Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 rookie
Torej iščem lokacijo, kjer bi lahko natančno umeril svoj footpod. Menda je najbolje na atletski stezi, a je moja bližnja zasedena in bi se moral vriniti na trening šele drug teden oz. čakati na cooperjev test konec meseca. Ali pa morda če kdo ve za "natur stezo" s točno razdaljo, iščem pa za LJ oz. domžalski okoliš.

LP
 ton
Kristus, kakšne štadione pa imaš v okolici? Za Slovana in Žak ti lahko zatrdim, da ene 23 ur na dan nista toliko zasedena, da bi ne mogel v popolnem miru odteči par krogov. Tudi v Domžalah nogometaši ne morejo trenirat 20 ur dnevno.
Uporabniški avatar
 bobr
ton napisal/-a:Kristus, kakšne štadione pa imaš v okolici? Za Slovana in Žak ti lahko zatrdim, da ene 23 ur na dan nista toliko zasedena, da bi ne mogel v popolnem miru odteči par krogov. Tudi v Domžalah nogometaši ne morejo trenirat 20 ur dnevno.

Se podpišem. Sam imam dobre izkušnje s Slovanom in Žakom. Prideš kadar češ in tečeš kolikor te je volja. Vsekakor raje umeri na ovalu kot v naravi.
Uporabniški avatar
 Tom78
Tudi jest ne najdem čaša da bi svojega Polar footpoda nastavil že dve leti. Nečeloma mi po PST kar pravilno kaže. Predlagam ti Žak, pomožni štadion, zdej bi mogel bit vsi na dopustu, mogoče Čeplakova prileti mimo, to je pa to. :D

Par nasvetov. Foofpod je prav dobra stvar in v povprečju kaže pravilne rezultate glede distance/hitrosti, v kolikor tečeš enakomeren ritem brez večjih vzponov/spustov. Pri večjih nihanjih hitrosti pa lahko hitro nabere 10%-20% napake zaradi slabega povprečja (podatke zabeleži max. vsake 5s). Nekaj razlike pa se nabere tudi pri štartu, ker ura rabi okoli 15 sekund da zabeleži umirjeno povprečje, ti pa v 5s sekundah lahko razviješ že lepo hitrost. Ta napaka se predvsem pokaže pri kratkih razdaljah-distancah, na daljše proge pa se porazgubi.

Lp,
Tomaž
Uporabniški avatar
 bobr
Aja še to z moje strani. Prva moja ura s footpodom je bila RS200SD in je nisem nikoli umeril. Precej natančne meritve je podala, bi lahko rekel pod 5% razlike.
Sedaj uporabljam RS800SD in je tudi nisem umeril. Preprosto ni potrebe ker mi dovolj točno meri.
Hočem povedat če so meritve v kriterijih odstopanja potem ne rabiš umerjati.
 rookie
ton napisal/-a:Kristus, kakšne štadione pa imaš v okolici? Za Slovana in Žak ti lahko zatrdim, da ene 23 ur na dan nista toliko zasedena, da bi ne mogel v popolnem miru odteči par krogov. Tudi v Domžalah nogometaši ne morejo trenirat 20 ur dnevno.

Domžale no go. Ta teden je neka fuzbal tekma pa atletski trening pa ne vem kaj še vse. Direktor je zatrdil, da bi bila opcija, da me zrine na trening ali pa počakam na cooperja. Bomo šli v metropolo na en stadion. :)
 zappa
Če misliš footpod uporabljat samo na stadionih, kar umerjaj na stadionu. :wink: :wink: Če pa ga misliš uporabljati predvsem izven stadiona, ga je veliko bolj smiselno umeriti na terenu, ki je najbolj značilen za tvoj način/tip teka. Po lastnih izkušnjah vem, da na primer kalibracija na asfaltu/makadamu povzroči, da footpod na tartanu potem kaže preveliko razdaljo (tam okrog 3% preveč) - govorim za footpod S3 pri Polarju RS800.

Najboljša kalibracija je, da parkrat pretečeš kako traso znane točne dolžine (pomagaj si s kakim sajtom, ki omogoča merjenje razdalj po satelitskih slikah), ki je tipična za tvoj tip teka in si potem s tem izračunaš kalibracijski faktor (kot povprečje za teh par tekov). Jaz ga imam kalibriranega po trasah na PST in v okolici v Ljubljani, kjer največkrat tečem. Napake pri dejanski uporabi so pri meni znotraj 1% in to za vse superge, ki jih uporabljam. Mogoče se mi zgodi na enem od 20 tekov, da je odstopanje kdo ve zakaj večje kot 1%. Hitrost, superge, podlaga, oblika terena in še kaj sicer vsi vplivajo na meritve, a pri meni premalo, da bi se mi splačalo določati različne kalibracijske faktorje. Zelo pa je važno, da imaš footpod vedno pripet enako in na točno isto mesto na copatu.

Nekdo je omenjal 10-20% napake. Ne predstavljam si, kaj bi pri normalni uporabi pravilno kalibriranega footpoda lahko povzročilo tolikšno napako (govorim za svoj S3). Še če hodim namesto tečem (biomehansko popolnoma drugačen način gibanja kot tek), je napaka nekje okrog 3-5% v plus in če tečem na boso nogo oziroma z Vibram FF je okrog 5-7% v minus (bi torej rabil drugi kalibraciji za to dvoje). Tudi na snegu/ledu, kjer drsi, je napaka okrog 3%. Verjamem, da bi kaj podobnega videl tudi pri gorskem teku. Vse to je mišljeno kot napaka, ki jo da footpod kalibriran za normalen povprečen tek na makadamu. Ne vem, kaj bi moral narediti, da bi bila napaka 10-20% - mogoče tek pod vodo ali pa tek na razdalji manj kot 100 m, ampak za take zadeve najbrž ne rabiš footpoda. Pri enakomernem neprekinjenem teku na razdalji 7 km, v katerega proti koncu vključim recimo 10x po 100 m pospeševanj do šprinta z vmesnim "počivanjem" pri zares zelo počasnem teku, je bila napaka pri merjenju celotne razdalje zaradi sprememb tempa zanemarljiva (to sem samo enkrat preverjal). Pri nobenem "normalnem" teku v supegah zadnji dve leti, od kar imam S3, nisem imel napake večje od plus/minus 2%.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA