Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 oven
Glede teka ima vsak svoje mišljenje.
100% podpiram StaroKost pri vsej ti zmedi ki je nastala in hkrati čisto razumem ostale, ki bijejo z njim to "bitko" v tej temi.
Ta debata je seveda obsojena na propad 8)
Vsak iz med nas ima svoje mnenje in mišljenje ki ga lahko izrazi in če bi prav vsi tule spoštovali mnenje od drugega, ter pogledali zadevo še iz drugega zornega kota, bi bilo vse v najlepšem redu.
Vsak ima nek svoj moto pri teku, jst si recimo rečem
"kar bom pretekel, bom pretekel konkretno" in se ne nameravm prijavit na maraton dokler ga nem pretekel v nekem normalnem času(cca 3-3,5h)...Dokler tega nem sposoben, bom pa polovičke tekel v bolj konkretnem času.
Ostali pa delajte in tečte kakor želite,pa magari z tempom 7min/k skozi celoten maraton...mi prav dov visi :--
 spela*
-marjetka- napisal/-a:Žalostno in tako tipično slovenceljsko :argue: Da o tem, kako negativno sporočilo dajete vsem tistim, ki se trudijo, čeprav počasi, sploh ne govorim... Eh... :(

Dokler bodo takšni navijači, kot sta bila letos vidva, se ni bati. :D :laola
Bedasto. Če je prireditev rekreativna, je rekreativna. Zakaj postavljati limit prvega kroga pri 2:15? V bližnjem Trstu je limit maratona 6:00, polovičke 4:45 (starta se na polovici maratonske trase).

Ne morem si kaj, da ne prilepim tegale posnetka - mogoče se bo kdo lotil odstranjevanja <počasnih/rdečelasih/predebelih/presuhih/napačno oblečenih/...> tekačev na tak način:
http://www.youtube.com/watch?v=fOGXvBAmTsY
matej712 napisal/-a: Če je prireditev rekreativna, je rekreativna. Zakaj postavljati limit prvega kroga pri 2:15? V bližnjem Trstu je limit maratona 6:00, polovičke 4:45 (starta se na polovici maratonske trase).

Saj prav v tem je moja poanta. Če je tekma rekreativne narave, kaj ima rekreativec za počet, 6 ur na cesti v največji vročini, kot da je profi kolesar. O kakšni hudičevi rekreaciji vi govorite :D .

Kje ste našli tiste 3 ure, tudi ne vem. Vsaj pri meni ne.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 24 Maj 2013, 16:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 miro
Uf, uf, kakšna množica poročil s prireditve! :? :?
Lp
Miro

( pa ne mi govorit, da je to forum in ima vsak pravico govoriti, kar hoče. Le zakaj imamo teme razdeljene npr.: poročila s prireditev, vabila na prireditve, peskovnik,...)
Pa brez zamere!
Miro
Nazadnje spremenil miro, dne 24 Maj 2013, 16:38, skupaj popravljeno 1 krat.
StaraKost napisal/-a:Saj prav v tem je moja poanta. Če je tekma rekreativne narave, kaj ima rekreativec za počet, 6 ur na cesti v največji vročini, kot da je profi kolesar. O kakšni hudičevi rekreaciji vi govorite :D .

Ja, je šel pač namesto vsak dan v tednu eno uro, vse naenkrat :lol: :clap:
Skratka zelja je deliti dogodke in ljudi na kompetentnejse in manj kompetentne.
Filozofijo, ki jo srecujemo v drugih aspektih zivljenja ( sluzba, odnosi ) prenesti na nek dogodek, ki ni izhajal iz tovrstnih pritiskov. Verjetno je ta zelja iz osebnega vidika smiselna - vsak pac ima svojo zgodovino in nacin kako se spoprijema s svojo rastjo in zeljo zavedanja necesa nedostopnega pa kar samo vabi v naslednjo prestavo.

Zanimiv je pac ta trend kako v zadnjih petih, sestih letih se intenzivira potreba po dokazovanju v tekmovanju med nami v isti skupnosti in prizadevanju priti ali biti del neke ozje elite celo na takih dogodkih, ki bi naj manfiestirali se zadnja zatocisca osebne sovobode in sprejemanja eden drugega.

Morfa pa to pove o nas kot skupnosti, kako smo se spremenili in zakaj imamo take izzive kot jih imamo tudi na drugih ravneh medsebojnega bivanja in ustvarjanja.

Super diskusija. Fajn, da je sla izven okvira in se upa povedati kar sicer skrivamo za neko lazno napihnjeno energijo, ki deluje na kratke razdalje.
Uporabniški avatar
 Enkica
zz topka napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:Saj prav v tem je moja poanta. Če je tekma rekreativne narave, kaj ima rekreativec za počet, 6 ur na cesti v največji vročini, kot da je profi kolesar. O kakšni hudičevi rekreaciji vi govorite :D .

Ja, je šel pač namesto vsak dan v tednu eno uro, vse naenkrat :lol: :clap:

:rol: :clap: :rol: Padla pod mizo od smeha. Bravo zz topka!
StaraKost napisal/-a:
matej712 napisal/-a: Če je prireditev rekreativna, je rekreativna. Zakaj postavljati limit prvega kroga pri 2:15? V bližnjem Trstu je limit maratona 6:00, polovičke 4:45 (starta se na polovici maratonske trase).

Saj prav v tem je moja poanta. Če je tekma rekreativne narave, kaj ima rekreativec za počet, 6 ur na cesti v največji vročini, kot da je profi kolesar. O kakšni hudičevi rekreaciji vi govorite :D .

Pokojna babica je bila včasih tudi 6 ali več ur na njivi, tudi v največi vročini, pa se ni zmenila za to. Rekreacija ali kmečko delo, vseeno. Rekreativci so odrasle - polnoletne osebe in nihče s pištolo ne gre za njimi, da morajo teči. Sam sem sicer vesel, da sem na svojem prvem maratonu po dveh letih ukvarjanja s tekom pri skoraj petdesetih "izpolnil normo" in zaključil pod štirimi urami, ampak se mi ni zdelo nič posebnega. Pravzaprav mi je bilo lažje, kot včasih, ko sem polovičko tekel od prve minute na polno in dihal na škrge. Vseeno, spoštujem vse, ki so končali tekmo, ne glede na čas. Vzdušje je bilo pa fantastično :laola :laola
StaraKost napisal/-a:

Pokojna babica je bila včasih tudi 6 ali več ur na njivi, tudi v največi vročini, pa se ni zmenila za to. Rekreacija ali kmečko delo, vseeno. Rekreativci so odrasle - polnoletne osebe in nihče s pištolo ne gre za njimi, da morajo teči. Sam sem sicer vesel, da sem na svojem prvem maratonu po dveh letih ukvarjanja s tekom pri skoraj petdesetih "izpolnil normo" in zaključil pod štirimi urami, ampak se mi ni zdelo nič posebnega. Pravzaprav mi je bilo lažje, kot včasih, ko sem polovičko tekel od prve minute na polno in dihal na škrge. Vseeno, spoštujem vse, ki so končali tekmo, ne glede na čas. Vzdušje je bilo pa fantastično :laola :laola
Lp!

Se strinjam z Mirotom vendar je zadeva že tako "daleč" da ne bi imelo smisla kam premikat in naj tu doživi svoj epilog.
V tej temi je omenjena rekreacija (rekreativec), ki ga pojmujemo vsak po svoje in iz tega tudi vlečemo svoje zaključke.
"Rekreacija" je razvedrilo,osvežitev,oddih,sprostitev,... na različnih področjih (v pohodništvu,kolesarjenju,plavanju,itd.in tudi v atletiki ter teku) in če nekdo iz teh opredelitev preteče (tudi kaj prehodi) maraton v 4-6 urah je to to ( če toliko časa porabi za dirjanje po hribih ali z gorskim kolesom po raznih grapah, je to kaj drugega). Tudi rekreacija je tekmovalna ko se postavijo neka pravila. Take množične prireditve so rekreativno-tekmovalne ali obratno.Najboljši so tekmovalni,zadnji rekreativni, vmes pa oboje.

Razumem "Staro Kost" kaj misli s tem povedat vendar je svoje mnenje po mojem nekoliko "nerodno" predstavil in utemeljeval. V nekem delu ima prav in so njegovi pogledi točni ter dobri. Se pa ne strinjam z njim glede nekaterih trditev (pojmov), ki jih v svojih prispevkih navaja. Ne bom citiral vseh stavkov temveč bom poskušal ovreči v kontekstu.

Limit za maraton - prav počasneži delajo težave organizatorjem. Ni res! V vsakem primeru bo nekdo počasnejši in ga bo moral organizator čakati. Odvisno je le kakšen čas (limit) bo to. To je odvisno kaj hoče organizator doseči in sam v tem smislu postavi (določi) limit. Z "časovnim" limitom dosežeš kvaliteto (ni nujno) in številčnost. S "številčnim" limitom pa "kvoto" udeležbe ( ni nujno tudi kvaliteto udeležbe).

Če je ta omejitev "preohlapna" potem pojem,da si premagal maratonsko razdaljo izgubi svoj pomen. Zakaj? Ni res! Pri maratonu je glavna "razdalja" (42.195 m) in ne čas v katerem jo pretečeš (prehodiš).

Ne strinjam se z njegovim pojmovanjem "maratonec", ker naj bi bil to nekdo,ki maraton preteče v "dobrem" času. Maratonec je tisti, ki to razdaljo (maraton) preteče neglede v kakšnem času (ne more to biti nekdo ki preteče 10 km, 21,1 km ipd.). Torej razdalja maratona. Čas pa upoštevamo, ko govorimo o dobrem maratoncu,odličnem, vrhunskem,o prvaku, rekorderju,ipd.

Maratonska tekma ni distanca za navadnega rekreativca, ki mu je čas nepomemben. Se ne strinjam. Gre teč, da ga odteče v predvidenem limitu oz. v najboljšem času,ki ga je takrat zmožen doseči se pa ne bo "ubijal", ker ve da ne more zmagati oz. biti spredaj, ga bo pa premagal.

"Sitrader" je razglabljal o tem, da če med maratonom tudi hodiš (ali počasi tečeš) ali si potemtakem maraton "pretekel". V tem pogledu se govori, da je počasen tek tudi hitra hoja. Pojem hoje je, da je pri gibanju telesa naprej ena noga vedno na tleh! Pri teku sta v določenem trenutku obe nogi v zraku (nad podlago). Zato so pri tekmovalni hitri hoji diskvalifikacije. Po tej logiki bi morali biti pri teku prisotni tudi sodniki, ki bi tekača diskvalificirali, čebi zahodil, ker razdalje pač ne bi pretekel.

"Oven" je napisal ... kar bom pretekel,bom pretekel konkretno ... Kaj je mišljeno s tem?
Kaj je to konkretno? ... pretekel v nekem normalnem času ...! Kaj je to normalen čas? Kdo ga določi? Kateri je normalen čas, za koga, kdaj?

Preslabo pripravljeni posamezniki ne delajo organizatorjem velikih težav, ker se navadno z "limiti" (drugimi omejitvami) to ublaži, vendar imajo klub temu "počasneže" v okviru tega. Pride pa lahko do izjem (prekoračitev limita), ki pa se v veliki večini izpelje na eleganten način.
Čeprav se na splošno strinjam s tvojimi drugačnimi pogledi, vseeno moram povedati, da so določene definicije tudi pri tebi, tako kot pri meni nedorečene.
Na primer maratonec ni tisti, ki premaga razdaljo maratona brez omejitve časa. To naredi tudi večina resnejših pohodnikov v teku enega pohoda. Sam sem, kar nekajkrat v času vojnega roka, pod polno bojno opremo, premagal še večje razdalje. Pa noben ni niti pomislil, da bi rekel, da je zaradi tega, maratonec.
Tudi na vseh prej navedenih tekmah/maratonih, maratonca naredi to, da premaga razdaljo maratona v določenem časovnem limitu. Torej je čas pomemben faktor. Enkrat si maratonec, če to narediš v 5 urah, drugič si maratonec, če to narediš v 6 urah oziroma v času, ki ga določi organizator. Moja merila so še malo strožja.
Dopuščam možnost, da nimam prav, oziroma, da drugi drugače mislijo. Jaz samo pravim, kako jaz doživljam pojem maratonec.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 26 Maj 2013, 01:10, skupaj popravljeno 1 krat.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA

Ta stran uporablja piškotke!

Spletni portal www.tekaskiforum.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja brezplačne spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi in forum ne bi deloval. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki.
Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.
Se strinjam
Se ne strinjam
Preberi več
Free cookie consent by cookie-script.com