področje za sporočila o ugodnih nakupih
tekaške (in druge) opreme, o popustih, akcijah, ...

Moderator: jkarmen

leteči polž napisal/-a:Ali se filozofija o mininalni obutvi obnese tudi pri hoji/teku v gorah?

Po gozdu tečem v VFF in sem zelo zadovoljen. Kaj pa višje, ko se začne bolj skalnati teren?
Moja najbolj zahtevna pot v VFF je bila na Polhograjsko Grmado, kjer je proti vrhu že kar podobno bolj zaresnim hribom, pa se mi je zdelo, da bi prav prišlo nekaj profila. No, tudi bolj trpežen zgornji del ne bi škodil, kar je najbrž prednost Feelmax obutve.

Ravno v hribih pride minimalna obutev še posebej do izraza. Tu je postavljanje stopala na neravno, skalnato, ostrejšo podlago še bolj pomembno, korak mora biti še bolj rahel - hkrati pa mora biti tudi oprijem toliko boljši. Takrat začnejo delati vse tiste kite in mišice v stopalu, ki si mislil, da jih nimaš in s katerimi dejansko lahko izvedeš naravni oprijem brez pomoči profila. Zahteva pa to vsaj v začetku precej več koncentracije in posledično tudi več napora.

Brez težav sem v VFF že pretekel progo GM4O, enkrat jo bom preizkusil tudi v Feelmaxih. Priporočam, da se še naprej uriš v Polhograjskih hribih, v suhem vremenu. Čez čas profila ne boš več pogrešal. :wink:

leteči polž napisal/-a:Ali obstaja tudi kaj z mehkim podplatom, torej nekaj bolj podobno VFF ali Feelmax samo z dovolj profila. No najbrž bi podplat vseeno moral biti malce debelejši.

Je to kar sprašujem neumnost in mora biti za tak teren podplat pač bolj trden?

Prav gotovo ne sprašuješ neumnosti. Skorajda ga ni terena, kjer ne bi za tek in hojo zadostovala samo bosa noga (da me ne boš vlekel za jezik, led na južnem tečaju ali pravkrat nalit asfalt nista mišljena v tem kontekstu :D ). Vse je stvar vaje in postopnega navajanja na naravno. In če si že ravno omenil: Vibram je za letošnjo jesen razvil poseben Trail KSO, ki ima z dodatnim profilom obogaten podplat. Morda bi bil za poskusit, čeprav predvidevam, da se ga pri nas še nekaj časa ne bo dalo dobiti.

leteči polž napisal/-a:Sicer si pa nisem mogel kaj, da ne bi opazil, da sta ena prvih, ki sta začela s tekom brez obutve, doma iz Gorenjske. Superge pač niso poceni. :wink:

Pa še res je. Mi je pa ostal še en par od lanskega leta, a nimam srca, da bi ga prodajal :wink:
ZdravkoC napisal/-a:Če prav razumem, to ni za mene, ker imam doma še veliko parov neponošenih tekaških copat. Vseeno pa bi jih probal :D

Narobe si razumel, jaz bi svoje tekaške z veseljem dal od sebe, pa se mi zdi da bi bila to bolj slaba usluga :D :D (en bosi tek na dan odžene vse poškodbe stran press)

Boš probal Zdravko, se bova še pomenila :wink:
Rollback, hvala za odgovor!

Skorajda ga ni terena, kjer ne bi za tek in hojo zadostovala samo bosa noga

Pa misliš da lahko minimalna obutev popolnoma nadomesti nizke pohodne čevlje? Po snegu in navzdol po meliščih so najbrž najboljši visoki gojzarji, kaj pa za vse ostalo?

Proge GM4O ne poznam, sem si pa malo pogledal slike. Takšnega terena bi se najbrž tudi jaz upal lotiti v VFF (preteči takšno razdaljo in višinsko razliko pa je druga zgodba - svaka čast!)

Da dam še en konkreten primer:
Če bi šel v Feelmaxih ali VFF na Grintovec, ali bi se počutil enako siguren kot v kakšnih pohodnih/tekaških čevljih?
Mislim predvsem za pot navzdol, za gor si kar predstavljam da ni nekih problemov.

Kaj pa kakšno lažje plezanje, enka, dvojka? Še ne paše v isto kategorijo kot led in svež asfalt?

Saj sem prepričan, da je možno, ampak zanima me, če je takšna obutev tako dobra kot karkoli drugega.

Se opravičujem, če preveč kompliciram. :)
leteči polž napisal/-a:
Pa misliš da lahko minimalna obutev popolnoma nadomesti nizke pohodne čevlje? Po snegu in navzdol po meliščih so najbrž najboljši visoki gojzarji, kaj pa za vse ostalo?

Lahko. Vendar le pri izkušenih tekačih/hodcih v minimalni obutvi. Enako velja za sneg in melišča. Dokler nimaš vsaj enega leta, še rajši pa dveh, na različnih, tudi gorskih podlagah, bodi na zahtevnih terenih zelo pazljiv.

Ko enkrat osvojiš tehniko bosega teka, pohodnih in nasekanih obuval ne potrebuješ več, ker lahko oprijem najbolje reguliraš s stopalom.

leteči polž napisal/-a:Da dam še en konkreten primer:
Če bi šel v Feelmaxih ali VFF na Grintovec, ali bi se počutil enako siguren kot v kakšnih pohodnih/tekaških čevljih?
Mislim predvsem za pot navzdol, za gor si kar predstavljam da ni nekih problemov.

Sedaj bi se počutil celo bolj varnega v minimalni obutvi kot v pohodnih ali tekaških čevljih. Ne znam si več predstavljati, da ne bi več imel neposrednega stika s podlago (bržkone bi si v tekaških copatih še kak gleženj zvil). Je pa res, da bi bil pri spustih še posebej pazljiv in bi šel le tako hitro, kot bi podlaga dopuščala (recimo, če bi bilo mokro in spolzko)

leteči polž napisal/-a:Kaj pa kakšno lažje plezanje, enka, dvojka? Še ne paše v isto kategorijo kot led in svež asfalt?

Za lažje plezanje so npr. VFF idealni. Moraš pa imeti kako številko manjše, podobno kot plezalke.
Včeraj sem preizkusil bosonogi tek - 400m po asfaltu. Faktično takoj sem bil prisiljen zavzeti idealni način teka (pač, kolikor je meni znan in ga tudi zgoraj opisujete) in nekih težav nisem imel, razen stalne bojazni, da bom stopil na kaj ostrega. Tudi hitros je bila bistveno nižja, kot v copatih, kar je logično za prvo iteracijo. Ugotovil sem tudi, da sem supinator, po umazaniji na podplatu (ta gre tudi dokaj težko stran).

Pred tem sem poizkusil tudi tek v copatih brez nogavice. Prvič in zadnjič. Po treh kilometrih me je začelo špikati ob notranjem robu podplata na eni nogi, kar je nakazovalo na začetek žulja. Vztrajal sem še kak kilometer teka-hoje, potem pa sem se odločil za zgoraj zapisani bosonogi tek - vsaj žulj se ni več povečeval :clap:

Bom še kdaj poizkusil na tartanu.
Rollback, hvala za odgovore!
Bom začel preiskušati VFF na kakšnih malo težjih terenih.

Ampak še dobro, da se vsaj derez ne da namestiti na minimalno obutev. Bi se potem sekiral, da sem letos brezveze kupil nove gojzarje. :)

Si pa poskušam predstavljat, s kakšno grozo bi me gledali nekateri planinci, če bi me srečali v VFF na kakšnih težjih poteh! :D
Biz napisal/-a:Ugotovil sem tudi, da sem supinator, po umazaniji na podplatu (ta gre tudi dokaj težko stran).

Pozdravljen. Dvomim, da lahko samo po tem sklepaš, da si "supinator".

Pri meni je isto, tudi jaz imam umazanijo bolj na zunanjem robu, saj na notranjem robu je težko, ker je notranji rob zaradi krivine stopalnega loka manjkrat na tleh. Pri vsem tem pa sem pri teku "po starem" v supegah zelo očiten "overpronator", še posebej na levo nogo. Sem se videl na posnetku iz različnih zornih kotov v navadnih supergah. Od zadaj je bilo videti katastrofa, sploh levi gleženj mi je grdo zvijalo navznoter pri vsakem koraku (pri teku na peto, seveda). Od takrat pa do danes sem zato nekaj let prisegal na superge z ojačitvijo proti overpronaciji. Ko zdaj tečem v VFF, pa očitno vse to nima več pomena. Še vedno sicer naredim več kot pol kilometrine v supergah (v teh za "overpronatorje"), ampak me vedno bolj motijo iz več razlogov. Podpora stopalnega loka, ki mi pri teku "po starem" na peto pomaga, da ne zvračam gležnja preveč navznoter, me zdaj, ko tudi v supergah poskušam teči na isti način kot v VFF, moti, ker v bistvu ovira normalno pronacijo.

Vprašanje je, če je delitev tekačev na supinatorje, "normalne" in overpronatorje pri bosonogem (ali pa v obutem teku, če tečeš na enak način kot bos) sploh še smiselna, vsaj za večino ljudi. Mislim, da je precej običajno, da je med bosim tekom (in podobno v minimalistični obutvi) prvi stik s tlemi bolj s sprednjim zunanjim delom stopala, nato stopalo pronira nekoliko navznoter (stik na cel prednji del stopala), in potem v končni fazi koraka tik pred odrivom stopalna krivina pod pritiskom nekoliko popusti (in se tudi peta spusti do tal) in s tem prispeva k amortizaciji sil.
Tudi pri teku "na peto" v supergah je stik najprej z zunanjim robom pete (ne glede na to, ali te kasnejši potek koraka zaradi premajhne ali pretirane pronacije uvršča med supinatorje ali overpronatorje. Brez tega prenosa navznoter, pronacije, stopalni lok ne more opravljati svoje funkcije.

Zase lahko rečem, da še ne vem, kako se bo ta tranzicija od teka v supergah do bosonogega ali skoraj bosonogega teka končala, ker sem še preveč na začateku. Ampak tudi če bom vsaj delno ostal v supergah (pozimi si težko predstavljam, da bi se jim lahko izognil, stopala imam rad na ne premrzlem in suhem), si bom zelo verjetno omislil nekaj nevtralnega (in cenenega) s čim manj blaženja, brez podpore za overpronacijo in brez dvignjene pete.
zappa napisal/-a:[
Vprašanje je, če je delitev tekačev na supinatorje, "normalne" in overpronatorje pri bosonogem (ali pa v obutem teku, če tečeš na enak način kot bos) sploh še smiselna, vsaj za večino ljudi. Mislim, da je precej običajno, da je med bosim tekom (in podobno v minimalistični obutvi) prvi stik s tlemi bolj s sprednjim zunanjim delom stopala, nato stopalo pronira nekoliko navznoter (stik na cel prednji del stopala), in potem v končni fazi koraka tik pred odrivom stopalna krivina pod pritiskom nekoliko popusti (in se tudi peta spusti do tal) in s tem prispeva k amortizaciji sil.
.

Mislim, da so danes tako udomačeno "strokovno" delitev tekačev na supinatorje, pronatorje in kar je še teh "izumili" proizvajalci športnih copat - ker je trg zahteval vedno nove "znanstvene" pristope, ki so dvigovali prodajo in lažje prepričali uporabnike. Po drugi strani pa so jih v to prisilile tudi težave, ki so jih imeli tekači z vedno bolj blaženimi copati...pa smo dobili verižno reakcijo, pravzaprav spiralo: vedno več dodatkov, stabilizatorjev, blažilcev na copatih - ki generirajo nove poškodbe te pa spet nove dodatke itd...

Pravzaprav smo vsi naravni pronatorji, kot si napisal - brez naravne pronacije ni koraka. Tek je v osnovi res zelo preprost, vse ostalo je bolj ko ne navlaka...

Še eno o umazaniji podplatov, ki gre težko stran: jaz to jemljem kot statusni simbol :D
Se pa sčasoma z bosim tekom koža na podplatih zmehča in tudi umazanija gre lažje proč...
Me je Marko pred parimi dnevi obvestil, da je dobil prave tekaške Fellmaxe
(Feelmax osma), sem mu namreč omenil, da jih kupim definitivno spomladi,ko pridejo na tržišče. Pa jih je nekaj zrihtal že letos in ops pa so bile že moje.

Seveda ni bilo čakati do pomladi, da jih preizkusim. Po tednu ni pavze od teka tako prvič prav zares preizkusim bosonoge copate. Že prvi stik z njimi ti daje prav božanski občutek, doma smo jih kar vsi po vrsti poskusili in bili smo enotnega mnenja, da je občutek zares božanski. Meni, ki imam zelo široko nogo mi je predvsem všeč, da so spredaj široki in tako tudi zelo udobni, sem rekel, da je občutek, kot da bi imel obute domače copate.

Skratka prvi pretečeni metri so minili v otipavanju kako bo le šlo - pa je šlo odlično. V trenutku sem se v njih počutil domačega, “sladki krogi” so kar minevali v občutku, da tečem bos, priznam pa, da še danes čutim podplate. A ne boleče, kar naprej se mi dozdeva, da me nekdo masira po njih in v resnici komaj čakam, da grem z njimi spet tečt.
Tud sam se ogrevam za tele Feelmax osma, tko da se zna kaj kmalu zgodit, da bom tudi sam poročal o najnovejših občutkih pri skoraj bosem teku.

LP Bojan :wink:
Do Božiča je še nekaj dni, zato vam do takrat Božiček Feelmax podarja dodatni 15% popust na modele Niesa (beli, črni), Panka, otroške Naapa in Tieva ter nogavice Coolsport in Outdoor.

Pohitite, da vam Božiček ne uide :D

Pri naročilu na spletuvpišite v polje kupon XMAS in popust se avtomatsko upošteva. Lahko mi tudi pišete na info@feelmax.si ali me pokličete na 041 709 531 za več infomacij :wink:

Dobrodošli!

ps. tekaški model Osma bo očitno v naslednji sezoni precej popularen :D
Par parov različnih številk se še najde, zainteresirani povprašajte, morda imamo tudi vašo cifro :D
Ja takole vam povem!
Sicer nisem vzel model Osma temveč Niesa in prvi občutki so fenomenalni res kot bi povsod postopal v domačih copatah. Po nasvetu Rollbacka jasno za začetek ne pretiravam, kajti tek je DRUGAČEN - bolj naraven. Sam trenutno čakam da se teren nekoliko posuši, da jih sprobam še v offroad varianti!
Toplo priporočam saj postane tek zares sproščen kot ga opisuje avtor knjige Sproščeni tek (mislim da je Luijpers) :wink:

LP Bojan
Pa še moj prisevek :D . V soboto sem šel prvič na tek s Feelmaxi Niesa, ki so par dni nazaj prispeli po pošti iz Kranja. Tek je bil dolžine ~ 10 km po makadamu, po delno zasneženem gozdu in po poteh med polji :wink: . Tu in tam sem začutil kakšen oster kamen, pikasto vejo, mehko blato, ..., skratka čista pravljica :D

Razlaga: Sam način sproščenega teka prakticiram že leto ali dve :D . Od treh tekov na teden je eden v dolžini 5 km itak bos, ker tečem v judo telovadnici po blazinah :shock: . Torej nekako nisem začetnik v "bosem" teku, zato verjetno tako veliko navdušenje na Feelmaxi :mrgreen: .

Včeraj sem se udeležil zimskega krosa in ker so bile razmere izjemno težke sem tekel v "klasičnih" copatih 8) . Priznam da me je bilo malo strah, da se nežni Feelmax-i ne razpadejo. Za takšne pogoje čakam na pomlad in na model Osma :wink: .

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA