Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Sej...zame je tekač,tisti ki preteče maraton 2.10 ali TransAmerico...še bolj sspoštujem tistega,ki pri 100-ih kg preteče 10 ali 21 km..to pa res občudujem :clap:
Moje mnenje je ,če hočeš izboljšati čas na 10km ,teci dva do tri krat na teden krajše razdalje, enkrat pa desetko in čas bo takoj boljši. Sam sem veliko kolesaril in lansko leto pričel z tekom ,uspešno pretekel LM 21 s tem ,da sem pretekel več kot deset km samo nekajkrat 7-8x.Glede hujšanja pa nebi smelo bit problema z toliko treningov kot jih opraviš mislim, da kilaža in hrana ne bi smela biti problem.Pa na počitek ne pozabit,pa uživat med tekom kot piše Zdravko C. Pa ne pozabit na 21 v Ljubljani ,če ne že u Radencih . Aha pa, če je cilj samo rekreacija ne preveč filozofirat in znanost zganjat.Ostalim pa ne se kregat na forumu , eni so pač bolj pametni kot drugi.

Lp, Yedi
Madonca, kaj ste pa naredli s tega foruma :-) Deklico, ki je ga je otvorila, ste očitno pregnali, saj se nič več ne oglasi :-)

Lonely, zakaj tek zjutraj ni ok? Jaz tečem vsak dan zjutraj, ker mi je to edina šansa (otroci) in mi paše, imam čez dan na ta račun več energije ...

Me pa še nekaj zanima. Glede počitka. Večkrat sem prebrala na v raznih člankih in na forumu, kako pomemben je počitek. Ok, zastopim, da je to zaradi nevarnosti poškodb, vendar mi ni čisto jasno, kaj pomeni počitek. Ali to, da nič ne tečeš, ali to, da odtečeš manj kot ponavavadi, ali da se ukvarjaš s kakim drugim športom. Nekje sem prebrala, da bi moral za polovičko teči vsaj 4-krat na teden, ko pa berem Gallowaya, govori na nekaterih mestih o kar precej počitka, kar potem pomeni, da tečeš manj od 4-krat na teden.

Sem začetnica, do sedaj mi je ratalo nekajkrat odtečt 10 km, enkrat 17,2, danes pa (ni mi dalo miru, sem hotela sprobat) 21,1 km. Sicer pa tečem skoraj vsak dan 1 uro (časovne intervale, zadnje čase mi je to zneslo med 8,5 in 9,3 km). Ugotavljam, da mi tudi po daljšem teku naslednji dan paše tečt, morda grem še lažje kot po kakem dnevu počitka. Počutim se dobro, vendar me malo skrbi, ker vsi svarijo/te pred poškodbami. Na kaj je treba bit pozoren, ker teka zaradi tega pa res ne bi rada prekinila?
Emja napisal/-a:
Me pa še nekaj zanima. Glede počitka. Večkrat sem prebrala na v raznih člankih in na forumu, kako pomemben je počitek. Ok, zastopim, da je to zaradi nevarnosti poškodb, vendar mi ni čisto jasno, kaj pomeni počitek.

Počitek...regeneracija telesa. V moji glavi gre pri tem predvsem za dvoje:
- tedensko ne povečuj pretečenih kilometrov za več kot 10% in še to le na račun dolgih tekov. Po treh tednih povečevanja kilometrine, četrti teden malo zabremzaj.
- spanje...po možnosti kakšen popoldanski dremež, z nogami v ''luft'' (vem...otroci) in obvezno kvalitetno nočno spanje.

LP
Matjaž
@Emja,
..... ne pozabit na definicijo treninga, ki pravi: trening je adaptacija organizma na obremenitev. Da bi se organizem lahko adaptiral, poleg obremenitve potrebuje ustrezno količino hranil in počitka, ki morata biti v sorazmerju z višino/količino obremenitve.
Nažalost večina, ko govori o treningu, govori samo o obremenitvi.

Čeprav si začetnica je tvoj tempo očitno tako nizek, da za njega ne potrebuješ, veliko počitka. Za začetnico preveč vztrajaš na distancah, rajši naredi tedensko dva teka, krajša in hitrejša v fartlek načinu. Na ta način boš hitreje napredovala tudi na daljših distancah.

@Malo o prejšnji debati.
Z vsem spoštovanjem do tistih, ki so na tekmovanjih takšnih ali drugačnih dosegli veliko, praksa je pokazala, da so prav takšni, manj uspešni kot trenerji, ki znajo pravilno svetovati/usmerjati tudi tiste manj "obdarjene" od sebe ali tiste, ki "funkcionirajo" drugače.
Malo uspešnih trenerjev najvišjega nivoja, so bili obenem, tudi tekmovalci najvišjega nivoja. Najboljši trenerji so večinoma bili povprečni tekmovalci, ki niso bili gensko obdarjeni za velike dosežke. Obdarjeni pa so s drugimi sposobnostmi, ki jih na žalost na sebi niso mogli uveljaviti, ker so iz preslabega "testa". Zato pa jih znajo uveljaviti na drugih.

Prav zaradi tega mislim, da ima vsak pravico povedati kaj misli in kako bi se on lotil določeni stvari, pa čeprav se z njegovo idejo" ne strinjamo. Vse kar lahko naredimo je da ga probamo z argumenti prepričati v nasprotno. Kazanje "mišic" ponavadi ne zaleže.
Vsi, ki se kregate,ste pozabili na osnovno vprašanje in sicer na to da je "začetnica" vprašala le za nasvet in ne za "umazano debato", ki je ta postala.

Mislim da ima na forumu vsak pravico povedati svoje mnenje in ga zato ostali ne smejo "križati", četudi, to mnenje ni pravilno. Vztrajanje pri svojem do zadnjega pa sodi bolj za gostilniški šank.

Skratka: kljub vsemu je na osnovno vprašanje v tej debati kar nekaj odgovorov.

Me pa veseli, da je na forumu tudi tako oseba kot je Stara Kost, ki pove veliko koristnega
:clap: :clap: :clap:

OK...Drage začetnice in začetniki...DOBRODOŠLI na TF

Spoštujem vašo odločitev,da začnete teči ."Udarili ste po mizi", in se odločili za zdrav način življenja,ZELO POHVALNO :clap:
Vsi začetki so težki,tako bo,verjemite,tudi pri vas.Iskali boste proste termine... ob kopici službenih in družinskih obveznosti.

No,pa začnimo :D

Oprema
Kot začetnikom ,se vaše telo privaja na nove okoliščine,tek.Ta prehod ni nedolžen,in prihajalo bo do "tekaških" poškodb (koleno,plantar fascitis,Ahlova tetiva in dr).Da možnosti poškodb minimalizirate,kot prvo-- izberite pravilno obutev.Ne ozirajte se na vse reklame,saj ste VI tisti..ki bo te superge uporabljal.Obutev naj bo,vsaj na začetku,dobro blažena.Test stopala in s tem povezana kategorizacija tekača,je priporočljiva (pronator,supinator,neutral) Uro uporabljajte le kot pripomoček pri vpogledu na čas teka ali HR frekvence,nikakor se pa ne obrenjujte s prkazom določenih parametrov.

Tek

Zaenkrat bom uporabil termin TEK in ne TRENING...saj je slednji že nadaljnja stopnja,primerna v kontekstu izboljšave rezultata...Tečite kadar imate časa...zjutraj,popoldan ali zvečer.Moje videnje škodljivost teka zjutraj,ni iz "trte zvito"...hotel sem opozoriti na veliko možnost poškodb...telo,sklepi,tetive in dr. morajo funkcionirati vsaj 2 uri pred odhodom na tek.To ni moje subjektivno mnenje,je povzetek iz knjige Joe Ellis / Running Injury Free (Tek brez poškodb).

Počitek

Počitek oz.regeneracija... naj bosta del vaših tedenskih načrtovanj,Vzemite si časa za zacelitev mikro-poškodbic.To,kolk bo kdo tekel,je pač odvisno od vsakega posameznika.
Pretiravanje,vsaj na začetku,pelje v kontraefekte...v poškodbe,naveličanost in pdb.
POZOR...tek povzroča hudo zasvojenost,in včasih boste težko sprejeli odločitev,da kak dan ne tečete...počitek mora biti.

Prireditve

Udeležujte se organiziranih prireditev... tako boste začutili utrip teka,in s tem dobili nove motivacijske impulze.Je kar nekaj prireditev primernih za začetnike...DM tek,Nočna Blejska 10-ka,krajše razdalje na LM in v Radencih...in še-in še.

Ženske in tek

Tek pri ženskaj je definitivno IN...Vse več žensk redno teče,nekatere raziskave kažejo,da je celo več žensk med rekreativno populacijo.Zaradi značilne konstitucije...so bolj izpostavljene poškodbam,posebej v času menopavze,ko se zmanjša raven estrogena v krvi,kar vpliva na delež kostne mase.Z redno vadbo se raven estrogena zviša.
Nosečnost ni ovira za zmerno vadbo in počasen tek... tako se ohrani kondicija,izboljša počutje in ojača križ.
Menstrualni ciklus bo za neketere ovira,za druge pa podlaga za izjemne dosežke (dokazano)...z hudimi obremenitvami,se le-ta premakne za nekaj dni.
Ženske pokurijo več maščobnih zalog,in manj ogljikohidratov.To se dogaja predvsem v območju nizkofrekventnih obremenitev (pod 75 % VO2max)...pa naj bo to krajši ali daljši tek.

Moj prvi tek

To bo definitivno dogodek,ki si ga boste zapomnili za dolgo.Večer pred tekom ne boste mogli zaspati,vedno znova boste preverjali vsebino športne torbe.Na dan teka boste zaužili nekaj malega.in se ponosno odpravili na prizorišče.Tam boste srečali znanca,ki na vaše presenečenje "piše enako zgodbo" kot vi.Pred štartom vas bo dajala trema,istočasno pa navdušenje nad eventom.
IN..evo,štart..vsi se zapodijo "kot sam hudič",prehitevajo vas....hmm ma poglej,tudi vi prehitevate.Pridete v cilj,vaša sreča in občutki pri tem sta neprecenljivi.
Ko pridete domov,odločno zalimate štartno številko na zid...vsak dan boste s ponosom pogledali ta dokaz,da ste ZMOGLI...in tako raven življenja dvignili na višjo potenco.

Ambicije

Vaši cilji,želje in ambicije..naj bodo koncipirani v realnih okvirjih.Postopnost in pravilen pristop celotni zadevi,teku....morata biti vaše vodilo.Tudi vi boste enkrat uspešni polmaratonci,maratonci ali ultramaratonci..le pustite času---čas.

21 km

UPS ...tako daleč še nismo...hmm, če se boste držali vsaj delno mojih subjektivno-
objektivnih napotkov,tudi ta stopnja bo kmalu na vrsti :?

Lep in prijeten tekaški začetek..vam želi in privošči Lonely :D
Nazadnje spremenil lonely, dne 11 Apr 2012, 21:49, skupaj popravljeno 2 krat.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA