Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 mirc1
Jutri bo na TVS1 ob 23:00 odaja Polnocni klub v kateri bo tekla beseda o maratoncih,maratonskih tekih in zdravem zivljenju,ce si kdo zeli ogledat.Gostje bodo Kzimira Luznik,Franc Cokan,Tomaz Oresic in Roman Robas. Ce bo koga zanimal.

Lep dan se naprej
 klopotec
Zanima. Hvala za informacijo.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
mirc1 napisal/-a:Jutri bo na TVS1 ob 23:00 odaja Polnocni klub v kateri bo tekla beseda o maratoncih,maratonskih tekih in zdravem zivljenju,ce si kdo zeli ogledat.Gostje bodo Kzimira Luznik,Franc Cokan,Tomaz Oresic in Roman Robas. Ce bo koga zanimal.

Lep dan se naprej

Si zelim da bo beseda udelezencev dovolj reprezentativna za ...

Smisel maratona in ultra-maratona kot jih dojemam v zadnjem casu je ravno v tem da ne rabis biti etiketiran s trendi, z koprianjem...kot to velja za poslvono zivljenje ( sluzba, odnosi taksni in drugacni )...gre za odnos do narave ( tega odnosa pa ni mogoce vzpostaviti ce ne more biti individualen na meji neke intmnosti ).

Seveda pa obstaja trzni prostor za maraton in teznja da se udi to pdorocje obvladuje skozi prodajo produktov, materiala ...maraton je imel prednost, da ga potrosniski Public relations ni toliko zanimal zaradi nizke proruncskosti..Tisti trenutek ko pa maraton ni vec cilj ampak rezultat, vstopnica za neke elitne klube ali hierarhijo mnenj ali medijski prostor ki nudi prostor tudi trznosti takrat pa ...

skratka upam da bo kaj prezenetativnosti za razlicne poglede na smisel
toliko porabljenega casa v korakih gibanja brez podpore avtmobilske industrije :)

cuvajte se ( cuvajmo se ) maratonci :).
Uporabniški avatar
 skrb
Se strnjam s tabo, Tek v snegu.
Na vsak način nam poskušajo vsiliti vzornike, sponzorje, bančne kartice, članske izkaznice, obložene copatke, rdeče rutice...
Ko tečem v dresu TF postanem kljub moji neambicioznosti zanimiv celo za fotografe in novinarje !!!
Že zdavnaj smo postali tržno blago . Presegli smo kritično maso in ekonomija obsega deluje po vseh zakonitostih teorije.
:idea:
Uporabniški avatar
 Eve;)ina
Ha zanimivo ravno o tem sem razmišljala ko sem danes tekla. Namreč bit tekač je bit IN.
Danes je to hit mode... ali pač? Komerciala se vedno obrne za denarjem in ne glede kakšna tržna niša je... važno je da ugotoviš kam gre trend.
Zanima me kako se bo to obrnilo, čez desetlje... Bo potem vsak tekel in vztrajal? Ali se bomo naveličali "gužve" na maratonih?
Morda bo postal to del vsakdana, kot je umivanje zob...In boš izpadel čudno da nisi pretekel svojih dnevnih 10km. He he moja bujna domišljija si celo zamišlja da bi se celotni urniki uredili po teku ;). (pozimi prej zakjučiš, da greš lahko odtečt svoje)...

OK karkoli bo prinesla prihodnost bomo vedeli šele kasneje, ko bomo gledali nazaj.
Moram pa napisati, da mi je današnja reklama za polnočni klub, dala malo vzpodbudo da sem se spravila iz kavča in šla tečt.
Uporabniški avatar
 NaceM
Hja, jaz upam, da gužve ne bo nikoli konec. Kako smo se pa Slovenci včasih počutili na tekmovanjih v Avstriji, kjer je bila zares gneča.. Ali pa, če si prišel na kak stadion v Avstrijo ali Nemčijo v času treninga pred kakšnimi 18-20 leti, je bilo kar nekaj nadebudnežev, ki je treniralo... Pri nas pa... Če jih je bilo 5 ali 6 na stadionu je bila to že visoka številka.
Uporabniški avatar
 mirc1
Ej najbols da pocakamo na jutr pa bomo vidl kva bojo povedal.
Uporabniški avatar
 zlopi
tek_v_snegu napisal/-a:Seveda pa obstaja trzni prostor za maraton in teznja da se udi to pdorocje obvladuje skozi prodajo produktov, materiala ...maraton je imel prednost, da ga potrosniski Public relations ni toliko zanimal zaradi nizke proruncskosti..Tisti trenutek ko pa maraton ni vec cilj ampak rezultat, vstopnica za neke elitne klube ali hierarhijo mnenj ali medijski prostor ki nudi prostor tudi trznosti takrat pa ...

skratka upam da bo kaj prezenetativnosti za razlicne poglede na smisel
toliko porabljenega casa v korakih gibanja brez podpore avtmobilske industrije

... pustimo se presenetit :wink:
Lp, zlopi
 klas
Gužva je tam, kjer je reklama, denar, nagrade, blišč in množice sicer - tam s(m)o tekači v izložbi in večini to gode.

Diametralna sta npr:
DM tek žensk, Ljubljana Tivoli
PP tek žensk, Dolenja Trebuša
 mojA
V zadnjih petih letih je postal tek zanimiva tržna niša kar se pozna na vsakem koraku. Na cestah, poteh, tekmah, v trgovinah. Nihče te več ne gleda čudno, če tečeš. Če si bil včasih čudak, danes to nisi več. Že dolgo ni nihče vpil za mano, če nimam bolj pametnega dela ali pa da si bom uničila zdravje . Opremo dobiš kakršno želiš. Na vsem lepem si čuden, če ne tečeš v t.i. tekaških hlačkah, majčkah, nogavičkah, ves ožičen z raznoraznimi napravicami. Na vsem lepem verjameš, da to res rabiš. Čudno, da sem včasih lahko tekla v čisto navadnih supergah, hlačaš,ki mi jih je sešila mama iz nekega neelastičnega frotirja, navadni bombažni majici in v mrazu v volnenem puloverju. Z navadno kapo. Z navadno uro ali pa brez.
Mogoče sem čudna, ampak ni mi všeč, da se je takole obrnilo. Lepo da veliko več ljudi teče, ja, in da se ljudje več ne obregajo vate, če greš tečt. Fino je da lahko kupiš kvalitetne superge, opremo. Grdo pa je da nas tako nategujejo z artikli, startninami, raznoraznimi tečaji s kvazi strokovnjaki, vse za čimvečji dobiček, vse v imenu kapitalizma. Žal drugače v družbi kakršni smo ne more biti. Kar lahko storimo je da uporabljamo zdravo pamet in razsodnost. Po kvaliteti in vsebini. Bomo videli kaj so si zamislili za blagovno znamko "maratonci".
Uporabniški avatar
 NaceM
Nekaj malega sem že pisal tudi sam ob tem. Komercializacija se vsekakor pozna oz. kam gre naša današnja potrošniška družba. Včasih me je najbolj skrbelo, kako dolgo mi bodo superge zdržale in srečen sem bil, če sem sploh dobil kakšne normalne (ki jih pri nas ni bilo za dobiti, sam sem pa bil premlad in imel premalo denarja, da bi lahko nakupoval v Avstriji ali Nemčiji). Trenerko sem imel eno, pa izprosil pri mami, če mi kupi še eno, pa že šuškavec je bil dosežek, če si si ga lahko privoščil (drugega kot Adidas tako ali tako pri nas ni bilo). Šprintarice so bile za dobiti samo en model, pa še, če si imel kje kakšnega sorodnika v tujini si moral lep cajt šparat, da si jih sploh lahko "uvozil", ker pri nas tega ni bilo. Za "pravo uro", ki si je zapomnila vmesne čase, sem šparal kakšno leto. (Seveda sem bil še otrok brez dohodkov, vendar sem ves denar, ki sem ga dobil dajal na stran samo za to.)

Na tekmovanja smo atleti v mojih letih hodili na kakšne mitinge ali prvenstva v Nemčijo, Avstrijo, Italijo, Francijo.. In priznam, da sem pa takrat bil očaran, koliko ljudi se tam ukvarja s tekom (seveda je pa bilo nasprotno v državah bivše Juge - zadnje skupno Jugoslovansko državno atletsko prvenstvo, če se prav spomnim je bilo ravno v Sarajevu). Parki polni tekačev, stadioni polni tekačev in atletov tehničnih disciplin, še v hostlih kjer smo ponavadi spali - so se našli gostje (pa niso bili z namenom atletike v tistem mestu), ki so se odpravli na tek zvečer, popoldan ali zjutraj... Pri nas je bilo dokaj drugače. Tistih par prijateljev, ki smo trenirali skupaj, smo bili prav čudni, da se v vročini naganjamo po stadionu.

Komercializacija gor ali dol, všeč mi je, ker je tek populariziran. Seveda, drage štartnine in razna oprema, brez katere nisi "in" stane. Se pa da včasih tudi brez tega. Vsaj z moje perspektive, vem kaj potrebujem za tek, vem kako se spraviti k treningu, kakšna informacija od kjerkoli (npr. tudi tak forum) je pa lahko samo dobrodošla. Všeč mi je, da srečujem na teku ljudi, s katerimi se pozdravimo in všeč mi je, če je na prireditvah mnogo ljudi, ki se udeležijo prireditve. Konec koncev je veliko bolje, če 10.000 ljudi preteče 10 km v eni uri (ali še več), kot pa da 10.000 ljudi gleda enega, kako preteče 10 km v manj kot 28 minutah.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Sem pričakoval, da bo kdo pokomentiral oddajo sedaj, ko vemo kakšna je bila.
Meni je bila kar dobra, saj je premalo takšnih ... motilo me je bolj par stvari, ki se ne tičejo vsebine - scena bolj za godalni kvartet ipd.
Dobil sem pa željo, da si nabavim knjigo dr. Cokana. A ve kdo, kje jo imajo?
Uporabniški avatar
 dexi27
Oj Zdravko, sem včeraj nekaj lutal po Slovenj Gradcu, pa sem jo slučajno videl v Mladinski knjigi, tak da to bo to po moje, sem pozabu naslov sam vem da je avtor COKAN tak da bo ziher.
Maldiska knjiga torej :D
 mojA
Cokan: Eno življenje je premalo. Ali je mogoče izdal še kakšno knjigo pa da sem preslišala? Drugače se jo dobi tudi v knižnicah

Oddaja se mi je zdela kar v redu, bala sem se da bo iz strani voditelja več teženja o komercializaciji maratona, posploševanja. Slišali smo verjetno že znana dejstva, ki jih je prijetno slišati večkrat. Bi se dalo pa še veliko povedati ampak je to po svoje tudi težko. To je enostavno treba doživet. TEK. Maraton. ... matranje :wink: . TIsto mi je bilo res všeč, sama se tudi večkrat sprašujem, pa kaj mi to tako paše, mučenje in filing v cilju. Ne samo zaradi cilja na koncu. Zmage, če hočete. Ne, tudi tek sam mi je všeč, potem od nekje 25 km naprej, ko si rečem, no zdaj pa zares ... ma super je, enostavno. Prvinsko. Mogoče živalsko ?!! :shock: Upam, da jih bo še veliko ... in ko me nekateri debelo gledajo, sprašujejo, ne razumejo... MEN ENOSTAVNO PAŠE :D

Adijos že bluzim :?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA