Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 RoKo
Če bi vedel...... bi odprl novo temo :oops:

Ko sem pred časom na http://www.utrke.net/ pregledoval možnosti za tek na Hrvaškem, mi je v oči padel razpis za Plitvice. Nekako mi ni šel iz glave pa sem se odločil za prijavo. Po vseh podatkih sem pričakoval težak maraton, koliko težak je v resnici pa vem zdaj.
Dan prej sem si za pokušino vzel tek na Mašunu, ki ni pustil nobenih posledic. Lotevala se me je trema, spanca ni bilo od nikoder. Verjetno sem ravnokar zaspal ,ko me je predramil zvonec. Vrata zaklenjena, mlajši sin je prišel domov, nikjer nobenega žura. Lepo, sem si mislil, pa je šel moj spanec. Odhod je pospremil dež in čudni pogledi policistov in carinikov na meji. Odločil sem se za pot po stari cesti, brez dirkanja po avtocesti. Že v Matuljih so me čakale ovire, vozil sem slalom med prevrnjenimi smetnjaki in smetmi na cesti. Mladina očitno ponoči ni imela kaj početi. Dež me je spremlja skoraj do Senja. Morje je naredilo svoje, prikazalo se je sonce, prikazala pa se je tudi meni znana uniforma in seznanjen sem bil z neznatno prekoračitvijo hitrosti, ki pa me bo nekaj stala. K sreči je zadostovalo opravičilo in omemba Plitvičkega maratona, odnesel sem jo z opozorilom. Hvala.
Pot skozi Liko je minila hitro, presenetila me je dolžina obnovljene ceste med Otočcom in Vrhovinami in še naprej. Celo s pločniki v vasi. Pri nas lahko o obnovljeni cesti v takšni dolžini samo sanjamo. V Plitvicah je bilo že precej gneče, prostora za vozila ni bilo več. Domačin, uslužbenec mi je na moje presenečenje odstopil svoje parkirno mesto. Tudi njemu hvala. Prijava in pridobitev številke je šlo kar hitro skozi, glede na vrsto, ki je bila pred mano. Ostalo je časa za kratko ogrevanje okrog dveh jezerc. Skupno število udeležence ni preseglo št. 1000, na ozkem štartno-ciljnem mestu je bila gneča precejšnja. Prvi del do 7 km je proga v ravnini in navzdol, temu primeren je bil tudi tempo. Nato se je začela ura resnice. Kaj ura, celo dopoldne. Po cesti za Plaški, od 7 do 19 km sami vzponi, eni lažji, eni težji, predvsem pa dolgi in utrujajoči. Gledalcev ob progi je bilo komaj kaj, največja skupina je bila prav ob zapori ceste pri odcepu za Plaški. V hladni senci, tam nekje okoli 15 km se nekdo oglasi, da je tu škoda teči, ker je najlepši del proge. Nekaj bližnjih, ki so to slišali, z mano vred, se je ustavilo in začelo hoditi. Samo še to mi je manjkalo. To so mi je motalo v glavi že par minut nazaj, vendar sem odlašal. Ker klancev ni bilo ne konca ne kraja je bila odločitev o hoji lahka. Pretekli sta že dve uri, nisem še niti na polovici. Odločil sem se, da končam tekmo z čimmanj muke, tudi s hojo. Na 20 km me dohiti trojka Dolenjcev, priključim se in lepo nam gre do 28 km, spet vzpon in hoja se nadaljuje. Dolenjci so odbrzeli naprej. Po 30 km ni bilo več tako hudo, nisem pa imel nobene volje do pretiranega teka. Pripadnika hrvaških specialnih enot, s katerim sva bila v mrtvem teku do 21 km sem pustil za sabo, do konca sem se nekako prepričal da zadnji del le lahko pretečem. Hitrost ni bila velika, tako da sem rešil življenje vevericama, ki sta skočili pred mano. Še pozdrav gledalcem v cilju in teka je konec. Po kratkem oddihu ugotovim, da se počutim dobro, noge me ne bolijo preveč, pri preoblačenju ni krčev v nogah, odločitev o turističnem teku je bil pravilna. Pridem še.
Dolenjci so pobrali nekaj medalj, Ida Šurbek je prehitela vse Slovence , Madžari pobrali vse pri moških, Hrvati z Marijo Vrajić po dolgih letih dobili zmagovalko. To je kratek povzetek podelitve. Največ časa sem porabil v vrsti za prejem diplome. Kosilo v hotelu je prijalo, ogled parka je preprečil dež. Dobro so storili tisti, ki so odtekli 5 km in si privoščili ogled parka z brezplačno vtopnico, za katero bi sicer odšteli 110 kun. Nazaj grede so me spet do Senja spremljale nevihte, v Vinodolskem se pomočil noge v morje, za kaj več si telesa nisem upal šokirati.
Današnji dan ne čutim nekih posledic, torej preneham u mučenjem tipkovnice in grem tečt.
V hrib, se razume.Samo malo.
Bravo, Roko!!! :clap:

Glavno je, da si se naužival, ne glede na vreme in vzpone.

Čestitke tudi vsem ostalim morebitnim forumovcem in ostalim slovenskim udeležencem teka za dosežene rezultate.
 MARDUK
Živjo!

Najprej čestitke vsem udeležencem maratona v Plitvicah :) kdor preteče ta cel maraton je CAR. Sam sem letos odtekel 16 km progo in se preostanek dneva sprehajal po parku. Trasa maratona je zelo težka in tukaj se pokaže iz kakšnega testa je človek - psihično in fizično. Vzpon na 7 km je pa dobro ogrevanje za tekače in tega vzpona noče bit konec vse do 10 km. Glede same organizacije nimam pripomb, morda tu in tam kakšna pomankljivost vendar vse dobre stvari odtehtajo slabe. Madžarski tekači so s skupno močjo suvereno zmagali. Všeč mi je tudi njihov družinski paket, ko mora vsako razdaljo preteči en družinski član. Letos je že tretjič zapored slavila ista družina in to z časom krepko pod 5 ur. V cilju so delili brezplačno pivo, "Ožujsko" se razume. Vreme je bilo kar naklonjeno tekačem, čeprav je na momente kar dobro "žgalo". Kosilo v restavraciji je bilo tud ok, domačini prijazni, turistov na samem jezeru ogromno. V poznem popoldanskem času se je vreme poslabšalo tako, da sem si pustil zgornja jezera še za drugo leto. Otroci do 18 leta imajo polovično karto za vstop (55 kun), kar lahko v Sloveniji samo sanjamo o takšnih popustih. Je pa res, da na Hrvaškem udeležba na množičnih tekaških prireditvah ni "IN" in zato težko presežejo številko 1000 ljudi. Enak občutek sem imel v Zagrebu, ko nas je bilo maratoncev nekaj čez 200 (moški in ženske). Po drugi strani je pa ta številka čisto ok, ker ni nobene pretirane gneče na štartu in s tem povezane hude krvi. Mi je bilo pa hecno to, da se je veliko tekmovalcev na 5 km postavilo na štart z nami v ospredje in jih je potem organizator prosil, da naj se umaknejo iz štartnega prostora, ker je njihov štart 5 minut za našim. V razpisu in na samem prizorišču je to jasno definirano, ljudje pa se kar pomešajo med maratonce in delajo zmedo tik pred štartom. RO-KO čestitam ti, da si odtekel maraton po glavi in ti bo zagotovo ostal v lepem spominu :laola

V Plitvice se zagotovo še vrnem in priporočam tudi ostalim!

Lep pozdrav
Čestitam Roko :clap: , na uspešno zaključenem maratonu, ker na Plitvicah je samo važno da prideš čez cilj, kako in kaj - pa ne :wink:.
Lani sem ga tudi sama oddelala turistično in mi je blo fajn :). Tko fajn da sem se letos odločla za hitrejši tempo in boljši rezultat.
So me tisti vzponi od 15.km, kar krepko presenet'li :?: :lol: in sem bila na koncu vsa srečna, da sem samo 5 min zamujala za željenim rezultatom. Še nikoli mi niso tako noge nagajale, kot tokrat :shock: ...

Drugače pa se je na Plitvicah organizacija poboljšala. In sicer konkretno na okrepčilnih postajah. Glede na to, da so lani delili krofe in jabolka ter vodo, no ja pa tud cuker je bil pa kakšna banana....ampak krofi? halo?! :lol: ....Tko da so letos res poskrbel da je blo na vsakih 5km vsega dovolj in tudi lepo so delili....Jst sem tud še v cilju Powerrade dobila....

Drugače je "Plitvički maraton" ekipno državno prvenstvo v maratonu. Tako da smo s kolegicami iz AK Sljeme državne prvakinje Hrvaške v maratonu za 2009. Seveda rezultati so daleč od vrhunskih, ampak pri nas težko klubi nagovorijo 3 ženske na krajše tekme kaj šele na maraton...

ALBUMI:

http://picasaweb.google.com/tergatjanko/Plitvice2009#
http://picasaweb.google.hr/zeljko.dugic ... n07062009#
http://picasaweb.google.hr/krusec.teja/ ... raton2009#
Nazadnje spremenil missy_si, dne 10 Jun 2009, 09:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Bravo punce, vse čestitke za osvojeni naslov državnih prvakinj. Kot praviš sama, čas pač ni važen. Če imata težave z udeležbo, vam lahko kdo posodi kakšno maratonko za tekvovanja v HRvaški. Dvojna registracija ali kaj podobnega. :wink:
Npr. jaz že imam dvojno registracijo, prijavljen na Tekaški forum in Utrke.net forum :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA