Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Sončka
tabonir napisal/-a:
Sončka napisal/-a:Članki gor al pa dol, na TF vsi pretiravamo ali smo pretiravali ali še bomo pretiravali, za to res niso potrebni nešteti viri in debate, to pove že povprečna kmečka logika in dobro opazovanje. :-)
Ampak kaj čmo, težko je v življenju ujet pravo mero, takorekoč nemogoče. In ujeti pravo mero je tako presneto spodobno in dolgočasno, angleško. :-)
Vedno sem se spraševala, kako vse te napore prenaša srce (telo), zdaj je odgovor na dlani. O tem govorijo nazorne izkušnje nekaterih.

Ob tej temi sem se kar malo zamislil!
Na mesec pretečem slabih 300km. Vprašujem se ali pretiravam?
Po daljšem premišljevanju in pregledu zbranih podatkov v SportTracks predvidevam, da ne pretiravam!!!
300km na mesec je pri meni časovno prib. 21-24 ur, odvisno tečem po hribu ali v ravnini. To je dnevno prib. 45 min! Kar se mi pa ne zdi pretirano! V mladosti smo bili v pogonu neprimerno več časa, da ne omenjam še vsakodnevnega nekaj km dolgega pešačenja do avtobusa v eno smer in nazaj!
Ne vidim vzroka, da bi me članki s podobno vsebino morali odvrnit od teka. Vsekakor še mislim z podobnim tempom vztrajati nekaj časa.

Stvar je en malo tudi, koliko s tem svojim hobijem obremenjujemo svojo okolico (včasih sem bila tudi jaz goreča zagovornica teka in sem vsepovsod to poudarjala :-). Če nam uspe odtečt, pa zaradi tega ne delamo pretiranega haloja, zakaj pa ne...
Nihče se ne bo tukaj spreminjal, smo že vsi malo prestari za to. ;-)
lp, Sončka
Uporabniški avatar
 Sončka
spela* napisal/-a:http://www.bighealthtree.com/news/cardio-health,6/runners-may-live-longer,185440.html

Povzetek: isti James O'Keefe pravi, da je vsakodnevna vadba nekaj najboljšega, kar lahko človek stori zase, toda pretiravanje je lahko škodljivo za srce. Priporoča 30 do 60 minut vadbe na dan. Če želiš visokointenzivno vadbo, pa so boljši kratki intervali kot dolg naporen trening.
Hkrati pa druge raziskave kažejo, da tekači živijo dlje.

Povzetek: pretiravanje ni dobro. :lol:

A ne Špela, 60 min na dan. Ampak striktno vsak dan. :-)
 sitrader
Prebral sem samo kar si objavil na TF.

Moje mnenje je, da je članek oz. debata malo privlečena za lase. Zakaj? Ker primerja skorajda dve ekstremni skupini.
Prvi se praktično nič ne gibajo (tistih 20 minut hoje ni bog ve kaj), drugi pa ekstremno pretiravajo (profesionalni športniki).

Kje je tukaj tisti tipičen rekreativec, ki ne pretirava in se ne sili nad svoje trenutne zmožnosti, ne vem.

Ker,

1. Hoja bistveno ne pomaga h krepitvi srca, ker je preprosto obremenitev prenizka (govorim o normalni hoji). Hoja je perfektna za ohranjanje zdravja ali kot del "terapije" določenih bolezni. Recimo po srčnem infarktu priporočajo hojo, ker je za te bolnike hoja že dovolj intenzivna. Hoja pomaga tudi zelo k ohranjanju zdravja. Ljudje ki relativno veliko hodijo, praviloma manj zbolevajo tudi za običajnimi boleznimi. Infekcijskimi ali kako drugače. To seveda povsem drži do ene mere. Ne bo pa stimulirala srca da bi postalo močnejše, ne bo toliko povečala učinkovitost krvožilnega sistema, ne bo bistveno povečala kapilarni sistem v mišicah in drugih tkivih, ne bo bistveno izboljšala pogojev za aerobno izkoriščanje energije v smislu da se v celicah ne bo toliko povečalo dodatno število mitohondrijev itd itd...
Je pa za zdravje ena a. Vsaj v določenem smislu.

2. Profesionalni šport ni zdrav. Za to ne rabiš nobenega doktorata. Profesionalizem je tako nateran, da je v bistvu škodljiv. Kolikokrat se je zgodilo, da je tisti bil najboljši, ki je bil najmanj poškodovan. In tu je problem tistih bolezni športnikov. Ni problem v športu. Problem je v pretiravanju. In to mora biti v profesionalizmu, če hočeš biti najboljši. Vsaj tistih nekaj let do "penzije" ali pa "bolniške".

Pogrešam, primerjavo s tistimi pravimi rekreativnimi športniki. Tako kot smo najbrž mi na forumu. Ki imamo to za veselje, zdravje in ne pretiravamo (razen občasno hehe ;) ).

To je moje mnenje.

Lepo se imejte :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
... veterani v kategoriji 75+ ali 80+, ki še vedno tečejo polmaratone ali celo matarone, na srečo niso brali tega članka, ker bi drugače, že morali biti pokojni :D .

Normalno, da pri tem moramo upoštevati določene zakonitosti na katere se dostikrat pozablja.
Ne smemo pozabiti na regeneracijo po daljšem ali intenzivnejšem treningu, da ne govorim o tekmah. Upoštevati vremenske razmere( visika temperatura, visoka vlaga). Upoštevati svojo kondicijsko pripravljenost .......

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA