- 27 Avg 2010, 09:47
To se je tudi meni zgodilo. Vendar pa nekih hitrosti res ne dosegam (še). Tako, da pete ne podstavljam daleč naprej in pride do podobnega teka kot s FM.
Je pa res zoprno tečt po trdem terenu z nasutim peskom, saj je res ena huda prebuditev čutov, ...
zappa napisal/-a:Pri meni je pa drugače. Ko sem začel (lani poleti) postopno daljšat tek v VFF z večino kilometrine še vedno v supergah, sem s časom opazil, da sem tudi v supergah spontano (ne načrtno) začel teči tako, kot v VFF. In to mi je ostalo in mi ni prav nič na silo, čeprav sem novembra VFF za 5 mesecev obesil na klin.
Zdaj tečem v supergah, v VFF in tudi čisto bos in v vseh treh primerih zelo podobno (prvi stik s podlago na sprednji oz. srednji del stopala),to pa zato, ker sem se navadil imeti v vseh treh primerih enako držo telesa, kar za sabo avtomatično potegne način teka ne glede na obutev. Na boso nogo se navajam tako, da se na koncu vsakega teka v supergah ali VFF sezujem in zadnji del pretečem bos. Kar se biomehanike tiče (drža telesa, frekvenca korakov, način postavljanja noge in torej tudi obremenitve sklepov), je zame tek v VFF enak tistemu na boso nogo, le da lahko v VFF pretečem daljše razdalje, predvsem po makadamu, ker podplati manj trpijo. Je pa res, da je občutek pri bosi nogi (če odštejem bolečino, ko nagaziš kak izoliran kamen na trdi podlagi) mnogo prijetnejši. Strinjam se tudi, da je pri čisto bosem teku manjša možnost za poškodbe sklepov, mišic itd kot v VFF, ker te boleči podplati prej ustavijo (je težje pretiravat, sploh na začetku, ko še ne obvladaš prave tehnike - in ne trdim, da jaz jo).
Še vedno pa mislim, da čisto samo bos (in/ali v VFF) ne bom nikoli tekel.
To se je tudi meni zgodilo. Vendar pa nekih hitrosti res ne dosegam (še). Tako, da pete ne podstavljam daleč naprej in pride do podobnega teka kot s FM.
Je pa res zoprno tečt po trdem terenu z nasutim peskom, saj je res ena huda prebuditev čutov, ...