- 08 Avg 2008, 18:45
Nekaj malega sem že pisal tudi sam ob tem. Komercializacija se vsekakor pozna oz. kam gre naša današnja potrošniška družba. Včasih me je najbolj skrbelo, kako dolgo mi bodo superge zdržale in srečen sem bil, če sem sploh dobil kakšne normalne (ki jih pri nas ni bilo za dobiti, sam sem pa bil premlad in imel premalo denarja, da bi lahko nakupoval v Avstriji ali Nemčiji). Trenerko sem imel eno, pa izprosil pri mami, če mi kupi še eno, pa že šuškavec je bil dosežek, če si si ga lahko privoščil (drugega kot Adidas tako ali tako pri nas ni bilo). Šprintarice so bile za dobiti samo en model, pa še, če si imel kje kakšnega sorodnika v tujini si moral lep cajt šparat, da si jih sploh lahko "uvozil", ker pri nas tega ni bilo. Za "pravo uro", ki si je zapomnila vmesne čase, sem šparal kakšno leto. (Seveda sem bil še otrok brez dohodkov, vendar sem ves denar, ki sem ga dobil dajal na stran samo za to.)
Na tekmovanja smo atleti v mojih letih hodili na kakšne mitinge ali prvenstva v Nemčijo, Avstrijo, Italijo, Francijo.. In priznam, da sem pa takrat bil očaran, koliko ljudi se tam ukvarja s tekom (seveda je pa bilo nasprotno v državah bivše Juge - zadnje skupno Jugoslovansko državno atletsko prvenstvo, če se prav spomnim je bilo ravno v Sarajevu). Parki polni tekačev, stadioni polni tekačev in atletov tehničnih disciplin, še v hostlih kjer smo ponavadi spali - so se našli gostje (pa niso bili z namenom atletike v tistem mestu), ki so se odpravli na tek zvečer, popoldan ali zjutraj... Pri nas je bilo dokaj drugače. Tistih par prijateljev, ki smo trenirali skupaj, smo bili prav čudni, da se v vročini naganjamo po stadionu.
Komercializacija gor ali dol, všeč mi je, ker je tek populariziran. Seveda, drage štartnine in razna oprema, brez katere nisi "in" stane. Se pa da včasih tudi brez tega. Vsaj z moje perspektive, vem kaj potrebujem za tek, vem kako se spraviti k treningu, kakšna informacija od kjerkoli (npr. tudi tak forum) je pa lahko samo dobrodošla. Všeč mi je, da srečujem na teku ljudi, s katerimi se pozdravimo in všeč mi je, če je na prireditvah mnogo ljudi, ki se udeležijo prireditve. Konec koncev je veliko bolje, če 10.000 ljudi preteče 10 km v eni uri (ali še več), kot pa da 10.000 ljudi gleda enega, kako preteče 10 km v manj kot 28 minutah.