teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 dpop
Za prestižno božično inu tudi velecenjeno silvestrsko
večerjo predlagam malo bolj luksuzne sarviete
z napisom "Ne živimo zato da jemo, jemo zato da (pre)živimo"

(za posebne goste so lahko sarvietki z zlatim robom)

1319 Darko

P.S. Drugače pa... narediš tunin namaz s kislo smetano in koruzo,
sarmice, piščanca z zelenjavo, kus-kus, jajčevce v solati
in orehove palačinke... to vse je po zahtevnost priprave tudi za
tiste, ki imajo "dve levi" :wink:
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Matrix, si se že zapečatila. Nasvet bo in upam, da se ga boš vsaj približno držala.
A ti Popoviču, ako nemaš pametnija posla nego, da praviš budalu od sebe.... :D (tvoj nasvet bo dobrodošel, ko bo Bob Geldof prirejal Live Aid for Europe press)
Uporabniški avatar
 pegaz
Matrix, Popoviču, zdaj sta Velikega Kuharja dodobra zbezala iz hišice.
In ker PapaRaci ne spijo, so mi v roke prišle skrivne fotografije Njegove Mastnosti Bajsija in ekšn!
Ček diz aut! :P

"Najprej jih penasto umešam..."
Slika

"Potem dodam mal ljute papričice, da jim mal pokadim pod nos... Pa biber, papar, šta ti ja znam..."
Slika

"Pol jih pa z na narezan krompir zlijem pa zapečem na 180°C za 20 min!"
Slika
Njam, Bajsi, iz tvoje tipkovnice na naše krožnike!

LL, Pegaz ;)
Uporabniški avatar
 runner
iiiiiiii kaj je sladek :-D
To Pegazu ! In kaj pravi bajsi? Je bil priden?
Uporabniški avatar
 Bajsi
Heluoo!
Meeslim, tu je-a pa za muje-a pujme-a nejbuljšee, nejbulj doohufeet in nejbulj pumenljeef preespefek f zgudufeeni TF-ja. Kumutnu ga ufrsteemu f roobreeku Zee best ooff TF!

Za tiste, ki niste vajeni šefščine:
Helou!
Mislim, to je pa za moje pojme najboljši, najbolj duhovit in najbolj pomenljiv prispevek v zgodovini TF-ja. Komotno ga uvrstimo v rubriko The best of TF!
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Božična večerja naj bi predstavljala uvod v sproščeno intimno družinsko snidenje ob koncu leta; ko se pomirijo strasti in ljudje pozabljajo staro in pričakujejo novo. Zatorej naj bo božična večerja malo bolj svečana in z malo več domišljije.
Da pa vas/te (Matrix) ne bom preveč mučil, sem si zamislil nekaj preprostega, obenem pa še ima težo dobre in ne običajne pojedine.
Ne glede na to, da današnji čas zahteva, da še na božični predvečer garate do šestih zvečer in dalj, vam priporočam, da se postavite malo zase in rečete službi, delu, okupaciji,...hasta la vista, baby in se "pred domačim ognjiščem" zberete že zgodaj popoldne. Zakaj? Ker boste že takrat lahko počasi začeli s kakšnim prigrizkom in sproščenim klepetom pred večerjo. Tako, da se želodček malo razburka pa vendarle umiri do glavne pojedine!

Tako, pojedino začnite z narezkom. Običajno je tak narezek sestavljen iz suhomesnatih izdelkov, sira in koščkov sadja. Mislim pa, da tukaj ni ravno za deliti nasvete, saj je izbira teh dobrot resnično pestra in zadovoljiva za kakršnikoli okus.
Lahko pa stvar tudi malo spremenimo. Naredite suhosadni narezek z nekaj koščki pršuta in sira. Suho sadje naj bo čim bolj nesladko, npr. suhe hruške, jabolka,... Zraven pijte kakšno rujno vince ali pa vodo. V glavnem čim lažjo pijačo.

Za glavno jed pa:
- Telečji ptički v smetanovi omaki
- Kruhova štruca
- Kuhana cvetača v solati
- Sladica
- Tekočina

Telečji ptički v smetanovi omaki:
Čebulo in peteršilj v enakih delih drobno nasekljamo in zmešamo. Na, za večjo dlan velike, posoljene in popoprane telečje zrezke nanesemo tanko plast čebuljnopetršiljne mešanice in naredimo roladice. Te, ali povežemo s cvirnom, ali pa "zašijemo" z zobotrebci. V tavi segrejemo olivno olje z večjim kosom masla. Roladice na zmernem ognju cmarimo in pridno obračamo. Po možnosti jih čim večkrat polivamo z maščobo. Ko je mesovje pečeno ga odstavimo v toplo posodo, na preostalo maščobo pa vržemo kocko za piščančjo juho, da se razpusti ter kislo smetano razžvrkljano v nekaj vode. Hitro pokuhamo, dodamo malo bazilike in nazaj zložimo mesovje. Na zelo blagem ognju pustimo, da se vse skupaj dobro prepije.
Meso je lahko tudi kakšno drugo: žrebe, puran, svinja,...

Kruhov knedl
Kilogram starega belega kruha (lahko tudi žemelj) razrežemo na 1cm3 velike kocke. Na olivnem olju prepražimo srednje veliko, drobno nasekljano čebulo in nekaj malega prekajenega špeha. Dodamo še narezan kruh oz. žemlje in malo popečemo. Prenesemo v večjo skledo, dodamo tri razžvrkljana jajca, deci mleka (še bolje sladko smetano), nekaj malega moke, ščepec soli, poper, ščepec kopra ter narahlo premešamo, da se kruh prepoji. Pokrito pustimo kake pol ure. Nato še enkrat maso narahlo premešamo, da ne zmečkamo kruha, jo oblikujemo v štruco in prenesemo na mokro kuhinjsko krpo in jo zavijemo tako, da jo lahko obesimo na kuhilnico.
Damo jo v slan krop tako, da v njem visi na kuhalnici, poveznjeni na robu posode. Kuhamo kake pol ure. Kuhano še kakšnih petnajst minut pustite na odprtem zavito v krpo.
Servirate narezano kot kruh.
Če bo kaj ostalo, nič hudega, dobro je še naslednji dan.

Kuhana cvetača v solati
Cvetači odstranimo liste in jo položimo v mlačno slano vodo. Ko voda zavre, jo kuhamo še kakšnih 20 minut. Kuhano odstavimo v skledo za solato in jo narežemo na "za v usta" primerne kose. Pustimo, da se ohladi, dodamo nasekljan česen, popramo, po potrebi solimo. Dodamo olivno olje in vinski kis. Narahlo premešamo.

Sladica
Sladica? Tukaj sem bolj slab. Vam pa priporočam Solnograške žličnike. Recept najdete nekaj postov višje.

Tekočina
Kakor vam paše in kakor vam je po volji.

Pa, dober tek!
 Matrix
:laola
Merci, chef Bajsi! Preprosto in učinkovito! Tele bom zamenjala za purana, ostalo pa je ena a! Za sladico pa že imam idejo. In da se ti vsaj malo oddolžim za tvoj trud, evo recepta. Se bom pa oddolžila tud s kakšnim pivcem ali kej podobnega, kadar se v živo srečava.
No, pa kar k sladici:

Kilo jabolk olupiš, narežeš na kocke, podušiš do mehkega na maslu skupaj z 10 dkg sladkorja in sokom ene limone. Ko so jabolka mehka, mednje vmešaš tri rumenjake, še malo podušiš in preložiš v namaščeno nepregorno posodo. Pekač postavi v ne prevročo pečico in peci 20 - 30 minut. Iz 3 beljakov stepeš zelo trd sneg, v katerega postopoma dodajaš dve žlici sladkorne moke. Beljak naložiš na jabolka in daš nazaj v pečico za deset minut.

Meni je ta sladica mljask, ker ni osladna, ni testa, pa še nekaj posebnega je!

Hvala še enkrat za tvoj nasvet in dober tek! :wink:

P. S.: Če se bom pa spomnila in če bom dovolj hitra, bom pa poskusila kako fotko izdelka po tvojem nasvetu pritisnit!
Uporabniški avatar
 runner
Matrix,

njama njama ... :-P
to jabolcno sladico bomo probali!
Hvala za recept.

Bajsi
samo enkrat v zivljenju sem probal kuhati struklje v cunji...
Crashed and burned ... :-(
Full se mi je zamerilo. Od testa samo se za pizzo. (dedic 'ma rad)
Celo za burek ne znam razviti ... koja sramota za Bosanca. c c c
Testo zna biti full zahrbtno. Krofi mi pa ratajo (hah ... dvakrat so mi ratali - da se ne bom prevec hvalil)
Uporabniški avatar
 Tatjana
runner, kuhanje štrukljev v cunji je res prava packarija. Raje jih zavij v mokro cunjo, daj na krožnik in hop v mikrovalovko ;)
Uporabniški avatar
 Barb
Ali pa jih zavij v naoljeno,z drobtinami posipano alufolijo in poveži z vrvico :wink:
Uporabniški avatar
 runner
__Maja__
a daaaaj ... ! :-)
Koja dobra fora s mikrovalko...

Hej Matrix,
Glihkar delam tvojo sladico s jabolkami. In se sprasujem:
Na koliko velike koscke naj se jaobolko nareze? (dal sem 1 cm3)
Kako vem kdaj je zadosti mehko (priplizen cas kuhanja).
Sedaj ko sem dal jaoboko v pekac se mi je zdelo vse nekako prevec vodenasto.
Upam da bo jajce to lepo povezalo. (saj bom zvedel cez pol ure)
Uporabniški avatar
 runner
Nobeden še ni naredil fotoreportažo o preskusu recepta, anedane?

:-)

No tukaj jo imate. Slikce so seveda slabe, ker so narejene z mobitelom (Sony Ericsson T610) in ne fotoaparatom.

Narezano na kockice (1cm3 merjeno s kljunastim merilom – na sobni temperaturi, pri pritisku 1013,25 mbar), krčka se na maslu, Zukerro not, Citro(e)n-ka tudi. Ko je jabolka bila mehka... eee to sem mogoče malo predolgo čakal (čakal sem da voda izhlapi, da se je jabolka skoraj razpadla) smo dodali 3 rumenjaka in še malo podušili.
Slika

Dali smo v namaščen pekač in enakomerno razporedili.
Slika

Pekli smo cca 30 min na 180 stopinj.
Slika

Beljak s sladkorjem v prahu damo gor
Slika

Še 10 min v pečici in gotovo...

Ko se je ohladilo na balkonu
(čakanje je najbolj težaven in nehuman del)
smo samo še narezali.
Slika

Rekel sem da bom pojedel samo 1 (eden) košček.

.
.
.
.
.

In tudi sem:
Slika

:-)

Saj se hecam... največ jo je dedič pomlatil.

Matrix ali kaj sem naredil narobe, da mi spodnji del
(jabolka) ni kompaktna?

Ali mogoče to tako mora biti?
Slika

Zelo okusno je in lahko, prav kakor sem pričakoval.
Njama, njama...

Bomo še delal... :-)
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
A ste čez vikend samo pred šporhetom viseli ali ste tudi kakšen krogec oddelali?!?
Matrix, ne hvali dneva pred nočjo; čaka te še silvesterski del. Ta pride nekaj kasneje. Mogoče že konec tega tedna. Recept namreč, ne silvester.
Sladica zna obetati.
Runner, ali so se ti roke tako tresle od samega kuharskogurmanskega užitka, ali kaj? Očitno bo treba še kakšen šnelkurz iz fotografije narediti! Ali pa kupiti boljši digitalc!

Runner napisal/-a:No tukaj jo imate. Slikce so seveda slabe, ker so narejene z mobitelom (Sony Ericsson T610) in ne fotoaparatom.

Sori, tole sem popolnoma spregledal. (juranje zabuhle oči press)
Nazadnje spremenil Bajsi, dne 13 Dec 2004, 09:02, skupaj popravljeno 2 krat.
 Matrix
Ojla!

Runner, tile kubični centimetrčki jabolk so čist v redu. Mehko je takrat, kadar se tebi zdi dobro. Saj veš, eni imajo radi bolj trdno, drugi bolj mehko.
Ja, spodnji del ni kompakten, ker je mišljeno, da se je z žličko. Fotke sladice so mi pa sprožile refleks slinjenja. Danes, ko pridem iz službe, hop za štedilnik!!! :wink:
Meni je zadeva še bolj dobra, ko je še topla in se žal ponavadi niti nima časa ohladiti. :roll: Vendar, če imaš težave z želodcem, potem vsekakor počakaj, da se ohladi.

Bajsi, se že veselim (recepta in silvestra).

Pozdravček vsem!
Uporabniški avatar
 Vlajko
Bajsija za predsednika. :wink:

Ali še bolje.... za šefa kuhinje v Logarski ta vikend. :D
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 18