Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 StaraKost
Popolnoma primerljivi podatki. Jaz sem imel na vzponu porabo 15,6 ti pa 15,8 kcal/min.
Na spustu sem jaz počasi tekel, ti pa očitno večinoma hodil, zato si mel nekaj nižjo porabo.
Uporabniški avatar
 lojze
Starakosrt, prosim, če lahko daš še leta in povprečni srčni utrip, da dam v formulo, da vidim razliko, ali pa daj sam notri in povej razliko.
http://www.shapesense.com/fitness-exerc ... lator.aspx
še za Garmin, imam 305, ne upošteva srčnega utripa. Kalorije so odvisne od poti in hitrosti, s katero pot opraviš. Tudi iz tega razloga sem iskal metodo za izračun na podlagi srčnega utripa.
Primer ki sem ti ga dal, je bil da sem kalorije računal po formuli za vsako sekundo na srčni utrip v tej sekundi, ter nato vse kalorije seštel. torej je bila poraba vsako sekundo drugačna. skupni rezulta je bil za 2 kal različen z upoštevanjem vsega časa na podlagi povprečnega utripa v tem času. V opisu metode tudi piše , da je "The experimental data on which this calculator is based covers an exercise intensity level that ranges from between 41% to 80% of VO2max." torej so pri manjši in preveliki obremenitvi večja odstopanja.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Ta kalkulator na osnovi starosti predpostavlja, da je moj MSU=164 in da sem hodil na 101% svojega MSU, zato mi izračuna 773 kcal, kar je preveč.
Hodil sem na 87% MSU ali na 96% LP. Kar pomeni, da sem imel še nekaj % rezerve do tekmovalnega tempa, tako sem se tudi počutil. MSU je bil še zelo daleč.
Uporabniški avatar
 lojze
Torej je uporabna za 41% to 80% of VO2max, ali lahko sprobaš enkrat v prihodnje v te meje, Opisano aktivnost si opravil nad to mejo.
Uporabniški avatar
 lojze
zato ker so ljudje navajeni tako, tako kot konjske sil, ki se tudi ne bi smelo več uporabljati ali pa milibari - bi morali uporabljajti paskale, tako pač je.
Uporabniški avatar
 StaraKost
lojze napisal/-a:Torej je uporabna za 41% to 80% of VO2max, ali lahko sprobaš enkrat v prihodnje v te meje, Opisano aktivnost si opravil nad to mejo.

V teh mejah bo najbrž držalo, ker to spada v zelo nizko do zmerno intenzivnost, kjer
poraba narašča skoraj linearno s povečanjem obremenitve.
A kaj ti to pomaga, če ti kalkulator ne dovoli vpisati svoj resničen MSU, temveč te obravnava kot enega od miljon enako starih, po enakem algoritmu, kot da vsi rojeni v istem letu, enako funkcioniramo v utrip natančno :D . Pri meni je ta razlika, več kot 20 utripov/min.
Uporabniški avatar
 lojze
Kolikšen procent porabe kalorij je sploh odvisen od srčnega utripa. Namreč, če izhajam iz fizike in računam delo - A za pot s 1000 m opravimo delo A= F.s. Torej je sila enaka masi (privlačnost zemlje) 1 kg je enako 10 N.Torej zaradi različne teže tvoje 74kg - sila 740N in moje 88kg- sila 880N opraviš ti 740 KNm je to 740 Kjul jaz pa 880Kjul 1 jul je 0.238903 cal. Torej za 1 km ti porabiš 177 Kcal jaz pa 210 Kcal. Če torej opravim 10 km v eni uri mi ta izračun pokaže, da naj bi opravil delo 2100 Kcal, kar je pa bistveno več kot kažejo vsi kaluklatorji in ure (max glede na hitrost do 1000 Kcal).
Uporabniški avatar
 StaraKost
Ne smemo gledati samo na to koliko je potrebno mehanskega dela za premagovanje poti. Če bi to bilo res, bi vsi enako težki avtomobili imeli enako porabo, pa jo nimajo, ker je ta odvisna od ekonomičnosti motorja (če zanemarimo aerodinamiko).
Enako je pri ljudjeh. Dovolj je že, da nisi optimalno oblečen, da je višja tempetarura ali vlaga ozračja in so že izgube zaradi dodatnega ohlajanja telesa dosti večje.
In prav te okoliščine so dosti bolj izražene pri višjem naporu/utripu/gasu. Telo/motor se pri višji obremenitvi hitreje ogreva in zato ga je potrebno dodatno hladit, da se ne pregreje. Prav zaradi tega je povezava, med naporom/utripom in porabo.In še to, različno trenirani/adaptirani organizem sa na te dodatne napore, različno odziva. Eni "zakuhajo", drugi ne :D .

Že približen podatek, da se na primer pri hoji od 6 km/uro porabi okoli 350 kcal in pri teku od okoli 12 km/uro porabi okoli 700 kcal, pove, da se pri teku porabi okoli dvakrat več kcal na enoto časa, kot pri hoji. Ali drugače povedano, za premagati enako razdaljo, potrebujemo dvojni čas hoje , kot teka, pri tem pa porabimo približno enako energije. Tisto, kar je različno je to, da je razmerje porabljene energije iz maščobnih in glikogenskih zalog, zaradi različne višine obremenitve, različno.
Uporabniški avatar
 lojze
Glede tega se s taboj popolnoma strinjam. Bolj mi ni jasno glede na zgornji izračun, premik moje mase za 10 km poraba 2100 kcal v dobri uri. Vse ure in formule mi za tačas maksimalno izračunajo le do 1000 kcal. kje je tu štos.
 matej2
lojze napisal/-a:Kolikšen procent porabe kalorij je sploh odvisen od srčnega utripa. Namreč, če izhajam iz fizike in računam delo - A za pot s 1000 m opravimo delo A= F.s. Torej je sila enaka masi (privlačnost zemlje) 1 kg je enako 10 N.Torej zaradi različne teže tvoje 74kg - sila 740N in moje 88kg- sila 880N opraviš ti 740 KNm je to 740 Kjul jaz pa 880Kjul 1 jul je 0.238903 cal. Torej za 1 km ti porabiš 177 Kcal jaz pa 210 Kcal. Če torej opravim 10 km v eni uri mi ta izračun pokaže, da naj bi opravil delo 2100 Kcal, kar je pa bistveno več kot kažejo vsi kaluklatorji in ure (max glede na hitrost do 1000 Kcal).

Če premaguješ silo teže, se dviguješ v višino. Najbrž se nisi 10km po lestvi vzpenjal? :)
Uporabniški avatar
 lojze
v bistvu je isto, s to razliko, kot bi skozi stopal in sestopal s stopnice. pri vsakem koraku moraš svojo težo dvigniti s tal kar potrebuješ F 880N (teža 88kg). V bistvu opraviš še daljšo pot, ker se giblješ v obliki sinusa, v prvi polovici sinusa se dvigaš in opravljaš delo pot *sila, v drugi polovici sinusa ko padaš, pa se ta energija ne prenese v tebe - nisi KERS, sistem ta shranjevanje energije. Torej opravljaš delo pot krat sila vsekakor več kot pol razdalje, pa upoštevanju le tega, je še vedno preveč kalorij glede na športne ure.
Uporabniški avatar
 boatjan
Lojze, jaz sicer nisem fizik, vendar vseeno mislim, da bo držalo kot pravi matej. Potrebno je upoštevat silo, ki deluje v smeri gibanja in potem še odšteti izgube zaradi trenja. Torej je treba ugotoviti kakšna je vzdolžna sila.

Sem nekje prebral, da je pri zmernem teku okoli 8 km/h poraba kalorij teža(kg) * 0,85 na km. To pa mislim, da v povprečju kar drži, kogar pač to zanima.

Lep pozdrav!
 matej2
lojze napisal/-a:v bistvu je isto, s to razliko, kot bi skozi stopal in sestopal s stopnice. pri vsakem koraku moraš svojo težo dvigniti s tal kar potrebuješ F 880N (teža 88kg). V bistvu opraviš še daljšo pot, ker se giblješ v obliki sinusa, v prvi polovici sinusa se dvigaš in opravljaš delo pot *sila, v drugi polovici sinusa ko padaš, pa se ta energija ne prenese v tebe - nisi KERS, sistem ta shranjevanje energije. Torej opravljaš delo pot krat sila vsekakor več kot pol razdalje, pa upoštevanju le tega, je še vedno preveč kalorij glede na športne ure.

:lol: Se pa ne daš.

Boljše ure (višji modeli Suunto in Polar, za Garmin ne vem) računajo obremenitev srčnožičlnega sistema in posledično porabo kalorij in učinek treninga iz sprememb v intervalih med enim un drugim srčnim utripom (R-R interval, ki se spreminja s frekvenco srca, frekvenco dihanja, stopnjo hidriranosti ...). Poleg tega je potrebno za kolikor toliko natančne podatke vnesti poleg teže in starosti tudi srčni utrip v mirovanju, maksimalni srčni utrip in po možnosti tudi izmerjen VOmax oziroma maksimalno možno porabo energije. Namesto zadnjih dveh parametrov se nekatere ure zadovoljijo s pogostostjo naše vadbe v urah na teden in iz tega sklepajo na naš VOmax.

Vsi izračuni porabe kalorij brez uporabe zgornjih parametrov lahko odstopajo tudi za 30%-50%.

Če bi res rad izračunal koliko energije gre v samo premikanje telesa med tekom, moraš izmerit za koliko se tvoje težišče dvigne pri vsakem koraku. Če imaš dobro tekaško tehniko vrejetno le za nekaj cm. Izmerit moraš seveda tudi dolžino koraka.
Za dejansko porabo energije moraš upoštevati tudi porabo energije za dihanje, srčno delo, ogrevanje telesa oziroma toplotne izgube, razmišlljanje, filtriranje krvi, ... Vse skupaj verjetno precej presega osnovnošolsko fiziko.

P.S. Naše noge v bistvu so stroj za shranjevanje energije. Pri doskoku se del kinetične energije v obliki elastične energije shrani v mišice in vezivno tkivo in se ob odrivu vrne. Mojster tega je na primer kenguru.

Nauk zgodbe: Če te zanima poraba kalorij, si jo pojdi izmerit v laboratorij. )Mislim, da je Avi neke reklame delal po forumu.) Sicer pa manj računat in več laufat. :)
Uporabniški avatar
 štenga
lojze napisal/-a:Kolikšen procent porabe kalorij je sploh odvisen od srčnega utripa. Namreč, če izhajam iz fizike in računam delo - A za pot s 1000 m opravimo delo A= F.s. Torej je sila enaka masi (privlačnost zemlje) 1 kg je enako 10 N.Torej zaradi različne teže tvoje 74kg - sila 740N in moje 88kg- sila 880N opraviš ti 740 KNm je to 740 Kjul jaz pa 880Kjul 1 jul je 0.238903 cal. Torej za 1 km ti porabiš 177 Kcal jaz pa 210 Kcal. Če torej opravim 10 km v eni uri mi ta izračun pokaže, da naj bi opravil delo 2100 Kcal, kar je pa bistveno več kot kažejo vsi kaluklatorji in ure (max glede na hitrost do 1000 Kcal).

Ojoj fizik, kaj jaz to berem... Če že potem A = F(v smeri premikanja) * premik. Torej lahko gledaš navpično (F=Fg, s= razlika v nadmorski višini): poskusi preplezati direktno navzgor 10km in bomo videli, če ti ura ne bo pokazala več kot 2100kcal. Lahko gledaš vodoravno: (vodoravna komponenta Fg = 0): še enkrat tvoja formula A=F(smer premikanja)*s -> ob enakomernem (vodoravnem) gibanju je Fv enaka 0 -> torej spet ne opravljaš nobenega dela z vodoravnim premikanjem (recimo avto na ravnini na avtocesti v prosti tek -> A=0*s(km)=> A=0). Avto se bo ustavil (šele po dolgem času) le zaradi sil trenja in upora zraka - nikakor pa ne zaradi sile gravitacije (na ravnini seveda), ki znaša preko 10.000N. Zakaj ne? Ker v navpični smeri ni premikanja torej: 10.000*0cm => 0J

Ker imaš zelo rad to formulo, te izzovem, da greš v počep (v kolenih imej točno 90°) in tako čisto pri miru vztrajal 1h. Saj to ni problem ne - itak ne opraviš nobenega dela, ker je pot enaka 0.
lojze napisal/-a:v bistvu je isto, s to razliko, kot bi skozi stopal in sestopal s stopnice. pri vsakem koraku moraš svojo težo dvigniti s tal kar potrebuješ F 880N (teža 88kg). V bistvu opraviš še daljšo pot, ker se giblješ v obliki sinusa, v prvi polovici sinusa se dvigaš in opravljaš delo pot *sila, v drugi polovici sinusa ko padaš, pa se ta energija ne prenese v tebe - nisi KERS, sistem ta shranjevanje energije. Torej opravljaš delo pot krat sila vsekakor več kot pol razdalje, pa upoštevanju le tega, je še vedno preveč kalorij glede na športne ure.

Vidiš tu se pa zelo motiš - pa še kako dober KERS imaš v sebi (izkoristek tega KERS je pa odvisen predvsem od tvoje tehnike teka). Prav tu je pomembna kadenca 180korakov/min. Poskusi narediti obe vaji iz videa: http://vimeo.com/19359137 (incorect rythm naredi vmes brez čisto rahlega poskoka) - pa boš videl, da se lahko zelo veliko energije shrani v elastičnosti mišic.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA