da bi se podplati tako utrdili, odebelili, da bi brezskrbno tekel, pa ne verjamam, ker bi potem morali biti bosi 24 ur na dan in to že od otroštva, pa še zimo imamo vmes.
Ko tečem bos, se mi zdi, kot bi vadil za balet, ne za tek, tako je vse nežno- no, baleta še nisem plesal.
Pustimo času čas, nobena stvar ne uspe čez noč.
Mogoče je le psiha.
Če nekateri hodijo po žerjavici, potem je makadam nebesa.

Sem pa kljub malo pretečenim bosim km ugotovil, da mi sedaj, sploh na začetku, ko si obujem copate- imam 4 različne modele, vsak nekam postavlja, obrača stopalo ali drugače, stopalo ne "sedi" v nobenih naravno in bi si upal trditi, da blaženi copati prav tako lahko hitro privedejo do poškodbe, saj stopalo sili v "kalup", po katerem je copat narejen.
Mogoče so me prav ti blaženi, "varni", modeli spravili v dobra 2 meseca tekaškega posta zaradi poškodbe stopala.

Pa probajmo bosi in brez blaženja- seveda postopoma- zgubiti ni kaj.

Vsi tečete v Feelmax "čeveljčkih" in podobno, ki so po 70eur.
Kaj pa manjka Startarkam, ki so po 15 eur- pri teh se ne bodo debelile kapitalistične denarnice.

Krvave bradavice- zato niso krivi materiali, ampak ohlapne majčke, sploh pri dolgih tekih.
Iz izkušenj- obljepljene bradavice ali oprijeta majica in lahko tečeš, kolikor zmoreš in ne bo krvavih in bolečih bradavic.

Jutri nabavim startarke, (nostalgija), pa da vidim, kako bo- danes nisem dobil številke za moje plavuti, če pa jih ne dobim, pa grem za potapljača.
Jaz sem pozimi tudi dal gor startaske, v glavnem pa sem v začetku obuval šolske copate. Eni so mi zdražli kar kašnih 300 km, pa še sedaj čakajo na naslednjo zimo. Samo ob strani so se malo strgali.
Pozimi, ko ni ekstremno mrzlo in je cesta suha in je sončno se da komot bos ali pa v šolskih. V še slabših pa startas. Ko pa bo res prehudo bomo pa obuli goretex pa v hrib za kondicijo. Tek pa bo počakal boljše razmere.
marul napisal/-a:In da bi se podplati tako utrdili, odebelili, da bi brezskrbno tekel, pa ne verjamam, ker bi potem morali biti bosi 24 ur na dan in to že od otroštva, pa še zimo imamo vmes.
Ko tečem bos, se mi zdi, kot bi vadil za balet, ne za tek, tako je vse nežno- no, baleta še nisem plesal.

Saj tek je balet :D Zakaj bi pa tek moral biti robusten in trd? Če je nežen in mehak, te tudi noge manj bolijo in je užitek večji, mar ne :wink:

Ko si že ravno omenil minimalistično obutev: sam sem preizkusil tudi šolske copate, ki pa sem jih na asfaltu in malo bolj grobem terenu strgal že po treh tekih. Startaske so tudi čisto OK, mene je zelo motilo le to, da sem imel par, ki je imel rahlo dvignjeno peto. V feelmaxih pa uspem narediti okoli 1000km z enim parom, čeprav ima 1mm debel podplat; da bi imel kak čevelj manj, mi ni znano (pa to ni reklama, s Feelmaxi sem najprej tekel, jih vzljubil, šele potem sem jih pripeljal k nam)

Še glede dežja; super je, sam sem tudi začel prve bose kilometre v dežju. Problem je lahko le nizka temperatura, okoli nule, ko se zaradi vode podlaga še bolj ohladi - ti pa zaradi "mehke" podlage ne čutiš, da se ti podplat podhladi. Lansko leto sem si tako podhladil mezinec na desni nogi...
Če koga zanima, sem na netu naletel na Audiobook "Born to Run" (Christopher McDougall).
http://www.amazon.com/Born-Run-Hidden-S ... 0307266303

Prvi del : http://dl.dropbox.com/u/9556140/Christo ... ders_1.rar
Drugi del : http://dl.dropbox.com/u/9556140/Christo ... ders_2.rar

Knjiga je v angleščini. Če vam je všeč, jo še kupite v trdem formatu :!:
Pa ne okol govor't, da ne bo kdo rekel da podpiramo pirate.
Bosonogci a je bil kdo v Mariboru na EKO Maratonu?

Na sliki sem videl enega ko je tekel čez most pa je imel copate v rokah. Zdaj pa ne vem a je pretekel traso bos, pa je imel copate s seboj za vsak slučaj, ali pa so ga copati ožulili pa jih je moral dati dol.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 20

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA