Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Misho76
Živjo vsem, glede na to, da se zadnje čase piše o prenajedanju in debelosti, jaz danes odpiram novo temo, ki temelji na mojih 'kontra situaciji' izkušnjah. Namreč počasi sem se že naveličal ljudi okoli sebe, ki mi konstantno govorijo kako suh sem (npr. da sem kot dahauc) itn. :!: :?: Postal sem že ciničen in začel sikati nazaj ter ne glede na spol, da oni so pa debeli :evil: Ker nikomur, nikoli nisem bil tiho (samozavesti mi ne manjka) :oops: . Kot otrok sem bil debel in bil deležen 'kontra temu zdaj' teženja, v puberteti sem se potegnil in ostal tak kot sem še danes. Star sem 36 let, visok 178 cm in težak 68 kg. Razen manjših revmatičnih težav, skolioze ter občasnega stresa, sem zdrav kot dren (potrkam v drevo) :D In verjemite JEM => 4x ali 5x dnevno ter se ne poslužujem nobenih diet, ločevanja itn. jem vse oz. kar mi zapaše in priznam, včasih celo malo preveč. In ko ljudje, vidijo koliko lahko pojem, me sprašujejo kam dajem vse. Obožujem meso, zelenjavo, sadje, včasih mi zapaše tudi 'junk food', na sladoled sem nor. Ne kadim, ne pijem alkohola, ne kave. Priznam imam odlično prebavo, saj odvajam obvezno 3x dnevno. Tečem 4x tedensko, skupaj ca 40-50 km. Vsako jutro in predvsem zaradi hrbtenice, delam vaje za moč (sklece, trebušnjaki itn.). Fitnesa ne prenesem, sem človek narave. In kaj je zdaj meni narediti ? Naj začnem dobesedno žreti in se prenajedati ter delati nič (kar nočem) ali pa naj odpikam vse težake in si najdem novo družbo v kateri mi ne bodo skoz težili ? Ker prišel sem že v fazo, da se sploh nočem več meniti s kom, ker točno vem, kaj bo prva stvar, ko se vidimo (joooj kok si pa ti shujšal spet :evil: pa sploh nisem :shock: ). Ali naj grem k kakemu nutriocionistu, ki mi bo predpisal hrano, ki jo moram uživati ? Naj za konec dodam, da sam sem s seboj in svojim izgledom zadovoljen => punc mi v mladosti ni manjkalo, zdaj sem dobro dekado že poročen in oče dveh zlatih otrok :D Evo, sm se razpisal, zgleda, da sem to moral dati iz sebe. In tukaj na TF vem, da bo dosti ljudi, ki me bodo tudi razumeli :wink: . Želim prijeten vikend vsem, lpM
 vcobra
Misho, glede na vse kar si napisal menim, da je s tabo čisto vse v redu... če res ješ tolko kot si napisal in nimaš pri športni aktivnosti nobenih težav je to super. Če na teden pretečeš 40-50km in delaš dnevno še vaje za moč pač organizem precej pokuri, pa še prebava laufa kot se spodobi, tako da se ne rabiš nič sekirat, da bi bil presuh... je pa res vrjetno ZELO nadležno skozi poslušat: "a ti sploh kej ješ?", "joj, kok si pa ti suh, a si bolan?" in podobne opazke... večina ljudi ima pač problem s preveliko težo in velika večina v enem letu ne pokuri tolko kalorij (s športom) kot jo ti v enem mesecu, zato pač tega ne razumejo...

Moje mnenje je da če si zdrav in zadovoljen sam s sabo, te opazke drugih ne bi smele motit. Sam se ob takih opazkah rad pohecam :FO: in vse to jemljem z veliko rezervo ...

Glede družbe ti pa ne bi znal svetovati... zelo dobro bi bilo če bi ljudje okrog tebe razumeli kaj pomeni "ukvarjati se s športom" in znali ločit športnika od anoreksika...
Uporabniški avatar
 dejc
Misho, moja zgodba se ne razlikuje dosti od tvoje.
Razlika je, da imam le enega otroka in sem nekaj let starejši kot ti. Primarni šport mi je gorsko kolesarstvo in sem na splošno zelo aktiven v športih na prostem, v naravi.
Po štiridesetem (40) letu starosti, pa sem začel pridobivati na teži in zelo težko držim neko še zmerno kilažo. Pri 178 cm imam 73/74 kg. Včasih jih nisem imel niti toliko kot jih imaš ti. Torej ne obremenjuj se preveč s tem kar ti govorijo, kajti za vzdržljivostnega športnika rekreativca, si povsem normalen.
Nazadnje spremenil dejc, dne 01 Sep 2012, 20:06, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 jac
Misho, don't worry, be happy :mrgreen: tudi meni neprestano po novem govorijo, da sem pretrgan, suhec, dahauc itd... res da sem se v času faxa zredil, velik sem 176 in sem imel največ 82 kg :shock: potem sem se ponovno zacel precej aktivno ukvarjati s sportom - sprva gorsko kolesarstvo, sedaj pa gorski tek in ultra variante (gorske in ravninske)... tako sem zelo hitro prisel na 68 kg in tudi manj... glede na to, da je vecina kolegov mocnejse postave, si pac mislim, da so mi fous, kadar me primerjajo z dahaucem.... :wink: tako si misli tudi ti in si zmagal :--
Uporabniški avatar
 StaraKost
.. formula pravi, da je za vzdržljivostne športe, teža okoli višina-110, normalna teža :D .
Uporabniški avatar
 Misho76
... ma sj v začetku me to ni sploh motil oz. sem vrgel na hec, zdj mi pa že mal preseda, ker se gon skoz ista zgodba, ko se vidimo. In se mi res ne da več. Jzt sm pač tak tip človeka, da povem 1x, 2x, ajd max 3, pol pa pričakujem, da bo nekomu pač jasno. In ker temu ni tako, se mi vse skupaj pač pač zdi blesavo. Saj večina so vsi rekreativni športniki, niso pa tekači. Iskreno najbolj na živce mi gre to, da pa primerki, ki jim predstavlja enourna hoja na Šmarno Goro vrhunski športni dosežek in se približujejo kilažam 90 in več (in tako tudi zgledajo), meni pamet solijo kako to ni zdravo, da sem toliko suh :!: :shock: Ja valda, da ne morem bit tih in zasikam nazaj, pol sm pa jzt nesramen :!: :shock: Al pa, da mi tip ki ima 71 kg reče, da sm presuh. Hahaha, e to mi pa res ni jasn. Ma mate prav, najbolj bo, da v bodoče vse skupaj preslišim in se sploh ne odzovem več na opazke in razna vprašanja, mogoče se jim posvita, da o tem ne mislim ter ne želim več razpravljati. Meni osebno bo vsekakor lažje tako. Njim pa tud po moje, ker ne bom več vrnil kontro z dvojno porcijo :lol: Fantje, hvala za besede vzpodbude, men osebno je tale pogovor prav pomagal, ker vidim, da nism edini, v družbi označeni 'suhec' :wink: lpM
Uporabniški avatar
 tae
Misho76, po podatkih 178 cm in 68 kg nikakor nisi presuh. Jaz bi rekel čisto normalen. Pravi atleti imajo veliko manj kg. Če bi imel pri tvoji višini npr. 58 kg bi lahko rekel, da si res suh.

Sem pa našel en on line kalkulatorček, kateri predvideva nižjo težo za hitrejši tek. Za vsak kg več, si na 10 km približno pol minute slabši in za vsak kg manj, si na isti razdalji približno pol minute boljši. Škoda, ker je tako le v teoriji. :D

http://www.runningforfitness.org/calc/diet/weighteffect
Uporabniški avatar
 zdejan
Ma jaz sem star 41 let, velik 178 cm, težek 67-68 kg, pa mi ravno ne govorijo, da sem presuh. Vidim atlete okoli sebe, ki so veliko bolj lahki od mene pri isti višini, pa čisto v redu zgledajo. Vsak gleda s svojimi očmi.
Uporabniški avatar
 tae
Sem iskal pa žal trenutno ne najdem (če se komu da, mu bom hvaležen). Obstaja ena tuja stran, kjer vpišeš svojo višino in leta in ti izračuna optimalno težo za tekača. Sedaj pišem po spominu, ampak mislim, da bi moral imeti jaz pod 60 kg za optimalnega tekača (sedaj jih imam 62 ali več pri 173 cm).
Uporabniški avatar
 teka-teka
Misho, moj dragi ima pri 180 cm bornih 68 kg, pozimi pa sem vesela, ko mi ga uspe zredit na 72 kg. :shock: Vse svoje življenje je takšen.
Vedno mu najedam glede hrane, padam iz ene skrajnosti v drugo (zaskrbljena sem, ker kao premalo poje, jezna, ker takoj vsega zmanjka in ne dohajam s peko). Skratka v primerjavi z ostalimi smrtniki ves čas je, če seštejem v glavi, 6-7 obrokov. Ob 22. uri je sposoben zmleti še povečerjek(kup napolitank, če zmanjka sladice in lonec mleka). Mislim, da bi takoj dobil filmsko vlogo za taboriščnika, maščobice je za pičle 4%. Davek terja njegova mišična masa, ker ves čas miga, ne le šport, ampak tudi pridno gara.
In ko naju vidijo skupaj, je tako kakor, da vse pri hiši pospravim jaz, revčka pa stradam. :oops: Jaz pa se sekiram za vsak grižljaj. :evil: Na srečo je to najina edina nekompatibilnost.

Lahko le pobožno napišem: Misho blagor tebi...
Uporabniški avatar
 mare
Ja, to je res čudno, kako se debeluhi stalno spravljajo na tiste redke z normalno težo. Po številkah sodeč ti sploh nisi suh, ampak imaš idealno težo. ne vem pa, kako izgledaš v živo.

Moj nasvet, nikar se ne prenažiraj, ampak jej povsem normalno. Večini suhcev se z leti naberejo kakšni odvečni kilogrami (tudi meni se jih je par), pa še prenažiranje je izredno škodljivo. Bral sem neko zdravstveno analizo, po kateri so prenažirani suhci zdravstveno celo bolj ogroženi od zmernih debeluhov.
Uporabniški avatar
 Matej_Tarahumara
Misho, ko sm bral tvoj prispevek so mi šle kocine pokonci...kaj si ti moja senca slučajno?! :shock:

Fak, koliko podobnosti, res...pa gremo kar po vrsti. Višina 182...teža..konstantno med 67 in 70kg. Celo, ampak RES CELO življenje so mi vsi, od sester na sistemtskih, do babic, dedkov in vseh ki me poznajo govorijo, da sm PRESUH, da sm SUH...no do pred dveh let je še kakšen navrgu mimogrede, da sm BOLANO SUH...zdaj, ko jih večina ve, da imam celiakijo, so vsaj take opazke mimo...čeprav se še najde kak pacient, ki meni, da sm verjetno bolan... :roll: No jaz sem suh iz samo dveh razlogov, prvi je da že od 7leta starosti vseskozi nekaj treniram, športam in drugi so geni...po očetovi strani smo vsi iste prekle, brat je visok 192 pa po moje nima več kot 75kg...sama kost in koža pa mišice in kite..pa je isto v športu kot jaz od malih nog. Verjetno ima pri moji suhosti kaj zraven tut celiakija...čeprav se nasprotno od prepričanj mnogih tut po uvedeni BG dieti dve leti nazaj nisem kaj dosti poredil..na več kot 72kg čez zimo ni šlo..pa sem zares LENARIL in pojedel goro Milk! :oops:

Anyway, poanta moje zgodbe je ista kot tvoja...oče dve zlatih otrok, pri 31 letih v več kot odlični telesni pripravljenosti, počutim se odlično, sam z sabo sem popolnoma zadovoljen in kar je najpomembnejše - ZDRAV! (če odmislim celiakijo, ki pa je mnogi itak nimajo za bolezen, tut jz ne). Jem 3-4x dan, zaradi BG diete se res poskušam zdravo prehranjevati in se popolnoma izogibam kavi (fuj in bljek), cigaretom (bruh) in alkoholu (mi ne paše).

Danes na opazke (ki se še vedno pojavijo), da sem suh odgovarjam z nasmeškom v slogu, "Ja res je, suh sem, so what?" :wink:

Ne sekiraj se...men so vsi zdravniki do sedaj, ki sem jih iz kateregakoli razloga obiskal in jih mimogrede še povprašal po mnenju okol moje telesne konstitucije dejali, da sem čisto normalen moški, da naj le pazim na hrbtenico (enake težave kot ti verjetno) in naj ne pretiravam s športom (to slednje je vedno znova preslišano...).

Zato, ne sekiraj se - copate gor in gremo tečt - če komu kaj ne paše, naj prvo pred svojim pragom pomete, pol pa naj še do mojega pride...če me ulovi! :--
Uporabniški avatar
 pinkfloyd
Evo še moje izkušnje in misli o tej temi.

V soboto sem bil po dolgem, (zelo zelo) dolgem času na eni poroki. Tam srečaš ljudi ki jih že dolgo nisi in zanimivo... prav od vseh sem dobil opazke:
- si morda kaj zbolel
- žena te pa dobro sekira
- otrok te dobro izžema
- nehaj nenehno držati trebuh notri,
- ...

Nič od zgoraj naštetega ne drži (morda malo okoli žene :mrgreen: ) in tukaj sem zavohal ogromno ene foušarije. Sem sicer malo starejši od tebe, imam pa 193 cm in okoli 82 kg.

No in predvsem sem hotel napisati tole: ko smo bili na poroki in je bil čas za večerjo sem (v izogib dolgočasju) malo opazoval naokoli in skoraj vsi so se prenažirali preko vseh zdravih mej (no saj mojih mej, ki pa imajo veliko tolerance). Predjedi požreti do konca, sprobati vse glavne jedi (ki pa jih ni bilo malo), ta dobre naložiti tudi po dvakrat, trikrat, solate so ostajale, da o nekaj nadstropni torti ne govorim (ni je prav nič ostalo) in nenehno odhajajočem pecivo na mizi ...

In potem je lažje razumeti, zakaj te nekateri nenehno sekirajo zaradi nič trebuha!

In še odgovor "sem presuh?!" Mislim, da je človek presuh takrat, ko mu samo telo in posledično zdravje sporočita, da je res.

Bojan
Uporabniški avatar
 Misho76
Evo sm lih s kosila => skleda ričeta s šinkom in kos črnega hruha :mrgreen: Ne boste verjeli, še vedno sem suh :lol: Me pa veseli, da se je javilo kar nekaj forumašev s podobnimi oz. istimi izkušnjami in vedrimi nasveti. In imate prav - ne sme me ganit. Pač tak sem, spreminjal se zaradi drugih, ne bom. Konec koncev, sem lahko vesel, ker ko lulam, si ga pri tem celo vidim in si lahko vezalke na copatih zavežem brez sopihanja oz. akrobacij prek trebuha :lol: Hvala še 1x vsem in Godspeed :mrgreen: lpMišo

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA