Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Sanjalica55
#360466
Nekoč sem se popolnoma brez kondicije (niti 250 m nisem mogla preteči!) odločila, da bom za Abrahama (6 mesecev) pretekla 5 km.
Uspelo mi je preteči 10 km s časom 1.01.01.

Sedaj bom kmalu... 55 let... in sanjam o 21, v lepem, počasnem tempu, tam okrog 2.02.02 časa pa imam... 9 mesecev.
Sedaj tečem konstanto 7, 8 km, 10,8/h (včasih 3x na teden, včasih 1x na 3 tedne), v glavnem pa kolesarim.
Kako naj si pripravim program?

To sem (bila) jaz: http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?f=14&t=22343 :laola

Nek nor cilj pa v življenju treba imeti!
 Sanjalica55
#360479
Res je.
Res pa je tudi, da si moraš zadati sanje, ki so na meji dosegljivega.
Pretiravam? Znanci me že tako gledajo malo postrani, "ker babnica pr teh letih še leta", če bom pa izustila moj cilj, pa se mi zna zgoditi, da me diagnosticirajo za....noro.
Mičkeno me skrbi, da se bom preforsirala, dobila poškodbo... Hmm...a nisem prestara za tak cilj? Vem, vse je v glavi... kosti in sklepi pa le nosijo letnico 196...
Zaenkrat delam po programu.

Ps. Je še kdo začel migat/teči pr 50?
 TONEK
#360480
Samo pogumno naprej.
Nazadnje spremenil TONEK, dne 03 Avg 2018, 15:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 zz topka
#360481
Jast jih poznam, ki so tudi po 60. začeli in postali odlični in hitri tekači( čeprav brzina ni tolk važna :D ).
Hehe, tudi sama čakam, da bi se bile moje sanje uresničile... torej je še čas :D
Uporabniški avatar
 čara
#360483
Razumljivo, da cvikaš o preforsiranju. Postopno naprej. Pa vmes kdaj na kolo, kakšno jogo/jogalates/pilates/magari fitnes pod strokovnim vodstvom. Da poskrbiš, da so mišice v sorazmerju in pomagajo nosit telo za lažje tek, z zmanjšano možnostjo poškodb.
 Sanjalica55
#360494
Program vadbe.
Danes bi morala delati 30 minut vaje za moč in preteči 3 km.
Jaz pa sem šla na kolo. 40 km, 500 višincev, uroinpol.
Kaj zdaj?
Naredim še "program" ali nadomestim tek jutri ali počivam?
(Taka za vas experte banalna vprašanja mene mučijo).
Če bo kdo delil "znanje,", hvala ji/mu.
 KadilecSamo
#360495
Najprej čestitke za izpolnjen prvi tekaški cilj in kar pogumno tudi pri drugem :clap:
Če sem prav razumel imaš skoraj 9 mesecev časa, da ga izpolniš. Moje skromno mnenje je, da imaš več kot dovolj časa za udejanjitev le tega. Sicer nikoli nisem delal po nobenem programu, tako da ti ne vem povedati kako se je obnesel pri meni. Mene bi vsekakor minila volja, če bi za vsak dan natančno vedel kaj moram storiti. Raje tečem po navdihu. Če sem pri volji grem ven, drugače pa raje ležim doma v postelji in se bašem s sladkarijami. :P Ali pa pa peljem samo psa na sprehod, lepo počasi v tempu starejšega upokojenca z umetnim kolkom in berglo.

V tvojem primeru se mi zdi pomembno, da sedaj med poletjem ne pretiravaš. V jesenskem delu bo vsekakor bolj primerno, da začneš nabirati več tekaških kilometrov in sicer v podobnem tempu kot ga misliš teči za 55 rojstni dan :o Kdaj malo hitreje, kakšen dan malo počasneje. V tekaških knjigah je zapisano, da kilometrino počasi stopnjujemo, ne več kot 10 % na teden. Nekaterim to odgovarja v boju proti poškodbam, spet drugi lahko precej hitreje stopnjujejo kilometre, pa prav tako nimajo problemov.

Sedaj poleti pa je zagotovo kolo zelo dobra alternativa teku. Sploh če zjutraj težko vstajaš. Če si danes kolesarila ti zagotovo ni potrebno opraviti še tekaškega treninga. Jutri pa boš sama videla kako se boš počutila. Lahko greš zopet na kolo, lahko greš tečt, lahko pelješ psa/otroke/moža/vnuke/sesalec na sprehod.... :lol:

Upam da nisem preveč zakompliciral vsega skupaj. Hotel sem samo povedat, da se glede na ves čas, ki ga še imaš do svojega rojstnega dneva ne obremenjuj preveč s programi in vsemi temi stvarmi, ki spadajo zraven(oprema, prehrana, fitnes in podobnimi trendi) Poslušaj svojega tekaškega trenerja v sebi in v kolikor boš v zadnjih 3,4 mesecih lepo stopnjevala kilometre v svojem željenem času, ti uspeh zagotovo ne bo izostal.

Lp in vse dobro
 runner33
#360523
Pa ni važno, kaj si drugi mislijo. Važno je, kako se ti počutiš in kaj želiš. Poslušaj svoje telo in ne pretiravaj. Tisti, ki te gledajo postrani so ti pa samo fouš, ker so sami preleni, da bi kaj naredili zase ;)
 Sanjalica55
#360573
Vem da ni važno kaj drugi mislijo; mišljenje drugih pa podzavestno vpliva na nas. Tako da v nekih okvirih vendarle hočemo biti "sprejeti, normalni, ljubljeni...", pa če si to priznamo ali ne. :lol:

Tečem. Hodim. Kolesarim. Planinarim. Kar not sem padla v gibanje. Sedaj me je zamikala joga. Sploh ne vem odkod in zakaj ... ker sovražim "mirovanje" ampak; eno od mojih življenjskih pravil je, "ničesar ne komentiraj, kar nisi poskusil na lastni koži".
Vem da bom. Ker sem se tako odločila, če bo le zdravje služilo.
Prej pa ... da obudim spomin kako je bilo na desetki, letos v jeseni v Ljubljano. Da doživim množico. :laola

Prej pa še kupit dobre tekaške copate. Jeeee...zapravljala bom. :clap: :clap: :clap:
 Sanjalica55
#360815
Tako.
Doletelo me je to, česar sem se najbolj bala.
Bilečin. V piščali. Precej močne. Migoče je krivda, ker sem si kupila superge, asics glorifly 3, katere mi nikakor ne odgovarjajo (občutek da so mi "pretrdi".

In sedaj... kako vedeti, katere naj si kupim, da bom z njimi "poletela"???
 Sanjalica55
#360842
Da.
Kupila tudi model asics 1160, podplati so za moj način teka (oz. udobje) pretrdi in me pečejo, kot da bi imela mehurje.
Noro. :shock: :shock: Zadnja 2 km (njivska pot, asfalt) sem pretekla s copati v rokah.
Nikoli si nebi mislila, da imajo copati tako moč.
Nenavsezadnje sem iz prejšnjega tisočletja in vem, da so bile na trgu dvojne superge; nizke za atletiko, visoke za košarko in konec. Pa dve barvi sta bili...
Prosim, modrujte, da nimam doma zbirke superg.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA