- 15 Sep 2009, 21:11
Ravno v hribih pride minimalna obutev še posebej do izraza. Tu je postavljanje stopala na neravno, skalnato, ostrejšo podlago še bolj pomembno, korak mora biti še bolj rahel - hkrati pa mora biti tudi oprijem toliko boljši. Takrat začnejo delati vse tiste kite in mišice v stopalu, ki si mislil, da jih nimaš in s katerimi dejansko lahko izvedeš naravni oprijem brez pomoči profila. Zahteva pa to vsaj v začetku precej več koncentracije in posledično tudi več napora.
Brez težav sem v VFF že pretekel progo GM4O, enkrat jo bom preizkusil tudi v Feelmaxih. Priporočam, da se še naprej uriš v Polhograjskih hribih, v suhem vremenu. Čez čas profila ne boš več pogrešal.
Prav gotovo ne sprašuješ neumnosti. Skorajda ga ni terena, kjer ne bi za tek in hojo zadostovala samo bosa noga (da me ne boš vlekel za jezik, led na južnem tečaju ali pravkrat nalit asfalt nista mišljena v tem kontekstu
). Vse je stvar vaje in postopnega navajanja na naravno. In če si že ravno omenil: Vibram je za letošnjo jesen razvil poseben Trail KSO, ki ima z dodatnim profilom obogaten podplat. Morda bi bil za poskusit, čeprav predvidevam, da se ga pri nas še nekaj časa ne bo dalo dobiti.
Pa še res je. Mi je pa ostal še en par od lanskega leta, a nimam srca, da bi ga prodajal
leteči polž napisal/-a:Ali se filozofija o mininalni obutvi obnese tudi pri hoji/teku v gorah?
Po gozdu tečem v VFF in sem zelo zadovoljen. Kaj pa višje, ko se začne bolj skalnati teren?
Moja najbolj zahtevna pot v VFF je bila na Polhograjsko Grmado, kjer je proti vrhu že kar podobno bolj zaresnim hribom, pa se mi je zdelo, da bi prav prišlo nekaj profila. No, tudi bolj trpežen zgornji del ne bi škodil, kar je najbrž prednost Feelmax obutve.
Ravno v hribih pride minimalna obutev še posebej do izraza. Tu je postavljanje stopala na neravno, skalnato, ostrejšo podlago še bolj pomembno, korak mora biti še bolj rahel - hkrati pa mora biti tudi oprijem toliko boljši. Takrat začnejo delati vse tiste kite in mišice v stopalu, ki si mislil, da jih nimaš in s katerimi dejansko lahko izvedeš naravni oprijem brez pomoči profila. Zahteva pa to vsaj v začetku precej več koncentracije in posledično tudi več napora.
Brez težav sem v VFF že pretekel progo GM4O, enkrat jo bom preizkusil tudi v Feelmaxih. Priporočam, da se še naprej uriš v Polhograjskih hribih, v suhem vremenu. Čez čas profila ne boš več pogrešal.

leteči polž napisal/-a:Ali obstaja tudi kaj z mehkim podplatom, torej nekaj bolj podobno VFF ali Feelmax samo z dovolj profila. No najbrž bi podplat vseeno moral biti malce debelejši.
Je to kar sprašujem neumnost in mora biti za tak teren podplat pač bolj trden?
Prav gotovo ne sprašuješ neumnosti. Skorajda ga ni terena, kjer ne bi za tek in hojo zadostovala samo bosa noga (da me ne boš vlekel za jezik, led na južnem tečaju ali pravkrat nalit asfalt nista mišljena v tem kontekstu

leteči polž napisal/-a:Sicer si pa nisem mogel kaj, da ne bi opazil, da sta ena prvih, ki sta začela s tekom brez obutve, doma iz Gorenjske. Superge pač niso poceni.
Pa še res je. Mi je pa ostal še en par od lanskega leta, a nimam srca, da bi ga prodajal