prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 mare
Arabo, smo pa tudi drugačni. Meni je recimo tek dolgočasen, sploh če so to ene in iste poti. Vzame tudi veliko časa. Recimo za pripravo na maraton več časa, kot si ga lahko vzamem za otroke ali branje knjig ali vse druge športe skupaj. Zakaj ne bi tega časa nekako izkoristil. pred časom sem se tako med tekom učil novega tujega jezika, če več let pa se pripravljam, da si začnem predvajati audio knjige.

Sicer pa tudi pretirano razgledovanje ali razmišljanje predstavlja nevarnost.
Uporabniški avatar
 GTA
Kod vsak od nas sem že mnogokrat odskočil iz ceste zaradi objestnih šoferjev, ki vozijo po sistemu "ko je jači". Mislim, da nam ne bo pomagalo nič drugega, kot da sami pazimo nase, torej brez slušalk oz. s slušalko v le enem ušesu na zmerni jakosti. In vedno po levi, saj le če vidiš vozilo, lahko reagiraš. Smo pač šibkejši člen in kulture vožnje kljub opozarjanju v celoti žal ne bomo nikoli spremenili.
In "gluhi slušalkarji" s svojo neodgovornostjo motijo tudi mene pa če so 100x tekači ali kolesarji.
Drugače pa - a ni lepše med tekom poslušati utripa mesta, polja, gozda...?
Uporabniški avatar
 oven
Ne da se mi vsega brat...
Pri tem ni problem v slušalkah ampak samo pri tekaču samem.
Tako kot najdeš idiota za volanom, najdeš totalnega kretena ko teče z slušalkam in al pa se vozi z kolesom.Po rolarji in slušalke tud zmagajo.
Vsak udeleženec na cesti/pločniku mora v prvi vrsti sam zase poskrbet za varnost.
Jst sem si za tek dobil ZELO odprte slušalke, slišim prav vse zunanje zvoke, sploh avtomobile.
Malo več strpnosti pravite?
Že res, da posploševati da so tekači z slušalkami idioti, ni prav sploh. Verjamem pa da ti pokrov odvigne ko skoraj povoziš koga in potem še zanga odgovarjaš.
Sam tečem, tudi z slušalkami, pa sem enako nagazil skoraj enega kretena na rolarjih, seveda je glasbo poslušal. Dejansko mi je prednost izsilil, mene bi pa kazensko priganjali pa bi imel probleme.
Pa takrat če bi ga že povozil bi ga verjetno še na gobec ko bi prišel iz bolnice.
Uporabniški avatar
 oven
Pač najbolj razjezi me, ko vsi tekači takoj stopite v bran tekaču in sploh ne pomislite kako se pri tem voznik počuti.
Ko je prej en napisal da mu je en letel čez prehod tik pred avtomobilom ste takoj bli vsi pametni kakšna je globa če ne ustaviš pred prehodom.
Mislim, dajte razmišljat.
TO NI NORMALNO!
Tistem, ki je normalno da folk al ko teče al ko je na rolarjih skače na cesto kakor mu pride, pa naj bo prehod ali ne, očitno nima izpita.
Če bi se vsi v prometu vredu obnašali, bi bilo vse ok....tak pa ga voznik vedno nasrka...vedno. Pa če zbiješ nekoga izven mesta ko ti ponoči pijan sred ceste hodi, si kriv.
Uporabniški avatar
 mare
Mislim, kakšne ti stresaš Oven, samo upam, da ti niso dali vozniške. Saj ja, res ga vedno voznik nasrka. Un pešec, če ima srečo torej lepo mirno poležava po bolnišnicah in se potem zastonj kopa v Rehabilitacijskem centru soča in če ima srečo še kdaj hodi. Ubogi voznik dobi pa 4 kazenske točke in celo kazen. Pa ponavadi mu grdi pešec še avto podrgne.

Pa malo prej pišeš, da bi tebe kazensko preganjali, ker te je eden izsilil. Potem te najbrž ni, ampak se samo tebi zdi, da te je izsilil in si v resnici ti njega.
Uporabniški avatar
 oven
Ti pa si pameten...točno ja, si sedel poleg mene da sodiš kdo je koga izsilil.
:laola
Pa sej, teb si zdi to normalno očitno da ovce skačejo po ceti kakor hočejo.
Upam, da neboš nikol butnil koga, ker ne boš dobil samo 4 pike...Mam sestro na sodišču in točno vem kako in kaj. Pešči so v prometu zelo zaščiteni, saj je prav, ker so najbolj ranjlivi. To da pristanejo pod kolesi avtomobila pa nikol niso samo krivi...kje pa....grdi grdi voznik avtomobila...sram te bodi...
Se mi zdi,da evolucija(ali Bog) človeku ni namenila več čutov kar tako,ker ne bi vedela kaj z njimi.Običajno tudi lepo sodelujejo med seboj.Samo oči se mi ne zdijo dovolj za TEK,nekaj manjka.Saj to ni le mehanično premikanje nog po takšni ali drugačni podlagi,ampak nekoliko kompleksnejša aktivnost,ki vsaj meni zaposluje vse čute,celo takrat ko tečem po bolj urbanem okolju.Ker sem pred leti skoraj izgubil voh, lahko zatrdim,da okusna jed ni več tako okusna.Škoda mi je tudi za glasbo,seveda če ni le zvočna scena.Vedno se mi je zdelo,da se tekači s slušalkami nekako izločijo iz okolja,bodisi narave ali družbe sotekačev.
Če takšen model ogovoriš,in če si pri tem dovolj vztrajen in viden,te najprej zabodeno pogleda,potem pa,če je pri volji ,sname slušalko in priplava iz svojega sveta,tebi pa pusti občutek,da si ga zmotil v nekakšnem posvečenem stanju.Zato tudi močno dvomim,da je tek s slušalkami dovolj varen.Z leti človek namreč izkusi,da za tekače,še bolj pa za kolesarje,nevarnost na cesti ne preži le od nasproti vozečih ampak še mnogo bolj od vozil,ki pridirjajo izza hrbta,če pa pri tem še prehitevajo,je kombinacija lahko smrtno nevarna.Če ne slišiš kaj se dogaja za teboj,je nekako tako,kot da bi vonjal šmarnice,jedel pa njihovo koreninico.
Tako se zdi meni, še mnogo bolj pa me moti naslov te teme.
Uporabniški avatar
 Cormi
oven napisal/-a:Pa sej, teb si zdi to normalno očitno da ovce skačejo po ceti kakor hočejo.

Ne morem, da ne bi "ovna" vprašala: A to velja le za samice? :lol: :lol:
 ogi
stari bor napisal/-a:Saj to ni le mehanično premikanje nog po takšni ali drugačni podlagi,ampak nekoliko kompleksnejša aktivnost,ki vsaj meni zaposluje vse čute,celo takrat ko tečem po bolj urbanem okolju.

No za vecino ljudi to ne bo ravno drzalo. Tek je ena izmed redkih aktivnosti, ki se jo lahko gres dobesedno v spanju in je tocno to, kar si ti napisal da ni.... mehanicno premikanje nog in nic kaj dosti vec. Seveda lahko kdo v njem najde kaksne duhovne variante, ampak v osnovi je zgolj mehanicno premikanje nog, po vecini se dokaj dolgocasno, pa tudi ce teces po ne vem kaksnih cudovitih predelih.
 vroom
stari bor napisal/-a:Se mi zdi,da evolucija(ali Bog) človeku ni namenila več čutov kar tako,ker ne bi vedela kaj z njimi.Običajno tudi lepo sodelujejo med seboj.Samo oči se mi ne zdijo dovolj za TEK,nekaj manjka.Saj to ni le mehanično premikanje nog po takšni ali drugačni podlagi,ampak nekoliko kompleksnejša aktivnost,ki vsaj meni zaposluje vse čute,celo takrat ko tečem po bolj urbanem okolju.Ker sem pred leti skoraj izgubil voh, lahko zatrdim,da okusna jed ni več tako okusna.Škoda mi je tudi za glasbo,seveda če ni le zvočna scena.Vedno se mi je zdelo,da se tekači s slušalkami nekako izločijo iz okolja,bodisi narave ali družbe sotekačev.
Če takšen model ogovoriš,in če si pri tem dovolj vztrajen in viden,te najprej zabodeno pogleda,potem pa,če je pri volji ,sname slušalko in priplava iz svojega sveta,tebi pa pusti občutek,da si ga zmotil v nekakšnem posvečenem stanju.Zato tudi močno dvomim,da je tek s slušalkami dovolj varen.Z leti človek namreč izkusi,da za tekače,še bolj pa za kolesarje,nevarnost na cesti ne preži le od nasproti vozečih ampak še mnogo bolj od vozil,ki pridirjajo izza hrbta,če pa pri tem še prehitevajo,je kombinacija lahko smrtno nevarna.Če ne slišiš kaj se dogaja za teboj,je nekako tako,kot da bi vonjal šmarnice,jedel pa njihovo koreninico.

Včeraj sem hodil brez slušalk, pa je mimo mene v razdalji 30cm pridirjal mulc na kolesu. Sploh ga nisem slišal prihajati. Tudi na kolesu je podobno. Lahko si brez slušalk, pa ne boš zaradi tega kar tako pri visoki hitrosti in hrupu vetra slišal, če se ti približuje kakšen (novejši) avto.

Pač treba je biti pozoren, človek se mora zavedati, da je na površini, kjer so še drugi ljudje, včasih pogledati okoli sebe ter se obnašati predvidljivo in obzirno, četudi se hočeš hkrati »izolirati« od nekega družabnega pogovora (nekateri ljudje hočejo pri teku biti »sami«, pa to ne pomeni, da so kaj manj previdni). Če seveda tečeš po neki poti, kjer ni prometa, se pač lahko glasbi malo bolj prepustiš, drugje pač malo manj. In to je to.

Če tečeš brez glasbe, če čutiš, da te tek polno okupira, dobro, nič narobe. Nič pa ni narobe, če kdo teče z njo. Verjamem pa, da te je kdo čudno pogledal, če si ga hotel ogovoriti, medtem ko je on hotel poslušati glasbo.

Naslov teme pa je bil seveda verjetno napisan v afektu, ampak so vse objave temo že zdavnaj razširile :)
 spela*
lojze napisal/-a:
boatjan napisal/-a:Sem že doživel, da je tekač s tako hitrostjo tekel preko prehoda, da sem ga zadnji trenutek videl, pa ni pogledal niti levo niti desno. Pol pa se je še bunil in ni niti počakal, da bi mu razložil osnovna pravila varnosti v prometu. Se je obnašal, kot da je bog, ker teče. No, upam, da tega ne počne več.

pešec ima na prehodu prednost, globa, če ne ustaviš pešcu je 600 Eur in 5 kazenskih točk, v vsakem primeru, da bi te videl policaj, bi ti vsekakor plačal globo. poznam ljudi, ( pešec ni niti stopil na prehod, voznica ni ustavila, videl policaj), ki so tako kazen že plačali.

A veš, koliko takih, ki so imeli prednost, je pokojnih?
Tudi glasbo imam preveč rad,da bi jo poslušal(!)med tekom.Sicer pa izvoliš teči s slušalkami,stvar posameznikove izbire.Samo svoj pogled na zadevo sem opisal,upam da brez nestrpnosti.Malo težje pa razumem kako si lahko istočasno pozoren do okolice in izoliran od nje. :argue:
vroom napisal/-a:
stari bor napisal/-a:Se mi zdi,da evolucija(ali Bog) človeku ni namenila več čutov kar tako,ker ne bi vedela kaj z njimi.Običajno tudi lepo sodelujejo med seboj.Samo oči se mi ne zdijo dovolj za TEK,nekaj manjka.Saj to ni le mehanično premikanje nog po takšni ali drugačni podlagi,ampak nekoliko kompleksnejša aktivnost,ki vsaj meni zaposluje vse čute,celo takrat ko tečem po bolj urbanem okolju.Ker sem pred leti skoraj izgubil voh, lahko zatrdim,da okusna jed ni več tako okusna.Škoda mi je tudi za glasbo,seveda če ni le zvočna scena.Vedno se mi je zdelo,da se tekači s slušalkami nekako izločijo iz okolja,bodisi narave ali družbe sotekačev.

Včeraj sem hodil brez slušalk, pa je mimo mene v razdalji 30cm pridirjal mulc na kolesu. Sploh ga nisem slišal prihajati. Tudi na kolesu je podobno. Lahko si brez slušalk, pa ne boš zaradi tega kar tako pri visoki hitrosti in hrupu vetra slišal, če se ti približuje kakšen (novejši) avto.

Pač treba je biti pozoren, človek se mora zavedati, da je na površini, kjer so še drugi ljudje, včasih pogledati okoli sebe ter se obnašati predvidljivo in obzirno, četudi se hočeš hkrati »izolirati« od nekega družabnega pogovora (nekateri ljudje hočejo pri teku biti »sami«, pa to ne pomeni, da so kaj manj previdni). Če seveda tečeš po neki poti, kjer ni prometa, se pač lahko glasbi malo bolj prepustiš, drugje pač malo manj. In to je to.

Če tečeš brez glasbe, če čutiš, da te tek polno okupira, dobro, nič narobe. Nič pa ni narobe, če kdo teče z njo. Verjamem pa, da te je kdo čudno pogledal, če si ga hotel ogovoriti, medtem ko je on hotel poslušati glasbo.

Naslov teme pa je bil seveda verjetno napisan v afektu, ampak so vse objave temo že zdavnaj razširile :)
 vroom
Izoliran si od drugih ljudi, od družabnosti; to pa ne pomeni nujno, da nisi pozoren na dogajanje okoli sebe. V tem smislu sem mislil napisati, morda nisem dovolj jasno artikuliral.

Ni za skrbeti, da bi bil ti v svojem podajanju nestrpen (tvoj pristop k teku in glasbi se mi zdi zanimiv), upam da tudi jaz nisem bil, pač tako se malo pogovarjamo in si razčiščujemo stvari :) Uživaj v teku še naprej :wink:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA