OK...Drage začetnice in začetniki...DOBRODOŠLI na TF
Spoštujem vašo odločitev,da začnete teči ."Udarili ste po mizi", in se odločili za zdrav način življenja,ZELO POHVALNO
Vsi začetki so težki,tako bo,verjemite,tudi pri vas.Iskali boste proste termine... ob kopici službenih in družinskih obveznosti.
No,pa začnimo
OpremaKot začetnikom ,se vaše telo privaja na nove okoliščine,tek.Ta prehod ni nedolžen,in prihajalo bo do "tekaških" poškodb (koleno,plantar fascitis,Ahlova tetiva in dr).Da možnosti poškodb minimalizirate,kot prvo-- izberite pravilno obutev.Ne ozirajte se na vse reklame,saj ste VI tisti..ki bo te superge uporabljal.Obutev naj bo,vsaj na začetku,dobro blažena.Test stopala in s tem povezana kategorizacija tekača,je priporočljiva (pronator,supinator,neutral) Uro uporabljajte le kot pripomoček pri vpogledu na čas teka ali HR frekvence,nikakor se pa ne obrenjujte s prkazom določenih parametrov.
Tek Zaenkrat bom uporabil termin TEK in ne TRENING...saj je slednji že nadaljnja stopnja,primerna v kontekstu izboljšave rezultata...Tečite kadar imate časa...zjutraj,popoldan ali zvečer.Moje videnje škodljivost teka zjutraj,ni iz "trte zvito"...hotel sem opozoriti na veliko možnost poškodb...telo,sklepi,tetive in dr. morajo funkcionirati vsaj 2 uri pred odhodom na tek.To ni moje subjektivno mnenje,je povzetek iz knjige Joe Ellis / Running Injury Free (Tek brez poškodb).
PočitekPočitek oz.regeneracija... naj bosta del vaših tedenskih načrtovanj,Vzemite si časa za zacelitev mikro-poškodbic.To,kolk bo kdo tekel,je pač odvisno od vsakega posameznika.
Pretiravanje,vsaj na začetku,pelje v kontraefekte...v poškodbe,naveličanost in pdb.
POZOR...tek povzroča hudo zasvojenost,in včasih boste težko sprejeli odločitev,da kak dan ne tečete...počitek mora biti.
PrireditveUdeležujte se organiziranih prireditev... tako boste začutili utrip teka,in s tem dobili nove motivacijske impulze.Je kar nekaj prireditev primernih za začetnike...DM tek,Nočna Blejska 10-ka,krajše razdalje na LM in v Radencih...in še-in še.
Ženske in tekTek pri ženskaj je definitivno IN...Vse več žensk redno teče,nekatere raziskave kažejo,da je celo več žensk med rekreativno populacijo.Zaradi značilne konstitucije...so bolj izpostavljene poškodbam,posebej v času menopavze,ko se zmanjša raven estrogena v krvi,kar vpliva na delež kostne mase.Z redno vadbo se raven estrogena zviša.
Nosečnost ni ovira za zmerno vadbo in počasen tek... tako se ohrani kondicija,izboljša počutje in ojača križ.
Menstrualni ciklus bo za neketere ovira,za druge pa podlaga za izjemne dosežke (dokazano)...z hudimi obremenitvami,se le-ta premakne za nekaj dni.
Ženske pokurijo več maščobnih zalog,in manj ogljikohidratov.To se dogaja predvsem v območju nizkofrekventnih obremenitev (pod 75 % VO2max)...pa naj bo to krajši ali daljši tek.
Moj prvi tekTo bo definitivno dogodek,ki si ga boste zapomnili za dolgo.Večer pred tekom ne boste mogli zaspati,vedno znova boste preverjali vsebino športne torbe.Na dan teka boste zaužili nekaj malega.in se ponosno odpravili na prizorišče.Tam boste srečali znanca,ki na vaše presenečenje "piše enako zgodbo" kot vi.Pred štartom vas bo dajala trema,istočasno pa navdušenje nad eventom.
IN..evo,štart..vsi se zapodijo "kot sam hudič",prehitevajo vas....hmm ma poglej,tudi vi prehitevate.Pridete v cilj,vaša sreča in občutki pri tem sta neprecenljivi.
Ko pridete domov,odločno zalimate štartno številko na zid...vsak dan boste s ponosom pogledali ta dokaz,da ste ZMOGLI...in tako raven življenja dvignili na višjo potenco.
AmbicijeVaši cilji,želje in ambicije..naj bodo koncipirani v realnih okvirjih.Postopnost in pravilen pristop celotni zadevi,teku....morata biti vaše vodilo.Tudi vi boste enkrat uspešni polmaratonci,maratonci ali ultramaratonci..le pustite času---čas.
21 kmUPS ...tako daleč še nismo...hmm, če se boste držali vsaj delno mojih subjektivno-
objektivnih napotkov,tudi ta stopnja bo kmalu na vrsti

Lep in prijeten tekaški začetek..vam želi in privošči Lonely