Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 EčO
klatez napisal/-a:Itak je res, da je napredovanje v hitrosti po določenem tekaškem staležu precej omejeno oz. je treba vložiti precej časa in napora.

Napredovanje v dolžini je nekoliko lažje. Ampak potem pa se tudi tu ne znamo ustaviti in pridemo do neverjetnih razdalj.

EčO napisal/-a:Z veseljem bom prebral vsako informacijo o napredovanju v hitrosti, ker mi je ta del treningov res muka.

Kaj pa vem - mogoče so ti intervali odvratni, ker jih delaš prehitre. Sploh zato, ker je tvoje telo zaradi dolžin in terena po katerem tečeš, navajeno na drugačne obrate.

Sam delam intervale kot dopolnitev - da niso vsi teki enaki. Pa seveda ne pretiravam preveč...

Se bom nekoliko dopolnil. Hitrostni treningi oz intervali so mi bili muka. Bili zato, ker kot sem že napisal v eni drugi temi, trenutno že kar nekaj časa na tekih ne uporabljam več ure. Intervalni trening brez točno izmerjene razdalje in ure pa po moje ni možen, ali se motim?

Res je, da trenutno tečem iz užitka in predvsem za užitek. Edini poizkus hitrejšega teka (hitrejšega zame) po zelo dolgem času sem opravil pred kratkim http://www.endomondo.com/workouts/mBFZvKt8cNs. Moram rečt, da zadnjih 5 km nisem nič užival.

Fartlek pa občasno uporabljam, vendar ne glih prepogosto, ker tempo v klance prilagodim do te mere, da se ne naprezam čez mejo užitka.

Jutri se bom podal v zanimivo dogodivščino. 12 ur Rekorda Šmarne gore. Fartlek z velikimi črkami. Sklenil sem namreč blesavo stavo, ki jo bom poskusil obrniti sebi v prid. Mislim, da jutri ne bom deležen samo užitkov ampak me čaka.....
 klima
StaraKost napisal/-a:Tisti, ki pri intervalih uživa, dela nekaj narobe :D. Intervali so muka :mrgreen: .

Jaz pri intervalih uživam. So raznoliki. Zakaj misliš, da mora biti nekaj muka, če hočeš doseči napredek? Bedarija. Očitno sam pretiravaš.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Ne poznam nobenega, ki za časa izvajanja pravih intervalov "uživa".
Napreduje se v področju v katerem se ne "uživa" :mrgreen: , čeprav je vse skupaj vseeno užitek. Drugače to nebi počeli :D .
Uporabniški avatar
 ROSI64
StaraKost napisal/-a:Ne poznam nobenega, ki za časa izvajanja pravih intervalov "uživa".
Napreduje se v področju v katerem se ne "uživa" :mrgreen: , čeprav je vse skupaj vseeno užitek. Drugače to nebi počeli :D .

Se podpišem :D
Uporabniški avatar
 ris9
StaraKost napisal/-a:Ne poznam nobenega, ki za časa izvajanja pravih intervalov "uživa".

Tudi jaz se strinjam.
 Luka Ljubič
StaraKost napisal/-a:Vsem je jasno, da pri intervalnem teku prav zaradi tega, ker je dosti krajši od tekmovalne distance, moraš teči v tempu, ki je dosti hitrejši od tekmovalnega tempa tvoje distance.

Tukaj ne drži ne eno ne drugo... skupna dolžina intervalov ni nujno krajša od tekmovalne distance, in tudi intervali niso nujno hitrejši od tekmovalnega tempa.
Poznamo različne intervale. Razlikujejo se predvsem po dolžini in tempu, in zato imajo tudi različne namene.
Primer, tekač pripravljen za 35min na 10km, povprečni tempo 3.30/km...
trening intervalov 4x3000m v tempu 3.35 - 3.40/km je trening pod ritmom za tekmo, vendar je podpora za tekmovalno hitrost, drugačna podpora kot naprimer 14km v tempu 3.45/km ali 6 km v tempu 3.30

Drugače pa sem vesel, da se bo nekaj več besed na forumu posvetilo tudi krajšim razdaljam... :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
Luka Ljubič napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:Vsem je jasno, da pri intervalnem teku prav zaradi tega, ker je dosti krajši od tekmovalne distance, moraš teči v tempu, ki je dosti hitrejši od tekmovalnega tempa tvoje distance.

Tukaj ne drži ne eno ne drugo... skupna dolžina intervalov ni nujno krajša od tekmovalne distance, in tudi intervali niso nujno hitrejši od tekmovalnega tempa.
Poznamo različne intervale. Razlikujejo se predvsem po dolžini in tempu, in zato imajo tudi različne namene.
Primer, tekač pripravljen za 35min na 10km, povprečni tempo 3.30/km...
trening intervalov 4x3000m v tempu 3.35 - 3.40/km je trening pod ritmom za tekmo, vendar je podpora za tekmovalno hitrost, drugačna podpora kot naprimer 14km v tempu 3.45/km ali 6 km v tempu 3.30

Drugače pa sem vesel, da se bo nekaj več besed na forumu posvetilo tudi krajšim razdaljam... :)

Res je da skupna dolžina intervalov ni nujno krajša od tekmovalne distance, in tudi intervali niso nujno hitrejši od tekmovalnega tempa v glavnem pa so. Če bi citiral tudi nadaljevanje mojega odstavka: "Koliko dolge, v kakšnem tempu, koliko ponovitev in s kakšno "pavzo" vmes izvajamo intervale, pa je odvisno od tega kaj s temi intervali želiš doseči. " bi imel odgovor, da obstajajo tudi drugačne kombinacije.

Izbral si zelo ne tipične intervale z ozirom, da smo govorili o intervalih pri katerih ti je muka. To so v glavnem kratki intervali, piramidni intervali in še bolj tisti za dvig anaerobnih sposobnosti pri katerih je čas počitka med intervali krajši od časa regeneracije tako, da imamo po vsaki ponovitvi vedno večji kisikov dolg. . :mrgreen:
Uporabniški avatar
 Andreja_T
no, saj se da tudi v bolečini uživat :wink: smo pač različni...
in dolgoprogaš, ki teče na čas, bo prejel veliko večjo dozo "trpljenja", kot nekdo ki teče na 400m...

se mi zdi, da pri razpravljanju, katero področje je bolj zahtevno, pozabljamo na genetsko pogojeno razmerje med mišičnimi vlakni. nekdo, ki ima kratke noge in večji delež rdečih vlaken, bo z veliko manj truda dosegel dober rezultat pri vztrajnostnih športih kot pri eksplozivnih (kjer mu je biti v svetovni špici v bisvu celo nedosegljivo). iz tega razloga tudi težko sprejemam 21ko in 10ko kot kratko razdaljo (čeprav je seveda za ultraše "kratka" :) )
Uporabniški avatar
 ris9
10km pa 21km sta kratki, če tečeš "počasi" zase seveda. Če pa tečeš na svoji meji sta pa kar dolgi. Sam štejem vse nad 10km kot dolgi tek. Je pa tako: ko greš ven iz hiše, oblečen v tekaške cunje in obut v tekaške copate v tem mrazu in razmerah, se ti že neumno zdi,da bi tekel manj kot eno uro. Tako da se pri "hitrejših" tekačih lahko nabere kar nekaj km že v eni uri.
Aja pa hvala za nasvete glede intrvalov. Bom probal seveda. Jaz sem do sedaj imel maksimalne intervale 4x 2km + 14km teka zraven. Drugače mi je skoraj najbolj všeč piramidni sistem : 400m, 600m, 800m, 1000m, 800m, 600m, 400m. Se mi pa zdi , da je to vseeno malo premalo?? Kaj vi mislite? Mogoče bi lahko šel še do nekje 1400 in potem nazaj?? Seveda od tempa ne bom govoril, ker je itak pri vsakemu drugačen.
Uporabniški avatar
 ris9
Pa še nekaj. Mene zelo hitro zanese in delam te intervale na svojem maksimumu oziroma zelo mal pod njim. Ali je to sploh smiselno glede na teorijo??
Uporabniški avatar
 StaraKost
Pri intervalih je tako. Intervali so najmočnejše "zdravilo" za napredek, če jih vemo pravilno uporabiti.
Kaj pa je napredek? Odprava ali izboljšanje pomanjkljivosti.
Torej, najprej moramo vedeti kaj so naše pomanjkljivosti in komaj takrat izbrati "zdravilo" za njihovo odpravo. Na žalost se večina najraje ukvarja s tistimi svojimi lastnostmi v katerih je najboljši, čeprav vsi vemo, da trdnost verige ne določa najmočnejši, temveč najšibkejši člen v veriki.
Ko ugotovimo katero komponento želimo izboljšati, hitrost, moč, hitrostno vzdrljivost, mišično vzdrljivost, anaerobno vzdržljivost, ... komaj takrat se lahko pogovarjamo o vrsti intervalnih treningov, ki so za to primerni. Drugače se pogovarjamo o zdravilu, čeprav ne vemo za kaj ga pravzaprav potrebujemo :D :D :D .
Uporabniški avatar
 StaraKost
Andreja_T napisal/-a:no, saj se da tudi v bolečini uživat :wink: smo pač različni...
in dolgoprogaš, ki teče na čas, bo prejel veliko večjo dozo "trpljenja", kot nekdo ki teče na 400m...

...o tem bi se dalo razpravljat. Težko je definirati kaj je hujše, če te na primer, boli zob "junaško" za par minut ali zmerno za nekaj ur :D .
 Luka Ljubič
Večina intervalov naj bi se tekla v hitrosti + - 5% hitrosti tekme, in pri tej hitrosti poskušamo razviti specifično vzdržljivost, z daljšanjem intervalov, krajšanjem pavze, povečanjem celotnega volumna intervalov.
Intervali za povečanje anaerobne vzdržljivosti se pri teku na dolge proge (5 km naprej) ne uporabljajo prav pogosto.
Vodilo za napredek pri teku na dolge proge so dolgi intervali z visoko hitrostjo in neprekinjeni hitri teki, oboje podprto z ogromno količino aerobnih tekov, vse ostalo je samo češnja na torti. Prevečkrat ljudje mislijo, da je češnja lahko torta.
Uporabniški avatar
 ris9
Vse lepo in prav. AMPAK. Bom zgolj hipotetično povedal. Npr da imam trenutni rezultat na 10km približno 35minut imel bi pa npr 32minut ali celo manj. Ali bom delal intervale s tempom 3:25 (cca 5% manj kot za 35min/10km) ali 3:07 (cca 5% manj kot za 32min/10km) ??? Ker, če bom delal 3:25 intervale bom po vaši razlagi tekel vedno 35min/10km. Vsaj tako kot sem sam razumel.
Ravno na to se je nanašalo moje vprašanje glede super hitrih intervalih (blizu meje sposobnosti za tisto razdaljo intervala).
Hvala za odgovor in mnenje.

LP J
 Luka Ljubič
Če bi rad napredoval iz 35min na 32min, si je potrebno za tak napredek vzeti vsaj 2 leti časa, razen če si zelo talentiran, in zelo povečaš količino treninga (kar ni vedno najbolj priporočljivo).
Postaviti si je potrebno tako realen cilj za vsako leto... recimo da v porvem letu napreduješ do 33.30 in v naslednjem do 32.30 ... tako boš v prvem letu delal intervale pri hitrosti za 33.30 + - 5% ... potrebno pa je da ostanemo realni, če po vsem treningu nemoreš teči 5x 2000 z 4min pavze v tempu 3.25/km potem najvrjetneje nisi sposoben teči pod 34.30...
V prvem koraku skozi zimo povečamo količino in hitrost nekaterih tekov, ne vseh. v drugem koraku nato z intervali poskušamo zgraditi specifično vzdržljivost, katero načrtujemo za najpomembnejšo tekmo.
Poudaril bi tudi da niso vsi intervali okoli tempa tekme... so tudi intervali ki so na max intenzivnosti, kot je govoril stara kost... in so tudi intervali ki so počasnejši od tempa tekme... Prava modulacija vseh teh sestavin pa da prave rezultate

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA