Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 dragons
Tjaša le pogumno naprej.Nekje pač moraš začeti pa naj bo to Sežana.Vsak začetek pa je težek, bolj v glavi kot telesu.Poleti se boš vsemu temu smejala.Proga pa je nekako v stilu pa po klančku gor pa po klančku dol vendar v mejah normale.
Uporabniški avatar
 milkec
Tjaša napisal/-a:Hojla začetniki!

Koliko od vas se bo prvič udeležilo 8 km teka v Sežani in koliko časa že trajajo vaši tekaški začetki.

Sama načrtujem Sežano kot prvi cilj v letu 2004, in bom imela do takrat nekje okoli pol leta teka za seboj, v povprečju 20 km tedensko. Sliši se malo, a sem pri treningih kar pridna. Upam, da mi bo uspelo, čeprav je moja samozavest pri teku še zelo na nizkem nivoju. Veliko bi mi pomenilo, če bi se za tek odločil še kakšen začetnik.

Hoj, stari mački, ali je Sežana sploh primerna za nas začetnike?

Pozdravček, :oops: :?

Bova kar skupaj tekla na 8km v Sežani!

Pa glede na tvoje teke, se nimaš kaj bati, da ne bi zmogla! Jaz sem lani začel 1. julija (po moji diplomi, ko sem bi res zavaljen, pač dva meseca le hrana in sedenje za računalnikom). Od začetka ni šlo več kot 4 km, vendar po 5x na teden. To je počasi naraslo na 7 km, 3-4x na teden. Tako sem se prijavil na Ljubljanski maraton, kjer sem presegel vsa pričakovanja in z lahkoto pretekel v zame zelo solidnem času. Torej v 4 mesecih po okoli 20km na dan je bilo to brez problema. Je pa res, da sem cel mesec cincal tako kot ti, ker nisem vedel kako to zgleda. Vendar pa se je vse odkupilo z občutki na cilju.

Jaz imam letos namen prelaufati 21km, vendar do Sežane še ne bo to v igri, ker je zdaj pozimi mnogo premalo laufa. 8km se mi zdi pa zelo lepa razdalja in bom verjetno kar šel tja!
Uporabniški avatar
 nada
Tjaša, saj veš da zmoreš, sicer sem te pa sama vidla v fitnessu da ti gre dobro :lol: :lol: in če bom jaz zmogla 21 km boš tudi ti 8 km, drugače bova pa eno a drugo tolažile na cilju, saj to znava pa dobro, a ne (vsaj ti si meni že stala ob strani) :oops: :oops:
Uporabniški avatar
 Tjaša
Hej, Milkec!

Razveselila se bom tvoje družbe v Sežani, čeprav glede na najin različni EMŠO malce dvomim, ker boš ti zanesljivo "potegnil na cajt", jaz pa bom hlastala za zrakom in upala, da bom pritekla in ne prehodila do cilja.
Kot sam veš, so posledice pisanja diplome lahko krute (sama se pravkar ukvarjam z njo) in bojim se, da me bodo doletele prav pred Sežano.

Pozdravček :roll: ,
Uporabniški avatar
 milkec
eh, ta EMŠO, če je že tak problem o velikosti, se bomo pa o davčni pogovarjali, ki nič ne razkriva :wink: :oops:

Jaz verjamem, da bova oba srečno pritekla v cilj in bo. V vsakem primeru pa bo ostal zelo dober občutek, ker bomo kaj za telo naredili. Ob misli, da bi takrat ležal doma pred TV, mi čas sploh ni pomemben.

Ja diploma je zaj.... stvar, še prav posebaj, če te lovijo roki! Ker potem sediš samo za buklami in računalnikom, ob tem pa obvezno vsaj hrana, če ne že sladkarije. In nič gibanja... Težave!

Drugače pa za prvi tek (in verjetno tudi za vse naslednje) dobiš posebno energijo, ki je meni omogočila 20s hitrejši tek na km kot moj najhitrejši tek dotlej!

A tečeš samo v fitnesu?? Pridi kdaj na naše laufe? Še prav posebaj, ko se bo dan podaljšal in bo dlje svetlo!
 mirans
Moj prvi tek je bil ravno v Sežani. Takrat sem si postavil dva cilja:
-da bi ves čas tekel (nič hoje)
-da ne bi bil zadnji.
Oboje mi je uspelo. Prve kilometre sem se bremzal, saj te množica res potegne za sabo, na klančku pred obratom pa sem imel že zelo težke korake. Zadnji se pa tam skoraj ne da biti, saj je na progi kar nekaj italijanskih mamc, ki malo tečejo, malo hodijo.
Če še zapišem, da sem imel prvi 'trening' prav tako marca 2003 -se pravi tekaški začetnik in hkrati letnik znamke cigaret - nikomur ni treba biti pretirano zaskrbljen.
Sežanski tek je zame idealen za začetek, saj je v začetku sezone, pri meni pa tudi začetek ukvarjanja s tekom.
Uporabniški avatar
 Tjaša
Hurraaa! :D :P
Uspelo mi je! V petek sem s predčasnim odhodom iz službe še ujela nekaj sončnih trenutkov in se po daljšem času s steze na fintesu preselila na cesto. In še sama ne verjamem, PRETEKLA 8 KM, svojo najdaljšo razdaljo doslej. Pa naj še kdo reče, da je tekaška steza v fitnesu zanič! Še manj pa lahko dojamem, da sem nekje po 3 km dobila občutek, da sploh ne tečem (se ne matram). Čas je bil seveda sramotno slab, vendar to ne šteje. :wink: BRAVO Tjaša!! Posledica tega treninga je bila, da so me včeraj bolele vse mišice v nogah, a je danes že bolje in se bom spet odpravila na kakšno krajšo razdaljo.

Se pa ukvarjam s problemom srčnega utripa, ki je za moje pojme nekoliko previsok. Povprečen utrip po 8 km sem imela 160 (89% glede na moja leta), najvišjega pa 164, vendar pri tem nisem čutila nobenega neugodja. Res pa je, da sem ga med tekom prvič zniževala s počasnejšim tempom teka in ne s hojo. V pogovorih z drugimi tekači začetniki ugotavljam, da se srečujejo s podobnimi problemi.

Stari tekaški mački, kdaj se srčni utrip zniža?
Uporabniški avatar
 milkec
B R A V O !!!!!!
 snela
kdaj se srčni utrip zniža?

Pocasi - z leti.
 dragons
Ali pa s kilometri kar pa je podobno kot je rekel Snela
 PPoce
Z dvigom kondicije. Bolje si pripravljen nižji je utrip.

Predvsem veliko pove utrip v mirovanju (takoj zjutraj).

Hudi športni profiji da imajo konkretno pod 40 v mirovanju.

Meni je uspelo tam do 48 - 49 na minuto v najboljšem obdobju.

Pa ostali? Utrip v mirovanju?

Lep dan še naprej
Uporabniški avatar
 Tjaša
Hja, Snela, sem mislila, da se moram še malo postarat in bo utrip nižji (kar tudi drži).
PPoce, povej mi še, kako se zjutraj meri utrip. Sem že poskusila, vendar sem v zadregi. Če me zbudi ura, mi srce od strahu tako razbija kot da bi šprintala, če pa se zbudim sama, komaj najdem utrip in potem ko gledam na uro, zaspim. Sem že razmišljala, da bi šla spat s pulzmetrom, pa je ura malo preokorna.
Kako vi to naredite, da vam uspe?

Pozdravček,
Uporabniški avatar
 milkec
en način merjenja utripa je, da na miru ležiš 5 minut v postelji in si ga meriš! Takrat si povsem brez obremenitve!
Uporabniški avatar
 ero
PPoce napisal/-a:Pa ostali? Utrip v mirovanju?

med 50 in 55, ne vem na pamet.

ne bi delal reklame za Polarja a vseeno - model S710 (oz. S720) ima OwnTest, kar je točno to, kar omenja milkec. 5 minut ležiš pri miru in misliš lepe misli. nato pa poženeš test in urca ti še kakih 5 minut opazuje srčni utrip potem pa izračuna ekvivalent VO2max ...
Uporabniški avatar
 mare
Živjo vsi!
Danes sem odkril ta forum in se takoj pridružil. Tudi jaz sem začetnik. Začel sem pri 40-ih (lani jeseni) in se po 1 mesecu spopadel z ljubljanskim polmaratonom. Začetnikom take starosti priporočam več treninga pred tako preizkušnjo, jaz sem imel potem nekaj časa probleme.

Glede pulza pa je tako. Tudi jaz sem imel prve dneve pulz nad 90 %, čim se nisem plazil. Polmaraton sem pretekel na povprečju 92 % max., kar je seveda precej preveč. Na treningu je dobro paziti, da je pulz nizek. Začetnikom v knjigah priporočajo hojo, čim utrip naraste nad neko mejo. Meni se je zdelo to prepočasi in predolgočasno, zato sem že prve treninge tekel z normalno hitrostjo in imel zato utrip šrinterja. Po par treningih sem bil sposoben brez večjih težav preteči nad 5 km in nato sem povečeval razdaljo in zniževal utrip. Utrip sem zniževal zavestno, čeprav se je težko zadržati, da na treningu ne zbezljaš. Dobra vaja je tek v družbi s pogovarjanjem. Če se pogovarjaš, enostavno ne moreš iti prehitro. Zanimivo je to, da se mnogi maratonci pogovarjajo tudi na tekmah (mislim rekreattivnih).

Drugače imam jaz trenutno problem motivacije. V tem snegu, mraku in blatu se mi nikakor ne da trenirati. Morda bi bilo dobro, da se začnemo začetniki dobivati in skupaj prebrodimo zimo.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA