Če misliš footpod uporabljat samo na stadionih, kar umerjaj na stadionu.

Če pa ga misliš uporabljati predvsem izven stadiona, ga je veliko bolj smiselno umeriti na terenu, ki je najbolj značilen za tvoj način/tip teka. Po lastnih izkušnjah vem, da na primer kalibracija na asfaltu/makadamu povzroči, da footpod na tartanu potem kaže preveliko razdaljo (tam okrog 3% preveč) - govorim za footpod S3 pri Polarju RS800.
Najboljša kalibracija je, da parkrat pretečeš kako traso znane točne dolžine (pomagaj si s kakim sajtom, ki omogoča merjenje razdalj po satelitskih slikah), ki je tipična za tvoj tip teka in si potem s tem izračunaš kalibracijski faktor (kot povprečje za teh par tekov). Jaz ga imam kalibriranega po trasah na PST in v okolici v Ljubljani, kjer največkrat tečem. Napake pri dejanski uporabi so pri meni znotraj 1% in to za vse superge, ki jih uporabljam. Mogoče se mi zgodi na enem od 20 tekov, da je odstopanje kdo ve zakaj večje kot 1%. Hitrost, superge, podlaga, oblika terena in še kaj sicer vsi vplivajo na meritve, a pri meni premalo, da bi se mi splačalo določati različne kalibracijske faktorje. Zelo pa je važno, da imaš footpod vedno pripet enako in na točno isto mesto na copatu.
Nekdo je omenjal 10-20% napake. Ne predstavljam si, kaj bi pri normalni uporabi pravilno kalibriranega footpoda lahko povzročilo tolikšno napako (govorim za svoj S3). Še če hodim namesto tečem (biomehansko popolnoma drugačen način gibanja kot tek), je napaka nekje okrog 3-5% v plus in če tečem na boso nogo oziroma z Vibram FF je okrog 5-7% v minus (bi torej rabil drugi kalibraciji za to dvoje). Tudi na snegu/ledu, kjer drsi, je napaka okrog 3%. Verjamem, da bi kaj podobnega videl tudi pri gorskem teku. Vse to je mišljeno kot napaka, ki jo da footpod kalibriran za normalen povprečen tek na makadamu. Ne vem, kaj bi moral narediti, da bi bila napaka 10-20% - mogoče tek pod vodo ali pa tek na razdalji manj kot 100 m, ampak za take zadeve najbrž ne rabiš footpoda. Pri enakomernem neprekinjenem teku na razdalji 7 km, v katerega proti koncu vključim recimo 10x po 100 m pospeševanj do šprinta z vmesnim "počivanjem" pri zares zelo počasnem teku, je bila napaka pri merjenju celotne razdalje zaradi sprememb tempa zanemarljiva (to sem samo enkrat preverjal). Pri nobenem "normalnem" teku v supegah zadnji dve leti, od kar imam S3, nisem imel napake večje od plus/minus 2%.